MarkoZG je napisao/la:
Privikavajmo se polako da mi katolici postajemo manjina, u Hrvatskoj. Istina o Europskoj uniji se cenzurira, izbjegava i prešućuje. Katolici će s vremenom postajati sve potlačeniji u društvu, to se osobito odnosi na javni život i pravo da kao katolici sudjelujemo u donošenju odluka..
...
Smrt Zapada - realnost ili mit ?
U današnjim globaliziranim masovnim medijima, čije vlasništvo najčešće nije potpuno jasno većini običnog pučanstva, ovakvi naslovi su rijetki, gotovo da ih i nema. Tu ubrajam glavne novinske dnevnike i tjednike, komercijalne televizije te većinu internet portala . S jedne strane, takva tema im s se ne uklapa u sliku današnjeg društva, koje teži multikulturalnosti, toleranciji, pluralizmu, nesputanim ljudskim pravima i odumiranju odprije znanih vrijednosti, do ruba anarhizma i nacionalmazohizma. S druge stane ozbiljne teme i nisu pretjerano čitane – obnaženo tjelo mlade žene ili reklamiranje promiskuiteta je puno čitanija i gledanija roba.
Pozdrav, Marko, i najprije hvala ti što si s nama podijelio dio svog članka.
Iako je narav samog članka “smrtno” ozbiljna, pesimistična i pomalo katastrofična, nadam se da ćeš uvažiti moje male primjedbe. Pokušat ću objasniti zašto ljudi u pravilu pretjeruju kad govore što vjernicima donosi EU.
Svi smo zgroženi EU birokratskim aparatom i njihovom (pogotovo haaškom) politikom prema nama tako da više uopće ne vidimo vrijednost europskog ujedinjenja ni ikakve koristi od silnih zakona i deklaracija koje smo dužni uvesti i primjenjivati, a ne vidimo im krajnji smisao od goleme birokratizacije. Imamo dojam da gubimo ponos i dostojanstvo kao narod i da ćemo pred njima jednom konačno pasti na koljena i puzeći uvući se u njihovo bahato društvo “preko noći”, da nitko neće ni primjetiti.
Zašto takav stav i takva predrasuda?
Objasnit ću na primjeru:
Masovni mediji koje spominješ i koje okrivljuješ za prešućivanje važnih činjenica uopće nisu ti koji bi trebali odgajati ljude ni formirati njihove stavove. Za to su obitelj, škola i Crkva. I naravno, pojedinac sam. Medijski odgoj koji nam je svima potreban ne sastoji se samo u služenju medijima, nego u njihovom kritičkom promišljanju, čiji bi cilj bio
ne dopustiti da postanemo robovi medijskih slika i suprotstaviti se tome da oni odgajaju nas.Europsko školstvo se od 1964.g. rukovodi idejom o takvom odgoju, prema UNESCO-vom programu, a deklaraciju iz 1982. g, potpisalo je 19 zemalja. A gdje smo mi?
U hrpi propisa i papira koje je naše Ministarstvo trebalo proučiti i primijeniti jedan takav suvremeni etički koncept medijskog odgoja ostao je zagubljen. U gotovo svim područjima i ministarstvima se događaju iste stvari. U gomili isprintanih papira, velikih riječi, reformi, projekata izgubilo se ono jedino bitno i kvalitetno. I zato je naravno kriva Europa.
Dekadentna Europa. Europa pred umorom.Moja struka je obrazovanje i navest ću još jedan primjer pogrešne taktike. 90-tih godina u Americi je izašla diljem svijeta prodavana knjiga “
Revolucija u učenju” – zbirka raznih metoda i instant-rješenja za školski uspjeh, metoda izvan okvira i pedagogije i psihologije, negdje na granici između pseudoznanosti i new-agea. Nekako u to vrijeme francuski filozof, visoki dužnosnik EU i katolik po uvjerenju Jacques Delors dovršio je Izvješće UNESCO-u za razvoj obrazovanja za 21. stoljeće, kod nas objavljeno pod nazivom “
Učenje – blago u nama”. Dvije totalno različite knjige – dva potpuno različita pristupa problematici. Američki i europski, u prenesenom značenju. I što smo mi od toga usvojili? Jednu promišljenu obrazovnu politiku sigurno ne, ali zato po seminarima masovno ima “američke new-age revolucije” (neurolingvističko programiranje,
brain gym i sl…)
Ima li šanse da mi, neovisno o politici birokrata iz Brisela, usvojimo išta od
europske kulture? Ili samo čekamo da nas netko na to prisili? Provincija nije teritorijalni pojam, nego pojam uma i duha. Zašto muslimani dolaze, bježe u Europu? Sigurno jer im je u arapskim zemljama lijepo i sjajno? Zašto Kinezi dolaze, što ako jednom kineska brana posve popusti? Treba li ih se bojati? Jesu li to osvajački pohodi kao u srednjem vijeku, hoće li ugroziti naše kršćanstvo?
Sekularizirani i liberalni Zapad boji se islama, boji se Kineza, ali - i nas kršćana. Pad nataliteta danak je koji Europa plaća radi sekularizacije. Kršćanstvo se ne treba bojati, jer će preživjeti, ako nećemo moći sami, iz Afrike i iz Kine će nam dolaziti katolički misionari…