Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 08:54

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 16 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto vel 23, 2010 12:11 

Posvećuje li rad čovjeka?
Ima li rad dimenziju kazne i zašto?
Kako, danas, radom ostvariti svoje poslanje u svijetu?
Zašto nerad čovjeka odvodi u lijenost i dosadu te sklonost raznim porocima?

Vrh

PostPostano: Uto vel 23, 2010 14:40 

Ora et Labora.
Ima jedna molitva:
Djela naša, molimo Te Gospodine, milošću svojom priteci i pomoću prati, da svaka naša molitva i radnja s Tobom počinje, i početa da se s Tobom dovrši. Po Kristu Gospodinu našemu.

Ako je rad okrunjen molitvom, ako se radi s ljubavlju te ako se prikazuje Bogu siguran sam da on može posvetiti čovjeka.

Rad ima dimenziju kazne kada tu kaznu zaslužujemo, ali tko kaže da se kroz kaznu(pokoru) ne možemo pročistiti i opet posvetiti.

Još sam mlad pa na treće pitanje ne bih znao dati nekog konkretnog odgovora.

Prilika čini lopova. Tako nerad i lijenost daje priliku strastima da nas preuzmu. Valja se zaposliti da bi se izbjeglo grešnoj prilici ako već nećemo moliti u tom trenutku.

Vrh

PostPostano: Sri vel 24, 2010 22:56 

Tema je aktualna do boli.
Kao krščani - katolici smo na sam spomen rada tijekom narodne socijalističke dresure - dobivali alergiju. Ondje se njegovao kult nerada, ljenčarenja i snalaženja. I to je naš krščanski narod obilato baštinio. U ono doba kad sam išao na fakultet govorilo se: završi bilo što, samo da ne moraš raditi!
A u kapitalizmu su i u to vrijeme i danas išli u školu: da nauče raditi!
Tu su nas protestanti prešišali tisuću posto! Kod njih se njeguje kult rada kao što se kod nas u socijalizmu pothranjivao kult nerada. A naš narod to jedva dočekao. Jedan je bio Alija Sirotanović, čisto za reklamu. I njega jadnoga metili na ondašnje "hiljadarke". Za nagradu. A on radio za cijelu ondašnju Jugu.
Svi znate onu starosocijalističku narodnu mudrost: Nitko me ne može toliko malo platiti koliko ja mogu malo raditi!
I danas je isto tako. Previše ljudi ne voli raditi. Imena i primjera imam i previše.
Podjela vojnih mirovina koje su naši ratnici zaslužili samo je veliku većinu upropastila. Uz te prerane mirovine valjalo je s tim ljudima raditi kako civilno tako i vjerski. No, to smo propustili.

Zanimljivo je da je i naš mladi "postsocijalistički" naraštaj ogrezao u ljenosti. Tome jako pripomažu mediji koji djeci trube da je jedini business - show business. Dok Njemačka TV na satelitu (N24) daje obilje zanimljivog poticajnog materijala kojima veliča rad, dotle se naši natjeću u broju "Red carpet-tipa" emisija i ostalih o svijetu celebritija. Tamo ima mjesta za rubni svijet (u normalnim društvima)- ložaće centralnog grijanja koji se voze u neplaćenim mercedesima i žive javno promiskuitetno, a to mladež guta.
Kakav rad, kakva molitva uz rad? Jeste ludi? Digni suknjicu, mrdni stražnjicom, sjedni u auto kakvoga koji i noću povrh ćele nosi sunčane naočale i sve si riješila. Molitva, Rad???Koje trice! Šmrkni jednu "lajnu", prodilaj koji piz i eto love.

Tako se završava odrastanje kad se u našim katoličkim (da li?) obiteljima čuje glavni lajtmotiv odgoja naših premudrih očeva koji ponosno grokću:Kad sam se ja mučio, neće se mučiti moj sin!
I time umah stvori instant nesposobnog kretena za kojega je samo pitanje vremena kad će koga ubiti bijesnim kolima ili završiti u zatvoru zbog kakva kriminala (obično počinje dilanjem).

A vi bi o radu :?: ? Pa vidite da su u Hrvatskoj i Benediktinci ostali na samo jednom samostanu :?

Vrh

PostPostano: Pet vel 26, 2010 12:59 

Možda bi mo mogli reći da neštetni,tj.korisni rad oplemenjuje čovjeka te da putem njega čovjek ostvaruje izvršenje svoje,od Boga nam dane, zadaće na zemlji.
Rad može imati dimenziju kazne ako se zloupotrijebi te se čovjeka natjera da radi protiv njegove volje teške fizičke radove u ekstremnim uvjetima života.Također je stvar ista i sa intelektualnim i inim radovima,ako se osobe natjera da rade protiv humanitarizma i čovječnosti (terorističke akcije,velike sabotaže koje narušavaju ravnotežu prirode i t.d.).
Što se tiče polsanja u svijtu i rada,pođimo od pretpostavke da ti onik koji gospodare poslom aceptiraju rad,jer ako ga ne aceptiraju onda radiš da bi radio i rad postaje svrha samom sebi a nkikao sredstvo progresa i napretka.
Pa bi ovdje bilo dobro postavti pitanje kada i u kojim uvjetima će ti gospodari posla aceptirati rad?
U konačnici ako se budemo i dalje samopitali doći će mo i do pitanja o kutu gldišta na ova postavljena filozofska pitanja.Jer je jako bitno sa kojeg kuta gledišta gledaju gospodari posla,Da li su njihove etičke norme slične našim kršaćnskim etičkim normama ili je to nešto drugo, neka druga etika,neka druga razmišljanja, neki drugi moralni stavovi.
Naprimjer:Za sljedbenike New Agea,je sasvim normalno da se osoba, ako to želi, bavi prostitucijom i za takvu osobu je to normalan posao,dok je za mene taj njihov normaln posao sablazan,protiv duha,duše i tijela.
Na ovo četvrto pitanje se može odgovoriti i matematičkim jezikom:”Ako se pozitivan rad shvati kao nešto što je pokretačka snaga čovjeka u procesu pomaganja unutar od Boga storene i vođene evolucije,tada nerad i ljenost možemo definirati kao negativan rad sa predznakom minus i on se,kao takav,suprstavlja t.j.retardira onaj dio evolucije koji je Bog prepustio Čovjeku”.
Hvaljen Isus i Marija

Vrh

PostPostano: Pon ožu 01, 2010 21:58 

Daba je napisao/la:
Tema je aktualna do boli.
Kao krščani - katolici smo na sam spomen rada tijekom narodne socijalističke dresure - dobivali alergiju. Ondje se njegovao kult nerada, ljenčarenja i snalaženja. I to je naš krščanski narod obilato baštinio. U ono doba kad sam išao na fakultet govorilo se: završi bilo što, samo da ne moraš raditi!
A u kapitalizmu su i u to vrijeme i danas išli u školu: da nauče raditi!
Tu su nas protestanti prešišali tisuću posto! Kod njih se njeguje kult rada kao što se kod nas u socijalizmu pothranjivao kult nerada. A naš narod to jedva dočekao. Jedan je bio Alija Sirotanović, čisto za reklamu. I njega jadnoga metili na ondašnje "hiljadarke". Za nagradu. A on radio za cijelu ondašnju Jugu.
Svi znate onu starosocijalističku narodnu mudrost: Nitko me ne može toliko malo platiti koliko ja mogu malo raditi!
I danas je isto tako. Previše ljudi ne voli raditi. Imena i primjera imam i previše.
Podjela vojnih mirovina koje su naši ratnici zaslužili samo je veliku većinu upropastila. Uz te prerane mirovine valjalo je s tim ljudima raditi kako civilno tako i vjerski. No, to smo propustili.

Uglavnom točno, ali imam dvije opaske: jedna se tiče protestanata, a glasi: Zapad je ogrezao u materijalizmu i burzovnom mešetarenju, tako se sada njihovi mladi okreću istočnjačkim duhovnostima i pseudoznanostima (kojih je Amerika puna), pa se ne bih složila da su nas prešišali 1000 posto - u materijalnom smislu da, u svim drugim smislima ne!

Druga opaska tiče se socijalizma: nažalost odtada pa do danas društveno-humanistička struka i općenito kultura degradirane su neopisivo mnogo - sve što smo uvezli sa "zapada" ili "istoka", od new age tehnika do neprovjerenih instant-rješenja (recimo u obrazovanju) pa sve do suvremene glazbe, kazališta itd. - sve je degradirano...

Citat:
Zanimljivo je da je i naš mladi "postsocijalistički" naraštaj ogrezao u ljenosti. Tome jako pripomažu mediji koji djeci trube da je jedini business - show business. Dok Njemačka TV na satelitu (N24) daje obilje zanimljivog poticajnog materijala kojima veliča rad, dotle se naši natjeću u broju "Red carpet-tipa" emisija i ostalih o svijetu celebritija. Tamo ima mjesta za rubni svijet (u normalnim društvima)- ložaće centralnog grijanja koji se voze u neplaćenim mercedesima i žive javno promiskuitetno, a to mladež guta.
Kakav rad, kakva molitva uz rad? Jeste ludi? Digni suknjicu, mrdni stražnjicom, sjedni u auto kakvoga koji i noću povrh ćele nosi sunčane naočale i sve si riješila. Molitva, Rad???Koje trice! Šmrkni jednu "lajnu", prodilaj koji piz i eto love.

To je, eto, dio toga...

Vrh

PostPostano: Pon ožu 01, 2010 23:25 

Kaže Adrijana:"Uglavnom točno, ali imam dvije opaske: jedna se tiče protestanata, a glasi: Zapad je ogrezao u materijalizmu i burzovnom mešetarenju, tako se sada njihovi mladi okreću istočnjačkim duhovnostima i pseudoznanostima (kojih je Amerika puna), pa se ne bih složila da su nas prešišali 1000 posto - u materijalnom smislu da, u svim drugim smislima ne!"

I kad pročitam što sam napisao, vidim da se slaže samnom. To je dobro
Ja sam rekao da su nas protestanti u pristupu djeci i odgoju k materijalnom prešišali 100%. Istina je i da su ogrezli u materijalizmu. Mi smo uglavnom u fazi lelekanja za neradom iz socijalizma.

Istina je i da smo uzeli sve loše ili u lošem obliku. Pa mi smo još u onom prvom stupnju kapitalizma kad je najviše izražena beskrupulozna gramzivost s jedne strane i nesnalažljivost ostalih. Rezultat je ovo kao danas.

Vrh

PostPostano: Sub ožu 13, 2010 23:12 

Daba je napisao/la:
Mi smo uglavnom u fazi lelekanja za neradom iz socijalizma.

Istina je i da smo uzeli sve loše ili u lošem obliku. Pa mi smo još u onom prvom stupnju kapitalizma kad je najviše izražena beskrupulozna gramzivost s jedne strane i nesnalažljivost ostalih. Rezultat je ovo kao danas.

Istina, ali dobar dio našeg naroda radi i želi raditi. Dobiti za to što mu pripada i što je pravedno. A poslodavac ga zapreže kao vola i tapša po leđima kao magarca. Jer je u čestim slučajevima u poslovnim dugovima koje mu nitko ne oprašta, ali i drugi su mu dužni i nitko mu ne plaća ništa.

Kakav je to začarani krug, ni dragi Bog ne može pomoći, recite vi tada ljudima da rad oplemenjuje ?!

Vrh

PostPostano: Sub ožu 13, 2010 23:43 

Hvaljen Isus i Marija : mislim da nije problem u poslu nego kako gledamo na njega . Moj djed je živio da bi radio dok ja radim da bi živio, i uopće nije važno koji je to posao ako sam ja zadovoljan sa prihodom . Nemam nekih škola poslove sam smišljam i nudim i to funkcionira . Problem je kad čovjek počne imati više želja nego što može zaraditi trenutnim poslom.

Vrh

PostPostano: Sub ožu 13, 2010 23:48 

Ne, Adrijana, na žalost nisi u pravu!
Treba reći istinu o navodno vrijednom hrvatskom narodu. Pravu istinu, a ne bajke.
Naš narod ne želi raditi.
Dokaz za to je i ova zadnja pobuna seoskih mudrijaša. Nisu tražili da rade već da im država plati. Nisu pristali na kompenzaciju koja bi se brže obavila i uzeli sjeme i gnojivo koje im treba već samo novac. Gdje to još na svijetu ima da poljoprivrednici ne plaćaju ni jedne lipe poreza, ali veoma zdušno kukumavče da im država plati poticaje? Od čega će platiti, ako oni ne plaćaju porez?No, seljaci su veoma interesantna populacija za izbore i svi im se dodvoravaju. I to tako da im tutkaju u džepove nezaslužen novac.
Previše se razvio rad na crno, a namjerno je ostavljen vam zakonskog domašaja. To valjda znate? Znate da se ne može kazniti rad bez rješenja? I onda zašto bi naši ljudi radili? Vode se na birou, dobivaju zdravstveno, a ostalo namrače skromnim, ali skupim radom na crno. I oni koji imaju nešto više djece uredno se pokriju dodatkom sa burze i dječjim doplacima i još nažicaju koje pivo u birtiji pa su sretni. Ne, previše imam iskustva sa neradnicima da bih rekao da smo vrijedan narod.
A što kažete na činjenicu da mladi intelektualac napušta veoma uglednu tvrtku i radno mjesto sa cca 11.000 Kn plaćom jer mu je previše dežurstava i želi imati slobodan vikend. odabire drugu firmu gdje radi kao trgovački putnik za 7000 Kn?
Pitaju me roditelji jednog drugog mladog intelektualca bi li ovdje u Brodu bilo kakva posla za njega? Pošto znam da je deficitarna struka kažem da će vjerojatno moći doći i da ću pitati u jednoj uglednoj tvrtci. Kad su čuli koja je tvrtka, nije ih zanimala ni plaća ni redovitost, odmah su mi rekli: Joj, nemoj tamo, čuli smo da se kod njih mora raditi!!! Da baš to su mi odgovorili. Umalo da nisam postao neugodan kad sam to čuo. I još takvih koje imenom poznajem koliko želite.
Ne, nas je socijalizam tako uništio i ulijenio da tek sada vidimo posljedice. Što prije shvatimo ovu činjenicu i počnemo djecu učiti vrijednostima rada, prije ćemo se spasiti recesije.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 14, 2010 14:28 

Daba je napisao/la:
Ne, Adrijana, na žalost nisi u pravu!
Treba reći istinu o navodno vrijednom hrvatskom narodu. Pravu istinu, a ne bajke.
Naš narod ne želi raditi.Dokaz za to je i ova zadnja pobuna seoskih mudrijaša. Nisu tražili da rade već da im država plati.

Mislim da prava istina nikako nije mogaca da se kaze otvoreno..Jer medju svim narodima ima postenih i nepostenih ljudi,vrijednih ,manje vrijednih i ljencina...
Kada je rad u pitanju,onda je vrlo vazna i sposobnost,jer nemamo svi iste " talente" pa ih nismo svi spremi jednako utrositi...ipak ih dajemo svatko po svojoj sposobnosti..

Nisu tražili da rade već da im država platiKoliko neznanje..?Mozes mi molim te pojasniti ovu recenicu,jer ju ne kuzim..?Da,li oni nesto traze da drzava plati,sto oni nisu uradili???Da im drzava pokloni?
Kako je tesko biti seljak,sve zavisi od Bzje milosti,kakvo ce biti vrijeme i godina,i koliki plod ce biti na zemlji...pa i to nije dovoljno,nego jos i oni koji nemaju pojma sta znaci biti seljak donose predrasude ,kako seljaci nisu posteni...aaauuuu..
Citat:
Nisu pristali na kompenzaciju koja bi se brže obavila i uzeli sjeme i gnojivo koje im treba već samo novac. Gdje to još na svijetu ima da poljoprivrednici ne plaćaju ni jedne lipe poreza, ali veoma zdušno kukumavče da im država plati poticaje? Od čega će platiti, ako oni ne plaćaju porez?No, seljaci su veoma interesantna populacija za izbore i svi im se dodvoravaju. I to tako da im tutkaju u džepove nezaslužen novac.

Oprosti mi Daba...ako sam pogresno shvatila..ali meni nije jasno ovo mi puno nekih predrasuda...Na zapadu,sljeci i poljoprivrednici dobiju novac unaprijed,kako bi mogli biti uspjesni u radu,a ovdje ljudi ne dobiju novac za ono sto su prodali ,na posten rad vec zaradjeno...?
Tolike firme,u mojem rodnom gradu..." sve gradjevinske firme" tekstilne firme,namjestaj i druge, propale su....jer im se nije isplacivao novac koji su zaradili...Mjesecima nisu dobivali placu,po 8 mjesec, 1 godinu i vise...????..." a nisu bili seljaci"nego ih je vodio odgovorni skolovani Direktor...

U svijetu je doslo do toga da covjek nema vise siguran posao...I na zapadu ne postoje one sigurne godine koje su bile 1960 etih godina..Danas svatko strahuje za svoje radno mjesto....
Citat:
Previše se razvio rad na crno, a namjerno je ostavljen vam zakonskog domašaja. To valjda znate? Znate da se ne može kazniti rad bez rješenja? I onda zašto bi naši ljudi radili? Vode se na birou, dobivaju zdravstveno, a ostalo namrače skromnim, ali skupim radom na crno. I oni koji imaju nešto više djece uredno se pokriju dodatkom sa burze i dječjim doplacima i još nažicaju koje pivo u birtiji pa su sretni.

Tko je kriv za rad na crno..???
Rad na crno,ne upropascuje drzavu,jer joj ne pruza nikakvu sigurnost...rad na crno je kratak i ogranicen...Koga kazniti,onoga sto je nekoliko sati na crno odradio,ili onoga koji je u velim tvrdkama milione pronevjerio i na racin drugih u svoju korist iskoristio...
Daba...zasto toliko negativnoga u tvojim ocima...???
oni koji imaju nešto više djece uredno se pokriju dodatkom sa burze i dječjim doplacima i još nažicaju koje pivo u birtiji pa su sretni
Odakle ti tolika hrabrost da se tako nesto usudis reci...? I zasto uopce sve trpas u jedan kos??
Oni koji imaju nesto vise djece,nemaju lako,pogotovo ne ako je jedna zarada u obitelji...Danas je tezak zivot s mnogoclanom obitelji,jer je sve skupo,a djeca kao i druga djeca htjeli bi imati sto i druga djeca imaju,a to mnogobrojne obitelji nisu u mogucnosti pruziti...
Citat:
Ne, previše imam iskustva sa neradnicima da bih rekao da smo vrijedan narod.

Ne mogu da povjerujem u to,jer po ovome sto sve osudjujes,sticem dojam da si i ovdje po svojem programiran...
Nikada nisu svi bili neradnici,i nikada nisu svi bili jednako vrijedni ljudi....
Citat:
Ne, nas je socijalizam tako uništio i ulijenio da tek sada vidimo posljedice. Što prije shvatimo ovu činjenicu i počnemo djecu učiti vrijednostima rada, prije ćemo se spasiti recesije.

Nas su velike Tvrdke,velaka Poduzeca,i velike Banke unistili...Sto lako trose od radnika zaradjeni novac...I u socijalizmu narod je radio ,nikako nisu svi bili ljencine...sve je zavisilo od odgovornosti na kojem mjestu sjedi covjek,kakav covjek i tko ga podrzava u tome..

Ja sam bila seljanka,udala sam se i nisam imala s cim prehraniti svoju obitelj...A zbog oca,koji je u ratu bio ocito na krivoj strani,bila su mu uskracena gradjanska prava...
tako da nismo imali nikakve sanse da se skolujemo i probijemo do necga boljega...
Takoreci...bili smo prinudjeni otici u " Obecanu zemlju"....zapad..na posteni rad...
A danas svi ,i moja djeca strahuju za radno mjesto,nema veze sto svjesno i posteno rade..???

Čitanje iz Prve poslanice sv. Pavla apostola Korinćanima:

Ta gledajte, braćo, sebe, pozvane: nema mnogo mudrih po tijelu, nema mnogo snažnih, nema mnogo plemenitih. Nego lude svijeta izabra Bog da posrami mudre, i slabe svijeta izabra Bog da posrami jake; i neplemenite svijeta i prezrene izabra Bog, i ono što nije, da uništi ono što jest, da se nijedan smrtnik ne bi hvalio pred Bogom. Od njega je da vi jeste u Kristu Isusu, koji nama posta mudrost od Boga, i pravednost, i posvećenje, i otkupljenje, da bude kako je pisano: Tko se hvali, u Gospodu neka se hvali.
(1 Kor 1, 26-31)

Vrh

PostPostano: Ned ožu 14, 2010 19:35 

Rad oplemenjuje čovjeka, ako se prije posla pomoli i prikaže ga Bogu. Tako su mene učili roditelji.

U svom radnom vijeku sam nailazila na ljude koji su bili predani poslu, tek manjina je iskorištavala povlasticu socijalizma da koliko god malo radi ili zabušava na poslu, neće dobiti otkaz, jer je Sud udruženog rada svakog otpuštenog radnika vraćao na posao. Tako je i danas. Manjina se uspijeva izvlačiti od posla, ne zna odraditi svoje, zato većina radi i za njih i za sebe.
Ali navest ću i jedan svježi pozitivni primjer. Žena odlazi u mirovinu i ima još dva mjeseca rada, od kojeg je jedan godišnji odmor. Mora svoj posao prenijeti kolegici, ali nakon mjesec dana, vidi da kolegica još nije svladala posao, pa ona ostaje do kraja radeći i učeći ju. Poklonila joj je svoj godišnji odmor. Zašto, kad nema nikakve koristi od toga.

Nerad čovjeku može nanijeti samo zlo. Pa i kad čovjek doživi neku nesreću...smrt, bolest ili slično, zar se ne bi baš onda trebao okrenuti radu da zaboravi na nedaće. Psiholozi vele da je rad najbolji lijek za to.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 14, 2010 21:37 

Leja je napisao/la:
Nisu tražili da rade već da im država plati.Koliko neznanje..?Mozes mi molim te pojasniti ovu recenicu,jer ju ne kuzim..?Da,li oni nesto traze da drzava plati,sto oni nisu uradili???Da im drzava pokloni?Kako je tesko biti seljak,sve zavisi od Bzje milosti,kakvo ce biti vrijeme i godina,i koliki plod ce biti na zemlji...pa i to nije dovoljno,nego jos i oni koji nemaju pojma sta znaci biti seljak donose predrasude ,kako seljaci nisu posteni...aaauuuu..

Evo pojašnjenja ove rečenice: Država nije njima poslodavac. Morate znati da se poticaji ustanovljavaju jer se njima želi nešto potaknuti. Njih ne zanima rad da proizvedu puno, njih zanima samo da dobiju što više.Njih ne zanima da nešto nauće i usvoje kakav napredan postupak, novac i samo novac. I danas je teško biti bilo što, a ne samo seljak. Teško je biti i obućar i krojač i svakom drugom zanimanju je teško. Svi ovise i o Božjoj milosti, ali i o svom šefu. Samo što postolaru koji je puno deficitarniji od poljoprivrednika država ne nudi nikakve poticaje.
Leja je napisao/la:
Na zapadu,sljeci i poljoprivrednici dobiju novac unaprijed,kako bi mogli biti uspjesni u radu,a ovdje ljudi ne dobiju novac za ono sto su prodali ,na posten rad vec zaradjeno...?

Odakle vam to? Prvo da se razjasni - na zapadu nema ni 20% poticaja koliko ih daje naša država. Posebno ne unaprijed. Kod kapitaliste nema ni centa unaprijed  :mrgreen:  Poljoprivrednici na zapadu su uspješni samo zato što su vrijedni jer znaju da će propasti ako ne budu radili, a kapitalistička vlada ne bi ni trepnula na to.
Leja je napisao/la:
Tolike firme,u mojem rodnom gradu..." sve gradjevinske firme" tekstilne firme,namjestaj  i druge, propale su....jer im se nije isplacivao novac koji su zaradili...Mjesecima nisu dobivali placu,po 8 mjesec, 1 godinu i vise...????..." a nisu bili  seljaci"nego ih je vodio odgovorni skolovani Direktor...

Puno od tih direktora su nesposobni relikti iz socijalizma, a kad se radi o privatnicima, pa nisu ni oni svi obrazovani za biznis kojime se bave. No, postoji tu i još jedna kategorija, a to su oni koji ne plaćaju radnike, ali su sebe i svoje debelo potkožili. Tu je mjesto za uplitanje države.Najsvježiji primjer je iz Neretvanske doline, ta neka firma Vrni. To je čista pljačka seljaka. Tu država mora osigurati da se tako što ne dogodi, mora za svoje građane osigurati sigurnost u poslovanju. Isto kao što nastoji osigurati za građane i sigurnost na cestama.

Leja je napisao/la:
Tko je kriv za rad na crno..???Rad na crno,ne upropascuje drzavu,jer joj ne pruza nikakvu sigurnost...rad na crno je kratak i ogranicen...Koga kazniti,onoga sto je nekoliko sati na crno odradio,ili onoga koji je u velim tvrdkama milione pronevjerio i na racin drugih u svoju korist iskoristio...Daba...zasto toliko negativnoga u tvojim ocima...???

Ja sam veoma jasno naveo tko je isključivi krivac za pošast rada na crno. Tvoje pitanje smatram retoričkim. Demagoško ti je pitanje o tomu koga treba kazniti. Treba kazniti obojicu i sve one koji rade nezakonito. Nečiji prekršaj ne opravdava drugoga da čini drugi prekršaj. To kako ti govoriš, to je retorika sa traktorskih barikada. Samo je ministar morao biti fin pa se ne upuštati s njima u raspravu.
Podržavam jedno prosvjed radnika koji su opljačkani i jadni ne svojom krivnjom kao npr. u Željezari Split ili kod Peveca. Tu je mjesto kada država treba uskočiti i ZAJMČITI radnicima plaću, a progoniti opake "poduzetnike". Progoniti takav ološ "u mišju rupu".
I nije ništa negativno u mojom očima nego je puno negativnosti u našem društvu. Nisam kriv što želim stvari nazvati pravim imenom. To ljudi baš i ne vole. 

Leja je napisao/la:
Odakle ti tolika hrabrost da se tako nesto usudis reci...? I zasto uopce sve trpas u jedan kos??

Pravo mi daje moje iskustvo, svakodnevni kontakti sa ljudima i sa neradnicima. Vrijedne ljude poštujem i to jako!Znaju to svi iz moje radne sredine.

Leja je napisao/la:
...Nikada nisu svi bili neradnici,i nikada nisu svi bili jednako vrijedni ljudi....
Problem je što su neradnici najglasniji i sva ta neradnička klika. Oni halabuče zato jer im je to jedini posao i nemaju što izgubiti. Ja koji posao nosim i kući i na godišnji odmor, nemam kad stajati danima na barikadama ma kako nepravednu plaću dobivao, a nisam privatnik.
I glede tvoga citata, poslanice Korinćanima, u ovoj temi joj je krivo mjesto primjene. Moglo bi se reći da je Bog poslao i lijene da nauće vrijedne cijeniti rad.
Vrijedni kod nas šute i rade. Ima ih, ali su tihi

Vrh

PostPostano: Ned ožu 14, 2010 23:21 

Neosporna je činjenica da su seljački protesti pokazali zabrinjavajuće veliku dozu netolerancije, bahatosti, isključivosti i divljaštva. Nije to bio nikakav protest za dignitet rada već za očuvanje privilegija. Po meni, takvo ponašanje ničim ne može biti opravdano niti u meni izazvati simpatiju.
Ljudi se stvarno trebaju boriti za svoja prava ali pri tome se ne smiju kršiti tuđa prava, u ovom slučaju pravo na slobodu kretanja.
Naravno da i vlada ima krivu politiku jer je poznata stvar ako želiš uništiti poljoprivredu daj poticaje i to će sigurno zaustaviti njen razvoj.
Uglavnom oni protesti su sigurno pokazatelj koliko se malo cijeni rad a previše cijeni bahatost isključivost i bezobrazluk.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 15, 2010 10:05 

Slika

Evo par citata...

http://www.glas-slavonije.hr/vijest.asp ... STI=121292

Od svojih zahtjeva –isplate poticaja za prošlu i 2008. godinu ne odustaju, a protive se i smanjenju poljoprivrednog proračuna za milijardu kuna. Razljutila ih je izjava ministra poljoprivrede Petra Čobankovića da u proračunu za njih nema novca te da ne postoji dug za 2008.

“Ministar je iznio laž kako Ministarstvo hrvatskim seljacima nije ništa dužno. Dug iznosi 205 milijuna kuna i mi od njega ne odustajemo”, kaže Dukić.

. “Danas sam došla prosvjedovati. Neka nam isplate ono što smo zaradili. Ništa drugo ne tražimo”, ogorčeno kaže Stana, dodajući kako cijela obitelj živi od poljoprivrede.

Verica REBRINA/Marijana BAN MILIČIĆ/Petar ŽARKOVIĆ

Tesko je ovdje biti pametan...????

Ja zivim u ovom seljackom kraju jos malo cetiri deljeca..Cak se i selo gdje zivim zve..” Pastirsko brdo”Cujem mnogo od njih kroz pricu..Oni imaju pravo na Fordarung..to je zahtjev koji im omogucuje ubrzavanje da ostvare naprednju necega,to im je novcano omoguceno da ako se ustanovi opravdano ,imaju pravo na taj Fordarung,i to je ono sto sam rekla da dobiju unaprijed novac s kojim mogu da rade....Seljak je svoju produktivnost zadnjih desetljeca povecao ,i to garantira za stabilnu placu i stabilnu cijenu proizvoda.( ali).Danas potrosac trosi samo 11 Procenata svojih prihoda na hranu..Prije 50 godina trosio je 45 Posto..Poljoprovrednik prije 100 godina mogao je da hrani 5 drugih,a danas produktivnost seljaka moze prehraniti , povecala se na 160…ljudi.Problem je nastao sada u tome…da ovih 160 ljudi nisu vise u mgucnost platiti naknadu za te proizvode da se seljak odrzi na zivotu..Konkurencija u Sepermarkt..sa snazno nizim cijenama pobija seljaka i njegove proizvode.. Poljoprivrednika proizvod je danas skup,za male place radnika. s obzirom na losu cijenu na trzistu i pored dobre zarade seljaka ostaje pitanje kako dobiti nazad ono ulozeno,trud i rad vrijednog seljaka...i postene cijene u trgovini njegovih proizvoda..Ovdje poljoprivrednici vise ne mogu cuti kako je njihov proizvod skup.Tako nekim seljacima proizvodnja u cijeni pada za 20 posto..
I ovdje poljoprivrednici vode bitku s politikom i predbacuju im da nesto ne stima u cijelome sistemu, pojedini mljekari strajkuju,jer smatraju da dobiju premalo za mlijeko..koje mnogo vise kosta..

Smao ja se pitam ,gdje je u svemu tome..Bog...!
Kaze jedan seljak,lakse je kupiti jeftinu majicu nego skupi kaput…I ovdje su seljaci nezadovoljni ,jer im je mnogo vise obecano od EU,nego sto to mogu sprovesti i uvrstiti u svoju proizvodnju…i dobiti to ulozeno nazad..
Poljoprivrednika nezadovoljstvo je opravdano( mozda ne svaki slucaj,ali vecina)

Vrh

PostPostano: Pon ožu 15, 2010 10:32 

Barnaba je napisao/la:
Naravno da i vlada ima krivu politiku jer je poznata stvar ako želiš uništiti poljoprivredu daj poticaje i to će sigurno zaustaviti njen razvoj.

Čini se da su ti protesti seljaka gurnuli samo jedan dio problema u prvi plan, a ono važnije je ostalo neizrečeno.

Daba je napisao/la:
Evo pojašnjenja ove rečenice: Država nije njima poslodavac. Morate znati da se poticaji ustanovljavaju jer se njima želi nešto potaknuti. Njih ne zanima rad da proizvedu puno, njih zanima samo da dobiju što više.Njih ne zanima da nešto nauće i usvoje kakav napredan postupak, novac i samo novac. I danas je teško biti bilo što, a ne samo seljak.

Kako će se netko odlučiti da proizvede puno, kad nema dosta za uložiti u veću proizvodnju, kad nema isplative cijene po kojoj će to prodati, a na kraju, nema kupca kojem će to prodati ?? Oni sami još uvijek ne mogu dirigirati svoje tržište, ali to može vlada, a ona uopće ne čini dovoljno. Nije glavni problem u poticajima, seljaci bi više bili motivirani kad bi vidjeli da se njihov rad isplati u našem domaćem gospodarstvu. A svi znamo da se ne isplati...

Leja je napisao/la:
Tolike firme,u mojem rodnom gradu..." sve gradjevinske firme" tekstilne firme,namjestaj i druge, propale su....jer im se nije isplacivao novac koji su zaradili...Mjesecima nisu dobivali placu,po 8 mjesec, 1 godinu i vise...????..." a nisu bili seljaci"nego ih je vodio odgovorni skolovani Direktor...

Leja, slažem se s puno toga navedenoga u tvom postu. Ovo propadanje firmi je još veći problem od prosvjeda seljaka. Puno mojih prijateljica i prijatelja u tim navedenim sektorima ima vrlo loša iskustva: stalno povećavanje norme, drugim riječima pravo iskorištavanje; čekanje mjesecima na isplatu; firme u stečaju, stalne promjene poslova. U većim firmama svake se godine izmjenjuju menageri, svi obećavaju - i svi brzo odlaze na drugi posao, tj. ostavljaju radnike doslovno u blatu do grla. I sama sam do prije 7 mjeseci često mijenjala poslove, svi ugovori koje sam potpisivala bili su na određeno vrijeme, sve je bilo nesigurno (to je trajalo punih 6 godina)...

ozana55 je napisao/la:
Manjina se uspijeva izvlačiti od posla, ne zna odraditi svoje, zato većina radi i za njih i za sebe.

Pa ta manjina najčešće sjedi u foteljama nekog nadzornog odbora, al naravno oni "puuuno rade", samo što se to ništa ne vidi... :wink: Običan radnik kad ne uspijeva odraditi normu otpušta se ili sam odustaje i mijenja posao, nitko ga ne podržava, zato se još jednom ne bih složila s Dabom koji je rekao da smo zemlja neradnika, jer bi iz toga ispalo da je naše gospodarstvo u krizi i lošem stanju jer mali radnici ne rade svoj posao...

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 16 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata