Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 10:41

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 108 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon pro 06, 2010 13:38 

Zapravo mislim da je ključno pitanje, govori li Grubišić išta, što bi se kosilo s crkvenim naukom? Ako da, razumijem ovakav odnos prema njemu. A ako ne, da li je takav odnos posljedica njegovog drugačijeg načina razmišljanja, ili nečega drugoga, vezanoga uz politiku ili nešto drugo?

Vrh

PostPostano: Pon pro 06, 2010 13:50 

Don Ivan Grubišić mi je bio profesor. Prilično je zanimljiv predavač, ali tolerancija mu nikako nije jača strana. Ima vrlo kritično oko, ali ono nije okrenuto i prema njemu samome. Inače, "nepremjestiv" je, a nalazi se u vrlo dobroj splitskoj župi, skoro u centru. Prilično dugo su tamo dolazili intelektualci u ne malom broju. Mene je osobno izrazito odbijao jedan prilično agresivan nastup i velika sitničavost kad su drugi, osobito njegovi kolege u pitanju. Njegov stil sjajno paše u austrijski Wir sind Kirche, a čini mi se i njegovi teološki pogledi.

Vrh

PostPostano: Pon pro 06, 2010 14:48 

@Kumpić
Općenito je poznato kako ljevičari mrze sve što je vezano uz Crkvu i vjeru, barem kod nas u Hrvatskoj, a nije puno drugačije ni vani, tako da je to egzaktna činjenica, ma koliko mi šutjeli o tome, kako reče ona TDR-ova reklama. Nisu ni desničari bez putra, no da u potrijebim izreku jednog starijeg svećenika tijekom ručka nakon jedne mlade mise prije nekoliko godina - "i lijevi i desni, oba razbojnika, no s jedinom razlikom što se lijevi nikad nije pokajao, a ni neće".

A Grubišić te stavove iznosi javno. Uostalom, zbog čega ih i ne bi mogao iznositi javno, ma koliko se oni meni osobno ne sviđaju? Ti kažeš kako su "stavovi svećenika osobna stvar". Slično govore i svi levičari, "kako je vjera osobna stvar". S druge strane tvrde kako npr. homosekusalnost nije osobna stvar. E pa ne može tako, jer u demokratskom društvu svatko ima pravo javno iznijeti svoj politički stav, kao i svoju vjeru. Naravno da bi levičari voljeli strpati vjeru pod osobnu stvar, da ju priguše, jer im toliko smeta.

Što se tiče moralnosti svećenika, vjerujem kako ih je većina na moralnoj crti. S druge strane, Grubišić glumata kako je on jedini na moralnoj crti, i svima stoga on mora docirati. I ne, nisu rekla-kazala priče, nego javna tajna, baš kao što je sara navela, budući se dotični nalazi na "nepremjestivoj" župi.

BTW. sara, potpis na sve. :wink:

Vrh

PostPostano: Pon pro 06, 2010 15:05 

Kad gledam ovu podjelu na lijeve i desne, nastojim poći od sebe: nikada se ne bih mogao deklarirati kao lijevi, ili kao desni. Jer, "lijevo" donosi svoje dobro i zlo, "desno" svoje dobro i zlo. I "lijevo" i "desno" u političkom smislu sadrži elemente koji se protive evanđelju i koji su s njim komplementarni. I to podjednako! Na kršćanima je da odvagnemo i uzmemo ono najbolje što je u skladu s evanđeljem. A ja nisam primijetio, da Grubišić govori nešto, što bi se protivilo ni nauku, ni evanđelju. Bar ne u ovom interviewu, a ako misliš da je, slobodno potkrijepi. Što se tiče Grubišićeve (i bilo čije moralnosti) nije moje da sudim, gledam samo što je izašlo iz njegovih usta i ne vidim zla.

Vrh

PostPostano: Pon pro 06, 2010 19:58 

Kumpiću, ne opredijljavati se za ništa i opredjeljivati se za sve pomalo znači ne imati svoj čvrsti stav, barem ja tako mislim, NHF. Slažem se da i na lijevici i na desnici ima i dobrog i lošeg, no jasno je da ako usporedimo primjerice demokršćanski orjentiranu desnicu koja podupire kršćanske polede na život i moralne vrijednosti, i lijevo-liberalno orjentirane stranke, koje se pozivaju na seksualne i spolne slobode, na uživanje opojnih droga (da, marica, je opojna droga, a ne neopasna razbibiga), na "pravo žene" na pobačaj, na eutanaziju i sl., onda za mene kao kršćanina tu nema dvojbe da ću dati glas desnici/desnom centru. Druga je stvar što su se u sve naše stranke (nažalost i u one desne) uvukli nemoralni ljudi proizašli iz komunističkog sustava.

A ti kažeš "podjednako". To je opet ono poznato relativiziranje, a kojega smo često svjedoci kad se govori i o vjerskim i o nacionalnim temama. To je onaj poznati Mesićev izraz "kako se svi svima trebamo ispirčati" "kako je Hrvatska izvršila agresiju na BiH", a da ne spominjemo onu prekodrinsku "ko nas bre zavadi". A upravo je grubiić mesićev "kumpić", koji protiv njega ni riječ ne bi rekao. A znaš kako se kaže (opet ponavljam): S kim si, takav si.

Vrh

PostPostano: Pon pro 06, 2010 22:08 

Kumpić je napisao/la:
Zapravo mislim da je ključno pitanje, govori li Grubišić išta, što bi se kosilo s crkvenim naukom? Ako da, razumijem ovakav odnos prema njemu. A ako ne, da li je takav odnos posljedica njegovog drugačijeg načina razmišljanja, ili nečega drugoga, vezanoga uz politiku ili nešto drugo?

Prije sam se i ja pitala zašto bar netko iz Crkve nije bar malo glasniji protiv don Grubišića, zašto dopuštaju da on toliko neistina iznosi, zašto ga nitko ne demantira i sl. Iz citiranog članka Slobodne Dalmacije vidi se kako neki novinari od njega rade pravu žrtvu nepravednih institucija (slično kao i situacija oko A. M. Grunfelder), ali eto svaki čas ga viđam u novinama, na televiziji, uvijek ga svatko ima mogućnost upitati nešto i doista nitko mu ništa ne brani. Čovjek je čak previše prisutan u medijima (i to uglavnom uvijek napadački raspoložen prema Crkvi) da oko njega stvaraju mit o protjeranom slobodoumnom svećeniku.

Razlog tome je mislim sljedeći: čovjek iznosi svoje mišljenje, na koje ima pravo, a ne iznosi činjenice. O tvrdnjama koje iznosi može se diskutirati i one se mogu osporiti, ali jednostavno oko drugačijeg mišljenja ne treba se opterećivati. Ne mogu reći da don Grubišić iznosi pogrešan crkveni nauk – ne radi se tu o nauku, nego o njegovim viđenjima nekih stvari oko Crkve. Njegovi govori i razgovori često imaju elemente destruktivne kritike Crkve skrivene iza tobožnje brige za nju.

Problem nastaje ako čitatelj ne razlikuje obično mišljenje od stvarnih činjenica, a pošto je u našoj državi medijska kultura relativno slaba, razni napisi i propagande padaju na plodno tlo i čitatelji počinju prihvaćati nečije mišljenje kao gotove, ispravne činjenice, ne razmišljajući pritom jesu li one uopće istinite ili ne. Što je veća senzacija i nepravda, ljudima se čini realnije. (!!)

Iz jednog jedinog intervjua u Danas-u htjela sam kopirati nekoliko njegovih mišljenja s kojima se osobno ne slažem. Ne samo da se ne slažem, nego ih smatram pogrešnim i manipulacijskim. Ali tada bih trebala kopirati gotovo čitav tekst. I njegovu interpretaciju propusta pape Ivana Pavla II., zatim papino djelovanje u (ne)skladu s II VK, i komentare na titule i oblačenje, i stavove o Glasu Koncila, o zataškavanju zločina i o vatikanskim ugovorima i financiranju Crkve, itd...

Službeni demanti njegovih nebuloznih izjava samo bi ljevičarski mediji iskoristili kao ponovni nepravedni napad na jadnog svećenika… a on je jadan samo rekao svoje mišljenje.

Vrh

PostPostano: Uto pro 07, 2010 07:22 

Andrijana, slažem se sa svime što si napisala, uz napomenu kako bi ipak trebalo oštro odgovoriti na Grubišićeve neutemeljene objede, istine radi.

Uostalom, ako je Grubišić svećenik, to automatski ne mora značiti nešto pozitivno. Jer se vuk ponekad i janjećom kožom zagrće.

Vrh

PostPostano: Uto pro 07, 2010 08:41 

Citat:
Razlog tome je mislim sljedeći: čovjek iznosi svoje mišljenje, na koje ima pravo, a ne iznosi činjenice. O tvrdnjama koje iznosi može se diskutirati i one se mogu osporiti, ali jednostavno oko drugačijeg mišljenja ne treba se opterećivati. Ne mogu reći da don Grubišić iznosi pogrešan crkveni nauk – ne radi se tu o nauku, nego o njegovim viđenjima nekih stvari oko Crkve. Njegovi govori i razgovori često imaju elemente destruktivne kritike Crkve skrivene iza tobožnje brige za nju.

Zašto si sigurna da je ta briga "tobožnja", da možda zaista nema dobre namjere? Zašto se na svaki pokušaj kritike uvijek odgovara protunapadom? Možda si i u pravu, ali ne znam koji bi to bili argumenti. Naravno, ne slažem se ni ja sa svime napisanim, ali ne mogu reći da nema i dobrih smjernica...

Citat:
Iz jednog jedinog intervjua u Danas-u htjela sam kopirati nekoliko njegovih mišljenja s kojima se osobno ne slažem. Ne samo da se ne slažem, nego ih smatram pogrešnim i manipulacijskim. Ali tada bih trebala kopirati gotovo čitav tekst. I njegovu interpretaciju propusta pape Ivana Pavla II., zatim papino djelovanje u (ne)skladu s II VK, i komentare na titule i oblačenje, i stavove o Glasu Koncila, o zataškavanju zločina i o vatikanskim ugovorima i financiranju Crkve, itd...

Službeni demanti njegovih nebuloznih izjava samo bi ljevičarski mediji iskoristili kao ponovni nepravedni napad na jadnog svećenika… a on je jadan samo rekao svoje mišljenje.

Kakav službeni demanti? Čega? Koji se dio njegovih izjava može demantirati kao neistinit? Može se raspravljati o mišljenju, i sama si rekla kako se ne kosi s crkvenim naukom, te da se radi o mišljenju. Ne vidim problem onda! Slažem se da su mediji ljevičarski i da Grubišić svojim mišljenima prihvaća etiketu "lijevoga": ali, Crkva ne smije biti ni lijeva, ni desna! NE SMIJE! Niti Grubišić smije biti biti "lijevi", niti itko smije biti "desni" iz jednostavnog razloga što obje ideologije nose i svoje zlo. Pa ako se već smatra da razmišlja kao ljevičar, zašto odgovarati drugom krajnošću? Jednostavno, kao što nose i zlo, obje strane mogu pridonijeti nešto dobro, ne vidim nužno ništa zlo u prihvaćanju nekih "ljevičarskih" vrijednosti, kao ni u prihvaćanju "desnih" vrijednosti. Ako se cijela rasprava o ovome svodi na lijevo i desno, plitki smo i sve je uzalud...

Vrh

PostPostano: Uto pro 07, 2010 08:53 

Kumpić je napisao/la:
Ne vidim problem onda! Slažem se da su mediji ljevičarski i da Grubišić svojim mišljenima prihvaća etiketu "lijevoga": ali, Crkva ne smije biti ni lijeva, ni desna! NE SMIJE! Niti Grubišić smije biti biti "lijevi", niti itko smije biti "desni" iz jednostavnog razloga što obje ideologije nose i svoje zlo. Pa ako se već smatra da razmišlja kao ljevičar, zašto odgovarati drugom krajnošću? Jednostavno, kao što nose i zlo, obje strane mogu pridonijeti nešto dobro, ne vidim nužno ništa zlo u prihvaćanju nekih "ljevičarskih" vrijednosti, kao ni u prihvaćanju "desnih" vrijednosti. Ako se cijela rasprava o ovome svodi na lijevo i desno, plitki smo i sve je uzalud...

Evo opet jeftine demagogije sa nedvosmislenim prizvukom popularnog "izjednačavanja krivnje". Ti kažeš da Crkva ne smije biti ni lijeva ni desna. Otkud ti to? Crkva mora biti nakolnjena onim vrijednostima koje su kompatibilne sa njezinima, a takvih je vrijednosti na desnici puuuuno više negoli na ljevici. Ti vjerojatno pod desnicom smatraš samo nekakve neonaciste ili republikance američkog tipa orjentirane samo na profit, ili, pak, baš gledaš kroz svoje lijeve naočale, iako to možda ni samom sebi ne želiš priznati.

I po čemu tebi samo ljevica i desnica nose zlo?! Pa i centar ga ima, i to možda i najviše (hint: liberalizam). No, između svega toga treba izabrati ono najmanje u političkom smislu, a to je svakako desnica, koja drži do vrijednosti kao što su obitelj, vjera i domovina.

Vrh

PostPostano: Uto pro 07, 2010 09:16 

Miroslav je napisao/la:
Evo opet jeftine demagogije sa nedvosmislenim prizvukom popularnog "izjednačavanja krivnje". Ti kažeš da Crkva ne smije biti ni lijeva ni desna. Otkud ti to? Crkva mora biti nakolnjena onim vrijednostima koje su kompatibilne sa njezinima, a takvih je vrijednosti na desnici puuuuno više negoli na ljevici. Ti vjerojatno pod desnicom smatraš samo nekakve neonaciste ili republikance američkog tipa orjentirane samo na profit, ili, pak, baš gledaš kroz svoje lijeve naočale, iako to možda ni samom sebi ne želiš priznati.

I po čemu tebi samo ljevica i desnica nose zlo?! Pa i centar ga ima, i to možda i najviše (hint: liberalizam). No, između svega toga treba izabrati ono najmanje u političkom smislu, a to je svakako desnica, koja drži do vrijednosti kao što su obitelj, vjera i domovina.

Ne slažem se. Prvo i osnovno, nisam ljevičar, ne prihvaćam njihove liberalne stavove po mnogim pitanjima, dok s druge strane nisam desničar niti ću ikada biti ali volim domovinu i obitelj i imam vjere više nego mnogi deklarirani i glasni domoljubi i vjernici i molim te da mi ne stavljaš etikete koje me ne idu, jer se na neki način kose i s pravilima ponašanja i nije korektno. Ne dopuštam da me se stavlja u bilo čiji tabor.

Ja kao katolik nikada neću birati po principu "desno" ili "lijevo", nego ono što je bliže Evanđelju. U našim uvjetima to nisu ni lijevi ni desni. Za mene nije evanđelje ni zagovaranje abortusa i dozvola homoseksualnih brakova, ali ni mito, korupcija i igranje s ljudskim sudbinama kako se sada radi. Na kraju krajeva, nije li ova "desna" vlada donijela neke "lijeve" zakone. Ne padam na te fore čiji jedini smisao podijeliti ljude.

Vrh

PostPostano: Uto pro 07, 2010 09:40 

Ti izgleda ne shvaćaš razliku između aktualne Vlade, koja je deklarativno desna, i stvarnog pojma desnice (eventualno desnog centra) i njenih vrijednosti. Istovremeno, pokušavaš izjednačiti desnicu i ljevicu, govoreći kako Crkva ne smije biti naklonjena nijednima. E, pa to ne smije biti tako. Crkva treba biti naklonjena onima koji zagovaraju konzervativne vrijednosti.

A što se tiče mita i korupcije, nije njih iznjedrila desnica, nego komunisti, dakle ljevica, koji su se uvukli u sve pore hrvatskog društva, a na koju su se drugovi itekako naučili i dobro ju istrenirali kroz svojih 50-tak godina stalno propagirajući onu parolu "snađi se druže".

I nemoj biti tako emotivan i skakati na svaki post koji te malko takne u živac, te zazivati nekakve gulag metode prema sugovornicima.

Vrh

PostPostano: Uto pro 07, 2010 10:14 

Miroslav je napisao/la:
Ti izgleda ne shvaćaš razliku između aktualne Vlade, koja je deklarativno desna, i stvarnog pojma desnice (eventualno desnog centra) i njenih vrijednosti. Istovremeno, pokušavaš izjednačiti desnicu i ljevicu, govoreći kako Crkva ne smije biti naklonjena nijednima. E, pa to ne smije biti tako. Crkva treba biti naklonjena onima koji zagovaraju konzervativne vrijednosti.

A što se tiče mita i korupcije, nije njih iznjedrila desnica, nego komunisti, dakle ljevica, koji su se uvukli u sve pore hrvatskog društva, a na koju su se drugovi itekako naučili i dobro ju istrenirali kroz svojih 50-tak godina stalno propagirajući onu parolu "snađi se druže".

I nemoj biti tako emotivan i skakati na svaki post koji te malko takne u živac, te zazivati nekakve gulag metode prema sugovornicima.

Ne, ne pokušavam izjednačiti desnicu i lijevicu nego se orjentirati k Evanđelju. I samo njemu Crkva smije biti naklonjena. Što se mita i korupcije tiče, najlakše je svaliti sve na komuniste i imamo krivca. Pretpostavljam da neće puno značiti što ću se ja od njih ograditi i reći da su za mene jedno zlo koje je ostavilo ogromne posljedice i da je moja obitelj jako patila zbog njih. Ali ja gledam naprijed, kako činiti dobro domovini bez stalnih priča o komunizmu i sličnim stvarima. A u korupciji sudjeluju i veliki "vjernici", konzrevativci (ne bi bilo lijepo o imenima, iako postoje evidentni dokazi), koji u svojim sredinama slove za desničare, ljude od crkvenog povjerenja, pa čine djela kojih se ne bi ni Staljin posramio.

A ja i dalje tvrdim na Crkva ne smije biti ni lijeva ni desna. Kakav je Krist bio, lijevi ili desni? I iza toga stojim. Jer Crkva mora ustati protiv homosekusalnih brakova, abortusa, za dostojanstvo hrvatskih branitelja ali i protv mita, korupcije, krađe, iskorištavanja radnika, boriti se za one koji rade, a ne primaju plaću, ustati protiv vlasti ma koliko joj ta vlast išla na ruku (kako je to činio Stepinac), ako vlast radi protiv vlastitog naroda.

Mislim da situacija nije ni malo jednostavna kako je prikazuješ, ni malo crno-bijela.

Vrh

PostPostano: Uto pro 07, 2010 10:33 

Što se tiče koruptivnih desničara, na to mogu samo reći kako u svakom žitu ima kukolja, dok je sa ljevičarima obrnuto: Puno kukolja sa ponekim zrnom žita.

A ti opet pokušavaš prikazati kako ja prikazujem situaciju kao "crno-bijelu", i pritom stalno guraš tezu o korupciji u aktualnoj vlasti, nastojeći prikazati pojam desnice kao koruptivan.

Vrh

PostPostano: Uto pro 07, 2010 10:38 

Citat:
A ti opet pokušavaš prikazati kako ja prikazujem situaciju kao "crno-bijelu", i pritom stalno guraš tezu o korupciji u aktualnoj vlasti, nastojeći prikazati pojam desnice kao koruptivan.
Što se tiče koruptivnih desničara, na to mogu samo reći kako u svakom žitu ima kukolja, dok je sa ljevičarima obrnuto: Puno kukolja sa ponekim zrnom žita.

Kako ti izvrćeš moje riječi...moja je poanta samo da Crkva treba biti naklonjena Evanđelju, prikloniti se dobru s koje god strane dolazilo i odbaciti zlo s koje god strane dolazilo. Jasnije?

Vrh

PostPostano: Uto pro 07, 2010 10:46 

Kumpić je napisao/la:
Kako ti izvrćeš moje riječi...

Dobro, kako god ti kažeš. ;)

Kumpić je napisao/la:
...moja je poanta samo da Crkva treba biti naklonjena Evanđelju, prikloniti se dobru s koje god strane dolazilo i odbaciti zlo s koje god strane dolazilo. Jasnije?

A zla dolazi puno više se ljevice, tako da nije teško odabrati. Jelda. Jasnije? :roll:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 108 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata