utopija je napisao/la:
+!
Kad se spominju pjesme u Crkvi, a mislim isključivo na liturgijske pjesme za vrijeme sv. Mise,
dakle, ne one prije i poslije sv. Mise,
onda se znaju pjevati pjesme, koje nisu za sv. Misu ili nisu za određeni dio sv. Mise,
a takvi slučajevi su prisutni u Crkvi nevezano za "neokatekumene".
Poželjno je, da oni, koji su zaduženi za crkveno pjevanje,
da su dobro upoznati s naukom Crkve za to pitanje.
Točna definicija liturgijske pjesme je poznata, a tko studira crkvenu glazbu,
zna točno što uči Crkva.
Budući da nisam bio prisutan na sv. Misi, gdje pjevaju "neokatekumeni",
zanimaju me naslovi pjesama koje se pjevaju kao:
- "darovne" i
- "pričesne".
Pozdrav!
Dugo nisam pisala na ovoj temi, pa evo nekako
ispočetka:
Kad se općenito govori o neokatekumenima, razglaba se o njihovom
kršenju liturgijskih pravila (ne samo glazbe) i tu obično nađu puno izgovora bivši članovi ili oni sumnjičavi prema novim pokretima (
kao što sam naprimjer ja 
).
Međutim, bitna stvar za shvaćanje Puta je činjenica da su oni uveli određene promjene u liturgiju, kako kažu, s ciljem boljeg razumijevanja i doživljavanja onog Otajstva kojeg liturgija predstavlja i čije su simboličke riječi i geste danas često ljudima neshvatljive. Može se to opisati i kao reakcija na znakove današnjeg vremena (otuđenost, pasivnost, nerazumijevanje liturgijskih znakova i njene biti) što nerijetko rezultira otpadom od vjere i odlaskom iz Crkve.
Nekad su ljudi uistinu više vjerovali u
stvarnu prisutnost Kristovu u svetohraništu i pod prilikama kruha i vina, te su se ponašali dostojnije Kuće Očeve i Isusove, koji se daruje u euharistiji. Danas je ... malo drugačije.
U tom smislu treba gledati i pojavu i širenje jednog takvog pokreta koji će samu liturgiju pokušati prikazati na jedan novo osmišljeni način (dakako u krilu Crkve) da bi svoje članove uveo u dublje razmatranje i doživljavanje onoga što se pod svetom misom zbiva.
Ako je to sjedenje oko jednog stola, umjesto stajanje daleko od oltara, zašto ne ? Ako su to pjesme koje drugačije govore nego ove "moderne", zašto ne ?
U neku ruku, može se reći da su uspješniji u svom nastojanju od recimo nekih razvikanih teologa nakon Koncila koji su, u nastojanju da ljudima objasne, još više otežali razumijevanje nauka o Tijelu Kristovom (npr. Schillebeeckx i dr.).
Mene, iskreno, zadivljuju neki bivši članovi Puta zbog svojeg izlistavanja i poznavanja svih mogućih pravila i ispravnosti liturgije - to znači da su vjerojatno shvatili bit i smisao liturgijskog čina. Nadam se da imaju također i živi, iskren odnos sa Isusom stvarno prisutnim u euharistiji - jer bez toga samo pridržavanje pustih pravila postalo bi ubrzo jedino navika i rutina.
Istovremeno, usmjerenja Puta čuvaju od pretjerane "formalizacije".
Ne znam što misliš o tome?