Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 02:34

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 123 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sljedeće

Jesu li vas ikada pripadnici nekih sekta pokušali "obratiti"?
Anketa je završila: Ned stu 07, 2010 22:50.
Da! 92%  92%  [ 11 ]
Ne! 8%  8%  [ 1 ]
Ukupno glasova : 12
Autor Poruka
PostPostano: Pon lis 18, 2010 22:50 

U petak navečer šećem ja Tkalčom s kolegom i vidim raspjevanu, veselu grupicu ljudi koji radosno pjevaju pjesme u kojima slave Krista. Činilo mi se super iako mi je bilo čudno da se katolici (o kako sam se samo prevario) promoviraju, ali pomislio sam, možda je to nešto novo, pa smo odlučili stati i poslušati. Uskoro nam je prišao čovjek sa hamer papirom na kojem je pisalo: "DUŽAN SAM DO GRLA! POMOZITE MI!" (koliko se sjećam).
Taj čovjek nam je prišao i rekao da je Bogu dužan i ne zna kako da mu se oduži te nas je molio pomoć. Mi smo s njime razgovarali, a slušalo nas je najmanje 5 osoba. Nakon što nam je rekao da su oni protestanti i nakon što smo mi njemu rekli da smo mi svećenici RKC oko nas ne našlo 10-ak ljudi koji su nas rešetali s pitanjima i mržnjom u pogledu. Vikali su kako trebamo obraćenje, kako smo đavliji sinovi, kako je RKC zapravo Babilon iz Otkrivenja itd. Sve smo njihove tvrdnje s lakoćom pobijali na što su oni još više bjesnili. Nismo ih mogli uvjeriti da su u krivu, na svaki naš citat iz Biblije bi se nasmijali i podrugljivo nas upitali: "A gdje to točno piše?"
Bilo je to jedno strašno iskustvo nakon kojega je moja ljubav prema ekumenizmu pala u vodu. Ljudi moji! Da ste samo vidjeli kako su agresivni protestanti! To je strašno.
Sada više ne osjećam nikakve ljubavi prema njima, pa čak ni kao Božjim stvorenjima.
Uvidio sam da pokušavati nekoga od sektaša obratiti je gotovo nemoguće. Uvijek se oni izkobeljaju ispod vaših argumenata ili jednostavno promijene temu.
Moja pitanja bi glasila ovako: Je li se itko od svećenika ovdje na forumu ikada susreo s time, a ako je kako je reagirao? Je li osjećao tu neku mržnju i ljutnju prema njima?
Pitanje za laike: Jesu li vas ikada neki sektaši pokušali "obratiti"? Ako jesu, recite mi kako ste ih odbili i jesu li vas potakli na dublje proučavanje svoje vjere kako vas nitko ne bi mogao iznenaditi?

Puno hvala!

http://www.katolik-da.blog.hr

Vrh

PostPostano: Uto lis 19, 2010 07:32 

Dakle, imam iskustvo "obraćanja" od strane Jehovinih svjedoka, no oni nisu protestanti, tj. nisu uopće kršćani. Došli su mi na kućna vrata, lijepo sam ih ponudila sokom pa smo raspravljali. Na kraju su se skupili i na moja vrata više nikad nisu došli.
Što se protestanata tiče, s njima sam se prilično intenzivno družila prije tridesetak godina i mogu reći da me nikada, baš nikada nisu probali "vrbovati". No, to ne znači da nema takvih osoba među njihovim redovima pa i onima s kojima sam se ja družila - pentekostalci, baptisti i vrlo malo evangelici.

Vrh

PostPostano: Uto lis 19, 2010 14:09 

Citat:
Bilo je to jedno strašno iskustvo nakon kojega je moja ljubav prema ekumenizmu pala u vodu.

Možda je tvoja vizija ekumenizma bila kriva. Ekumenizam je jedinstvo u istini, a pravu istinu propovijeda samo KC. Dakle ekumenizam je moguć samo ako se svi obrate na Katoličku vjeroisopovijest. Sve ostalo je samo međureligijski dijalog, čega u tvom slučaju nije bilo.
Citat:
ada više ne osjećam nikakve ljubavi prema njima, pa čak ni kao Božjim stvorenjima.

Razmisli malo je li to dobro....Tko je tvoj bližnji?

Ja imam prijatelja pentakostalca s kojim često idem van pa često i zapadnemo u rasprave. On često na Katoličke istine gleda i govori o njima sa sprdačinom što nije u redu. Hvala Bogu pa sam se već prije vježbao u apologetici pa mu znadem odgovoriti, ali kako to biva niti jedan ni u šta ne uvjeri onog drugog. I da, naravno da me potakao na još dublje proučavanje vjere i katoličke apologetike. Poslije svih rasprava i prepirki smo opet dobri prijatelji.

Vrh

PostPostano: Uto lis 19, 2010 14:19 

cunjozu je napisao/la:
Ekumenizam je jedinstvo u istini, a pravu istinu propovijeda samo KC. Dakle ekumenizam je moguć samo ako se svi obrate na Katoličku vjeroisopovijest. Sve ostalo je samo međureligijski dijalog, čega u tvom slučaju nije bilo.

Čudan neki ekumenizam. Ekumenizam se temelji na Isusovoj velikosvećeničkoj molitvi 'da svi budu jedno'. Radi se o jedinstvu Isusovih učenika i nema veze ni sa kakvim prelaskom na katoličanstvo. Međureligijski se dijalog odnosi na dijalog s predstavnicima nekršćanskih religija.

Vrh

PostPostano: Uto lis 19, 2010 14:35 

Ovi na koje je Augustin naišao vjerojavno su neki ultra pentekostalci poput tzv. Kristove proročke crkve ili Crkve punog evanđelja ili Riječi života. Za njih je katolička Crkva sotonina sinagoga, a papa je antikrist. Tako se nadovezuju na radikalni protukatolički pravac u protestantizmu nastao još u Lutherovo vrijeme (luther je prvi nazvao papu antikristom; današnji luteranizam je uglavnom ekumenski orjentiran i odustao je od tog Lutherova shvaćanja). Slični luteranima su reformirani (kalvinisti, prezbiterijanci, hugenoti) koji su u vrijeme nastanka također gledali u nama đavlove sluge (John Knox je rekao da se više boji služenja jedne mise u Škotskoj negoli 10000 španjolskih vojnika svježe iskrcanih-znakovito!), da bi danas sudjelovali u ekumenskm pokretu. Anglikanci slično njima. Međutim, u svakoj denominaciji imate umjerenjake i radikale, kao što su bili u svoje vrijeme Luther i Melanchton (prvi proturimski, drugi sklon nagodbi i suradnji).
Antikatolicizam je puno jači kod anabaptističkog pravca u protestantizmu (protestanti koji "krste odrasle"-baptisti, evangelikalci, fundamentalisti, pa i dobar dio karizmatskih pentekostalaca). O adventistima bolje i ne pričati, za njih je ekumenizam sušto zlo.

Zadnja izmjena: Bernard; Uto lis 19, 2010 14:44; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Uto lis 19, 2010 14:43 

Ima različitih protestanata, ali iz iskustva mogu samo reći da i oni koji su za ekumenizam žele kroz taj proces dobiti "priznanje" ravnopravnosti od strane Katoličke Crkve. Katolička Crkva bi u tom slučaju trebala odustati od ideje da posjeduje puninu istine i pristati na protestantsku spiritualističku teoriju nevidljive Crkve koja se sastoji od onih koje Gospodin poznaje i koja se na vidljivoj odn. materijalnoj razini manifestira u različitim kršćanskim konfesijama i tradicijama. Ukratko, Katolička Crkva bi trebala postati samo "jedna od denominacija" koja nije ništa bitno bolja niti lošija od ijedne protestantske. Tako bi se olakšao katolicima prijelaz na protestantizam, jer bi to bilo u biti isto. Zaključak donesite sami.
Radikalni protestanti vide u Katoličkoj crkvi zapreku za širenje Evanđelja otprilike jednaku kao što je islam. Svaki njen neuspjeh njima je razlog za radovanje. Ne trebamo imati iluzija: protestantizam je alternativa katolicizmu, a ne njegova nadopuna. Nije realno očekivati ujedinjenje s njima. Stvaranje pozitivne klime i suradnje na nekim zajedničkim područjima je moguće, ali o ujedinjenju nemojmo niti maštati.

Vrh

PostPostano: Uto lis 19, 2010 14:52 

Bernard izvrstan opis, odlično sažimanje.

Cunjozu, malo si fulo, mada vjerujem da si dobro mislio.

Benjamin, opiši nam što je to jedinstvo.

Vrh

PostPostano: Uto lis 19, 2010 15:41 

Citat:
Cunjozu, malo si fulo, mada vjerujem da si dobro mislio.

Ma eto. Nije mi se dalo opisivati. Bernard je učinio dobar posao. Pa de onda Rio reci mi..pouči me da kasnije ne bih isto tako fulo pa možda još i gore. :D

Vrh

PostPostano: Uto lis 19, 2010 19:35 

Citat:
Što s protestantima?

Jednaki smo na nebeskom sudu,kod Boga nema postede niti jednima niti drugima,svima ce nam se suditi po nasim djelima i po nasoj vjeri.,,Tko mrzi na brata na zemlji koga vidi,kako ce ljubiti Boga na nebu koga ne vidi''
Molim vas gradimo medjusobno postivanje i u realnom i u virtualnom svijetu.

Psalam. Davidov 15.
1.Jahve, tko smije prebivati u šatoru tvome, tko li stanovati na svetoj gori tvojoj?
2 Onaj samo tko živi čestito, koji čini pravicu, i istinu iz srca zbori,

3 i ne kleveće jezikom; koji bližnjem zla ne nanosi i ne sramoti susjeda svoga;

4 koji zlikovca prezire, a poštuje one što se Jahve boje;

5 koji se zaklinje prijatelju, a ne krši prisege, i ne daje novca na lihvu, i ne prima mita protiv nedužna. Tko tako čini, pokolebat' se neće dovijeka.

Vrh

PostPostano: Uto lis 19, 2010 20:22 

Ja osobno ne bih one "tvrđe" protestante odmah označio kao one kojima nema smisla govoriti puno. Istina jeste da tu razgovor često može biti i oštriji i na granici konflikta, no tu treba biti svjestan da se često ne radi o okorjelosti srca, nego naprosto o intelektualnoj i misaonoj zabludi u koju su upali i iz koje se ne mogu sami izvući.
Sama gorljivost za branjenje stava (koji može biti i pogrešan) nije, kao što se to često može čuti, znak tvrdokornosti. Dapače, takva gorljivost (makar ona bila krivo usmjerena), može ukazivati na jednu dobru stranu koja u konačnici može prevagnuti, a ta je vjera u objektivnu istinu.

Stoga nisam ljubitelj njihove karakterizacije kao "fundamentalist" (što kod nas ide usko vezano uz negativan kontekst) jer ona direktno vrijeđa osobu, a dok se uopće ne bavi samom pogrešnom vjerom i davanjem odgovora na primjedbe.

Naravno, to ne znači da stvarno nema osoba kod kojih čovjeku dođe da se počne lupati glavom u zid da bi došao k sebi kako netko može biti tako tvrdoglav. Jer i takvih ima. No i tu treba biti oprezan da se nekoga ne otpiše baš preprano. Jer nekad čovjeku stvrno treba vremena da mu neka misao sjedne u glavu.

cunjozu je napisao/la:
Ja imam prijatelja pentakostalca s kojim često idem van pa često i zapadnemo u rasprave. On često na Katoličke istine gleda i govori o njima sa sprdačinom što nije u redu. Hvala Bogu pa sam se već prije vježbao u apologetici pa mu znadem odgovoriti, ali kako to biva niti jedan ni u šta ne uvjeri onog drugog.

Ako smijem dati jedan savjet, slijedeći put kad budeš razgovarao sa svojim prijateljem o vjeri, prvo ga sablazni. Reci mu da kad mi, katolici, idemo na misu, da je to nije odlazak na nekakvo druženje gdje je cilj mahanje rukama ili nešto slično, nego da je to odlazak na pravi pravcati obred, doslovno na žrtveni ritual.

I nipošto ne ublažuj svoju izjavu. :D

Ne treba puno mašte da bi se zamislila reakcija jednog pentakosalca koji svoja okupljanja upravo temelje na druženju i koji doslovno preziru "katoličku ukočenost" jer u njoj, naravno, gledaju farizejštinu. Nema sumnje da će ti reći da je Krist jednom podnio žrtvu i da od tada nema novih žrtvi (i to će ti reći sa nevjericom u očima da je dobro čuo ono što si mu rekao). :D

Naravno, njegova izjava je točna i o tome se doista nema što raspravljati. No onda se ti njemu pozovi na (Jr 33:17-22) gdje Bog obećaje da će leviti uvijek prikazivati i prinositi svoje žrtve i gdje kaže da je taj savez s njima čvrst kao i savez sa danom i noću. I onda ga podsjeti (ako ne zna) da dani još uvijek idu i da ih noći još uvijek slijede. I pitaj: a gdje su leviti i njihove žrtve?

Onaj prvi odgovor kojeg bi ti dao tvoj prijatelj više ne bi bio dovoljan da adekvatno odgovori i na ovo pitanje. I tu mu onda pokaži i druga obećanja koja je Bog dao u SZ-u, ono u (Iz 66,19-21) gdje kaže da će novi leviti biti izabrani od novog naroda Božjeg i između svih naroda (za razliku od starih levita koji su im bili samo slika), i (Mal 1,11) gdje se govori o novoj čistoj žrtvi koja će se prinositi na svakom mjestu (za razliku od starih koje su se prinosile samo u Jeruzalemskom Hramu). Mada, ne bi bilo loše i svima nama pažljivo promisliti što piše u tom cijelom poglavlju i ne zanemariti baš olako riječi Božje.

Naravno, ništa od ovoga ne objašnjava kako je moguće da mi danas tvrdimo i da je Kristova žrtva prinešena jednom zauvjek i da Krist ne biva svaki put ponovo žrtvovan jer bi to značilo da svaki put ponovo pati, a s druge strane da damo onako "sablažnjivu" izjavu da je naš obred pravi žrtveni ritual.

Odgovor na tu pitanje je malo složeniji (ali ne puno) i tu ću te uputiti da ga sam potražiš (ako ga već nisi našao) :D
Uzmi Levitski zakonik 16 poglavlje, i poslanicu Hebrejima 8, 9 i 10 poglavlje i čitaj ih paralelno. Dobro nauči i kako je funkcionirao taj najvažniji židovski obred, i onda ga promotri u kontekstu kako ga je sv. Pavao opisao.

Dobro nauči što je Svetinja, a što Svetinja nad Svetinjama. Nauči što se nalazi s jedne strane zastora, a što s druge. Kod Pavla zatim pročitaj što je zastor označavao (i u vezi s tim pročitaj izvještaj Isusove smrti). Promotri tko ima pravo pristupa jednom dijelu Svetinje, a tko drugom (i kada). Promotri tko stalno i stvarno boravi u Svetinji nad Svetinjama, te vezano uz to, zašto se ona uopće tako zove.

Ako se malo potrudiš, brzo ćeš razumjeti o čemu se radi i moći ćeš lako svom prijatelju odgovoriti na njegovu dilemu o tome zašto naša tvrdnja da je misa prava žrtva nije u suprotnosti da Krist ne ponvlja svoju žrtvu. A i sebi ćeš u svakom slučaju popraviti razumjevanje mnogih stvari. Ovo nije nikakvo spektakularno znanje, ali na žalost, dosta rijetko kao katolici imamo priliku negdje čuti ili čitati o ovome.

Lako je moguće da ti prijatelj neće odmah povjerovati, ali sam prilično siguran da si, ako je iskren sam sa sobom, neće samo tako izbiti iz glave pitanje: kako to da levita i prikazivanja žrtvi više nema ako je savez s njima bio čvrst kao savez sa danom i noću. I tko zna, možda mu jednom i odgovor sjedne u glavu. Naravno, usko vezano uz ovo pitanje je i pitanje Euharistije, no to neka bude onda za drugi razgovor :D

A ako ovo već sve znaš, onda zanemari moj upis :D

Vrh

PostPostano: Uto lis 19, 2010 21:01 

Dina je napisao/la:
Jednaki smo na nebeskom sudu,kod Boga nema postede niti jednima niti drugima,svima ce nam se suditi po nasim djelima i po nasoj vjeri.,,Tko mrzi na brata na zemlji koga vidi,kako ce ljubiti Boga na nebu koga ne vidi''

Istina, po vjeri i djelima ćemo biti suđeni. Jer, to dvoje je najuže vezano. Da bi čovjek uopće znao što je dobro djelo, prvo mora znati što je prava vjera. Najčešća pogreška u razmišljanju suvremenog čovjeka je u tome da pokušava moralnost nekog djela prosuđivati bez da se obazire na vjeru čovjeka. A to ne samo da nije moguće, nego je to, dapače, apsurdno.

Npr. ti vjeruješ da si obavezna držat se starog zakona kojeg je Bog dao Mojsiju u vidu kamenih ploča. I, jasno je da moralnost svojih djela ocjenjuješ prema toj vjeri. Tj. ako svetkuješ subotu, misliš da činiš dobro djelo. Ako ne svetkuješ, misliš da činiš grijeh.
E sad, da li je samo svetkovanje subote uistinu dobro djelo, to se ne može ocjeniti iz samog djela, nego iz ispravnosti tvoje vjere. Ako je tvoja vjera točna, onda je i tvoje svetkovanje subote moralno. A ako ti vjera nije točna, onda ti ni djelo ne nosi baš nešto posebno.

Naravno, to ne vrijedi samo za adventiste nego za sve. Vrijedi i za ateiste i agnostike i muslimane i židove i hinduse i budiste i katolike.
Ako je istinita ateistička vjera da Boga nema, onda se ne može smatrati nemoralnim ako se čovjeka promatra kao običnu nakupinu atoma. Jer bi on to, u tom slučaju, uistinu i bio. I stoga se ne bi moglo smatrati nemoralnim niti to da se ponašamo prema čovjeku kao prema onom što bismo mi mislili da on jeste (bezznačajna nakupina atoma). Naravno, budući da ateistička vjera ipak jeste pogrešna, onda bi takvo ponašanje prema čovjeku itekako bilo pogrešno.

slično je i s hindusom. Ako je reinkarnacija točna i ako je točno da se čovjek rađa u skladu sa prijašnjim zaslugama, tada apsolutno ništa ne bi mogli prigovoriti Indiskom kastinskom sustavu gdje je najnižoj kasti zabranjeno i samo dodirivanje pripadnika više kaste. Jer, uistinu, ako je točno da sad čovjek živi ono što je prije zaslužio, tada se ništa ne može prigovoriti pravednosti tog sustava. Naravno, budući da je i to pogrešna vjera, onda je jasno da je kastinjski sustav ipak pogrešan i nemoralan.

Itd. slično bi se moglo reći za sve ostale vjere i moralne sustave.

Ono što želim reći je slijedeće: kad katolik kaže da je samo naša vjera ispravna i da je samo ono ponašanje koje izlazi iz te naše ispravne vjere uistinu moralno, to onda nije uvreda ostalima.

Kad kažemo da protestanti nisu u pravu u svojoj vjeri, to ne označava vrijeđanje njih isto kao što nije vrijeđanje ateista kad njima kažemo da nisu u pravu.

Stoga, da, ti jesi u pravu kad kažeš da će Bog suditi po vjeri i djelima, no da bi imali uistinu ispravna djela, prvo moramo imati uistinu ispravnu vjeru. A tu na scenu stupaju Božja obećanja kao najsigurniji vodič u procjeni tko uistinu jeste u pravu, a kome se to samo čini.

Lijep pozdrav.

melkisedek

Vrh

PostPostano: Sri lis 20, 2010 07:54 

Rio je napisao/la:
Benjamin, opiši nam što je to jedinstvo.

Biti jedno u Kristu znači više inzistirati na onome što nas spaja a manje na onome što nas razdvaja. Ako tako gledamo onda ćemo svakoga kršćanina bez problema moći nazvati bratom. Umjesto toga događalo se, i još se uvijek događa, da se umjesto takvoga bratimljenja događa neprijateljstvo i suparništvo. To nije Kristov put. Svi smo svjedoci iste stvari na nivou pojedinca. Više nas u oko bode netko tko nam je prilično sličan nego onaj koji s nama nema blage veze. On nam je izvrstan. Isto tako, svi jako volimo Japance (jer su na drugom kraju svijeta) a sa Srbima je malo teže.
P.S. Naravno da nisam mislio da je moguće neko formalno jedinstvo, a čini mi se da je tebe to zanimalo.

Vrh

PostPostano: Sri lis 20, 2010 14:04 

mata je napisao/la:
Dina je napisao/la:

Istina, po vjeri i djelima ćemo biti suđeni. Jer, to dvoje je najuže vezano. Da bi čovjek uopće znao što je dobro djelo, prvo mora znati što je prava vjera. Najčešća pogreška u razmišljanju suvremenog čovjeka je u tome da pokušava moralnost nekog djela prosuđivati bez da se obazire na vjeru čovjeka. A to ne samo da nije moguće, nego je to, dapače, apsurdno.

Npr. ti vjeruješ da si obavezna držat se starog zakona kojeg je Bog dao Mojsiju u vidu kamenih ploča. I, jasno je da moralnost svojih djela ocjenjuješ prema toj vjeri. Tj. ako svetkuješ subotu, misliš da činiš dobro djelo. Ako ne svetkuješ, misliš da činiš grijeh.
E sad, da li je samo svetkovanje subote uistinu dobro djelo, to se ne može ocjeniti iz samog djela, nego iz ispravnosti tvoje vjere. Ako je tvoja vjera točna, onda je i tvoje svetkovanje subote moralno. A ako ti vjera nije točna, onda ti ni djelo ne nosi baš nešto posebno.

Naravno, to ne vrijedi samo za adventiste nego za sve. Vrijedi i za ateiste i agnostike i muslimane i židove i hinduse i budiste i katolike.
Ako je istinita ateistička vjera da Boga nema, onda se ne može smatrati nemoralnim ako se čovjeka promatra kao običnu nakupinu atoma. Jer bi on to, u tom slučaju, uistinu i bio. I stoga se ne bi moglo smatrati nemoralnim niti to da se ponašamo prema čovjeku kao prema onom što bismo mi mislili da on jeste (bezznačajna nakupina atoma). Naravno, budući da ateistička vjera ipak jeste pogrešna, onda bi takvo ponašanje prema čovjeku itekako bilo pogrešno.

slično je i s hindusom. Ako je reinkarnacija točna i ako je točno da se čovjek rađa u skladu sa prijašnjim zaslugama, tada apsolutno ništa ne bi mogli prigovoriti Indiskom kastinskom sustavu gdje je najnižoj kasti zabranjeno i samo dodirivanje pripadnika više kaste. Jer, uistinu, ako je točno da sad čovjek živi ono što je prije zaslužio, tada se ništa ne može prigovoriti pravednosti tog sustava. Naravno, budući da je i to pogrešna vjera, onda je jasno da je kastinjski sustav ipak pogrešan i nemoralan.

Itd. slično bi se moglo reći za sve ostale vjere i moralne sustave.

Ono što želim reći je slijedeće: kad katolik kaže da je samo naša vjera ispravna i da je samo ono ponašanje koje izlazi iz te naše ispravne vjere uistinu moralno, to onda nije uvreda ostalima.

Kad kažemo da protestanti nisu u pravu u svojoj vjeri, to ne označava vrijeđanje njih isto kao što nije vrijeđanje ateista kad njima kažemo da nisu u pravu.

Stoga, da, ti jesi u pravu kad kažeš da će Bog suditi po vjeri i djelima, no da bi imali uistinu ispravna djela, prvo moramo imati uistinu ispravnu vjeru. A tu na scenu stupaju Božja obećanja kao najsigurniji vodič u procjeni tko uistinu jeste u pravu, a kome se to samo čini.

Lijep pozdrav.

melkisedek

Pozdrav melkisedek,
djelomice se slazem s tvojim upisom,ali imam dojam da ponekad se u upisu ne razlikuje osobna vjera od religije,a mislim da je jako dobro o tome voditi racuna.
Nemas pojma koliko sam Bogu zahvalna da ce on pojedincu dati placu za njegovu vjeru/mislim na osobnu vjeru-znaci ne religiju/ i za njegova djela,a do tog trenutka je dobro da svatko od nas stoji na putevima istine,i jedan duhovni spisatelj kaze ,,Bog ima u svim crkvama svoju iskrenu i vjernu djecu'' u to sam se uvjerila i u realnom a i u virtualnom zivotu.
Hvala Bogu da svatko ima mogucnosti izabrati svoj put ka Bogu.
Nikad nisam mislila i zastupala da samo drzanje subote moze spasti covjeka,i to svatko tko poznaje adventiste i adventizam ne moze reci.
Za sve vjernike pa i za adventiste stoji jasno i glasno,tko i kad moze stajati pred licem Gospodinovim.Veoma drzim do ovijeh rijeci takodje.
Matej 5.1-20
1 Ugledavši mnoštvo, uziđe na goru. I kad sjede, pristupe mu učenici. 2 On progovori i stane ih naučavati:
3 Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko!

4 Blago ožalošćenima: oni će se utješiti!

5 Blago krotkima: oni će baštiniti zemlju!

6 Blago gladnima i žednima pravednosti: oni će se nasititi!

7 Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe!

8 Blago čistima srcem: oni će Boga gledati!

9 Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!

10 Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko!

11 Blago vama kad vas - zbog mene - pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas! 12 Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima! Ta progonili su tako proroke prije vas!

13 Vi ste sol zemlje. Ali ako sol obljutavi, čime će se ona osoliti? Nije više ni za što, nego da se baci van i da ljudi po njoj gaze.

14 Vi ste svjetlost svijeta. Ne može se sakriti grad što leži na gori. 15 Niti se užiže svjetiljka da se stavi pod posudu, nego na svijećnjak da svijetli svima u kući. 16 Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na nebesima.

17 Ne mislite da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke. Nisam došao ukinuti, nego ispuniti. 18 Zaista, kažem vam, dok ne prođe nebo i zemlja, ne, ni jedno slovce, ni jedan potezić iz Zakona neće proći, dok se sve ne zbude. 19 Tko dakle ukine jednu od tih, pa i najmanjih zapovijedi i tako nauči ljude, najmanji će biti u kraljevstvu nebeskom. A tko ih bude vršio i druge učio, taj će biti velik u kraljevstvu nebeskom.

Te stoga mislim,da nitko od nas ne dobija sudeci drugoga za njegovu vjeru ili vjersku pripadnost.Morali bi jedno shvatiti,izgradjivati osobno spasenje u harmoniji razlika.Ono sto nas povijest crkvena uci,nesmije se ponoviti,jer to vrijedja dostojanstvo Boga,a i nase koji smo stvoreni na sliku Bozju.
Ne vrijede nam sva svjedocanstva i sva znanja,a ko drugoga i drugacijeg ne prihvatamo za brata,ostavimo Bogu konacni sud,nikad On nije iznevjerio covjeka,pa nece niti u nasim vremenima.
Zelim ti mir i blagoslov u spremanju susreta naseg Isusa Krista.
Dina

Vrh

PostPostano: Sri lis 20, 2010 15:35 

Dina je napisao/la:
jedan duhovni spisatelj kaze ,,Bog ima u svim crkvama svoju iskrenu i vjernu djecu'' u to sam se uvjerila i u realnom a i u virtualnom zivotu.

Naravno da si se u to uvjerila kad je to napisala Ellen G. White prema čijim spisima Adventisti sedmog dana oblikuju svoja vjerovanja. No o njenom mišljenju prema Katoličkoj Crkvi koje nimalo nije lijepo smo raspravljali na temi Kako advenitsti djeluju viewtopic.php?f=3&t=43 Sveti su Oci bezbroj puta ponavljali kako izvan Crkve nema spasenja. Zato se ne mogu spasiti oni ljudi koji, iako im nije nepoznato da je od Boga po Isusu Kristu Katolička Crkva ustanovljena kao potrebna, ipak ne bi htjeli u nju ili ući ili pak u njoj ostati.

Vrh

PostPostano: Sri lis 20, 2010 16:26 

Barnaba je napisao/la:
Dina je napisao/la:
jedan duhovni spisatelj kaze ,,Bog ima u svim crkvama svoju iskrenu i vjernu djecu'' u to sam se uvjerila i u realnom a i u virtualnom zivotu.

Naravno da si se u to uvjerila kad je to napisala Ellen G. White prema čijim spisima Adventisti sedmog dana oblikuju svoja vjerovanja. No o njenom mišljenju prema Katoličkoj Crkvi koje nimalo nije lijepo smo raspravljali na temi Kako advenitsti djeluju viewtopic.php?f=3&t=43 Sveti su Oci bezbroj puta ponavljali kako izvan Crkve nema spasenja. Zato se ne mogu spasiti oni ljudi koji, iako im nije nepoznato da je od Boga po Isusu Kristu Katolička Crkva ustanovljena kao potrebna, ipak ne bi htjeli u nju ili ući ili pak u njoj ostati.

Ja sam odgovorna za ono sto ja kazem.
A zanima me gdje se to moze naci sto ti tvrdis,ja sam malo pratila patristiku koju je ovdje netko spomenio s takvom konotacijom,pa nisam dosla do takvog zakljucka.Recimo dopao mi se Augustin, Krizostom kao crkveni otac,koji upucuje na Krista i jos neki drugi.
Po ljudskim pravima to stoji ovako,a ja postivam pravo izbora svakog covjeka,a najvise postivam Veliku Kristovu zrtvu iz Ivan 3,16
Citat:
Član 18: Svatko ima pravo na slobodu misli, savjesti i vjere; to pravo uključuje slobodu da promijeni svoju vjeru ili vjerovanje i slobodu da se, bilo pojedinačno ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, ispoljava vjera ili vjerovanje učenjem, vršenjem, obredima i održavanjem.
Član 19: Svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izrazavanja; ovo pravo uključuje slobodu mišljenja bez tuđeg mišljenja, a isto tako i traženje, primanje i saopćavanje obavjestenja i ideja bilo kojim sredstvima i bez obzira na granice.

http://www.dadalos.org/kr/Menschenrecht ... ument1.htm
Kako vidim iz dokumenta i Vatikan sluzbeni stoji na ovoj liniji.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 123 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata