Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 12:26

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 108 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri lis 13, 2010 16:43 

Postoji i još jedan način rada koji se zove "tiha voda i brgove valja" "ili "česta kaplja kamen dube" Ima i onih koji siju a zrnje pada.... a mali broj zrna donosi obilat rod... a ima onih koji siju u vjetar... Ponekad je o olujni vihor dobar: počupa stabla bez korijena, polomi suhe grane.. raznese opalo lišće... "Tko ima uči neka čuje što Duh govori Crkvama."

Vrh

PostPostano: Čet lis 21, 2010 13:28 

Nije se još nitko osvrnuo na Peticiju protiv dvojice svećenika upućenu Katoličkoj crkvi "da sankcionira one svećenike koji iskorištavaju svoj položaj kako bi javno promovirali nasilje, diskriminaciju i neoustaštvo."
Oni koji su pratili događaje oko ove dvojice svećenika vidjeli su što se točno zbivalo i koliku su medijsku pozornost takvima davali svjetovni mediji, o kakvom se javnom linču radilo (i još uvijek se radi), koje su kaznene prijave podignute (i od kojih udruga), a prozivanje Katoličke crkve za odgovornost značilo bi samo jedno: nametanje mišljenja kako Crkva sva ta krivična djela odobrava, podupire i prikriva. U javnosti se nažalost ne zna puno o tome na koji način Crkva rješava stvari unutar sebe same, jer slika o Crkvi koji stvaraju državni mediji (većina ih je u rukama ljevičara i antikatolika) je pretežno negativistička slika. Činjenicama se pristupa vrlo selektivno: propusti i ekscesi uzdižu se do nebesa, a dobre stvari se bacaju u koš.

Zašto je i ova Peticija obična manipulacija i podvala? Jer se ne radi o obračunu s konkretnim kaznenim djelima (jer su prijave već podignute i odgovorne institucije će uraditi svoje) nego se radi o stvaranju ozračja relativnog i selektivnog pristupa ljudskim pravima i totalitarnim društvenim sustavima (ustaštvo). Portal koji je pokrenuo Peticiju nikad se nije osvrnuo na vrijeđanje, omalovažavanje i verbalno nasilje prema katolicima, prema katoličkim vrijednostima i vjerničkim osjećajima niti na vlastitom forumu, a kamoli na iste stvari u ostalim ljevičarskim medijima, a kamoli tek u širem društvu. Ali su zato za njih prava homoseksualaca očito iznad svih ostalih ljudskih prava. Portal se nikad nije osvrnuo na godinama prešućivane i nikad procesuirane komunističke zločine (počinjene i nad katolicima), već kritizira svaku poruku Biskupa koji upozoravaju na te zločine. Njima je totalitarizam očito jedino fašizam, ali ne i komunizam - vrlo selektivno.

Što će se uskoro početi događati? Nešto slično onome što je opisano u knjizi "Diktatura relativizma" (Roberto de Mattei). Stvarat će se ozračje u društvu kako su Istina i Pravda vrlo relativne stvari, poticat će se krivični progoni samo nekih prijestupnika, dok će se drugi hvaliti, a "nova" ljudska prava potiskivat će stara, utemeljena na naravnom zakonu...
Ključne riječi u peticiji su "diskriminacija" i "neoustaštvo". Što ako će odsad bilo koji svećenik koji javno govori o homoseksualnosti kao grijehu po naravnom zakonu - biti podložan krivičnom progonu (po nedavno usvojenom Zakonu o diskriminaciji), jer će se neke gay-udruge i g. Cirkvenec naći uvrijeđenima. Što ako će se odsad bilo koji svećenik koji služi misu za stradale Hrvate u II. svjetskom ratu (optužene od onog režima za ustaštvo) moći kazneno progoniti pod izlikom "veličanja ustaštva". Da ne spominjemo koliko su se puta na spomenutom portalu kritizirale mise na Bleiburgu pod istom izlikom...

Vrh

PostPostano: Čet lis 21, 2010 19:08 

Da vas utješim i u Belgiji se digla halabuka zbog izjave nadbiskupa da je SIDA (EDS) kazna Božja... prijete i tužbe i ..
Pa evo mjesnbi nadbiskup je lijepo rekao da će Crkva rješavati svoje proibleme neovisno od peticija. Križ života je prikriveni ogranak austrijskog "Wir sind Kirche" s trog portala su razjureni svi svećenici koji su drugačije milili od urednika...
Evo što se piše o slučaju:
http://danas.net.hr/hrvatska/page/2010/ ... 25006.html

Zadnja izmjena: sneni; Pet lis 22, 2010 16:43; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Pet lis 22, 2010 12:10 

Rio je napisao/la:
U Evanđelju imamo ovakav govor Isusov: "Budale!", "Slijepci!" Ivan Krstitelj: "Porodi zmijski!" Sv. Jakov: "Hoćeš li spoznati šuplja glavo?!

Ovo nikako ne bi trebao biti nikakav izgovor da se primjenjuje takav govor u međusobnom ophođenju. Iako je, kao što sam ispravno tvrdiš Gospodin, znao koristiti takav govor, valja imati na umu Njegovo veličanstvo odnosno našu malenost. Stoga je bolje postupati prema onome kako je sam On rekao da se međusobno ophodimo.
Mt 5, 21-22 "Čuli ste da je rečeno starima: Ne ubij! Tko ubije, bit će podvrgnut sudu. A ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga, bit će podvrgnut sudu. A tko bratu rekne 'Glupane!', bit će podvrgnut Vijeću. A tko reče: 'Luđače!', bit će podvrgnut ognju paklenomu."

adrijana je napisao/la:
Nije se još nitko osvrnuo na Peticiju protiv dvojice svećenika upućenu Katoličkoj crkvi ...

Razumljivo mi je što se ne osvrće na to osim "periferno" (usput) jer ne treba dodatno propagirati takve ideje koje su zapravo manipulacija.
Iako, budimo otvoreni, za svaku je osudu bilo kakvo pozivanje na nasilje a pogotovo nasilje u ime vjere. O tome i sam Papa govori ali u širem kontekstu http://www.radiovaticana.org/cro/Articolo.asp?c=432898 Prema tome ne libim se reći da pojedini istupi vlč. Franje Jurčevića ne prenose stavove Crkve jer Ona mora osuditi i osuđuje svaki govor netolerancije i mržnje pogotovo kad se svaki takav govor pojedinca obilato koristi za napad na cijelu Crkvu.

Vrh

PostPostano: Sub lis 23, 2010 19:15 

sneni je napisao/la:
Pa evo mjesnbi nadbiskup je lijepo rekao da će Crkva rješavati svoje proibleme neovisno od peticija. Križ života je prikriveni ogranak austrijskog "Wir sind Kirche" s trog portala su razjureni svi svećenici koji su drugačije milili od urednika...
Evo što se piše o slučaju:
http://danas.net.hr/hrvatska/page/2010/ ... 25006.html

Hvala na ovome. Pretpostavljala sam slično.

Barnaba je napisao/la:
Razumljivo mi je što se ne osvrće na to osim "periferno" (usput) jer ne treba dodatno propagirati takve ideje koje su zapravo manipulacija.

Pa ti ne moraš, nitko te ne tjera... :wink:

Barnaba je napisao/la:
Iako, budimo otvoreni, za svaku je osudu bilo kakvo pozivanje na nasilje a pogotovo nasilje u ime vjere. O tome i sam Papa govori ali u širem kontekstu http://www.radiovaticana.org/cro/Articolo.asp?c=432898 Prema tome ne libim se reći da pojedini istupi vlč. Franje Jurčevića ne prenose stavove Crkve jer Ona mora osuditi i osuđuje svaki govor netolerancije i mržnje pogotovo kad se svaki takav govor pojedinca obilato koristi za napad na cijelu Crkvu.

da je ova peticija protiv nasilja, ja bih je prva potpisala... ali ne vrijedi ni pišljiva boba. :?
Pratim blog vlč. Franje evo par dana, i užas je što sve taj čovjek mora trpjeti od svojih "komentatora".

Vrh

PostPostano: Sub lis 23, 2010 19:36 

Ja bih mogao knjige pisati što sam doživljavao i doživljavam od raznih ljudi "dobrih katolika" a samo za to što ne pušem u njihov rog. Danas mi je jedan liječnik rekao: pa ti ljudi su za bolnicu!

Vrh

PostPostano: Sub lis 23, 2010 20:13 

adrijana je napisao/la:
Pratim blog vlč. Franje evo par dana, i užas je što sve taj čovjek mora trpjeti od svojih "komentatora".

Prava istina je da ne mora jer tehničke mogućnosti bloga omogućavaju da se zabrani komnetiranje neregestriranim osobama ili da se maknu neumjesni komentari.
Iako mi je prava svrha zadržavanja takvih komentara nepoznata pretpostavljam da autor želi pokazati o kakvim se ljudima radi.
Međutim to ne umanjuje neprimjerenost njegova pisanja što je istaknuto i u nadbiskupiji. No najžalosnije sad napadaju nadbiskupa Devčića da podržava i brani homoseksualce.

Mislim kako bi bilo razborito da se vlč. Franjo Jurčević suzdrži od pisanja zbog općeg dobra.

Vrh

PostPostano: Sub lis 23, 2010 21:36 

Ja ne mislim tako- I trebali bi mi svećenici mnogo više javno napadati homoseksualnost. Danas se već Crkvu pribija na križ ako pokuša samo reći neki moralni sud. Neka grupica proglasila da homoseksualnost nije bolest (iako to mnogi autoriteti ne prihvaćaju) i to je postala dogma. Pred tom dogmom svi na koljena! I zato sam uz kolegu (ne iz kolegijalnih nego principijelnih razloga) Nasilje nad ljudima osuđujem i ne odobravam, ali isto tako medijsko nasilje koje se čini na drukčije mislećima, zar to nije nasilje, protiv kojeg se moramo boriti. Demokracijsko pravo svakog čovjeka je da slobodno rekne svoje mišljenje. Samo problem je u demokraciji što imamo svi jednaka prava, ali neki imaju malo više prava (u ovom slučaju homoseksualci, u drugom srpska manjina, u trćem Romi i td.) Pametan čovjek zna procijeniti. Mene su jednom htjeli kumunisti smaknuti razapevši mi žicu preko ceste da me presječe kad prođem s na motoru... danas se razapinju neke druge žice i samo slijepi to ne vide!

Vrh

PostPostano: Čet lis 28, 2010 10:16 

Koliko god je očito da vlč. Franjo Jurčević jest u određenoj mjeri isprovocirao napade na sebe a njegovo pisanje iskorišteno za napad na cijelu Crkvu toliko je neshvatljiv jedan drugi slučaj gdje svećenik (studentski kapelan don Damir Stojić) ničim važnim nije isprovocirao napad medija a ipak je podvrgnut medijskom linču jer nije htio dati izjavu. Napadi su bili takvi da je studentski zbor stao u obranu kapelana http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=125999 sad će i njih napdadti. Uglavnom sramotno ponašanje antikatolika koji su to pretvorili u biznis.

Vrh

PostPostano: Čet lis 28, 2010 10:30 

Barnaba je napisao/la:
Prava istina je da ne mora jer tehničke mogućnosti bloga omogućavaju da se zabrani komnetiranje neregestriranim osobama ili da se maknu neumjesni komentari.
Iako mi je prava svrha zadržavanja takvih komentara nepoznata pretpostavljam da autor želi pokazati o kakvim se ljudima radi.
Međutim to ne umanjuje neprimjerenost njegova pisanja što je istaknuto i u nadbiskupiji. No najžalosnije sad napadaju nadbiskupa Devčića da podržava i brani homoseksualce.

Mislim kako bi bilo razborito da se vlč. Franjo Jurčević suzdrži od pisanja zbog općeg dobra.

Kod don Stojića je stvar jasna i zato se potpuno jasno očituju namjere onih koji ga napadaju. Kod vlč. Jurčevića je stvar složenija jer je on učinio pogrešku opravdavanjem nasilja pa se njegovo trpljenje na blogu ne može baš nazvati trpljenjem za Krista u potpunosti. On je svojom nesmotrenošću postigao autogol i, po mome je mišljenju, bilo potrebno da se ispriča i ogradi od odobravanja nasilja. Svakako sam protiv bilo kakve cenzure ili uklanjanja komentara. To bi bilo kao kad bi iz muke Kristove uklonili sva vrijeđanja i pogrde koje je Krist proživio. Bitno je jedino da ne osuđujemo one koji pljuju i vrijeđaju pa se iskreno nadam da ničiji cilj nije 'pokazati o kakvim se ljudima radi' (kako piše brat Barnaba) nego pokazati da drugome možeš oprostiti i takve uvrede, jer one konačno govore samo i jedino o onome koji ih izriče.

Vrh

PostPostano: Sri stu 17, 2010 02:25 

Nisam čitao sve postove ali tema je o disktretiranju katoličke crkve u medijima. Ja sam zgrožen time kako se konstantno pišu samo loše stvari o Crkvi - dakle plan je jasan. Net.hr i Jutranji List portal i Index su totalno komunistički nastrojeni. Nije ni čudno da se piše loše o Crkvi kada upravo ti portali uzvisuju hedonizam, eksponiraju živote tkz. celebritiya i njihove skandale a sve to govori o svijesti i moralnosti tih novinara i urednika, kojima je katolički svjetonazor trn u oku. A tek komentari korisnika, jasno se naslučuje djelovanje zloduha kroz ton razmišljanja.

Vrh

PostPostano: Pon stu 22, 2010 11:31 

Ovih dana se medijima proširila nevjerojatna dezinformacija kako je Papa dozvolio uporabu kondoma međutim to uopće nije točno jer Papa Benedikt se zalaže za humano ispravnu seksualnost, a ne uporabu kondoma, u borbi protiv HIV-a
Čini mi se da su i katolički mediji u Hrvatskoj ostali iznenađeni ovom dezinformacijo jer se na nju uopće nisu osvrnuli.

Vrh

PostPostano: Pon stu 22, 2010 21:14 

Meni je to nevjerojatno da čak i poslije pojašnjenja o čemu je Papa govorio na sinoćnjim zadnjim vijestima i opet danas govore o Papinom zaokretu. Tu vidimo koliko su oni koji prave te vijesti samostalni, individualni, istražvački nastrojeni, na što se svi stalno pozivaju, a zapravo samo prepisuju agencijske vijesti- kad ti netko kaže što trebaš misliti onda to objaviš.

A o našim "svetim" medijima- Toliko je bilo skupova o Crkvi i medijima, crkvenim medijima, internetu..., a kad se nešto ovako dogodi od sto glasa glasa čuti nije, već drugi dan. Osim ovih nekoliko rečenica- http://www.radiovaticana.org/cro/Articolo.asp?c=441221

Ako ima negdje više na hrvatskom nek netko tu stavi link.

Vrh

PostPostano: Pon stu 22, 2010 21:59 

Privatne inicijative su bile brže- http://tomablizanac.blogspot.com/2010/1 ... tenje.html

Vrh

PostPostano: Čet stu 25, 2010 12:23 

Bez obzira na krivo i neobjektivno izvještavanje medija u vezi Papina neformalnog razgovora i osobnog mišljenja o ljudskoj slabosti, koje nikako ne može ukinuti Crkveni nauk o kontracepciji, ostaje činjenica da će i ono izazvati dosta bure te će svakako biti potrebno službeno razjašnjenje o čemu se ovdje radi, no to je posve druga tema.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 108 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata