mata je napisao/la:
Dina je napisao/la:
Jednaki smo na nebeskom sudu,kod Boga nema postede niti jednima niti drugima,svima ce nam se suditi po nasim djelima i po nasoj vjeri.,,Tko mrzi na brata na zemlji koga vidi,kako ce ljubiti Boga na nebu koga ne vidi''
Istina, po vjeri i djelima ćemo biti suđeni. Jer, to dvoje je najuže vezano. Da bi čovjek uopće znao što je dobro djelo, prvo mora znati što je prava vjera. Najčešća pogreška u razmišljanju suvremenog čovjeka je u tome da pokušava moralnost nekog djela prosuđivati bez da se obazire na vjeru čovjeka. A to ne samo da nije moguće, nego je to, dapače, apsurdno.
Npr. ti vjeruješ da si obavezna držat se starog zakona kojeg je Bog dao Mojsiju u vidu kamenih ploča. I, jasno je da moralnost svojih djela ocjenjuješ prema toj vjeri. Tj. ako svetkuješ subotu, misliš da činiš dobro djelo. Ako ne svetkuješ, misliš da činiš grijeh.
E sad, da li je samo svetkovanje subote uistinu dobro djelo, to se ne može ocjeniti iz samog djela, nego iz ispravnosti tvoje vjere. Ako je tvoja vjera točna, onda je i tvoje svetkovanje subote moralno. A ako ti vjera nije točna, onda ti ni djelo ne nosi baš nešto posebno.
Naravno, to ne vrijedi samo za adventiste nego za sve. Vrijedi i za ateiste i agnostike i muslimane i židove i hinduse i budiste i katolike.
Ako je istinita ateistička vjera da Boga nema, onda se ne može smatrati nemoralnim ako se čovjeka promatra kao običnu nakupinu atoma. Jer bi on to, u tom slučaju, uistinu i bio. I stoga se ne bi moglo smatrati nemoralnim niti to da se ponašamo prema čovjeku kao prema onom što bismo mi mislili da on jeste (bezznačajna nakupina atoma). Naravno, budući da ateistička vjera ipak jeste pogrešna, onda bi takvo ponašanje prema čovjeku itekako bilo pogrešno.
slično je i s hindusom. Ako je reinkarnacija točna i ako je točno da se čovjek rađa u skladu sa prijašnjim zaslugama, tada apsolutno ništa ne bi mogli prigovoriti Indiskom kastinskom sustavu gdje je najnižoj kasti zabranjeno i samo dodirivanje pripadnika više kaste. Jer, uistinu, ako je točno da sad čovjek živi ono što je prije zaslužio, tada se ništa ne može prigovoriti pravednosti tog sustava. Naravno, budući da je i to pogrešna vjera, onda je jasno da je kastinjski sustav ipak pogrešan i nemoralan.
Itd. slično bi se moglo reći za sve ostale vjere i moralne sustave.
Ono što želim reći je slijedeće: kad katolik kaže da je samo naša vjera ispravna i da je samo ono ponašanje koje izlazi iz te naše ispravne vjere uistinu moralno, to onda nije uvreda ostalima.
Kad kažemo da protestanti nisu u pravu u svojoj vjeri, to ne označava vrijeđanje njih isto kao što nije vrijeđanje ateista kad njima kažemo da nisu u pravu.
Stoga, da, ti jesi u pravu kad kažeš da će Bog suditi po vjeri i djelima, no da bi imali uistinu ispravna djela, prvo moramo imati uistinu ispravnu vjeru. A tu na scenu stupaju Božja obećanja kao najsigurniji vodič u procjeni tko uistinu jeste u pravu, a kome se to samo čini.
Lijep pozdrav.
melkisedek
Pozdrav melkisedek,
djelomice se slazem s tvojim upisom,ali imam dojam da ponekad se u upisu ne razlikuje osobna vjera od religije,a mislim da je jako dobro o tome voditi racuna.
Nemas pojma koliko sam Bogu zahvalna da ce on pojedincu dati placu za njegovu vjeru/mislim na osobnu vjeru-znaci ne religiju/ i za njegova djela,a do tog trenutka je dobro da svatko od nas stoji na putevima istine,i jedan duhovni spisatelj kaze ,,Bog ima u svim crkvama svoju iskrenu i vjernu djecu'' u to sam se uvjerila i u realnom a i u virtualnom zivotu.
Hvala Bogu da svatko ima mogucnosti izabrati svoj put ka Bogu.
Nikad nisam mislila i zastupala da samo drzanje subote moze spasti covjeka,i to svatko tko poznaje adventiste i adventizam ne moze reci.
Za sve vjernike pa i za adventiste stoji jasno i glasno,tko i kad moze stajati pred licem Gospodinovim.Veoma drzim do ovijeh rijeci takodje.
Matej 5.1-20
1 Ugledavši mnoštvo, uziđe na goru. I kad sjede, pristupe mu učenici. 2 On progovori i stane ih naučavati:
3 Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko!
4 Blago ožalošćenima: oni će se utješiti!
5 Blago krotkima: oni će baštiniti zemlju!
6 Blago gladnima i žednima pravednosti: oni će se nasititi!
7 Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe!
8 Blago čistima srcem: oni će Boga gledati!
9 Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!
10 Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko!
11 Blago vama kad vas - zbog mene - pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas! 12 Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima! Ta progonili su tako proroke prije vas!
13 Vi ste sol zemlje. Ali ako sol obljutavi, čime će se ona osoliti? Nije više ni za što, nego da se baci van i da ljudi po njoj gaze.
14 Vi ste svjetlost svijeta. Ne može se sakriti grad što leži na gori. 15 Niti se užiže svjetiljka da se stavi pod posudu, nego na svijećnjak da svijetli svima u kući. 16 Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na nebesima.
17 Ne mislite da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke. Nisam došao ukinuti, nego ispuniti. 18 Zaista, kažem vam, dok ne prođe nebo i zemlja, ne, ni jedno slovce, ni jedan potezić iz Zakona neće proći, dok se sve ne zbude. 19 Tko dakle ukine jednu od tih, pa i najmanjih zapovijedi i tako nauči ljude, najmanji će biti u kraljevstvu nebeskom. A tko ih bude vršio i druge učio, taj će biti velik u kraljevstvu nebeskom.
Te stoga mislim,da nitko od nas ne dobija sudeci drugoga za njegovu vjeru ili vjersku pripadnost.Morali bi jedno shvatiti,izgradjivati osobno spasenje u harmoniji razlika.Ono sto nas povijest crkvena uci,nesmije se ponoviti,jer to vrijedja dostojanstvo Boga,a i nase koji smo stvoreni na sliku Bozju.
Ne vrijede nam sva svjedocanstva i sva znanja,a ko drugoga i drugacijeg ne prihvatamo za brata,ostavimo Bogu konacni sud,nikad On nije iznevjerio covjeka,pa nece niti u nasim vremenima.
Zelim ti mir i blagoslov u spremanju susreta naseg Isusa Krista.
Dina