Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 00:22

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 50 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto lip 24, 2008 22:25 

Dogma o bezgrešnom začeću veli da je Marija začeta bez istočnoga grijeha, naravno normalno sa ocem i majkom. To nema veze sa Isusovim začećem.

Postoji dogma rođenju Isusa od djevice, što je spomenuto više puta u Svetom pismu. Veli da je Isus rođen bez biološkog oca, od djevice po Duhu Svetomu.

Ne postoji dogma koja veli da je Marija zauvijek ostala djevica u doslovnom smislu te riječi. Iz navedenog Matejevog citata zaista je vjerojatno da je imala normalni bračni život sa Josipom nakon Isusovog rođenja, što bi bilo i u skladu sa kršćanskim poimanjem braka. S druge strane, Crkva već dugo Mariju naziva djevicom, ili čak vazda djevicom, što bi doslovno značilo da nikada nije došlo do bračnog čina nje i Josipa. Međutim, to može biti i slikoviti govori, i termin djevica ne mora biti doslovan.

"Potrebni su nam ljudi čiji će intelekt biti prosvijetljen Božjim svjetlom i kojima će Bog otvoriti srce kako bi njihov intelekt mogao progovoriti intelektima drugih ljudi, a njihovo srce moglo otvarati srca drugih." Benedikt XVI.

Vrh

PostPostano: Sri lip 25, 2008 02:40 

Zar Jakov nije bio stariji Isusov brat? Podrazumjevam od iste majke Marije...

Doslovno znacenje "djevica" Marija u spolnom, fizickom smislu svakako nema osnovu.

Slikovito znacenje Marije kao "djevice" vjerovatno ima osnovu da je njena dusa bila cista od "krvne necistoce" tj. onog sto drugim rijecima nazivamo kao istocni grijeh.

Ima neko da pruzi prakticniji pojam o istocnom grijehu?...mislim bez previse slika i simbolike...

Vrh

PostPostano: Sri lip 25, 2008 09:06 

Živac je napisao/la:
Dogma o bezgrešnom začeću veli da je Marija začeta bez istočnoga grijeha, naravno normalno sa ocem i majkom. To nema veze sa Isusovim začećem.

Postoji dogma rođenju Isusa od djevice, što je spomenuto više puta u Svetom pismu. Veli da je Isus rođen bez biološkog oca, od djevice po Duhu Svetomu.

Ne postoji dogma koja veli da je Marija zauvijek ostala djevica u doslovnom smislu te riječi. Iz navedenog Matejevog citata zaista je vjerojatno da je imala normalni bračni život sa Josipom nakon Isusovog rođenja, što bi bilo i u skladu sa kršćanskim poimanjem braka. S druge strane, Crkva već dugo Mariju naziva djevicom, ili čak vazda djevicom, što bi doslovno značilo da nikada nije došlo do bračnog čina nje i Josipa. Međutim, to može biti i slikoviti govori, i termin djevica ne mora biti doslovan.

sad mi je malo jasnije ali opet ostaje pitanje kako to da Crkva vjeruje u nešto suprotno Evanđelju.Ili je u pitanju problem prevođenja pa to zapravo znači nešto drugo kao npr.Isusova braća znači rođaci zbog riječi u Hebrejskom koja isto označava braću i rodijake

Vrh

PostPostano: Sri lip 25, 2008 15:13 

U Crkvi zaista prevladava mišljenje da Marija nije uopće spavala s Josipom. Ali to još uvijek ne znači da to Crkva vjeruje, jer nema službenog i jasnog očitovanja o tome.

Ako se brani stav da je ipak bilo odnosa među njima, ne mora se nužno napadati naziv "vazda djevica" za Mariju jer to zaista može imati drugačije značenje, kako veli ING. Koje je to značenje ne bih se previše upuštao jer ne znam. Samo ću primjetiti da u hrvatskom jeziku reći da je žena nevina može imati dva značenja, da nije imala spolne odnose (da je djevica) ili da je bez grijeha. Možda se to u nekoj analizi svodi na isto, ili u nekom jeziku s kojeg je prevedeno znači isto. Prema tome bi djevica Marija zapravo značilo nevina Marija, tj. Marija bez grijeha.

Meni zapravo nije jasno povezivanje ta dva pojma. Nazivati nekoga tko nije imao spolne odnose nevinim implicira stav da se spolni odnos uvijek smatra nečim grešnim. A to naprosto nije u skladu s kršćanskim naukom. Odakle je sve to došlo, ne znam. Možda se misli reći da spolni odnos kod nas grešnika uvijek ima i nešto grešno u sebi. Možda se onda terminom djevica Marija misli reći da ona jedina u tom odnosu nije imala ništa grešno. Po meni bi stvarno bilo demoralizirajuće da niti jedan bezgrešan čovjek (Isus ili Marija) nisu imali spolne odnose. Kakvu to poruku šalje o njima?

Da li je Isus imao braće se ne zna. Prevladavajuće je mišljenje da nije imao braće jednostavno zato što se ne spominju. Termin braća koji se spominje u evanđelju zaista ne mora značititi braća u današnjem smislu. Čuo sam za tvrdnje da je Jakov bio Isusov brat, ali nemam pojma odakle to dolazi. Zna li tko?

Istočni grijeh je ljudska grešna narav koju imamo i bez vlastite krivnje. Zbog nje je praktički nemoguće da ostanemo bez osobnoga grijeha i da život na ovoj zemlji bude raj zemaljski. Stoga je potrebna Božja intervencija da to sredi.

"Potrebni su nam ljudi čiji će intelekt biti prosvijetljen Božjim svjetlom i kojima će Bog otvoriti srce kako bi njihov intelekt mogao progovoriti intelektima drugih ljudi, a njihovo srce moglo otvarati srca drugih." Benedikt XVI.

Vrh

PostPostano: Sri lip 25, 2008 15:28 

Marija je ostala "Djevica u začeću svoga Sina, Djevica u porodu, Djevica trudna, Djevica majka, Djevica trajno": sa svim svojim bićem ona je "Službenica Gospodnja"(Lk 1, 38) KKC 510

KC dakle vjeruje da je Marija bila vazda djevica.

"braća" koja se spominju jesu Isusovi rođaci (po nekim predajama Josipova djeca iz prvog braka), naime brat ima jako široko značenje kod istočnjaka (npr. Post 14, 12.14.).
nigdje se ne nalazi da bi Marija imala druge djece, i nitko se uz Isusa ne naziva sinom Marijinim.
Mt 27, 56 i Mk 15, 40 govore da su "braća" Jakov i Josip bili sinovi Marije Kleofine, rođakinje Marijine (Iv 19, 25).
da je Isus imao rođene braće, ne bi Mariju povjerio Ivanu, jer se to oštro koji s židovskim običajima i praksom. dapače u Dj 1, 13-14 vidimo neku distancu između Majke i braće Isusove.

po židovskim običajima, stariji brat može ukoriti i posavjetovati mlađeg, no obratno ne. no Isusova "braća" otvoreno kore Isusa (Iv 7, 2-4), dakle bili su to stariji rođaci, pošto je Isus bio prvorođenac.

Oci i Predaja ju zovu vazda djevicom, prvi je to zanijekao Helvidije, potkraj IV.st. našto mu je Jeronim odgovorio protuspisom 383. u kojem je obranio vječno djevičanstvo Marijino.

dapače, teološki, ako je Marija bez grijeha, i u posebnom odnosu s Isusom, što su Isusova eventualna "braća"? polovično bez grijeha?
uostalom, kao što su Adam i Eva plođenjem i množenjem stvorili čovječanstvo, tako Novi Adam i Nova Eva svojim trajnim djevičanstvo i spasenjskim djelom stvaraju novi svijet, u kojem, prema Isusovim riječima, nema više ženidbe ni udaje.

Vrh

PostPostano: Sri lip 25, 2008 17:00 

haim je napisao/la:
Marija je ostala "Djevica u začeću svoga Sina, Djevica u porodu, Djevica trudna, Djevica majka, Djevica trajno": sa svim svojim bićem ona je "Službenica Gospodnja"(Lk 1, 38) KKC 510

Jasno. Ali to ne mora nužno biti doslovno. Niti katekizam, a pogotovo Sveto Pismo, nisu jasni oko toga, kao što su jasni glede djevičanskog Isusovog začeća.

Uzmimo npr. dogmu o bezgrešnom začeću BDM. Crkva je kroz cijelu povijest vjerovala da je Marija bezgrešno začeta puno više nego što vjeruje u bespolni život Marije i Josipa. Čak od 15. stoljeća postoji blagdan bezgrešnog začeća koji se navelike slavio. Ali to nije bio službeni nauk crkve skroz do 1854. kada je papa Pio IX. proglasio tu dogmu. Moguće i da će se oko ovoga proglasiti dogma, ali još uvijek je sve otvoreno.

Ne znam je li pravo mjesto, ali bih volio da mi netko tko tako misli argumentira stav o bespolnom braku (mh, nije li to proturječno?) Marije i Josipa.

Vrh

PostPostano: Čet lip 26, 2008 07:18 

Iv 19.25 kaze da su pod krizem bili Isusova majka, zatim njena sestra Marija Kleofova(koja se nekim cudom zvala isto Marija???) i Marija od Magdale
Mt 27.56 kaze da su tamo bili Marija Magdalena, Marija, majka Jakova i Josipa, i majka zebedejvih sinova
Mk 15.40 kaze da su tamo bili Marija Magdalena, Marija, majka Jakova i Josipa, i Saloma

Ovdje je nemoguce povuci jasnu vezu izmedju cinjenice da je Marija Kleofova bila majka Jakova i Josipa tako da covjek ne moze zasigurno reci da Jakov i Josip nisu Isusova braca po njegovoj majci (Mariji).
Braca, sestre... kao rodjaci... vrlo relativno. Iz nase danasnje perspektive gotovo uobicajeno kao postapalica. S druge strane, tko je s kime bio u fizickom odnosu i tko je bio cije fizicko djete u zajednici Isusova vremena je mozda nemoguce pitanje jer su odnosi bili prilicno izmjesani.. osobito u Galileji (izmjesanoj)...

Vrh

PostPostano: Čet lip 26, 2008 14:57 

Živac je napisao/la:
Citat:
haim je napisao/la:

Jasno. Ali to ne mora nužno biti doslovno. Niti katekizam, a pogotovo Sveto Pismo, nisu jasni oko toga, kao što su jasni glede djevičanskog Isusovog začeća.

Uzmimo npr. dogmu o bezgrešnom začeću BDM. Crkva je kroz cijelu povijest vjerovala da je Marija bezgrešno začeta puno više nego što vjeruje u bespolni život Marije i Josipa. Čak od 15. stoljeća postoji blagdan bezgrešnog začeća koji se navelike slavio. Ali to nije bio službeni nauk crkve skroz do 1854. kada je papa Pio IX. proglasio tu dogmu. Moguće i da će se oko ovoga proglasiti dogma, ali još uvijek je sve otvoreno.

Ne znam je li pravo mjesto, ali bih volio da mi netko tko tako misli argumentira stav o bespolnom braku (mh, nije li to proturječno?) Marije i Josipa.

mislim da jest doslovno Djevica, svetopisamski dokazi su tu, zatim predaja i vjera Crkve govore o tome, nadalje, govoreći o ispunjenju Iz prevodilac prevodi almah (mlada žena) s parthenos (djevica); u kontekstu Biblije i gornjeg katekizamskog navoda, upravo to djevičanstvo se produžuje u njezin život.
ako nije bila djevica, što s njezinom drugom djecom? jesu li naslijedila njenu bezgrešnost, Josipovu grešnost, ili pola-pola, što nije moguće?
zatim, ona se po tome, sjedinila s Josipom u jedno tijelo, no ona je "nova Eva", a Krist "novi Adam", dakle, njih dvoje su začetnici novog čovječanstva, gdje neće više biti ženidbe ni udaje po Isusovim riječima.
bespolni brak jest proturječan ako ga promatraš kao i svaki drugi brak, no ovaj to nije bio kao što vidimo, ovaj je bio nešto jedinstveno, jedan od Otaca, čini mi se Efrem, govori kako je Marija zamrzila bračni život shvativši da nosi Boga u sebi.
zatim, protivnici stvarnog djevičanstva, po meni, ne pružaju zadovoljavajuće objašnjenje, u čemu se sastoji to "duhovno djevičanstvo", ili "djevičanstvo u širem smislu", i sl. ili jesi djevica, ili nisi. u čemu je posebnost tog djevičanstva, koje nije doslovno?

Vrh

PostPostano: Čet lip 26, 2008 15:24 

ING

Citat:
Iv 19.25 kaze da su pod krizem bili Isusova majka, zatim njena sestra Marija Kleofova(koja se nekim cudom zvala isto Marija???) i Marija od Magdale
Mt 27.56 kaze da su tamo bili Marija Magdalena, Marija, majka Jakova i Josipa, i majka zebedejvih sinova
Mk 15.40 kaze da su tamo bili Marija Magdalena, Marija, majka Jakova i Josipa, i Saloma

Ovdje je nemoguce povuci jasnu vezu izmedju cinjenice da je Marija Kleofova bila majka Jakova i Josipa tako da covjek ne moze zasigurno reci da Jakov i Josip nisu Isusova braca po njegovoj majci (Mariji).
Braca, sestre... kao rodjaci... vrlo relativno. Iz nase danasnje perspektive gotovo uobicajeno kao postapalica. S druge strane, tko je s kime bio u fizickom odnosu i tko je bio cije fizicko djete u zajednici Isusova vremena je mozda nemoguce pitanje jer su odnosi bili prilicno izmjesani.. osobito u Galileji (izmjesanoj)...

Jakov i Josip spominju se u Mt 21 x, 11x Jakov, 10x Josip. ne računajući mjesta gdje se pod Jakov krije Patrijarh (1, 2; 8, 11; 22, 32), "djed" Isusov (1, 15-16), Jakov Zebedejev (4, 21; 10, 2; 17, 1), Jakov Alfejev ( 10, 3), te gdje se Josip spominje kao "otac" Isusov (1, 16.18.19.20.24.; 2, 13.19), i Arimatejac (27, 57), ostaju nam mjesta gdje ih imamo u paru, tim redoslijedom: prva dvojica od "braće" (13, 55) te kao sinovi Marijini (27, 56).
tako i u Mk, Jakov je Zebedejev (1, 19.29; 3, 17; 5, 37; 9, 2; 10, 35.41; 13, 3; 14, 33), zatim Alfejev (3, 18), patrijarh (12, 26), a Josip samo Arimatejac (15, 43.45), te dolazimo do para: "braća" (6, 3) kao i kod Mt, te sinovi Marije (15, 40) kao ikod Mt, s dodatkom Mlađi.
vidimo iz strukture evanđelja, mjesta, učestalosti i paralela, a uzimajući u obzir način nastanka svakog evanđelja, te da su ova vjerojatno najstarija, da je egzegetski veoma vjerojatno da se radi o Isusovim rođacima, a ne stvarnoj braći, pogotovo uzevši katoličko načelo tumačenja Pisma u kontekstu Predaje i vjere Crkve, te druga mjesta koja sam naveo.
Galileja je bila izmješana nacionalno i vjerski, no u ono vrijeme, a idanas u krajevima nezaraženim modernom kulturom i otuđenjem, rodbinski odnosi se naprotiv, jako dobro čuvaju i paze, sjetimo se naših predaka. i moral je bio razvijen, rodoslovlja su se pazila, tako da je to neupitno.
neka od značenja riječi Brat u semitskom ambijentu:

Ach (slovo "het)-brat, drug, prijatelj, suradnik, aram.

Ach-brat, bliski rod, rođak, seljak, stanovnik, bližnji, prijatelj, saveznik..hebr.

Ach-ognjište, kućno ognjište, kamin, žeravnik..hebr.

Vrh

PostPostano: Čet lip 26, 2008 15:26 

haim je napisao/la:
mislim da jest doslovno Djevica, svetopisamski dokazi su tu...

Gdje? Koliko ja znam, to se apsolutno ne spominje u Svetom pismu.

Citat:
ako nije bila djevica, što s njezinom drugom djecom?

Možda ih je imala, možda nije. Svakako, ne spominju se niti je to bitno za našu vjeru.

Citat:
jesu li naslijedila njenu bezgrešnost, Josipovu grešnost, ili pola-pola, što nije moguće?

Grešnost i bezgrešnosti nije nešto što se nasljeđuje. Nije Isus bezgrešan zato što je rođen od bezgrešne Marije, nego zato što je Bog. Marijina bezgrešnost ima drugi smisao. Pretpostavljam da bi Isusova eventualna braća po majci bila grešna kao i svi mi ostali.

Citat:
zatim, ona se po tome, sjedinila s Josipom u jedno tijelo...

Po čemu tome?

Citat:
no ona je "nova Eva", a Krist "novi Adam", dakle, njih dvoje su začetnici novog čovječanstva, gdje neće više biti ženidbe ni udaje po Isusovim riječima.

Te Isusove riječi se odnose na život po uskrsnuću, ne na ovo o čemu govoriš.

Želiš li ovime reći da Marija i Josip nisu bili u braku? Čuo sam i to, da nisu bili u braku nego samo zaručnici. I zaista u Svetom pismu nigdje eksplicitno nije rečeno da su se vjenčali. Ali svejedno mi se čini da zajednički život i odgajanje djeteta ne ide bez braka. Što su uostalom zaruke nego obećanje braka?

Citat:
...jedan od Otaca, čini mi se Efrem, govori kako je Marija zamrzila bračni život shvativši da nosi Boga u sebi.

Divota. Bismo li svi mi onda trebali zamrziti bračni život? Pa ona je bezgrešna, trebala bi biti primjer svima nama.

Citat:
zatim, protivnici stvarnog djevičanstva, po meni, ne pružaju zadovoljavajuće objašnjenje, u čemu se sastoji to "duhovno djevičanstvo", ili "djevičanstvo u širem smislu", i sl. ili jesi djevica, ili nisi. u čemu je posebnost tog djevičanstva, koje nije doslovno?

Jedina bezgrešna žena. To se može i tako shvatiti i itekako je posebno.

Vrh

PostPostano: Čet lip 26, 2008 15:42 

Živac

Citat:
haim je napisao/la:

kako ne? cijelo vrijeme, u svim postovima ih nabrajam, prouči.
Citat:
Citat:
ako nije bila djevica, što s njezinom drugom djecom?

Možda ih je imala, možda nije. Svakako, ne spominju se niti je to bitno za našu vjeru.

bitno je za cjelinu vjere, da nisi istrgnuo iz konteksta, vidio bi zašto to pitam

Citat:
Citat:
jesu li naslijedila njenu bezgrešnost, Josipovu grešnost, ili pola-pola, što nije moguće?

Grešnost i bezgrešnosti nije nešto što se nasljeđuje. Nije Isus bezgrešan zato što je rođen od bezgrešne Marije, nego zato što je Bog. Marijina bezgrešnost ima drugi smisao. Pretpostavljam da bi Isusova eventualna braća po majci bila grešna kao i svi mi ostali.

bezgrešnost u smislu katoličke dogme o Marijinom bezgrešnom začeću i o istočnom grijehu koji se nasljeđuje. Marija je kod začeća očuvana od svake ljage istočnog grijeha da bi bila dostojan stan Sinu Božjemu, on je ljudsku bit primio od nje, neokaljane, sukladno tome, i njezina djeca bi trebala biti neokaljana! dakle, teološki, nije mogla imati druge djece.

Citat:
Citat:

Po čemu tome?

po spolnom činu

Citat:
Citat:
no ona je "nova Eva", a Krist "novi Adam", dakle, njih dvoje su začetnici novog čovječanstva, gdje neće više biti ženidbe ni udaje po Isusovim riječima.

suprotno, na cijeli njihov odnos majka-sin, u kontekstu cijele vjere, koji je preduvjet za taj naš život po uskrsnuću.

Citat:
Želiš li ovime reći da Marija i Josip nisu bili u braku? Čuo sam i to, da nisu bili u braku nego samo zaručnici. I zaista u Svetom pismu nigdje eksplicitno nije rečeno da su se vjenčali. Ali svejedno mi se čini da zajednički život i odgajanje djeteta ne ide bez braka. Što su uostalom zaruke nego obećanje braka?

rekoh, njihov brak nije bio kao i svaki drugi. to je bilo nešto posebno za čovječanstvo.

Citat:
Citat:
...jedan od Otaca, čini mi se Efrem, govori kako je Marija zamrzila bračni život shvativši da nosi Boga u sebi.

Divota. Bismo li svi mi onda trebali zamrziti bračni život? Pa ona je bezgrešna, trebala bi biti primjer svima nama.

ovo je slikovito rečeno, brak nije grešan, ovo su dublji razlozi za to, a ne grešnost braka. naravno da ne bismo, ali naš brak nije kao što je njezin bio.

Citat:
Citat:

Jedina bezgrešna žena. To se može i tako shvatiti i itekako je posebno.

može se, no ako poistovjetiš djevičanstvo-bezgrešnost, nužno dolazimo do brak-grešnost. govri se da je Marija djevičanski začela i rodila, to podrazumjeva bez muškarca i sexa. u kontekstu KKC-a upravo to djevičanstvo se produžuje u sav njezin život, ne spominje se neko drugo, već upravo to doslovno. Marija nije djevica zato što je brak grešan, nego zbog viših razloga, usp.celibat.

Vrh

PostPostano: Čet lip 26, 2008 19:16 
Administrator

Živac je napisao/la:
Iz navedenog Matejevog citata zaista je vjerojatno da je imala normalni bračni život sa Josipom nakon Isusovog rođenja, što bi bilo i u skladu sa kršćanskim poimanjem braka.

Izraz "Ne upozna je dok ne rodi sina." (Mt 1,25) ne govori direktno da ju je upoznao poslije, pogotovo što se današnji govor razlikuje od tadašnjeg govora. Kao primjer vidimo sličan način izražavanja i u knjizi Samuelovoj: "Mikala, Šaulova kći, ne imade poroda do dana svoje smrti." (2 Sam 6, 23), iako je jasno da Mikala nije imala poroda nakon toga.

ING je napisao/la:
Zar Jakov nije bio stariji Isusov brat? Podrazumjevam od iste majke Marije...

Možda si se krivo izrazio, no da bi bio stariji brat, Marija ga je trebala roditi prije Isusa koji je začet po Duhu Svetom. Jakov (ni bilo tko drugi) nije bio stariji Isusov brat, u to na temelju Biblije možemo biti sigurni.

Živac je napisao/la:
Po meni bi stvarno bilo demoralizirajuće da niti jedan bezgrešan čovjek (Isus ili Marija) nisu imali spolne odnose. Kakvu to poruku šalje o njima?

Nije to demoralizirajuće za nas, jer za onoga tko ima takav poziv, savršenije je ne ženiti se. Isto danas čine svećenici i redovnice.

Živac je napisao/la:

Marija nije čak ni kod začeća djeteta imala spolne odnose, a kasnije su se ona i Josip posvetili odgajanju Isusa. Puno toga tu je proturječno našim ljudskim očima.
Život u apstinenciji nije način života za redovan bračni par. Ali, Marija i Josip nisu bili redoviti par, njima je povjereno podizanje Sina Božjeg, što potpuno mijenja njihov život i planove.

ING je napisao/la:

Sva tri sinoptička evanđelja prikazuju ženu imena Marija koja je među ostalim ženama bila prisutna kod raspeća i praznog groba. Ova "Marija Jakovljeva i Josipova" ili čak "druga Marija" kako ju naziva Matej (Mt 27,61; 28,1) je očito netko drugi, a ne kako je evanđelja uvijek nazivaju, "majka Isusova".
"...među njima Marija Magdalena i Marija, Jakovljeva i Josipova majka, i majka sinova Zebedejevih."(Mt 27,56)
"A bijahu ondje Marija Magdalena i druga Marija..." (Mt 27,61)
"A bile su to: Marija Magdalena, Ivana i Marija Jakovljeva." (Lk 24,10)

Očito su Jakov i Josip bili sinovi "druge Marije" a ne Isusove majke, no kako su rodbinski bili povezani, nije jasno izrečeno.
"Uz križ su Isusov stajale majka njegova, zatim sestra njegove majke, Marija Kleofina, i Marija Magdalena." (Iv 19,25)
Ovdje se može pretpostaviti da je "druga Marija" vjerojatno Marija Kleofina, sestra majke Isusove, čija su dakle djeca Isusovi rođaci (bratići).

"Rekoše mu stoga njegova braća: "Otiđi odavle i pođi u Judeju da i tvoji učenici vide djela što činiš. " (Iv 7,3)
Očito su njegovi rođaci bili stariji od njega kada su ga savjetovali. U to vrijeme nije bilo društveno prihvatljivo za mlađu braću da daju savjete starijima. Pošto Isus nije mogao imati stariju braću, a ista riječ može označavati braću i rođake, ovdje se čini da se radi o rođacima.

"svi oni bijahu jednodušno postojani u molitvi sa ženama, i Marijom, majkom Isusovom, i braćom njegovom." (Dj 1,14)
Dakle, Isusovoj majci se daje drugačiji status, nju se ne spominje zajedno sa ženama, već ju se posebno naglašava, i to uvijek s nazivom "majka Isusova", Njegova "braća" označavaju, kako možemo pretpostaviti iz cjeline Biblije, Isusove rođake.

Pokušajmo se na ovom podforumu držati odgovora. Ako nešto i nije dogma, treba pokušati objasniti smjernice Crkve, da ne idemo u dugačke rasprave, to možemo na podforumu Razgovori.

Vrh

PostPostano: Čet lip 26, 2008 21:50 

haim je napisao/la:
Živac
Citat:
haim je napisao/la:

kako ne? cijelo vrijeme, u svim postovima ih nabrajam, prouči.

Nisi spomenuo niti jedan, barem ne u ovom topicu. Pa jel ima ovdje netko s kim se može pričati?

Citat:
Citat:

bezgrešnost u smislu katoličke dogme o Marijinom bezgrešnom začeću i o istočnom grijehu koji se nasljeđuje. Marija je kod začeća očuvana od svake ljage istočnog grijeha da bi bila dostojan stan Sinu Božjemu, on je ljudsku bit primio od nje, neokaljane, sukladno tome, i njezina djeca bi trebala biti neokaljana! dakle, teološki, nije mogla imati druge djece.

"Nasljeđivanje" istočnoga grijeha je mitološki govor i nema veze sa biologijom. Grešnost, odnosno istočni grijeh je svostvo duše koje svaki čovjek ima kao Adamov sin u mitološkm smislu, a ne kao biloški sin svog grešnog oca ili majke. Osim ako mu nije dana posebna milost, kao što je dana Mariji.

Marija je bezgrešna jer Bog želi ljudsku suradnju u svakom svom djelu. Tako i najveće djelo spasenja zahtijeva najveću ljudsku suradnju, osobe koja je čak bez istočnoga grijeha. To nema veze sa očuvanjem Isusa od nasljeđivanja grijeha, kao imao bi ga da je Marija bila grešna... :roll: Marija sa istočnim grijehom jednostavno ne bi mogla reći "evo službenice Gospodnje", i zato je to bilo potrebno.

Citat:
Citat:
Citat:

Po čemu tome?

po spolnom činu

Znači imali su spolni čin?

Citat:
Citat:
Citat:

suprotno, na cijeli njihov odnos majka-sin, u kontekstu cijele vjere, koji je preduvjet za taj naš život po uskrsnuću.

Molim? O čemu ti?
Mt 22:23-30; Mk 12:18-27 i Lk 20:27-40 su prejasni u tome da se radi o životu nakon uskrsnuća.

Vrh

PostPostano: Pet lip 27, 2008 06:40 

Giovi, haim
Pretpostavke koje pruzate u vezi odnosa izmedju Isusovih i njegove brace su PRETPOSTAVKE koje biblijskim rijecima ne mogu biti potkrepljene.

Frustrirajuce je kad netko tko zeli na svoju VJERU nadograditi i dublji smisao iza simbolickih rijeci navedenih u Svetoom Pismu naidje na ljude koji jednog momenta TUMACE (ukljucujuci i katolicku teologiju) da se odredjene biblijske rijeci shvate samo SIMBOLICKI, a potom neke druge DOSLOVNO...

Kad naidjemo na nesto sto je u sebi vrlo jasno izrazeno onda stvaramo tumacenja koja pasu Teologiji da drzi stvari u MAGLI. Ako su stotine prevoda uradjeni i ako svaki, pa i vatikanski izrazva rijec BRACA onda ne vidim razloga zasto bi moderni teolozi (iz vlastite uskoce razumjevanja) trebali ogranicavati znacenje sa: "da, da.. ali taj brat nije brat, vec je brat rodjak... itd...itd...".

Cinjenica da neke biblijske rijeci naizgled zvuce kontradiktorno, ne znaci da nema prirodnog i ljudskog objasnjenja. Pitanje je spremnosti srca da se uvide i druge, mnogo dublje duhovne niti, koje su isprepletene.
Upravo zbog takvih ogranicavajucih teoloskih uskih pretpostavki ljudi danasnjice imaju problema sa prihvacanjem izuzetnih Sitina vezanih uz Isusovo djelo.

Ono sto Ivan naziva iskljucivo kao majka Isusova je realnost koja nije OSOBA, medjutim nespretnost prevoda teolozima stvara sliku kao da se radi o jednoj od Marija. KKC uzima za sebe visoku simbolicnu funkciju "majke Isusove" iz tog izvorskog misterija. Medjutim, laici i ljudi koji nemaju dovoljnu dubinu uvida o ovim stvarima uzimaju stvar mehanicki i grubo materijalisticki. A visoko svecenstvo nema jasno izjasnjenje o ovim misterijima vec sa simbolickim frazama odrzavaju teolosku maglu.

Giovi,
Kad se Isus obraca onima (Mt12.47) koju sa ga izvjestili da ga njegovi (KRVNI) zele vidjeti, onda je on odgovorio u jasnom smislu da NJEGOVA (braca i majka) nisu samo ovi (KRVNI) vec i iznad toga - svi ostali kao...ali kao DUHOVNA braca. Iz ovog konteksta mozemo svakako jasno vidjeti da je Isus imao krvne brace.
Kad katolicki prevodi budu "formirali" prevod u Svetom Pismu koji ce koristiti rijeci RODJACI i RODBINA za bracu onda cemo moci govoriti o metaforickom bratstvu... do tada... bratstvo u Svetom Pismu treba uzimati kao krvno bratstvo. Isto kao i sve druge krvne veze Starog Zavjeta... Time vise zato sto to izrazavaju upravo ovi koji su jos uvijek mjerili ljude po KRVI (ovi sto su obavjestili Isusa o njegovima). Tek je Isus tu koji naznacuje da izmedju ljudi moze postojati i DUHOVNO BRATSTVO, a ne samo KRVNO.... iz cega jasno stoji da rijeci evandjeliste nisu NESPRETNO ili ZBUNJUJUCE koristene... vec vrlo precizno i smisaono.

Nadalje, izvjestaji "pod krizem" imaju mnogo dublji smisao od grubog brojanja koliko je ukupno Marija bilo
tamo, 2 3 ili 4... i koja je billa cija fizicka majka ili simbolicka majka... i nikako ne moze posluziti kao dokaz da su Jakov i Ivan bili fizicka djece neke druge Marije! ... pretpostavke i teoloska nagadjanja koja se svode na: "nema nam druge nego slijepo vjerovati sto visoki teolozi kazu... razumjeli i oni sami to ili ne..."

Da neko zeli razumjeti dubinu, onda bi se pitao o dubokom smislu aramejskog znacenja mimena M-A-R-I-J-A ili I-V-A-N ili J-O-S-I-P itd, dobio bi jasniju sliku zasto je toliko vaznih Ivana i Marija u izvjestajima...

Vrh

PostPostano: Pet lip 27, 2008 09:19 

Isus dolazi propovijedati u Nazaret…Njegovi sumještani ne znaju što bi s njim, pa ga stavljaju među njegove ukućane……“Nije li ovo drvodjeljin sin? Nije li mu majka Marija, a braća Jakov, i Josip, i Šimun, i Juda? I sestre mu nisu li sve među nama?“ (Matej 13, 55.56.)

Mnogi tvrde da je Jakov, Isusov bratić, rođak. Ali u grčkom postoji riječ za bratića – anepsios – ali s njom nisu nikada označeni ni Jakov ni ostala braća i sestre. U stvari upotrijebljena je riječ adelfos, koja normalno označava brata po krvi.

Kao drugo, priča o Marijinom djevičanstvu (a koju su ispričali Matej i Luka) po svemu sudeći je ograničena na Isusovo rođenje. Kad Josip doznaje da mu je zaručnica trudna, on najprije želi diskretno raskinuti zaruke, ali mu se u snu pojavljuje anđeo te mu veli da nastavi vezu: „Kad se Josip probudi oda sna, učini kako mu je rekao anđeo Gospodnji: uze k sebi svoju ženu. I ne upozna je dok ne rodi sina“. (Mt 1, 24.25.) Tu bi rečenicu na grčkom bilo najprirodnije pročitati u smislu da je Josip poslije rođenja Isusova s Marijom živio spolno….znamo što riječ upoznati u Bibliji znači…Adam upozna Evu a ona zače i rodi Kajina..

Kao treće, u židovskoj se kulturi tog doba smatralo da bračni par uživa ne samo slobodu nego i da ima dužnost ispunjavati Božju zapovijed o plođenju i množenju, osim ako jedan njegov član nije zbog nečeg nečist ili tjelesno oštećen. Ako su Josip i Marija bili pobožni Židovi, a sve upućuje na to da jesu, vrlo je vjerojatno da su poštovali Zakon, napose s obzirom na to što se na brak gledalo kao na sredstvo nastavka obiteljske loze i očuvanja njezine baštine

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 50 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata