Augustin je napisao/la:
U petak navečer šećem ja Tkalčom s kolegom i vidim raspjevanu, veselu grupicu ljudi koji radosno pjevaju pjesme u kojima slave Krista. Činilo mi se super iako mi je bilo čudno da se katolici (o kako sam se samo prevario) promoviraju, ali pomislio sam, možda je to nešto novo, pa smo odlučili stati i poslušati. Uskoro nam je prišao čovjek sa hamer papirom na kojem je pisalo: "DUŽAN SAM DO GRLA! POMOZITE MI!" (koliko se sjećam).
Taj čovjek nam je prišao i rekao da je Bogu dužan i ne zna kako da mu se oduži te nas je molio pomoć. Mi smo s njime razgovarali, a slušalo nas je najmanje 5 osoba. Nakon što nam je rekao da su oni protestanti i nakon što smo mi njemu rekli da smo mi svećenici RKC oko nas ne našlo 10-ak ljudi koji su nas rešetali s pitanjima i mržnjom u pogledu. Vikali su kako trebamo obraćenje, kako smo đavliji sinovi, kako je RKC zapravo Babilon iz Otkrivenja itd. Sve smo njihove tvrdnje s lakoćom pobijali na što su oni još više bjesnili. Nismo ih mogli uvjeriti da su u krivu, na svaki naš citat iz Biblije bi se nasmijali i podrugljivo nas upitali: "A gdje to točno piše?"
Bilo je to jedno strašno iskustvo nakon kojega je moja ljubav prema ekumenizmu pala u vodu. Ljudi moji! Da ste samo vidjeli kako su agresivni protestanti! To je strašno.
Sada više ne osjećam nikakve ljubavi prema njima, pa čak ni kao Božjim stvorenjima.
Uvidio sam da pokušavati nekoga od sektaša obratiti je gotovo nemoguće. Uvijek se oni izkobeljaju ispod vaših argumenata ili jednostavno promijene temu.
Moja pitanja bi glasila ovako: Je li se itko od svećenika ovdje na forumu ikada susreo s time, a ako je kako je reagirao? Je li osjećao tu neku mržnju i ljutnju prema njima?
Pitanje za laike: Jesu li vas ikada neki sektaši pokušali "obratiti"? Ako jesu, recite mi kako ste ih odbili i jesu li vas potakli na dublje proučavanje svoje vjere kako vas nitko ne bi mogao iznenaditi?
Puno hvala!
Imao sam prilike "proučavati" Bibliju s Jehovinim svjedocima.Stavio sam pod navodnike jer je njihovo proučavanje tragikomedija.
Zanimalo me što oni naučavaju pa sam puno s njima razgovarao o tome.Na kraju nisu htjeli ni čuti o mojim argumentima utemeljenima na Bibliji kojima sam opovrgao njihova tumačenja.Ne da su bili bjesni,nego su kao furije izašli iz moga stana.
Nisu se više vratili.
Ovo me potaklo na još dublje proučavanje Biblije,najviše na internetu tražim članke,forume,blogove na teme o religiji,čitao sam i dosta članaka na protestantskim stranicama,uspoređivao sa člancima katoličkog nauka i uvijek iznova se potvrdilo da je jedina prava i istinska Kristova Crkva i nauk u Katoličkoj Crkvi jer se sav njezin nauk temelji na Bibliji.
Moj prijedlog svim Katolicima je da malo više proučavaju Bibliju,a ne samo da se njihovo poimanje vjere svede na slušanje mise i propovjedi,što nam je itekako potrebno,da se upoznaju sa svojom vjerom jer će se tako lakše obraniti od raznih sekti.
Evo samo jedan primjer.Kao veliki ljubitelj knjiga,uvijek nosam sa sobom bilo kuda da idem,pa i na posao,neku knjigu,najčešće povijest srednjeg vijeka koji me očarava,a unatrag nekoliko mjeseci ne rastajem se od Biblije koja me oduševljava.U njoj nalazim i savjete,i pouku,utjehu,ali i pokudu i ne bude mi baš pravo kada na nekoj stranici pročitam o sebi,tj nešto što opisuje neko moje ponašanje,pa se pokušavam popraviti koliko god je moguće.Dakle,na poslu na pauzi sam na stolu imao Bibliju i čitao.Kolega koji radi do mene pitao me šta to čitam i počeo listati.Kažem ja :"Bibliju".A on doslovno kao da ga je opekla po rukama bacio ju je natrag na stol!Žalosno jer je on deklarirani Katolik,slavi svece i održava kirvaj,kako mi u Slavoniji kažemo,i prokomentirao je :"Ja ne voloim čitati knjige."Ok,to je njegov izbor,ne moramo svi voliti knjige,ali knjigu koja govori o onome što vjeruje trebao bi čitati i proučavati.
A sekte upravo,kao vuci u ovčjem runu,love upravo takve osobe i često ih i ulove i uvuku u svoje kolo.
Mislim da je zato potrebno upoznati svoju vjeru na čvrstim temeljima Biblije i katoličkog nauka.
A pokušavati nekog sektaša obratiti isto mislim da je uzaludno,nego se trebamo moliti Bogu da im pošalje Svetog Duha da ih prosvijetli i privede na pravi Put.