Barnaba
Citat:
Složio bih se s ocjenom kako velika većina katoličkih vjernika ne doživljava svoj vjerski život kao misiju naviještanja Evanđelja. No baš zbog takve situacije mislim da je potrebno planirati mijenjanje te percepcije pa i osnivanje vijeća za novu evangelizaciju, te razni poticaji od Pape i biskupa nije nešto loše i krivo.
Što se tiče činjenice da bez Crkve nema spasenja, nju se itekako može i treba iznositi onima koji napadaju Crkvu jer se oni time stvarno osuđuju na propast jer napadaju Tijelo Kristovo na zemlji. Zato im je nužno predočiti posljedice takvih čina.
Slažem se Barnaba sa svim tvojim napisanim, uz pojašnjenje: naravno da ne mislim kako su vijeća za n.eveng. suvišna kao i bilo što drugo slično, već da oni mogu biti zbog svoje učestalosti i parametar da smo se toliko odalečili od potrebne percepcije koju spominješ. Jer solidno odgojen katolik bi već i prije Krizme trebao znati svoje poslanje, a kamoli poslije nje, da bude svjedok, kao što je i Svjedok bio svjedok Oca.
Arsen
Ne mogu se sada unijeti u film Misija jer ga nisam dugo gledao, ali mogu komentirati kad to ponovno učinim. Čisto jedna filmska paralela: svijetski režiseri i glumci jako mogu pridonijeti reevangelizaciji svijeta kao što je bilo sa Pasijom, Gibsonom i Cavazielem.
Citat:
Ja se jako trudim, ali i jako umorim pa mi se učini da sve što sam možda nekad postigao svojim grijehom onda uništim.
Ma ne brini. Važno je da se boriš - to se traži, a pobjedu nek nosi sam Krist u čas kad On hoće.
Citat:
Prije 20 i nešto godina ja sam bio mladi momak i tada su nam svećenici govorili (ja na vjeronauku slošao J.Balobana) da dolazi vrijeme u kojem će Hrvati tražiti među sobom misionare i da mi moramo biti spremni odazvati se.
I ima mladih Hrvata misionara evangelizatora koji idu u spomenute zemlje trećeg svijeta. A ima i tendencije da će misionari iz istih tih zemalja dolaziti k nama (u Europu i Hrvatsku) nas reevangelizirati jer smo otupjeli na Radosnu vijest i primamo ju kao Banalnu vijest.
Citat:
Dobili smo čak i vjeronauk u školama, kud ćeš bolje misije.
Možda to je dobra zamisao, ali je njeno ostvarenje poražavajuće. Što je više Radosna vijest učestala u smislu da je smještena u ambijent kao samo jedan od raznih predmeta u školi, to je sve suhoparnija i ima efekt puke informacije, ali ne i žive obraćajuće riječi. Ja sam za to da se vjeronauk vrati u svoje "prirodno" okruženje - u župe i da se jača župski vjeronauk sa što više župskih pastoralnih centara i što više univerzalnih (ne strogo vezanih dakle za ikoju župu) centara za duhovne obnove kao npr. Tabor, sa što više privlačnih programa u njima - i to kako je kojoj društvenoj (ne dobnoj!) skupini potrebno, da ne kažem - koliko je tko obraćen..
Citat:
Prvi školski vjeroučenici već uveliko donose plodove evangelizacije, a mi smo nezadovoljni.
Ne znam na što točno misliš pa ne mogu ni komentirati, ali ako je ono što slutim - ne slažem se, ali također mogu tek komentirati nakon tvog pojašnjenja.
Citat:
S treće strane, rečeno je i "ne bacajte biserje pred svinje" pa i ne znam baš kako krenuti na misionarski put.
Pa ovo je velika istina, ali za njeno razlučenje i primjenu radije bih ti preporučio da tražiš pomoć nekog iskusnog i blagog svećenika (koji normalno i inače evangelizira izvan crkvenog prostora) jer nisu uzalud sv. Pavao i Barnaba nailazeći na grube prepreke rekli "Stresamo prašinu sa svoje obuće i ostavljamo je vama kad sami sebe ne smatrate vrijednima Kraljevstva Božjega i idemo poganima - oni će poslušati"
Sara
Citat:
Mislim da je najbolje misionarTsko djelovanje vlastiti dobar život. On pruža nemjerljivo mnogo situacija u kojima čovjek može i treba svjedočiti svoju vjeru, a tek u puno manjoj mjeri o njoj govoriti.
I slažem se i ne slažem se. Tvoja je situacija kao vjeroučiteljice za većinu drugih laika izvanredna. Jer velika većina tvoje radne i životne okoline zna koje je tvoje zanimanje i ti i ne trebaš možda puno govoriti - tvoja se vjerska motivacija nekako podrazumijeva. Ostali laici nemaju tu prednost, pa zbog toga često imaju razne poteškoće i učas im se lijepe etikete čudaka, oltarolizaca, fanatika i sl. Ponovimo i Arsenov navod:
Citat:
Ja primjerice na poslu pristupam ljudima na način da uopće prihvate katolički način razmišljanja kao ozbiljan i relevantan i da ga izvuku odnosno da sebe izvuku iz pojmova "inkvizicija, levati, besposličari itd."
Uz to, vrijedno je znati da evangelizacija nije samo djelom i riječju. Mnogi ljudi ni nisu talentirani za govoriti. No ako takav čovjek plamti za Boga, ponudit će (ili sveto podmetnuti

) onome koga želi (re)evanglizirati letak s programom seminara Tabora, svoju dobru katoličku knjigu koju je već sam pročitao ali mu sada čami doma na polici, katolički cd, dvd i slično, pozvati kolegu s posla na hodočašće - a prije toga evangelizirati ga bez riječi služenjem. Mogućnosti su neograničene. Ali ti mali naoko beznačajni doprinosi ili sijanje (jer Bog daje rasti) nikako se
ne smiju preskakati kamoli potpuno zanemariti.