Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 09:22

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 111 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto tra 29, 2008 09:14 

Neka imena koja se koriste za sotonu su : vrag, đavao, pali anđeo, demon, gospodar tame, napasnik, zli, nečastivi. Sotona je poznat u Novom zavjetu kao onaj koji iskušenje Isusa u pustinji i Svrgnuti gospodar zla u knjizi Otkrivenja. U Starom zavjetu se spominje u knjizi o Jobu, Satan, jedan od sinova Božjih, odnosno onaj koji pristupa k Bogu i nagovara Boga da pošalje kušnje na Joba.
Na konpleksnost djelovanja sotone ukazuje Sveti Ignacije Lojolski koji je u svojim pisanim djelima i svojim načinom postupanja s ljudima dokazao da izvrsno poznaje ljudsku dušu. Ispitujući duhove koji djeluju na njegovu dušu, zaključio je da ne treba jednako vjerovati svim duhovima i da treba biti oprezan jer sve ono što na prvi pogled izgleda dobro i pobožno ne mora dolaziti od Boga. Zao duh i neprijatelj ljudske naravi zna se zaogrnuti u dobrog anđela i tako zavoditi duše.
Kao ohrabrenje Katekizam Katoličke crkve navodi kako Sotonina moć nije beskonačna jer je i on samo stvorenje, ali da znamo da onima koji ljube Boga sve pomaže na dobro ( KKC 395).
Kako gledate i prepoznajete djelovanje sotone danas na društvo i pojedinca? Da li je opsjednuće jedini način kako sotona djeluje, danas?

Vrh

Naslov:
PostPostano: Uto tra 29, 2008 09:26 

Sotone su tu oko nas, pocev od clanova politickih stranaka pa do vrha postojece vlasti. Svatko onaj tko zeli vlast, da se uzvisi spada u tu skupinu. Gdje je ta tanka linija dokle se smije ici i ja bih volio znati. Kako se se uklopiti u danasnju kolotecinu zivljenja?

Vrh

Naslov:
PostPostano: Uto tra 29, 2008 11:31 
Administrator

Opsjednuće je malo zastupljeno, no u danjašnje vrijeme je procvjetao okultizam kao nešto normalno.
Promjenu svjetskog poretka i života vlastitim silama propovijedaju masoni, spiritisti, astrolozi, sljedbenici istočnjačkih religija, bioenergetičari, a pri tom veliku ulogu ima pokret "New Age" kojemu pogoduje klima traženja nove religioznosti. To je nada bez Boga milosti, koja počiva samo na ljudskim moćima i snazi.

Horoskopi su općeprihvaćeni čak i među brojnim kršćanima, česte su radijske i TV emisije o "graničnim temama", proročice telefonski pogađaju prošlost i sudbinu, gradovi vrve sektama.
Bitno je uočiti da je mnogo toga prikazano prevučeno kršćanskim, a s kršćanstvom vrlo često nema veze. U takvu će ozračju liberalni katolik ići u crkvu, ali će rado očijukati s astrologijom, vjerovati u reinkarnaciju i prakticirati spiritizam.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Uto tra 29, 2008 12:57 

Nedavno smo proslavili spomendan Svetog Jurja (lat. GEORGIUS, grč. GEORGIOS), jedanog od najslavnijih kršćanskih mučenika Istočne i Zapadne crkve.
U narodu poznatog pobjednika nad đavlom u obliku zmaja. Kad se đavao pokaže kao zmaj, onda ga je lako prepoznati kloniti ga se. Ipak mislim da je to malo prenaivna slika stvarnosti. U Novom zavjetu je sotona Isusu ponudio sva kraljevstva svijeta i time pokazao čega je gospodar. Dakle veća je opasnost kad đavao izgleda kao uspjeh na poslu, materijani probitak, kao ugled u društvu, onda se protiv njega nećemo boriti već se s njime sprijateljiti. Zna on ponuditi svakom na što je slab i ljudi ga prvenstveno traže u drugim ljudima ili djelima a malo se sviju nas zagleda u svoje grešne sklonosti. Na internetu su dosta dugo takozvanih Osam đavolskih blaženstava koja bih prenio da nam budu poticaj za raspravu:
Blagoslovljeni oni koji su preumorni, prezauzeti ili previše rastreseni da provedu jedan sat tjedno u crkvi sa svojom braćom i sestrama kršćanima - oni su moji najbolji radnici.
Blagoslovljeni kršćani koji čekaju da ih se moli i koji očekuju zahvalnost - oni su mi korisni.
Blagoslovljeni oni koji su osjetljivi, jer, uz malo sreće, oni će prestati pohađati misu - oni su moji misionari.
Blagoslovljeni oni koji su vrlo religiozni, ali svima idu na živce - oni zauvijek pripadaju meni.
Blagoslovljeni oni koji izazivaju nevolje - oni će se zvati mojom djecom.
Blagoslovljeni oni koji nemaju vremena za molitvu - oni su mi lak plijen.
Blagoslovljeni oni koji se uvijek žale - ja ih uvijek slušam.
Blagoslovljeni vi kad, čitajući ovo, mislite da se to tiče nekog drugog a ne vas - imam vas!

Vrh

Naslov:
PostPostano: Pet svi 02, 2008 09:13 

Ma kakvo opsjednuce...
Djeluje kroz ljude zeljne slave i senzacije, bombardiranjem crnih vijesti, ubojstava, silovanja, kriminala.......... sto gadnije, to senzacionalnije.
Tako se neuočeno truje drustvo i sije strah od Zivota na koji nas Bog poziva.
Na zalost, lako je pasti u strahove, ali Bog jest jači i nadilazi svaku sumnju.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Pet svi 02, 2008 17:20 

kokobill je napisao/la:
Sotone su tu oko nas, pocev od clanova politickih stranaka pa do vrha postojece vlasti. Svatko onaj tko zeli vlast, da se uzvisi spada u tu skupinu. Gdje je ta tanka linija dokle se smije ici i ja bih volio znati. Kako se se uklopiti u danasnju kolotecinu zivljenja?

Sotona nas hoće zavesti, baš kao i sektaši, sladunjavim riječima. Ne prodajem vjeru za malo jela i prazna obećanja.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Pet svi 02, 2008 22:42 

"Onaj cije se ime ne spominje" djeluje, prema Svetim Ocima, na tri nacina: pomislima (ubacivanjem pomisli), osjecajima (budi razne osjecaje i unutrasnje nadrazaje) i snovima (proizvodi razne snove).
Isto tako, on nas kusa i kroz druge ljude.
Svaki onaj koji stice na mistican nacin razne moci i znanja, a nema glavne hhristijanske vrline-osjecanja da smo grijesniji od drugih ljudi, jeste nadahnut od necastivog!

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri svi 07, 2008 14:27 

Pokusajmo ovako:
ISusa je satan iskusavao ponudivsi mu sve i svasta samo da mu se nicice pokloni. Kusnje su bile teske i za njega, ali i ne "preteske" da bi odbio.

Ne pruza li se i nama svakodnevni izazov sa djavlom? Stoga, barem pokusajmo svaki za se prevariti njega, prije nego on to ucini nad nama...

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri svi 07, 2008 15:11 

Bojati se zloga?
ne, straha nema uz Krista!

a ja vas pitam onda
Bojite li se samih sebe?!

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri svi 07, 2008 15:23 

ja jedino tim se strahom izgrađujem,
strahujući svoje slaboće, sva koja sam neznanje, ograničenost, neizmjerna ljudskost, tromo glibavo tijelo, zavodljivo srce i nestalan duh!
čemu da se bojim Sotone, sluge i stvorenja Božjega, podjarmljenoga i pobjeđenoga, bezvlasnoga!
ako se ne bojim sebe
koja sam sama oruđe što neprestance vrjeđa Svetog Boga!
i prije zavođenja
prije odabira ZLO mi se hoće!

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri svi 07, 2008 22:56 

Josip je napisao/la:
[Sotona nas hoće zavesti, baš kao i sektaši, sladunjavim riječima. Ne prodajem vjeru za malo jela i prazna obećanja.

...Tako je Josipe...Aleluja Isusu..Slika

Vrh

Naslov:
PostPostano: Čet svi 08, 2008 15:50 

Kad zli napadne najbolje se utjecati za zagovor Blažene Djevice Marije ona je zgazila zmiju.
Sveta Marijo Majko Božja moli za nas.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Pet svi 16, 2008 17:30 

ja imam osjećaj da neki vjernici previše vide sotonu u svemu i sve što nije savršeno po njima je to sotona upleo svoje prste.Zapravo čini mi se da gube čovjeka iz vida i da previše djelovanja pridaju nadnaravnim utjecajima,kako Bogu tako i sotoni

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sub svi 17, 2008 10:04 

Gutaperka je napisao/la:
ja imam osjećaj da neki vjernici previše vide sotonu u svemu i sve što nije savršeno po njima je to sotona upleo svoje prste.Zapravo čini mi se da gube čovjeka iz vida i da previše djelovanja pridaju nadnaravnim utjecajima,kako Bogu tako i sotoni

Ajme, kako previše predaju nadnaravnom djelovanju Boga? Malo si se zaletija :twisted:

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sub svi 17, 2008 11:47 

Josip je napisao/la:
Gutaperka je napisao/la:

Ajme, kako previše predaju nadnaravnom djelovanju Boga? Malo si se zaletija :twisted:

nisam se zaletija nego se možda nisam dobro izrazio.Evo da ti potanko objasnim,skoro da pa nacrtam.

Npr. situacija br.1.dotična osoba kaže hajdemo molit krunicu.Ja kažem ne da mi se(već sam taj dan poprilično molio i ne mogu više) a takva osoba će reć da mi đavo ne da da molim.
Situacija br.2.ima neka duhovna obnova ili seminar,dotična osoba kaže Hajdemo na taj seminar.Ja kažem da neću a ta osoba će odmah reć da mi sotona ne da da idem tamo,bez obzira što mi je npr.previše duhovnih obnova u kratkom vremenu ili je neki drugi razlog u pitanju.
Situacija br.3.neki ljudi ne znaju za mjeru pa sebi previše dopuste,npr.traže od mene nešto što graniči sa zdravim razumom i ja kažem da neću(bez objašnjavanja).Odmah po mišljenju spomenutih osoba ja onda nisam od Boga i to što nisam pristao na njihove zahtjeve to je djelo đavla.

A što se tiče djelovanja Boga,naravno da se podrazumjeva da Bog stoji iza svega što je dobro ali nećeš nikad u razgovoru govorit npr.Bog je dao da otvorim vrata auta nego ćeš kazat otvorio sam vrata

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 111 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata