Daba je napisao/la:
Ne, Adrijana, na žalost nisi u pravu!
Treba reći istinu o navodno vrijednom hrvatskom narodu. Pravu istinu, a ne bajke.
Naš narod ne želi raditi.Dokaz za to je i ova zadnja pobuna seoskih mudrijaša. Nisu tražili da rade već da im država plati.
Mislim da prava istina nikako nije mogaca da se kaze otvoreno..Jer medju svim narodima ima postenih i nepostenih ljudi,vrijednih ,manje vrijednih i ljencina...
Kada je rad u pitanju,onda je vrlo vazna i sposobnost,jer nemamo svi iste " talente" pa ih nismo svi spremi jednako utrositi...ipak ih dajemo svatko po svojoj sposobnosti..
Nisu tražili da rade već da im država platiKoliko neznanje..?Mozes mi molim te pojasniti ovu recenicu,jer ju ne kuzim..?Da,li oni nesto traze da drzava plati,sto oni nisu uradili???Da im drzava pokloni?
Kako je tesko biti seljak,sve zavisi od Bzje milosti,kakvo ce biti vrijeme i godina,i koliki plod ce biti na zemlji...pa i to nije dovoljno,nego jos i oni koji nemaju pojma sta znaci biti seljak donose predrasude ,kako seljaci nisu posteni...aaauuuu..
Citat:
Nisu pristali na kompenzaciju koja bi se brže obavila i uzeli sjeme i gnojivo koje im treba već samo novac. Gdje to još na svijetu ima da poljoprivrednici ne plaćaju ni jedne lipe poreza, ali veoma zdušno kukumavče da im država plati poticaje? Od čega će platiti, ako oni ne plaćaju porez?No, seljaci su veoma interesantna populacija za izbore i svi im se dodvoravaju. I to tako da im tutkaju u džepove nezaslužen novac.
Oprosti mi Daba...ako sam pogresno shvatila..ali meni nije jasno ovo mi puno nekih predrasuda...Na zapadu,sljeci i poljoprivrednici dobiju novac unaprijed,kako bi mogli biti uspjesni u radu,a ovdje ljudi ne dobiju novac za ono sto su prodali ,na posten rad vec zaradjeno...?
Tolike firme,u mojem rodnom gradu..." sve gradjevinske firme" tekstilne firme,namjestaj i druge, propale su....jer im se nije isplacivao novac koji su zaradili...Mjesecima nisu dobivali placu,po 8 mjesec, 1 godinu i vise...????..." a nisu bili seljaci"nego ih je vodio odgovorni skolovani Direktor...
U svijetu je doslo do toga da covjek nema vise siguran posao...I na zapadu ne postoje one sigurne godine koje su bile 1960 etih godina..Danas svatko strahuje za svoje radno mjesto....
Citat:
Previše se razvio rad na crno, a namjerno je ostavljen vam zakonskog domašaja. To valjda znate? Znate da se ne može kazniti rad bez rješenja? I onda zašto bi naši ljudi radili? Vode se na birou, dobivaju zdravstveno, a ostalo namrače skromnim, ali skupim radom na crno. I oni koji imaju nešto više djece uredno se pokriju dodatkom sa burze i dječjim doplacima i još nažicaju koje pivo u birtiji pa su sretni.
Tko je kriv za rad na crno..???
Rad na crno,ne upropascuje drzavu,jer joj ne pruza nikakvu sigurnost...rad na crno je kratak i ogranicen...Koga kazniti,onoga sto je nekoliko sati na crno odradio,ili onoga koji je u velim tvrdkama milione pronevjerio i na racin drugih u svoju korist iskoristio...
Daba...zasto toliko negativnoga u tvojim ocima...???
oni koji imaju nešto više djece uredno se pokriju dodatkom sa burze i dječjim doplacima i još nažicaju koje pivo u birtiji pa su sretniOdakle ti tolika hrabrost da se tako nesto usudis reci...? I zasto uopce sve trpas u jedan kos??
Oni koji imaju nesto vise djece,nemaju lako,pogotovo ne ako je jedna zarada u obitelji...Danas je tezak zivot s mnogoclanom obitelji,jer je sve skupo,a djeca kao i druga djeca htjeli bi imati sto i druga djeca imaju,a to mnogobrojne obitelji nisu u mogucnosti pruziti...
Citat:
Ne, previše imam iskustva sa neradnicima da bih rekao da smo vrijedan narod.
Ne mogu da povjerujem u to,jer po ovome sto sve osudjujes,sticem dojam da si i ovdje po svojem programiran...
Nikada nisu svi bili neradnici,i nikada nisu svi bili jednako vrijedni ljudi....
Citat:
Ne, nas je socijalizam tako uništio i ulijenio da tek sada vidimo posljedice. Što prije shvatimo ovu činjenicu i počnemo djecu učiti vrijednostima rada, prije ćemo se spasiti recesije.
Nas su velike Tvrdke,velaka Poduzeca,i velike Banke unistili...Sto lako trose od radnika zaradjeni novac...I u socijalizmu narod je radio ,nikako nisu svi bili ljencine...sve je zavisilo od odgovornosti na kojem mjestu sjedi covjek,kakav covjek i tko ga podrzava u tome..
Ja sam bila seljanka,udala sam se i nisam imala s cim prehraniti svoju obitelj...A zbog oca,koji je u ratu bio ocito na krivoj strani,bila su mu uskracena gradjanska prava...
tako da nismo imali nikakve sanse da se skolujemo i probijemo do necga boljega...
Takoreci...bili smo prinudjeni otici u " Obecanu zemlju"....zapad..na posteni rad...
A danas svi ,i moja djeca strahuju za radno mjesto,nema veze sto svjesno i posteno rade..???
Čitanje iz Prve poslanice sv. Pavla apostola Korinćanima:
Ta gledajte, braćo, sebe, pozvane: nema mnogo mudrih po tijelu, nema mnogo snažnih, nema mnogo plemenitih. Nego lude svijeta izabra Bog da posrami mudre, i slabe svijeta izabra Bog da posrami jake; i neplemenite svijeta i prezrene izabra Bog, i ono što nije, da uništi ono što jest, da se nijedan smrtnik ne bi hvalio pred Bogom. Od njega je da vi jeste u Kristu Isusu, koji nama posta mudrost od Boga, i pravednost, i posvećenje, i otkupljenje, da bude kako je pisano: Tko se hvali, u Gospodu neka se hvali.
(1 Kor 1, 26-31)