Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 15:00

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 438 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 30  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto sij 18, 2011 22:27 

:D
adrijana je napisao/la:
Slažem se da u novom broju ima sigurno puno zanimljivijih i boljih članaka, ali malo bih prokomentirala upravo ovaj, “Je li Katekizam OUT?”

Kao što sam rekao, pronašao sam osobno puno zanimljivijih i meni boljih tema, možda mi ove stvari o evoluciji više toliko ne „upadaju u oči“ s obzirom da sam se dugo vremena tražio u tome i nakon molitve, iskustva živog Boga i istraživanja bilo po internetu ili knjigama, nisam naišao ni na jedan konkretan dokaz, odnosno za mnoge stvari koje su znanstvenici naveli kao dokaz, postoji protu-dokaz koji apsolutno pobija njihove tvrdnje i mnogi ti evolucionisti su završili na kraju obraćeni. Nema niti jedan dokaz da je Zemlja stara onoliko koliko evolucionisti tvrde, tako da sam nakon dosta vremena došao do odgovora koji smatram da je ispravniji i točan, no to je moje mišljenje, ali i dokazi govore sami za sebe dovoljno. Isto tako, odbacivati gotovo doslovno sve ono što Biblija govori o postanku, također baš ne smatram ispravnim, posebno ne s onim riječima kako Biblija završava. Valjda nisu toliko „budale“ ni ovi u uredništvu Book-a da bi nudili nagradu za nešto što se može dokazati, a izgleda da se nitko nije javio, pošto su i povećali tu nagradu, pa eto. Kad već govorimo o evoluciji, imam prijatelja, jako dobrog prijatelja, koji je htio istupiti iz katoličke crkve (još prije nego smo se upoznali) zbog te teme o evoluciji. Neki katolički svećenici TVRDILI su da crkva doslovno priznaje evoluciju, što nikako nije slučaj niti to nigdje stoji, te je već mislio istupiti iz crkve, jer mu je to bilo jednostavno ne pojmljivo i od strane Boga. Na jednoj molitvi na kojoj je „slučajno“ završio, upoznao je živoga Boga i shvatio što je istina, te se po pravu obratio, od tradicionalnog vjernika, postao je čovjek koji ljubi Boga, živi s njim i za njega. Jednostavno je previše protu-dokaza evoluciji, ako gledamo čisto i sa znanstvene strane, da ne pričam o podvalama koje su se radile, da bi se nešto dokazalo navodno, a na kraju je bilo razotkriveno. Negdje su evolucionisti ispadali i smiješni.

Kako vi gledate na to sve, nekako mi se čini da više navijate za evoluciju? Kako i na koji način vi u svemu tome vidite Boga kao Stvaratelja, Stvoritelja?

Ne znam da li su svi karizmatici kreacionisti, no vjerujem da oni ljudi koji su uistinu upoznali živoga Boga, o evoluciji kao takvoj ni ne pomišljaju ili ne pomišljaju više. Jer i sam sâm bio više nekad možda na strani evolucije, jer smo i u školi učili o Big Bang-u i sve to, no otvore vam se oči kad doživite živi Božji dodir, ne samo u toj temi :D , nego i u mnogim drugim stvarima u životu. Pitanje da li su svi karizmatici kreacionisti je gotovo isto pitanje kao da postavite da li svi katolici imaju puninu vjere, iako mi svi to tako tvrdimo (o tome smo već razglabali pa neću sad pisati o tome) i piše na papiru.

Svi smo mi ovakvi ili onakvi, sa svojim dobrim strana i onim lošijim, pa tako i teolozi. Teolozi i svećenici su prije svega ljudi kao i svi mi i treba ih izuzetno poštovati, cijeniti i moliti se za sve skupa, no imam puno vlastitih primjera gdje su očito pogriješili i neki na kraju to prihvate, a neki ne, i drže svoje. Da li to znači da su svi svećenici evolucionisti? Što vi mislite? Ja ih znam dosta koji nisu ni približno. Ja bih samo rekao da su se takve nauke o evoluciji zadnjih 50 godina samo više i bolje prezentirale, jer kada krenete u dublje istraživanje, otkrijete čuda toga što nije toliko razvikano, a većinom pobija mnogo toga o teoriji evolucije. Napisali ste da su tu „mnoga produhovljena rješenja„ - sa čije strane su ta rješenja s obzirom da nijedan papa nije izričito to priznao? Crkva je mudra i nikad neće priznat evoluciji, jer nema što ni priznat, ali neće ju niti stoički odbacit. Čitao sam jedan dokument od strane evolucionista gdje se oni pozivaju kao da je netko od crkve priznao sve to o čemu oni govore, no kad dublje uđete u sve to, vidite koliko oni izokreću neke stvari i o tome o čemu oni pišu nema ni govora.

Napisali ste i „…nerealnih prikaza raja zemaljskog (kao iz slikovnice) u kojem je sve “savršeno dobro”.“
Ako u Raju nije sve savršeno dobro, čemu onda svi mi težimo? Što je po vama vizija Raja nebeskog, kako on po vama izgleda ili bi trebao izgledati? Zar nije Bog sam u sebi Savršen? A po čemu onda Raj nije Savršen? Naravno, poimanje savršenog može svatko drugačije sebi protumačiti, no mislim da u suštini svi znademo ili imamo percepciju koja je duboko u nama usađena od Boga što očekujemo od Raja, od Vječnog života. Po ovome što ste napisali, ispada da baš i Raj nije neko mjesto za provesti Vječni život?

Ispast će vjerojatno da sam sad opet zagovornik Book-a ili Kristofora, no vjerujem da ovaj tekst koji ste gore izdvojili iz Book-a i takvi slični tekstovi proizlaze iz toga što jednostavno nema dokaza za suprotno i već smo ranije ustanovili i složili se svi da su prilično hrabri u iznošenju nekih stvari, iako su prilično „škakljive“ i tu im skidam kapu.

Slažem se sa vama, nikad nije kasno za učenje i učit ćemo svi skupa do kraja života, a Gospodin je pravedan pa „plaća“ onog koji zadnji stigne isto kao i onog prvog. Stvarno je prevelika Ljubav Božja!

Božji blagoslov!

Vrh

PostPostano: Sri sij 19, 2011 22:24 

Evo na neka postavljena pitanja činilo mi se prikladnije odgovoriti na temi Papa-Darvinova teorija=Biblija

viewtopic.php?p=15725#p15725

viewtopic.php?p=15726#p15726

Ovo je radi lakšeg snalaženja. Nadam se da mi nećete zamjeriti.
Svako dobro!

Vrh

PostPostano: Pet sij 21, 2011 23:46 

adrijana je napisao/la:
Ovo je radi lakšeg snalaženja. Nadam se da mi nećete zamjeriti.
Svako dobro!

Ne da vam neću zamjeriti, nego vam želim ovim putem zahvaliti što ste ovo prenijeli pod ispravnu temu. Meni je cilj bio postepeno se uključiti i u rasprave drugih tema, tako da ste mi pomogli, na čemu vam zahvaljujem :wink:

Božji blagoslov!

Vrh

PostPostano: Pet vel 11, 2011 20:38 

Nova je rubrika u Booku "Teolog odgovara". Odlično!
Postavljaju se pitanja npr. razlike teologije i Učiteljstva, problema teologa koji ne slijede Učiteljstvo, teoloških sustava koji se kose s Katekizmom, pitanja treba li slušati i slijediti (krivovjerne) teologe, te kako to da oni uopće postoje...

Ali... kako ćemo znati je li baš teolog koji odgovara u Booku pravovjeran ili nije...? :lol:

Vrh

PostPostano: Sri vel 23, 2011 12:00 

Ponukan ovom raspravom i ja sam pročitao broj 15 (veljača 2011) ovog časopisa. Nažalost imao sam bolji dojam dok ga nisam čitao zbog odista niske profesionalno-novinarske razine koja uvelike kasni za grafičkom obradom časopisa. Npr. u već spominjanom članku koji nosi oznaku "Ekskluzivno" i ima naslov "Dr. Lošo nije dokazao Evoluciju" se prenose tekstovi, kako tamo piše, "uvaženih znanstvenika, genetičara" Milana Kojića i Tomislava Terzina ali ne piše gdje rade, predaju ili na kojem znanstvenom projektu istražuju a s obzirom na vjerski profil časopisa i kojoj vjerskoj zajednici pripadaju. O razlozima zašto se to taji može se samo nagađati no da bi objavljivanje takvih podataka bio minimum profesionalnosti to svakako stoji.
Ideja za rubriku "Teolog odgovara" je svakako pozitivna no ostaje nejasno koji će teolog odgovarati na pitanja i čija će to pitanja biti. U broju 15 Booka je objavljen neki razgovor za koji nije jasno tko je odgovarao na postavljena pitanja.
Ovakva programska orijentacija časopisa, tj. manjak transparentnosti, bi lako mogla skliznuti u žutilo koje bi bilo vjerski obojano no ipak žutilo. Ostaje se nadati da su to samo dječje bolesti koje će biti preboljene i na kraju ojačati časopis ako za to ima želje jer 15 brojeva je već izdano što znači da je i punoljetnost blizu.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 06, 2011 10:58 

Barnaba je napisao/la:
Ponukan ovom raspravom i ja sam pročitao broj 15 (veljača 2011) ovog časopisa. Nažalost imao sam bolji dojam dok ga nisam čitao zbog odista niske profesionalno-novinarske razine koja uvelike kasni za grafičkom obradom časopisa. Npr. u već spominjanom članku koji nosi oznaku "Ekskluzivno" i ima naslov "Dr. Lošo nije dokazao Evoluciju" se prenose tekstovi, kako tamo piše, "uvaženih znanstvenika, genetičara" Milana Kojića i Tomislava Terzina ali ne piše gdje rade, predaju ili na kojem znanstvenom projektu istražuju a s obzirom na vjerski profil časopisa i kojoj vjerskoj zajednici pripadaju. O razlozima zašto se to taji može se samo nagađati no da bi objavljivanje takvih podataka bio minimum profesionalnosti to svakako stoji.
Ideja za rubriku "Teolog odgovara" je svakako pozitivna no ostaje nejasno koji će teolog odgovarati na pitanja i čija će to pitanja biti. U broju 15 Booka je objavljen neki razgovor za koji nije jasno tko je odgovarao na postavljena pitanja.
Ovakva programska orijentacija časopisa, tj. manjak transparentnosti, bi lako mogla skliznuti u žutilo koje bi bilo vjerski obojano no ipak žutilo. Ostaje se nadati da su to samo dječje bolesti koje će biti preboljene i na kraju ojačati časopis ako za to ima želje jer 15 brojeva je već izdano što znači da je i punoljetnost blizu.

Meni se cini da od BOOKa nema nista... (Nista kvalitetno mislim, osim papira na kojemu je printan i onoga clanka sto je jednom bio o pobacajima)

Mislim da oni stvarno pretjeruju u ama baš svemu!

http://www.facebook.com/note.php?note_i ... 1380887703

Vrh

PostPostano: Ned ožu 06, 2011 12:52 

edargrim je napisao/la:
Mislim da oni stvarno pretjeruju u ama baš svemu!

http://www.facebook.com/note.php?note_i ... 1380887703

Ne čitam taj časopis (iako ga moja obitelj voli), ali sam ovaj link pročitao.
Nije mi jasno u čemu je tu pretjerivanje. Lijepo si išamarali Gregorianse koji rade kombinaciju crkvenog pjevanja i glazbenih hitova. Možda je netko uvjerenja da na taj način populariziraju pjevanje u crkvi, ali njihovi argumenti su savim OK.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 07, 2011 09:36 

arsen je napisao/la:
1. Senzacionalistički kršćanski časopis? Nemam ništa protiv toga
...

Ipak je to onaj naprimitivniji način koji će svakog ozbiljnog čovjeka prije odbiti od vjere nego ga u nju uvesti. No s druge strane i oni ljudi koji su manjeg intelektualnog dosega se trebaju na nekakav način "evangelizirati" pa u tom smjeru kad se postavi pitanje, da li da čovjek na kiosku kupi, kutiju cigareta ili taj časopis ja bih uvijek bio da kupi Book.
Ozbiljna zamjerka tom časopisu je što krije stručnost i vjersku pripadnost onih koje dovodi da pišu u njemu te se na neki način šlepa uz katoličanstvo iako to zapravo nije.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 07, 2011 10:33 

Ljudi rade časopis najbolje kako znaju...
Zabrinjavajuće je da nema u ponudi ništa bolje. Što se tiče šlepanja uz katoličanstvo, mislim da se svi pomalo "šlepamo".
Malo mi je preteška kvalifikacija da "zapravo nije". Vjerojatno je teško zadovoljiti neke visoke kriterije pisanja da bi se dobilo pridjevak "katolički". Ja sam siguran da sam u svojim postovima napisao nešto što i nije u duhu katolicizma, vjerojatno su mi misli još i gore, ali da li mi onda treba oduzeti katoličku svijest?

Vrh

PostPostano: Pon ožu 07, 2011 12:05 

Citat:
BOOK je po meni cista glupost s rijetkim iznimkama dobroga clanka. Senzacionalisticki casopis.

Čista glupost? :shock: Da je nešto posebno, objektivno nije. S obzirom na svakakva glamurozna-erotizirana smeća [klik, fhm], book je okej časopis koji barem nastoji biti ozbiljan. trud se osjeti, budući da nisu neka firma koja im omogučuje kvalitetniji časopis, mislim na financije.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 08, 2011 09:01 

arsen je napisao/la:
Ljudi rade časopis najbolje kako znaju...

Pa nije baš neka mudrost napisati kakve su kvalifikacije onih koji pišu pojedine članke za časopis. Osnove novinarske etike se ipak trebaju znati.
arsen je napisao/la:
Zabrinjavajuće je da nema u ponudi ništa bolje.

Slažem se potpuno, to je stvarno problem.
arsen je napisao/la:
Što se tiče šlepanja uz katoličanstvo, mislim da se svi pomalo "šlepamo".
Malo mi je preteška kvalifikacija da "zapravo nije". Vjerojatno je teško zadovoljiti neke visoke kriterije pisanja da bi se dobilo pridjevak "katolički". Ja sam siguran da sam u svojim postovima napisao nešto što i nije u duhu katolicizma, vjerojatno su mi misli još i gore, ali da li mi onda treba oduzeti katoličku svijest?

Kao što sam već napisao nije toliko bitno da časopis bude katolički koliko je bitno da ljudi znaju tko ima piše u tom časopisu. Šlepanje nije teška riječ kad uredništvo krije takve stvari od čitatelja pa se opravdano postavlja pitanje zašto?

Vrh

PostPostano: Sri ožu 09, 2011 22:26 

Citadel je napisao/la:
Citat:
BOOK je po meni cista glupost s rijetkim iznimkama dobroga clanka. Senzacionalisticki casopis.

Čista glupost? :shock: Da je nešto posebno, objektivno nije. S obzirom na svakakva glamurozna-erotizirana smeća [klik, fhm], book je okej časopis koji barem nastoji biti ozbiljan. trud se osjeti, budući da nisu neka firma koja im omogučuje kvalitetniji časopis, mislim na financije.

Opet krivo citiraš, odnosno krivo isticeš

BOOK po mojim mjerilima ne nastoji biti ozbiljan i ne vidi se napredak prema ozbiljnosti nego nazadnost. Ozbiljan je bio prošle godine u sedmom mjesecu kada sam ga citao.
Sada je samo obican senzacionalisticki casopis formata stripa Diabolik na papiru kvalitete potpuno iste kao FHM.
Reklamu si priskrbljuje potezom davanja vec sada dobre svote koja se konstantno povecava ukoliko netko dokaže evoluciju.
Ajde sada lijepo priznaj može li itko vama/njima dokazati tu evoluciju. Dawkins ne može a on ima doktorat na evolucijskim znanostima. Evolucijski psiholozi ne mogu. Antropolozi ne mogu, Arheolozi ne mogu, Geolozi ne mogu, Medicina ne može, DNK kod ne može...
Njihov novac je dobro osiguran.

A senzacionalnost se postiže i ovakvim pisanjem o gregorianima. Sto bi tek bilo a Iron Maiden dolazi? Sjecam se grupe koja je u ST djelila letke o sotonizmu Iron Maidena.

Vec 4 razne stranice prenose ovaj clanak iz booka o gregorianima. Ali pod zanimljivim i krajnje senzacionalistickim naslovom. OPREZ... Novi sotonisticki koncert.

Za mene dovoljno

Vrh

PostPostano: Čet ožu 10, 2011 17:47 

Meni časopis osobno nije nešto ali s obzirom na nedostatak časopisa koji se bave promoviranjem kršćanskih vrijednota mislim da je donekle relevantna njegova pojava. Uglavnom, čitati će ga samo vjernici koji eto nemaju internet. A jadan onako mali i sa slabom reklamom neće baš postići neku zapaženost. Zato to sa evolucijom je samo jedan način da bude zapažen. Što se tiće Gregoriansa, rekao bih onu Shakespeareovu mnogo vike nizašto. Iron Maiden je u nekim očima katekumenskih zajednica za vrijeme gostovanja na poljudu bio manifestacija slavljenje sotone, što je meni smiješno, priznajem. Čak se i Thompson izjavio njihovim fanom.

Vrh

PostPostano: Čet ožu 10, 2011 18:32 

Tebi je bilo smiješno ali nije onima koji su djelili letke. A upravo se o tome i radi. Zamisli sada da ekipa koja dijeli letke postane vecina... E sad nastaje problem.

A to se može i dogoditi i ovdje. Sa senzacijom Gregorian-skog "sotonizma".
I sta da vjernik koji BOOK smatra uzorom ( pozivam se ne Barnabine rijeci "šlepanje uz katolicanstvo") mislio o obicnome bendu koji na jako inventivan i originalan nacin radi obrade pop hitova?

Vrh

PostPostano: Čet ožu 10, 2011 19:09 

Vjernik koji Book smatra uzorom [mislim da se mogao izabrati i bolji pojam]? Mislim, kako nekome šarenkasti mali časopis može biti uzor i formirati mišljenja? Book može biti samo smjernica za dodatno istraživanje i razmišljanje, nipošto za konačno zaključivanje, barem u kontekstu gregoriansa.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 438 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 30  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata