Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 01:21

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 123 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Sljedeće

Jesu li vas ikada pripadnici nekih sekta pokušali "obratiti"?
Anketa je završila: Ned stu 07, 2010 22:50.
Da! 92%  92%  [ 11 ]
Ne! 8%  8%  [ 1 ]
Ukupno glasova : 12
Autor Poruka
PostPostano: Čet pro 02, 2010 13:34 

Koliko vidim, najveći protivnici Katoličke crkve u protestantskom taboru su bivši katolici koji su postali protestantima. Nisu to sve samo "papirnati katolici". Poznajem neke koji su bili aktivni u svojim župama, išli na hodočašća, itd. Odjednom su doživjeli tzv. evangelikalni preokret. Čuo sam da su u Brazilu neke časne sestre postale pentekostalke unatoč doživotnim zavjetima. O tome bi vrijedilo i ovdje malo podrobnije progovoriti.

Vrh

PostPostano: Čet pro 02, 2010 14:23 

Sve je to uslijed nepoznavanja Katoličke vjeroispovijesti...

Vrh

PostPostano: Pet pro 03, 2010 18:56 

Bernard je napisao/la:
Koliko vidim, najveći protivnici Katoličke crkve u protestantskom taboru su bivši katolici koji su postali protestantima. Nisu to sve samo "papirnati katolici". Poznajem neke koji su bili aktivni u svojim župama, išli na hodočašća, itd. Odjednom su doživjeli tzv. evangelikalni preokret. Čuo sam da su u Brazilu neke časne sestre postale pentekostalke unatoč doživotnim zavjetima. O tome bi vrijedilo i ovdje malo podrobnije progovoriti.

Dragi brate..Ljudi su postali "nomadi"..kako u potrazi za poslom i sigurnoscu zivota,eto tako i u vjeri..To se dogadja sa svim religijama..tko iz koje prelazi ,i u koju prelazi.."on ima razloga za to?"To je nama tesko shvatiti...
Ja inace ne volim da pricamo..veliki vjernici..jer smatram,da je to tesko objasniti ..koliko je tko zaista u vjeri velik...
Osobno iz svog iskustva znam..da kroz zivot,vjera raste i pada..Kusnje i napasti dolaze , a mi zapadamo u grijehe....i tako se otudjimo od izvora Gospodnjeg...
Isto tako smatram,da onaj koji ima svoje korijene vjere u obitelji ima vecu nadu da opstane...,nego onaj koji nema...Mada cesto moze doci oluja i poljuljati nase stablo...ono ce se tresti,njihati...ali kada tada ce oluja stati...a stablo ce dobiti svoj mir.jer ima korijen,koji ga cuva...i dalje hrani..i nose svoje plodove..sigurnosti...
Vjera je Dar od Boga..
Vise se puta pitam ,da li imamo pravo ( suditi) one koji prelaze..,i mislim da ne...

A,sto nikako ne mogu da shvatim ,kada netko predje na drugu...kao ovi katolici,pa onda "sve najruznije,sude i drvlje i kamenje."..drugim rijecima pljuju po svojem..a zaboravljaju da su u KC..Krsteni...i da im to nitko ne moze izbrisati...Znaci, pljuju na ono sto im je trebalo biti sveto...

Vrh

PostPostano: Pet pro 03, 2010 19:16 

Poznajem neke. Ne kanim ih suditi, jer nijedan nije prešao protestantima iz nečasnih razloga. Zašto pak živoga Boga nije susreo u Katoličkoj Crkvi, to je nešto drugo.
Međutim, ima ih koji nas sada smatraju sotoninom sinagogom i nagovaraju druge katolike da postupe kao i oni, služeći se pogrešnom argumentacijom (kao, mi smo "babilonska bludnica" iz Otkrivenja, a Bog kaže da njegov narod treba iz Babilona izići). Vjeruju da time služe Bogu, ali ozloglašuju njegovu Crkvu. Doduše, u neznjanju, ali ipak s velikom željom da Crkve nestane. To sigurno nije Božja nakana.

Vrh

PostPostano: Pon vel 14, 2011 09:05 

Čitam u Glasu Koncila kako papa Benedikt XVI predlaže luteranima zajedničku proslavu obljetnice reformacije. Baš me zanima hoće li luterani pristati na to.

Vrh

PostPostano: Pon vel 14, 2011 09:33 

Bernard je napisao/la:
Čitam u Glasu Koncila kako papa Benedikt XVI predlaže luteranima zajedničku proslavu obljetnice reformacije. Baš me zanima hoće li luterani pristati na to.

O tome se prica vec mjesecima...Papa Benedik XVI je pozvan od strane Luterana...

Der Papst nannte das Reformationsjubiläum einen Anlass für Lutheraner und Katholiken, "weltweit ein gemeinsames ökumenisches Gedenken zu begehen". Dabei müssten "die Bitte um Vergebung für das einander angetane Unrecht und für die Schuld an den Spaltungen einen wichtigen Platz einnehmen".
http://www.evlka.de/content.php?content ... 4&id=15305

Papa istice,kako bi trebali jedni drugima da oprostimo i sto je nepravedno nanjeto raskolom ,da molimo-i predlaze se Svjetski Ökumensk satanak...
Der katholische Ökumene-Bischof Müller schlägt im "Welt"-Gespräch für 2014 ein Luther-Symposium "in katholischer Federführung" vor. Weiterhin solle das für 2015 geplante Bibeljahr von Lutheranern und Katholiken gemeinsam begangen werden, wobei sich Müller wünscht, "durchaus die Schriftorientierung Luthers in den Mittelpunkt zu stellen".

Laut Müller können zur Luther-Dekade auch "katholische Eckpunkte" beitragen, etwa der 50. Jahrestag der Eröffnung des Zweiten Vatikanischen Konzils 2012. Und 2017 könnte es eine gemeinsame Erklärung geben, "sowohl zur Geschichte der Trennung als auch zu einer gemeinsamen Vision der sichtbaren und geeinten Kirche".http://www.welt.de/print/die_welt/polit ... uther.html

Luther je u katoličkoj tradiciji dublje nego što se misli

03 Studeni 2010

Intervju njemačkog kardinala Karla Lehmana časopisu Die Welt

Die Welt: Gospodine Kardinalu, prije dvije godine rekli ste u Bonnu: ''Čovjek se treba crvenjeti kako je Luther 1817. nasilno strpan u Prokrustov krevet nacionalnog junaka ili 1917. iskorišten za mnoge parole.'' Godine 2017. slavit će se petstota obljetnica Reformacije i Evangelička crkva Njemačke (EkD) objavila je ''Dekadu Reformacije''. S kakvim osjećajima gledate na to?

Kardinal Karl Lehman: Nelagoda u pogledu Lutherovih jubileja prisutna je i u evangeličkim krugovima. Ljudi se sjećaju da su takva slavlja uvijek ispala trijumfalistička. Zato je potrebna posebna senzibilnost, prije svega u našoj ekumenskoj situaciji, da se ne bismo vratili na preživjele položaje.

Die Welt: Smatrate li da postoji opasnost instrumentalizacije Luthera?

Lehman: U biti ne. Ali uvijek postoje neskladni tonovi kad se sve smetnje u prosvjetiteljstvu, kulturi i socijalnoj politici navode na Luthera. To nije u skladu s novom, vrlo pozitivnom etapom istraživanja Luthera, koja pokazuje: Reformator čvrsto stoji objema nogama u srednjem vijeku. On je duboko ukorijenjen u mistici, unatoč svoj polemici nije zatajio svoje podrijetlo iz redovništva, on se u katoličkoj tradiciji nalazi sveobuhvatnije nego što to mnogi misle. To bi i nama olakšalo da odredimo Lutherovo mjesto u Reformaciji i crkvenoj povijesti.

Die Welt: Luther kao vrata u slobodu – ne dijelite li ovo mišljenje?

Lehman: On je očito slavljen zato što je ustao protiv papina autoriteta i što se nije dao ušutkati. Ne može se nijekati da personificira jednu povijesnu epohu. Ali on u najširem smislu nije heroj slobode. To pokazuje njegovo ponašanje prema drugim reformatorima, prema seljacima za njihova ustanka, prema onima koji vjeruju drukčije, kao na primjer prema anabaptistima, ali i prema katolicima i Židovima. U luteranskim područjima vjerska sloboda praktički nije postojala; svakako je vladala blaža forma tolerancije nego u carstvu, ali još uvijek je u igri bilo mnogo ''srednjeg vijeka''.

Die Welt: Još jednom, kako osobno tumačite Luthera?

Lehman: Nemam nikakve kratke formule. Vidim u njemu veliku figuru obnove, i u svakom slučaju silnog propovjednika. Ali teško se mirim s Lutherovom osobnošću. Kakav nagao, žestok, ali i proturječan čovjek! Koliko god se približio nečemu što bi bilo visoko poštovanje, ostaje pitanje nije li Luther mogao mnogo više postići da je svojom hrabrošću za svađu ostao u staroj Crkvi. Na kraju se sve svodi na solidarnost sa cijelom Crkvom, da, na tako nešto kao što je poslušnost. Znam da mnogi misle drukčije.

Die Welt: Mogu li se za jubilarnu godinu 2017. možda otvoriti nova vrata za bolje razumijevanje Luthera i Reformacije?

Lehman: Mi u Njemačkoj prirodno povezujemo Reformaciju s Lutherom. U našim susjednim zemljama je drukčije; tu se misli na Calvina, Zwinglija i druge. I evangelički biskupi kažu: Želimo Dekadu Reformacije, a ne Lutherovu dekadu. U ekumenskom radnom krugu evangeličkih i katoličkih teologa se intenzivno bavimo pitanjem ocjene Reformacije i njezinim posljedicama. Tome spada da se u Dekadi Reformacije treba porazgovarati i o mnogim unutar-reformacijskim neslaganjima.

Die Welt: Gledate li unatoč primjedbi pozitivno na ovu Dekadu.

Lehman: Svakako. Ekumenski partneri se poznaju. Oni se razumiju, imaju mnogo toga zajedničko i mogu podnijeti i razlike. Imamo puno šansi. Ali Dekada sama ne čini čudo.

Die Welt: Crkveno učenje pripada najtežim temama u ekumenskom dijalogu. U evangeličkim izjavama se propagira ''pomirbena različitost''. Možete li s tim nešto započeti?

Lehman: To je čudesna fraza, ima dobar duhovni ton. Ali je isto tako misaona figura koja potječe iz luteranskog razmišljanja, jer se govori da smo u bitnim stvarima jedno i pomireni, pa se prema tome druge stvari može ostaviti u njihovoj različitosti. Naime, luteransko učenje kaže da je Crkva tamo gdje se pravilno propovijeda, gdje se pravilno dijele sakramenti – i to je dovoljno. Za nas katolike to je teže prihvatljivo jer smatramo da mora postojati određeno temeljno shvaćanje o fundamentalnom razumijevanju crkvene službe.

Die Welt: Godine 2009. jedna je studija iz centrale EKD vašoj Crkvi prebacila da se ponaša kao ''načeti boksač''. Jesu li atmosferske smetnje nestale?

Lehman: To je bio nepromišljen dokument, nezgoda kakva se može dogoditi u svakoj velikoj organizaciji. Ali iza ove nezgode naravno da postoji pitanje: Kako se još bolje može istaknuti opravdanje vlastitog postojanja? Zavaravamo se, ako ne priznamo da se kod sveg ekumenskog zajedništva ne radi i o natjecanju. Postoji određena konkurentnost. Dokle god se raspravlja o dobru, nema potrebe za primjedbama. I u tome sam u mojim dugogodišnjim kontaktima, na primjer s Wolfgangom Huberom, njegovim prethodnicima i sada Nikolausom Schneiderom, pun nade.

Die Welt: U ''Dekadi Reformacije'' pada i 50-godišnjica Drugog vatikanskog koncila. Biskupi cijelog svijeta su se tada izjasnili za vjersku slobodu, dakle o temi o kojoj se žestoko raspravlja upravo u naše vrijeme.

Lehman: Mi ćemo se u biti s time uskoro ozbiljno pozabaviti. I u našem taboru ima problema jer tradicionalisti smatraju da smo prokockali pravo na vlastitu istinu. Potrebno je neke stvari raščistiti. Ali ovu temu nam nameću i političari koji žele nanovo odrediti pitanje mjesta Crkve i religije u pluralističkom društvu. Sve više stječem dojam da se danas vjersku slobodu često smatra slobodom samo u negativnom smislu. Ali tolerancija ove vrste samo je polovica ustavom zajamčene vjerske slobode. Ne smijemo zanemariti pozitivnu vjersku slobodu koja se odnosi na djelovanje religije u javnom prostoru. Nedavni glasovi iz stranke FDP-a podsjećaju me na stavove iz 19. stoljeća. Tu je potreban jasan razgovor. (Tendenzen/Welt Online, 30. listopada 2010.)

http://www.synergos-udruga.hr/index.php ... &Itemid=53

Vrh

PostPostano: Pon vel 14, 2011 09:48 

Jako dobar tekst.
Ja bih k tome dodao jedno mišljenje iz Franzenove "kratke povijesti Crkve": Lutherovo djelo stoji i pada sa slobodom da se protiv Crkve digne pobuna.
Nije stvar samo u Lutheru. U tadašnjem plemstvu i građanstvu već je cirkulirala ideja o stvaranju nacionalnih crkava neovisnih o Rimu kao sredstvu koje će pomoći da svjetovni krugovi razgrabe crkvenu imovinu. To je u biti i bila jedna od glavnih posljedica reformacije. Parola o "jeftinoj crkvi" sličnoj onoj iz apostolskih vremena nije nastala tek tako slučajno i nije dolazila samo iz redova siromašnog puka.

Vrh

PostPostano: Sub srp 16, 2011 20:22 

Citat:
Bilo je to jedno strašno iskustvo nakon kojega je moja ljubav prema ekumenizmu pala u vodu. Ljudi moji! Da ste samo vidjeli kako su agresivni protestanti! To je strašno.
Sada više ne osjećam nikakve ljubavi prema njima, pa čak ni kao Božjim stvorenjima.

treba biti jak, uporan i STRPLJIV (strpljenje je plod Duha Svetoga.
U Bibliji piše da ljubimo neprijatelje i molimo za one koji nas progone, i da ako činimo tako Isus to vidi i cjeni, treba se uzdati u njega, On je naš moćan Spasitelj.
Ja nema iskustva sa pripadnicima vjera i sekta koji pokušavaju "obratiti" ljude, tako ni sa protestantima, treba dapače moliti za njih.
-Neka vas Gospodin svih blagoslovi i čuva!

Vrh

PostPostano: Pon ruj 17, 2012 18:52 

Augustin je napisao/la:
U petak navečer šećem ja Tkalčom s kolegom i vidim raspjevanu, veselu grupicu ljudi koji radosno pjevaju pjesme u kojima slave Krista. Činilo mi se super iako mi je bilo čudno da se katolici (o kako sam se samo prevario) promoviraju, ali pomislio sam, možda je to nešto novo, pa smo odlučili stati i poslušati. Uskoro nam je prišao čovjek sa hamer papirom na kojem je pisalo: "DUŽAN SAM DO GRLA! POMOZITE MI!" (koliko se sjećam).
Taj čovjek nam je prišao i rekao da je Bogu dužan i ne zna kako da mu se oduži te nas je molio pomoć. Mi smo s njime razgovarali, a slušalo nas je najmanje 5 osoba. Nakon što nam je rekao da su oni protestanti i nakon što smo mi njemu rekli da smo mi svećenici RKC oko nas ne našlo 10-ak ljudi koji su nas rešetali s pitanjima i mržnjom u pogledu. Vikali su kako trebamo obraćenje, kako smo đavliji sinovi, kako je RKC zapravo Babilon iz Otkrivenja itd. Sve smo njihove tvrdnje s lakoćom pobijali na što su oni još više bjesnili. Nismo ih mogli uvjeriti da su u krivu, na svaki naš citat iz Biblije bi se nasmijali i podrugljivo nas upitali: "A gdje to točno piše?"
Bilo je to jedno strašno iskustvo nakon kojega je moja ljubav prema ekumenizmu pala u vodu. Ljudi moji! Da ste samo vidjeli kako su agresivni protestanti! To je strašno.
Sada više ne osjećam nikakve ljubavi prema njima, pa čak ni kao Božjim stvorenjima.
Uvidio sam da pokušavati nekoga od sektaša obratiti je gotovo nemoguće. Uvijek se oni izkobeljaju ispod vaših argumenata ili jednostavno promijene temu.
Moja pitanja bi glasila ovako: Je li se itko od svećenika ovdje na forumu ikada susreo s time, a ako je kako je reagirao? Je li osjećao tu neku mržnju i ljutnju prema njima?
Pitanje za laike: Jesu li vas ikada neki sektaši pokušali "obratiti"? Ako jesu, recite mi kako ste ih odbili i jesu li vas potakli na dublje proučavanje svoje vjere kako vas nitko ne bi mogao iznenaditi?

Puno hvala!

Imao sam prilike "proučavati" Bibliju s Jehovinim svjedocima.Stavio sam pod navodnike jer je njihovo proučavanje tragikomedija.
Zanimalo me što oni naučavaju pa sam puno s njima razgovarao o tome.Na kraju nisu htjeli ni čuti o mojim argumentima utemeljenima na Bibliji kojima sam opovrgao njihova tumačenja.Ne da su bili bjesni,nego su kao furije izašli iz moga stana.
Nisu se više vratili.
Ovo me potaklo na još dublje proučavanje Biblije,najviše na internetu tražim članke,forume,blogove na teme o religiji,čitao sam i dosta članaka na protestantskim stranicama,uspoređivao sa člancima katoličkog nauka i uvijek iznova se potvrdilo da je jedina prava i istinska Kristova Crkva i nauk u Katoličkoj Crkvi jer se sav njezin nauk temelji na Bibliji.
Moj prijedlog svim Katolicima je da malo više proučavaju Bibliju,a ne samo da se njihovo poimanje vjere svede na slušanje mise i propovjedi,što nam je itekako potrebno,da se upoznaju sa svojom vjerom jer će se tako lakše obraniti od raznih sekti.
Evo samo jedan primjer.Kao veliki ljubitelj knjiga,uvijek nosam sa sobom bilo kuda da idem,pa i na posao,neku knjigu,najčešće povijest srednjeg vijeka koji me očarava,a unatrag nekoliko mjeseci ne rastajem se od Biblije koja me oduševljava.U njoj nalazim i savjete,i pouku,utjehu,ali i pokudu i ne bude mi baš pravo kada na nekoj stranici pročitam o sebi,tj nešto što opisuje neko moje ponašanje,pa se pokušavam popraviti koliko god je moguće.Dakle,na poslu na pauzi sam na stolu imao Bibliju i čitao.Kolega koji radi do mene pitao me šta to čitam i počeo listati.Kažem ja :"Bibliju".A on doslovno kao da ga je opekla po rukama bacio ju je natrag na stol!Žalosno jer je on deklarirani Katolik,slavi svece i održava kirvaj,kako mi u Slavoniji kažemo,i prokomentirao je :"Ja ne voloim čitati knjige."Ok,to je njegov izbor,ne moramo svi voliti knjige,ali knjigu koja govori o onome što vjeruje trebao bi čitati i proučavati.
A sekte upravo,kao vuci u ovčjem runu,love upravo takve osobe i često ih i ulove i uvuku u svoje kolo.
Mislim da je zato potrebno upoznati svoju vjeru na čvrstim temeljima Biblije i katoličkog nauka.
A pokušavati nekog sektaša obratiti isto mislim da je uzaludno,nego se trebamo moliti Bogu da im pošalje Svetog Duha da ih prosvijetli i privede na pravi Put.

Vrh

PostPostano: Pet vel 20, 2015 23:44 

Augustin je napisao/la:
U petak navečer šećem ja Tkalčom s kolegom i vidim raspjevanu, veselu grupicu ljudi koji radosno pjevaju pjesme u kojima slave Krista. Činilo mi se super iako mi je bilo čudno da se katolici (o kako sam se samo prevario) promoviraju, ali pomislio sam, možda je to nešto novo, pa smo odlučili stati i poslušati. Uskoro nam je prišao čovjek sa hamer papirom na kojem je pisalo: "DUŽAN SAM DO GRLA! POMOZITE MI!" (koliko se sjećam).
Taj čovjek nam je prišao i rekao da je Bogu dužan i ne zna kako da mu se oduži te nas je molio pomoć. Mi smo s njime razgovarali, a slušalo nas je najmanje 5 osoba. Nakon što nam je rekao da su oni protestanti i nakon što smo mi njemu rekli da smo mi svećenici RKC oko nas ne našlo 10-ak ljudi koji su nas rešetali s pitanjima i mržnjom u pogledu. Vikali su kako trebamo obraćenje, kako smo đavliji sinovi, kako je RKC zapravo Babilon iz Otkrivenja itd. Sve smo njihove tvrdnje s lakoćom pobijali na što su oni još više bjesnili. Nismo ih mogli uvjeriti da su u krivu, na svaki naš citat iz Biblije bi se nasmijali i podrugljivo nas upitali: "A gdje to točno piše?"
Uvidio sam da pokušavati nekoga od sektaša obratiti je gotovo nemoguće. Uvijek se oni izkobeljaju ispod vaših argumenata ili jednostavno promijene temu.
Moja pitanja bi glasila ovako: Je li se itko od svećenika ovdje na forumu ikada susreo s time, a ako je kako je reagirao? Je li osjećao tu neku mržnju i ljutnju prema njima?
Pitanje za laike: Jesu li vas ikada neki sektaši pokušali "obratiti"? Ako jesu, recite mi kako ste ih odbili i jesu li vas potakli na dublje proučavanje svoje vjere kako vas nitko ne bi mogao iznenaditi?

Puno hvala!

Heeejjj,prijatelju,nemoj generalizirati!Naletili ste na protestantske fanatike a ti su manjina!Da si naletio na mene,protestanta,ja bih se oduševio I rekao:"Evo moje brace u Kristu!"
A da sam ja naišao na njih ,i mene bi napali jer nisam poput njih.Ja sam rado išao na seminare Fra Zvjezdana Linića(I dalje patim što nas je prerano napustio) i seminare Tomislava Ivančića!Npr. nekoliko puta sam gledao film "Sveti Filip Neri",,,jesi li ga gledao,na Ju Tjubu imaš?
U Rijeci smo imali puno ekumenskih susreta ,mi Baptisti,Ktolici,Pravoslavci i zbilja je bilo blagoslovljeno!Ovi,na koje si naletio su eextremisti!
Takvih ima i među vama.Sjećam se jedne osmine za jedinstvo kršćanadolazimo u Kapucinsku crkvu (na Žabici,Kapucini) i svećenik (Fra Dodig Stanko) najavi nas Protestante,jedna žena sa klupe vikne poluglasno;"Sotone"! i dva fratra ju uzmu za reuke i ispeljaju van!
Dake,ima nas svakakvih,i nas i vas!A NAŠ Gospodin moli"Oče,molim te da svi jedno budu!"

Vrh

PostPostano: Pet vel 20, 2015 23:49 

sara je napisao/la:
Dakle, imam iskustvo "obraćanja" od strane Jehovinih svjedoka, no oni nisu protestanti, tj. nisu uopće kršćani. Došli su mi na kućna vrata, lijepo sam ih ponudila sokom pa smo raspravljali. Na kraju su se skupili i na moja vrata više nikad nisu došli.
Što se protestanata tiče, s njima sam se prilično intenzivno družila prije tridesetak godina i mogu reći da me nikada, baš nikada nisu probali "vrbovati". No, to ne znači da nema takvih osoba među njihovim redovima pa i onima s kojima sam se ja družila - pentekostalci, baptisti i vrlo malo evangelici.

Nije mi jasno,zašto bi ti ili bilo tko drugi trebao preći na Protestantizam?
A očito je da si dobar kršćanin!
A Protestanata (nas) ima koji to nismo!
To je van pameti!
Ja bih volio da loš kršćanin(katolik) postane dobar kršćanin Protestant!
I isto tako bih volio da loš kršćanin Protestant pređe među katolike i postane dobar kršćanin!
Kapiši?

Vrh

PostPostano: Pet vel 20, 2015 23:51 

Benjamin je napisao/la:
cunjozu je napisao/la:
Ekumenizam je jedinstvo u istini, a pravu istinu propovijeda samo KC. Dakle ekumenizam je moguć samo ako se svi obrate na Katoličku vjeroisopovijest. Sve ostalo je samo međureligijski dijalog, čega u tvom slučaju nije bilo.

Čudan neki ekumenizam. Ekumenizam se temelji na Isusovoj velikosvećeničkoj molitvi 'da svi budu jedno'. Radi se o jedinstvu Isusovih učenika i nema veze ni sa kakvim prelaskom na katoličanstvo. Međureligijski se dijalog odnosi na dijalog s predstavnicima nekršćanskih religija.

Tako je!
Bio sam dosta uključen u ekumenizam ali par puta i na skupovima međureligijskog dijaloga!Sve je to dobro,mada neki misle da je to sotonsko!Uhhh

Vrh

PostPostano: Pet vel 20, 2015 23:53 

Benjamin je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Koliko ima vjernika koji su sigurni u sebe i svoje? Probaj procjeniti broj odnosno iskaži to brojčano, može i u postotcima bar da vidimo o kojoj prercepciji je riječ.

23,193 %
zaokružio sam na tri decimale ali mogu bit još precizniji ako treba.

Legenda! :DD

Vrh

PostPostano: Sub vel 21, 2015 00:05 

Bernard je napisao/la:
Jučer je bio Dan reformacije. Unatoč komentarima na TV-u i u medijima postoji ozbiljna sumnja u to da je Luther ikad prikucao svojih 99 teza na vrata crkve u Wittenbergu. Novinari su spominjali protestantizam kao nekakvu avangardu našeg današnjeg svijetlog društvenog poretka, te ravnopravnost žena u crkvi (mogu biti pastorice), ali nitko nije spomenuo problematične prakse poput sve češćeg blagoslivljanja homoseksualnih partnerskih veza (primj. švedska luteranska crkva to odnedavno čini; mislim da bi se Martin Luther-da to vidi-glavačke vratio u Katoličku Crkvu, a s njime i drugi reformatori kojima takvo što nikad na um ne bi palo).
Ipak ne bih htio biti nepravedan i samo kritizirati protestantizam kad se uzme u obzir da je dao i mnoge istaknute i vrijedne ljude u svjetskoj kulturi. Također su protestanti mnogo trpjeli od totalitarnih režima. Uvijek treba razlikovati one protestante koji katolike jednostrano šalju u pakao od onih drugih koji to ne čine i smatraju nas kršćanima unatoč pojedinim "nebiblijskim" elementima u našem nauku.
Osobno ne bih mogao zamisliti općinstvo svetih i Nebeski Jeruzalem bez ljudi poput Johanna Sebastiana Bacha, Dietricha Bonhoeffera i mnogih drugih koji su osvjetlali obraz svjetskog protestantizma i dali dobar primjer i nama katolicima.

Bravo.
Za Bonhofera i Bacha.
Unas izišla knjiga "Otpor i predanje" Bonhofer.Čitao si?
Mislim da je Kršćanska Sadašnjost izdala.
Ovi koji vjenčaju Homiće si 0,001 % protestanata!Jadni ljudi!To je skandal ali ga u drugom obliku ima i među Katolicima!Pedofilski skandali npr.
Nažalost,svi mi imamo svoje Jude!"Od nas su proizišli ali nisu pripadali nama"kaže Pavao!No mene raduju ljudi i žene koji su Bogu ugodni kao Franjo Asiški,Majka Tereza,,Filp Neri,(katolici),Bili Gragam,John Stot,Charles Finny, (protestanti )Toma Kempanac(valjda Pravoslavac) i slični!

Vrh

PostPostano: Sub tra 11, 2015 16:16 

patriot_1 je napisao/la:
Bravo.
Za Bonhofera i Bacha.
Unas izišla knjiga "Otpor i predanje" Bonhofer.Čitao si?
Mislim da je Kršćanska Sadašnjost izdala.
Ovi koji vjenčaju Homiće si 0,001 % protestanata!Jadni ljudi!To je skandal ali ga u drugom obliku ima i među Katolicima!Pedofilski skandali npr.
Nažalost,svi mi imamo svoje Jude!"Od nas su proizišli ali nisu pripadali nama"kaže Pavao!No mene raduju ljudi i žene koji su Bogu ugodni kao Franjo Asiški,Majka Tereza,,Filp Neri,(katolici),Bili Gragam,John Stot,Charles Finny, (protestanti )Toma Kempanac(valjda Pravoslavac) i slični!

Ne znam je li Bernard čitao Boenhofferovu knjigu, ja jesam.
Finneyju odajem priznanje jer je najprije bio mason, pa kad je vidio o čemu se radi, istupio je iz masonerije i napisao knjigu protiv nje.
Tomo Kempenski je bio katolik, autor poznate knjige "Nasljeduj Krista".
Što se tiče blagoslivljanja homoseksualnih veza ili homoseksualnih "brakova", odn. pedofilnih skandala, imamo tu zanimljivu pojavu. U Katoličkoj Crkvi ima pedofilnih skandala i deklariranih homoseksualaca, ali Crkva nikad nije naučavala da je pedofilija OK ili da bi homoseksualni čini bili dopušteni. Pojedinci su dakle jedno, ali službeno stajalište denominacije drugo.
U protestantizmu vidimo često drukčiju situaciju: pojedini vjernici protestanti su protiv homo brakova, ali pojedine denominacije (ne sve) službeno ih odobravaju i blagoslivljaju. V. slučaj Švedske luteranske crkve ili pak anglikanaca, koji zaređuju homoseksualce za svećenike. Tu se drže vjernici, ali zatajuju vodstva denominacija. Na sreću nije to slučaj sa svima. John Stott kojeg spominješ napisao je vrlo zapaženu knjigu o neprihvatljivosti istospolnog seksa za kršćane. Jednako dosljedan u tome je i Rick Warren, pisac knjige "Svrhovit život" i pastor velike crkve u Saddlebacku (nedavno je imao zapaženo izlaganje na vatikanskoj konferenciji o obitelji na kojoj su sudjelovali i protestantski predstavnici), kao i mnogi drugi.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 123 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata