Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon tra 27, 2026 14:50

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 193 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13
Autor Poruka
PostPostano: Sri kol 03, 2011 10:36 

atheos je napisao/la:
Hmmm, mislim da je otvorenost ka ideji o prihvacanju Vjere u ogromnoj mjeri kulturno uvjetovana. Ono sto je Slavomir rekao: njemu, a mislim i svim vjernicima na ovom forumu, vjera je prenesena od strane primarno roditelja, pa vjeroucitelja i/ili svecenika u obliku vjeronauka i kateheze. Ako se dobije prvi impuls za djetinjstva, sigurno je neizmjerno lakse prihvatiti Vjeru.

Istina, lakše je prihvatiti, ali zašto onda ima puno vjernika koji - iako im je vjera navještena - oni je ne žive ili žive samo formalno? Odgovor je u tome što je vjera ipak stvar osobnog izbora, osobnog prihvaćanja Božje pružene ruke. Prednost je tek to što nam je vjera unaprijed navještena pa znamo ŠTO vjerovati. To je prednost s obzirom na način i mogućnosti samog spoznavanja Boga.

Citat:
Ne mogu pricati u ime drugih ateista, ali mogu pricati za sebe osobno. Ja sam ateist druge generacije, nisam odgojen u kontaktu s katolicizmom. Nemojte pomisliti odmah "komunisticko dijete", nije tako. Vama je Vjera nesto prirodno, samo po sebi razumljivo. Vi vidite znak/dokaz Bozjeg postojanja u svemu oko sebe, kako u prirodi, tako u Pismu i u osobnim osjecajima. Kod mene, kao i kod vecine ateista, to nije tako "automatski", dapace sve je jako strano, od same ideje vjerovanja u nesto nadnaravno, do prihvacanja koncepata u srzi same Vjere (Misterij, grijeh, Objava, Spasenje...), pa do prakticiranja Vjere. Imam osjecaj da si vjernici zamisljaju da ateist ima vec Vjeru u sebi i da se jednostavno mora prepustiti njenom prihvacanju ako to zeli. U stilu: "Evo, tamo je, samo pruzi ruku i prihvati ga!". Ali ateist bi morao uciniti takav ogroman napor, morao bi srusiti doslovno sve na cemu se bazira njegovo shvacanje egzistencije i svijeta oko sebe da je to za ateista titanski preokret.

Razumijem i vrlo si iskreno ovo izrazio. Mislim da su bitna dva pojašnjenja:
prvo, način spoznavanja Boga! Priznajem da je velik korak za čovjeka prihvatiti tvrdnju “Da, Bog postoji!”. Kao što nas vjernike sve što nas okružuje jednostavno upućuje na pomisao da Bog postoji kao uzrok i svrha svega, tako te iste stvari nekog drugog upućuju na to da Bog ne postoji i ne može postojati. Pitanje Boga je filozofsko pitanje od davnina.
Kršćanstvo nikad nije odbacivalo takva filozofska (razumska) pitanja o Bogu, ali spoznaja Boga u kršćanstvu temelji se prije svega na Objavi. To je taj dar i to je ono što nas razlikuje od ostalih religija (osobito istočnih) – prihvaćanje da se Bog sam objavio u vremenu i prostoru i time nam olakšao put do Njega samoga. Time nam je zapravo sam sebe razotkrio.

Drugo, naša kultura danas postaje sve više ateistička i sve se više emancipira od kršćanstva. Pitanja o Bogu, a pogotovo Objavi, se više u znanosti i društvu gotovo i ne postavljaju pa se traže rješenja i odgovori na egzistencijalistička pitanja mimoilazeći koncept Boga. Čovjek shvaća kao da je on sam središte svijeta. Iznad njega ne postoji nitko više. Tako i ateizam može biti kulturno uvjetovan.

Citat:
Konkretno, kad bih krenuo citati Sveto Pismo, rizik bi bio da ga pocnem citati analiticki, imajuci na umu da citam povijesni dokument.

Naravno, nisam ni mislila da bi odmah čitao kontemplativno, kako se zna reći “lectio divina:) . Na kraju krajeva, Isus Krist i jest bio povijesna osoba, događaj Utjelovljenja jest određen povijesni događaj, mi bismo rekli središte vremena i povijesti.
Htjela sam samo skrenuti pozornost na jedan od izvora spoznaje Boga. Za razliku od filozofije Božje opstojnosti, u kršćanstvu postoji i nešto dublje što vrijedi proučiti, a to je povijest spasenja.
Za razliku od istočnih religija, u kršćanstvu ne postoji nikakva “tehnika” ni “metoda”, ni “stanje više svijesti” tijekom koje se može iskusiti Boga, nego postoji Božja Riječ dostupna svakom razumu i srcu, koja se može prihvatiti jedino u slobodi.

PS. Nadam se da nisam bila dugačka ni nerazumljiva.

Vrh

PostPostano: Čet kol 04, 2011 11:36 

atheos je napisao/la:
Hmmm, mislim da je otvorenost ka ideji o prihvacanju Vjere u ogromnoj mjeri kulturno uvjetovana. Ono sto je Slavomir rekao: njemu, a mislim i svim vjernicima na ovom forumu, vjera je prenesena od strane primarno roditelja, pa vjeroucitelja i/ili svecenika u obliku vjeronauka i kateheze. Ako se dobije prvi impuls za djetinjstva, sigurno je neizmjerno lakse prihvatiti Vjeru.
Ne mogu pricati u ime drugih ateista, ali mogu pricati za sebe osobno. Ja sam ateist druge generacije, nisam odgojen u kontaktu s katolicizmom. Nemojte pomisliti odmah "komunisticko dijete", nije tako. Vama je Vjera nesto prirodno, samo po sebi razumljivo. Vi vidite znak/dokaz Bozjeg postojanja u svemu oko sebe, kako u prirodi, tako u Pismu i u osobnim osjecajima. Kod mene, kao i kod vecine ateista, to nije tako "automatski", dapace sve je jako strano, od same ideje vjerovanja u nesto nadnaravno, do prihvacanja koncepata u srzi same Vjere (Misterij, grijeh, Objava, Spasenje...), pa do prakticiranja Vjere. Imam osjecaj da si vjernici zamisljaju da ateist ima vec Vjeru u sebi i da se jednostavno mora prepustiti njenom prihvacanju ako to zeli. U stilu: "Evo, tamo je, samo pruzi ruku i prihvati ga!". Ali ateist bi morao uciniti takav ogroman napor, morao bi srusiti doslovno sve na cemu se bazira njegovo shvacanje egzistencije i svijeta oko sebe da je to za ateista titanski preokret.

Sigurno je to da je neizmjerno lakše prihvatiti nominalno tu vjeru. No, zaista vjerovati, prionuti uz Božju riječ, je približno jednako teško onima koji su u vjeri odgajani i onima koji nisu. Prihvatiti da ovo materijalno nije sve i da postoji nešto što ga nadilazi i prožima i što je Ljubav koja od tebe traži da ne potrošiš svoj život uzalud, je prilično teško. Pogledaj moj potpis i stavi se u kožu nekog vjernika. Misliš da je živjeti po toj riječi i prihvatiti je puno lakše ako si u osnovnoj bio upisam na vjeronauk?
Čovjek ne smije ograničavati svoj život, umanjivati ga! Odustajat od ideala ili ih opet umanjivati. Kao ateist to nužno činiš. Ograničiti se na taj novovjekovni "humanizam" u kojem si dobar prema drugima iz nekih obzira. Ograničiti svoj život na neke planove i dostignuća, makar one Oktavijana Augusta, je sasvim pogrešno.
O kršćanstvu se ne može prićati bez pogleda na eshatologiju, a tu sva ta priča izostaje. I posljedice po život čovjeka su ogromne i dalekosežne. To se možda ne čini takvim jer je većina katolika to samo na papiru pa se ne stjeće dojam o Crkvi kakav je ona ostavljala u prvim vremenima kao zajednica onih koji se ljube i koji imaju "totalnu" vjeru.
Takav katolik zna nešto sasvim posebno! On zna da mora biti svet, to je jednostavno njegov poziv. Nisam tu da bi proživio život, već da budem jedan od onih vitezova poput sv. Ignacija Loyolskog ili sv. Franje! Ne zato da bi bio takva cool faca, da mi posvećuju crkve i pobočne oltare, već da na ovom svijetu živim dio raja. Ne zato da se bičujem, izgladnjujem i "uskraćujem" si neznamšto. Ne, ne! Onaj koji vjeruje to živi u radosti i zna da mu se sve već za ovog života vraća stostruko, za njega je vjera uživancija i više ne želi drukčije.
Svatko tko ima vjeru zna da već prije Big Banga (koji je po nekim teorijama pokrenuo zvuk "u početku bijaše Riječ" :D ), i prije svakog vremena i kategorije Bog ima njega u planu i volio ga je. Ljubljeno si dijete božje takav kakav jesi i on te tu htio, i ništa ga nije spriječilo da te tu stavi i voli ljubavlju kakvu mi uopće ne možemo pojmiti.
Opet sam sebi moram postaviti pitanje zašto sam se toliko raspisao. :D
Zato jer želim reći kako je prihvatiti vjeru naizgled zaista veliki napor i "vjernicima" i ateistima. No i čovjeku je teško zaraditi kruh pa to čini, a koliko je vjera bitnija od kruha! Kao što netko ima obavezu priskrbiti taj kruh svojoj djeci, nitko nije izuzet od te obaveze da sebi priskrbi kruh nebeski! Jer ako si imao priliku živjeti kao svetac, a živio si kao kukavica znači da si negdje promašio, nešto potrošio.
Nemoj se, molim te, uvrijediti zbog ovog što sam napisao. Znam da ima mnogo ljudi koji bi, ali takvo razmišljanje je nužna posljedica vjere u Boga.

atheos je napisao/la:
Konkretno, kad bih krenuo citati Sveto Pismo, rizik bi bio da ga pocnem citati analiticki, imajuci na umu da citam povijesni dokument.

Je povijesni dokument, ali i dokument Povijesti Spasenja. U NZ otkriješ što je to Bog i zašto činio u povijesti. Počneš od Novog i ne možeš fulat, pogodit će te di treba. Zanimljivo, Atenagora, kojeg sam spomenuo u prošlom postu, je uzeo Bibliju da bi je čitao kako bi pobijao i sprdao kršćane, kad ono, jadnik se preobrati i postane jedan od većih kršćanskih filozofa :D

atheos je napisao/la:
Tu si mozda pogodio kako bi mogao pribliziti ateista konceptu Boga: povezivanjem ideje razuma i Vjere. Gotovo svi ateisti jako cijene razum, logiku i znanost. Mislim da bi se svaki ateist u sekundi preobratio da uspije spoznajno koncipirati Boga, ali to je nemoguce.
Dobro si shvatio da sam lijecnik po struci i dobar dio mog radnog vijeka radio sam i u biomedicinskom istrazivanju. Mozda cu te razocarati, ali meni se desavalo upravo suprotno, sto sam vise spoznavao prirodu to me je spoznaja vise udaljavala od ideje Boga. Kad prakticki svaku stvar mozes objasniti znanstvenim zakonitostima, pocinjes imati sve manju potrebu za Bogom da bi objasnio pojave oko sebe. Mozda je tebi jasno, ali ja ne vidim nacina da se spoznajno prevali put od nevjerovanja ka vjerovanju, osim ako a priori ne prihvatis ideju Boga, pa ga nalazis u svakoj promotrenoj pojavi.

Ako na ogromnoj dužini promatraš samo jedan interval onda je Boga isključiti lako. Skužiš da kiša pada jer se skupilo puno pare i mora se srušit, a ne jer ti neki Zeus baca munje. Ili da ne budemo banalni može biti i neki mnogo složeniji primejr iz medicine, nije ni bitno...
Pitanje je, ako postoje te zakonitosti, tko ih je stvorio, kako su nastale? Je li moguće da je jedan DNA, pa cijeli ljudski organizam nastao kao posljedica totalne slučajnosti i nekih uspješno-neuspješnih procesa? Tko je taj prvi nepokrenuti pokretač? Zašto uopće išta postoji? Zašto nije jednostavno ništa? Otkud bitak? Recimo da je i postojala materija i da su se svi ti detalji tipa nagib Zemljine osi, mjesec koji ga tako drži, ovakva atmosfera itd. posložili, kako je od nežive materije nastao ovakav život?
Tako ako probaš promotriti cijelu dužinu, u oko će ti upadati Bog. I ne samo to, čim prihvatiš da postoji "nešto tamo", "neka viša sila" itd. pravilinim razmišljanjem i logičkim slijedom dolaziš do vjere Crkve. Za sve to izvest bi trebalo nešto više mjesta i vremena, ali bit će prilike :D

atheos je napisao/la:
I ovaj mi se komentar jako svidjao. Znas zasto? Zato jer svaki ateist prije ili kasnije pomisli: "A sto ako sam u krivu? Ogromna vecina ljudi na Zemlji su vjernici, mozda imaju pravo...". Sad cu malo kalkulantski razmisljati, nemojte se ljutiti. Ako ateisti imaju pravo, vjernici u biti nista ne gube. Nakon smrti prestati ce postojati kao i ateisti. Ako pak vjernici imaju pravo, ateisti itekako gube. Gube Spasenje. Ateisti znaci jako puno "riskiraju" svojim statusom, ali opet mislim da nije moguce prihvatiti strah kao prvi impuls priblizavanja Vjeri.

Definitivno, vjernik ništa ne gubi. Ako nismo u pravu, onda je život kratak i sve je konačno pa onda neću imati za čime žaliti.
Arški župnik je rekao nešto tipa da kad bi umro i shvatio da Bog ne postoji i da je sve u što je vjerovao bila bajka, opet ne bi žalio što je život živio za ljubav.
Strah kao prvi impuls je ipak moguće prihatiti. Možda je najmanje savršen, ali opet je nešto i ako posluži svrsi onda mu imamo što zahvaliti. Tim strahom čovjek priznaje Božju veličinu i na neki način prihvaća svoju malenkost. To je li strah prvi ili peti impuls je manje važno jer ćeš opet kroz život morati vjerovati ili ne vjerovati.
Čini mi se nekada da nije problem Boga naći, problem je od Njega pobjeći. :wink:

p.s. Pala mi je na pamet jedna predobra stara knjiga Uvod u kršćanstvo Benedikta XVI.
Kome god sam knjigu preporučio, nije pročitao, ali eto. Ako se jednog dana nađete zarobljeni u nekoj prostoriji na dulje vrijeme sa R.L. Stineom i ovom knjigom - sjetite me se i dajte Uvodu prednost. :D

Vrh

PostPostano: Pon pro 19, 2011 11:01 

Htio bih da mi netko malo pojasni što je to "rutinski" vjernik.

Sveti Otac je u pastirskom pohodu Njemačkoj izjavio:

„Agnostici, koji zbog pitanja oko Boga ne nalaze mir, te osobe pogođene i skandalizirane slučajevima pedofilije koji pate zbog grijeha koje su počinili crkveni ljudi i imaju potrebu za čistim srcem, bliži su Kraljevstvu Božjem od onih vjernika koji su to po ‘rutini’ koji u Crkvi vide samo spravu (aparat) bez da njihovo srce biva dirnuto vjerom”.

Nisam bio duže vrijeme pa se unaprijed ispričavam ako postoji tema gdje spada ovo pitanje ali mislim da je i ovo prava tema jer je usko vezano u dogmu Extra Ecclesiam nulla salus.

Vrh

PostPostano: Pon pro 19, 2011 15:25 

beny je napisao/la:
Htio bih da mi netko malo pojasni što je to "rutinski" vjernik.

Sveti Otac je u pastirskom pohodu Njemačkoj izjavio:

„Agnostici, koji zbog pitanja oko Boga ne nalaze mir, te osobe pogođene i skandalizirane slučajevima pedofilije koji pate zbog grijeha koje su počinili crkveni ljudi i imaju potrebu za čistim srcem, bliži su Kraljevstvu Božjem od onih vjernika koji su to po ‘rutini’ koji u Crkvi vide samo spravu (aparat) bez da njihovo srce biva dirnuto vjerom”.

Dragi Beny, ovo plavo nisu Papine riječi nego kreativni uradak naših istinoljubivih novinara koji u Crkvi vide samo novac i seks.
O tome sam pisala prije nešto ovdje: viewtopic.php?p=19662#p19662 , i tu se mogu usporediti prijevodi, ako znaš engleski ili njemački.

Pošto tada nisam još bila našla hrvatski prijevod, pisala sam svojim riječima, ali sad evo kako ta ista izjava stoji u časopisu "Mi":
"Papa je kazao: „Prevedeno na današnji jezik te bi riječi mogle glasiti otprilike ovako: Agnostici koje progoni pitanje o Bogu; ljudi koji pate pod teretom svojih grijeha te imaju čežnju za čistim srcem bliži su kraljevstvu Božjem od kršćanskih rutinera, koji u njoj [u Crkvi] vide samo aparat, a njihovo srce time ne biva taknuto, ne biva taknuto vjerom.“
http://www.hkz-mi.hr/Zajednice--MI-/Nag ... re-i-.aspx

ili u Glasu koncila:
"Isusov komentar - »Carinici i bludnice pretekoše vas u kraljevstvo Božje« - Papa je aktualizirao ovako: »Agnostici kojima pitanje o Bogu ne da mira; ljudi koji pate zbog svojega grijeha i imaju čežnju za čistim srcem, bliži su Božjemu kraljevstvu nego crkveni rutineri, koji u njoj (Crkvi, op. a.) vide još samo aparat a da to, a da Bog ne dira njihovo srce.«
http://www.glas-koncila.hr/index.php?op ... s_ID=19155

Ako se izjava primijeni na aktualnu situaciju u Njemačkoj gdje i izjava pripada, izraz "rutinski vjernici" mogao bi se tumačiti slično kao na linku iz lista "Mi"; dakle tamo vlada veliko previranje među teolozima i nekim svećenicima koji bi silom mijenjali i reformirali Crkvu, često ju kritiziraju i vide u njoj samo zemaljsku grešnu instituciju ili aparat u koju bi odmah trebalo uvesti: ređenje žena, priznanje homoseksualnih brakova, prihvaćanje nekih sekularnih stavova iz područja morala i sl. Papinom pohodu Njemačkoj prethodile su velike peticije i zahtjevi, iz čega je i sam Papa shvatio koliko je uzburkana situacija u zemlji koju vrlo dobro poznaje.

I kod nas ima vjernika na koje bi se mogla ista stvar primijeniti, neki od njih su vrlo "angažirani", u uredništvima nekih "vjerskih portala" i drugdje. Usta su im puna kritike prema Crkvi (osobito hijerarhiji), a očito je da im samima manjka i vjere i Duha.

Da me netko ne bi jednostrano shvatio, proširit ću misao. Jednostavno se svi trebamo čuvati da ne padnemo u takve i slične napasti koje nas udaljuju od Boga, te da sami ne završimo na onoj strani koju i agnostici koji iskreno traže Boga mogu izbjeći...

Vrh

PostPostano: Uto pro 20, 2011 09:04 

adrijana je napisao/la:
Dragi Beny, ovo plavo nisu Papine riječi nego kreativni uradak naših istinoljubivih novinara koji u Crkvi vide samo novac i seks.
O tome sam pisala prije nešto ovdje: http://katolicki.info/forum/viewtopic.p ... 662#p19662 , i tu se mogu usporediti prijevodi, ako znaš engleski ili njemački.

Pošto tada nisam još bila našla hrvatski prijevod, pisala sam svojim riječima, ali sad evo kako ta ista izjava stoji u časopisu "Mi":
"Papa je kazao: „Prevedeno na današnji jezik te bi riječi mogle glasiti otprilike ovako: Agnostici koje progoni pitanje o Bogu; ljudi koji pate pod teretom svojih grijeha te imaju čežnju za čistim srcem bliži su kraljevstvu Božjem od kršćanskih rutinera, koji u njoj [u Crkvi] vide samo aparat, a njihovo srce time ne biva taknuto, ne biva taknuto vjerom.“
http://www.hkz-mi.hr/Zajednice--MI-/Nag ... re-i-.aspx

ili u Glasu koncila:
"Isusov komentar - »Carinici i bludnice pretekoše vas u kraljevstvo Božje« - Papa je aktualizirao ovako: »Agnostici kojima pitanje o Bogu ne da mira; ljudi koji pate zbog svojega grijeha i imaju čežnju za čistim srcem, bliži su Božjemu kraljevstvu nego crkveni rutineri, koji u njoj (Crkvi, op. a.) vide još samo aparat a da to, a da Bog ne dira njihovo srce.«
http://www.glas-koncila.hr/index.php?op ... s_ID=19155

Prvo hvala na odgovoru. Drugo, meni osobno i nema neke velike razlike u prijevodu naših nazovi novinara i ovoga što ti objašnjavaš. Ako gledamo samu bit izrečenoga nema nikakve razlike. Ono što sam pitao jest, što ili tko je rutinski vjernik. Ja evo već dugo vremena tragam za tim odgovorom i ne nalazim ga. NAravno, ako krenem po tumačenju modernih teologa lako ću ga pronaći, no, ako krenem po tumačenju KKC to je mnogo teže.
Ako se krene od toga da je vjera DAR Duha Svetoga, a to i sam KKC kaže eksplicite "179 Vjera je nadnaravni dar Bozji. Da bi vjerovao, covjeku treba nutarnja pomoc Duha Svetoga."; e onda se ja pitam kako se nekoga može optuživati da je rutiner. Nadalje naš ljubljeni KKC kaže:

181 "Vjerovati" je crkven cin. Vjera Crkve prethodi nasoj vjeri, radja je, podrzava i hrani. Crkva je Majka svih koji vjeruju. "Nitko ne moze imati Boga za Oca, ako nema Crkvu za Majku".[51]

182 "Mi vjerujemo sve sto je sadrzano u Bozjoj Rijeci, pisanoj ili predanoj, a sto Crkva predlaze vjerovati kao od Boga objavljeno".[52]

183 Vjera je nuzna za spasenje. Sam Gospodin tvrdi: "Tko uzvjeruje i pokrsti se, spasit ce se, a tko ne uzvjeruje, osudit ce se" (Mk 16,16).

Jasno se kaže da nitko ne može imati Boga za Oca ako nema Crkvu za Majku.
Jasno i Gospodin veli da samo onaj tko uzvjeruje i pokrsti se može biti spašen.

Prema svemu navedenome ja nikako ne mogu shvatiti govor Svetog Oca. Meni se sve čini da će biti spašeni svi: i muslimani koji navodno vjeruju u istog Boga ali jasno odbacuju Isusa Krista kao Sina Boga Oca, i budisti koji eto spoznaju Boga na nekoj duhovnoj razini, i agnostici, i ovi i oni; samo mi se čini da će oni koji prihvaćaju dogme i slijede nauk Svetih Otaca Majke Crkve biti osuđeni na vječne muke. :shock:

adrijana je napisao/la:
Ako se izjava primijeni na aktualnu situaciju u Njemačkoj gdje i izjava pripada, izraz "rutinski vjernici" mogao bi se tumačiti slično kao na linku iz lista "Mi"; dakle tamo vlada veliko previranje među teolozima i nekim svećenicima koji bi silom mijenjali i reformirali Crkvu, često ju kritiziraju i vide u njoj samo zemaljsku grešnu instituciju ili aparat u koju bi odmah trebalo uvesti: ređenje žena, priznanje homoseksualnih brakova, prihvaćanje nekih sekularnih stavova iz područja morala i sl. Papinom pohodu Njemačkoj prethodile su velike peticije i zahtjevi, iz čega je i sam Papa shvatio koliko je uzburkana situacija u zemlji koju vrlo dobro poznaje.

Onda Sveti Otac ima dužnost objasniti što je rekao i u kojem kontekstu je to izrekao; baš kao što je lijepo elaborirao muslimanima govor iz 2006. godine.

adrijana je napisao/la:
I kod nas ima vjernika na koje bi se mogla ista stvar primijeniti, neki od njih su vrlo "angažirani", u uredništvima nekih "vjerskih portala" i drugdje. Usta su im puna kritike prema Crkvi (osobito hijerarhiji), a očito je da im samima manjka i vjere i Duha.

Da me netko ne bi jednostrano shvatio, proširit ću misao. Jednostavno se svi trebamo čuvati da ne padnemo u takve i slične napasti koje nas udaljuju od Boga, te da sami ne završimo na onoj strani koju i agnostici koji iskreno traže Boga mogu izbjeći...

Kome čega manjka zna samo dragi Bog, jer samo On prosuđuje ljudska srca.
Draga sestro kritike su uvijek dobro došle. Ovi o kojima ti pišeš ne kritiziraju nego blate Crkvu i to je velika razlika.
Bojim se da će biti sve više agnostika koji će proizaći iz Crkve jer su, nažalost, zaboravljeni i marginalizirani mnogi crkveni Oci koji su dio Nauka Majke Crkve.

Vrh

PostPostano: Uto pro 20, 2011 15:44 

Papina izjava, s pastoralnog puta u Njemačku, je bila predmet rasprave na ovom forumu ali vezano uz ovaj prvi dio o agnosticima viewtopic.php?f=17&t=1289
Naime neki sdp-eovci su pomoću nje pokušali agnosticizam u Hrvatskoj, učiniti više prihvatljivijim ali budući su kod nas komunisti preko noći postali agnostici, razumljivo je da Papa nije mislio na takve pa je sve ostalo na razini marketinškog trika.
No da ne skrećem s teme, stvarno bi bilo korisno pobliže sagledati što pojam „rutinski vjernik“ znači?! Stoga bih napisao svoja razmišljanja o tome.
Stvarno, pojma „rutinski vjernik“ ili „rutiner“, nema u KKC no to, u ovom slučaju, ne mora biti čudno s obzirom kako Papa Benedikt XVI nije svoje izjave, o takvim vjernicima, izgovorio ex cathedra, pa se nije niti morao, striktno pojmovno, oslanjati na KKC. Vjerujem da je izjave dao kao duhovnik i teolog (što on svakako jest) sa svrhom ohrabrenja i poticanja iskrenih agnostika koji pate pod teretom svojih grijeha te imaju čežnju za čistim srcem, da se statično ne zadovolje s onim „nisam siguran“ već da traže i ne budu mirni dok ne nađu Boga. Ujedno njegova je izjava i opomena kako se vjera ne smije shvaćati duhovno statičnom odnosno rutinski, formalno ili samo običajno.
Zbog toga mislim kako se ne bi taj pojam mogao tumačiti isključivo na način kako ga shvaćaju u časopisu „MI“ pogotovo ako ga pokušamo sagledati kao opću stvar koja nije vezana samo uz Njemačku.
Sama logika a i dodatne Papine riječi, nalažu da se tu radi o vjernicima koji vjeru shvaćaju kao rutinu a Crkvu kao aparat. Dakle tu spada širok krug vjernika počevši od npr. nekih karizmatika koji vjeru shvaćaju isključivo kao ispunjenje želje za zdravljem ili nekim uspjehom. Zatim tu spadaju neki teolozi i neki svećenici koji shvaćaju svoj poziv isključivo kao profesiju, unutar „aparata Crkve“, te zagovaraju (ne nužno i krše) ukidanje celibata, ređenje žena itd. No tu spadaju i običajno tradicionalni vjernici koji vjeru prakticiraju kroz običajna kulturna događanja ili smatraju kako je jedini smisao vjere za sve vjernike, isključivo vraćanje služenju tradicionalne latinske mise iako taj oblik dokazano ne dotiče vjerom srca široke mase vjernika zbog svojeg formalizma i nerazumljivog jezika kojim se služi te bi, naglašavam, u slučaju isključive primjene takve prakse u današnje vrijeme (u cijeloj Crkvi), taj način isto postao rutinski i formalan. Na kraju tu su i svi oni koji svoju duhovnost smatraju kao isključivo ispravnu te ju nasilno nameću ne dopuštajući drugim vjernicima da im Bog na drugačiji način dirne srce. Dakle široka je lepeza vjernika koje se može smatrati rutinskim jer žive bez istinske otvorenosti prema Bogu.

I na kraju, budući je ovo postavljeno baš na ovu temu, valja se osvrnuti i na mogućnost spasenja za „rutinske vjernike“ i „iskrena agnostike“. Dakle s obzirom na dogmu „Extra Ecclesiam nulla salus“ i obzirom da se u slučaju „rutinskih vjernika“ ipak radi o ljudima koji su u Crkvi oni će se spasiti ali im neumitno ne gine čišćenje u Čistilištu gdje će u mukama biti pročišćeni od svog formalizma i manjka savršene vjere. S obzirom na Papinu izjavu, čistilište ne gine i „iskrenim agnosticima“ ali će im vrijeme provedeno tamo biti kraće od vremena koje će tamo provesti „rutinski vjernici“.

Vrh

PostPostano: Uto pro 20, 2011 17:36 

Jednostavno se slažem s ovim nizom primjera koje je Barnaba naveo, a što se tiče samog izraza „rutinski vjernik“, iako kao takav (doslovno) ni u Katekizmu niti u Svetom Pismu ne postoji, može se povezati i izvući iz nekih Isusovih riječi i prispodoba.

A on im reče: "Dobro prorokova Izaija o vama kad napisa: Ovaj me narod usnama časti, a srce mu je daleko od mene.“ Mk 7,6

Naprimjer, u onoj prispodobi o dva sina, kojima je otac rekao:“Sinko, hajde danas i radi u vinogradu!“ Prvi je rekao: „Idem, gospodaru“, ali ne ode. Nije ispunio volju očevu, iako je obećao.

Obično se u razgovorima izraz „farizeji i pismoznanci“ koristi za sve, samo ne za „liberalnije“ vjernike, koji ne shvaćaju grijeh ozbiljno, nego ga čak širokogrudno dopuštaju i čak su spremni mijenjati moralni nauk Crkve jer „više nije u skladu s vremenom“. A upravo o takvima Isus govori kad razlaže Božje zapovijedi koje su i dotad ljudi često površno shvaćali:

3 Pristupe mu tada farizeji pa, da ga iskušaju, kažu: "Je li dopušteno otpustiti ženu s kojega god razloga?" ….."Zašto onda Mojsije zapovjedi dati otpusno pismo i - otpustiti?" 8 Odgovori im: "Zbog tvrdoće srca vašega dopusti vam Mojsije otpustiti žene, ali od početka ne bijaše tako.
9 A ja vam kažem: Tko otpusti svoju ženu - osim zbog bludništva - pa se oženi drugom, čini preljub." Mt 19, 3, 7-9

Iz Mt, 5:
21"Čuli ste da je rečeno starima: Ne ubij! Tko ubije, bit će podvrgnut sudu. 22A ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga, bit će podvrgnut sudu. A tko bratu rekne `Glupane!`, bit će podvrgnut Vijeću. A tko reče: `Luđače!`, bit će podvrgnut ognju paklenomu."

27"Čuli ste da je rečeno: Ne čini preljuba! 28A ja vam kažem: Tko god s požudom pogleda ženu, već je s njome učinio preljub u srcu.

31"Rečeno je također: Tko otpusti svoju ženu, neka joj dade otpusnicu. 32A ja vam kažem: Tko god otpusti svoju ženu - osim zbog bludništva - navodi je na preljub i tko se god otpuštenom oženi, čini preljub."

16"I kad postite, ne budite smrknuti kao licemjeri. Izobličuju lica da pokažu ljudima kako poste. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću.

21"Neće u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori: `Gospodine, Gospodine!`, nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima. 22Mnogi će me u onaj dan pitati: `Gospodine, Gospodine! Nismo li mi u tvoje ime prorokovali, u tvoje ime đavle izgonili, u tvoje ime mnoga čudesa činili?` 23Tada ću im kazati: `Nikad vas nisam poznavao! Nosite se od mene, vi bezakonici!`" Mt 7, 21-23

Čini mi se da u Evanđeljima ima dosta primjera rutinskih vjernika... A Isus nas je došao spasiti od rutine.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 14, 2023 23:04 

Papina izjava, s pastoralnog puta u Njemačku, je bila predmet rasprave na ovom forumu ali vezano uz ovaj prvi dio o agnosticima viewtopic.php?f=17&t=1289
Naime neki sdp-eovci su pomoću nje pokušali agnosticizam u Hrvatskoj, učiniti više prihvatljivijim ali budući su kod nas komunisti preko noći postali agnostici, razumljivo je da Papa nije mislio na takve pa je sve ostalo na razini marketinškog trika.
No da ne skrećem s teme, stvarno bi bilo korisno pobliže sagledati što pojam „rutinski vjernik“ znači?! Stoga bih napisao svoja razmišljanja o tome.
Stvarno, pojma „rutinski vjernik“ ili „rutiner“, nema u KKC no to, u ovom slučaju, ne mora biti čudno s obzirom kako Papa Benedikt XVI nije svoje izjave, o takvim vjernicima, izgovorio ex cathedra, pa se nije niti morao, striktno pojmovno, oslanjati na KKC. Vjerujem da je izjave dao kao duhovnik i teolog (što on svakako jest) sa svrhom ohrabrenja i poticanja iskrenih agnostika koji pate pod teretom svojih grijeha te imaju čežnju za čistim srcem, da se statično ne zadovolje s onim „nisam siguran“ već da traže i ne budu mirni dok ne nađu Boga. Ujedno njegova je izjava i opomena kako se vjera ne smije shvaćati duhovno statičnom odnosno rutinski, formalno ili samo običajno.
Zbog toga mislim kako se ne bi taj pojam mogao tumačiti isključivo na način kako ga shvaćaju u časopisu „MI“ pogotovo ako ga pokušamo sagledati kao opću stvar koja nije vezana samo uz Njemačku.
Sama logika a i dodatne Papine riječi, nalažu da se tu radi o vjernicima koji vjeru shvaćaju kao rutinu a Crkvu kao aparat. Dakle tu spada širok krug vjernika počevši od npr. nekih karizmatika koji vjeru shvaćaju isključivo kao ispunjenje želje za zdravljem ili nekim uspjehom. Zatim tu spadaju neki teolozi i neki svećenici koji shvaćaju svoj poziv isključivo kao profesiju, unutar „aparata Crkve“, te zagovaraju (ne nužno i krše) ukidanje celibata, ređenje žena itd. No tu spadaju i običajno tradicionalni vjernici koji vjeru prakticiraju kroz običajna kulturna događanja ili smatraju kako je jedini smisao vjere za sve vjernike, isključivo vraćanje služenju tradicionalne latinske mise iako taj oblik dokazano ne dotiče vjerom srca široke mase vjernika zbog svojeg formalizma i nerazumljivog jezika kojim se služi te bi, naglašavam, u slučaju isključive primjene takve prakse u današnje vrijeme (u cijeloj Crkvi), taj način isto postao rutinski i formalan. Na kraju tu su i svi oni koji svoju duhovnost smatraju kao isključivo ispravnu te ju nasilno nameću ne dopuštajući drugim vjernicima da im Bog na drugačiji način dirne srce. Dakle široka je lepeza vjernika koje se može smatrati rutinskim jer žive bez istinske otvorenosti prema Bogu.

I na kraju, budući je ovo postavljeno baš na ovu temu, valja se osvrnuti i na mogućnost spasenja za „rutinske vjernike“ i „iskrena agnostike“. Dakle s obzirom na dogmu „Extra Ecclesiam nulla salus“ i obzirom da se u slučaju „rutinskih vjernika“ ipak radi o ljudima koji su u Crkvi oni će se spasiti ali im neumitno ne gine čišćenje u Čistilištu gdje će u mukama biti pročišćeni od svog formalizma i manjka savršene vjere. S obzirom na Papinu izjavu, čistilište ne gine i „iskrenim agnosticima“ ali će im vrijeme provedeno tamo biti kraće od vremena koje će tamo provesti „rutinski vjernici“.

Ne znam da li sada možda pišeš pod drugim imenom,ali nevažno, odgovor se odnosi na sve koji isto ili slično misle...znači bilo komu ide odgovor koji slično /isto misli
Vezano za ovo što je Barnaba rekao na kraju
Ne slažem se za zadnjim pasusom gdje kaže da če iskrenim agnosticima biti kraće vrijeme provedeno u čistilištu od vremena za rutinske vjernike.
Ako uzmemo da bi ti iskreni agnostici recimo na našem kontinentu, Evropi , bili zbilja iskreni agnostici koji traže Boga,ali ga još nisu spoznali,onda takvi iskreni agnostici su u tom traženju sigurno čitali evanđelja, NZ, nauk Crkve...jer za nas Evropu je Bog , Isus Krist, pa ako netko proučava Boga, onda proučava i Božju riječ, Božju objavu, a to onda znači i Novi Zavjet,Sveto pismo, nauk KC.
Čim je netko od takvih u svojem iskrenom traženju spoznaje Boga morao proučavati i Božjju objavu, SP, NZ on više nije u nezabludivom neznanju, u neskrivljenoj krivnji koja bi ga mogla opravdavati glede neprihavaćanja vjere u Krista i Njegovu Crkvu (KC).
Znači, takvi agnostici nemaju više opravdanja u smislu neskrivljene krivnje ...nezabludivog neznanja...oni znaju za evanđelja, za Isusa Krista i Božju Crkvu= KC

Samim time su u teškom grijehu neprihvaćanja Boga i Crkve i po meni nemaju šanse da završe u čistilištu
Samim time je bespredmetno špekulirati hoće li provesti više ili manje vremenitih kazni u čistilištu, jer ga po KKC , pa i po točkama 846-848 KKC neće ni vidjeti ( zaslužiti)

Vrh

PostPostano: Čet ruj 14, 2023 23:31 

Adrijana, zao mi je ali mislim da se nismo razumjeli.

Nisam pitao da li je smrtni grijeh rodjenje u drugoj vjeri,
nisam pitao za bebe koje umru bez krstenja,
niti za utjecaj molitve na zive grijesnike,
niti za izvanredni oblik spasenja.

Nisi jasno odgovorila niti na jedno pitanje koje sam postavio gore. :(
Jasno mi je da Crkva definira smrtni grijeh kao onaj koji vodi u pakao.
Mozda nisam bio dovoljno jasan. Ispricavam se, pokusat cu opet:

Prema ucenju Crkve,
bez obzira na to
koliko je netko imao tezak zivot,
gdje se rodio i u kojoj religiji,
koliko je pomagao i postovao krscane,
koliko ih je branio i zrtvovao se za njih,
koliko je dobra i plemenita osoba bio...
bez obzira na sve to...

1. Da li je smrtni grijeh umrijeti ne krsten i bez vjere da je Krist Bog i jedini spasitelj?
2. Da li je smrtni grijeh izaci iz Katolicke Crkve i umrijeti kao clan neke druge krscanske vjere?

Nije mi bila namjera prisiliti te da
odgovaras samo sa DA ili NE, ali
ili stvarno ne razumijes pitanja ili
se namjerno izbjegavas izjasniti,
pa mi ne ostavljas drugog izbora
nego da postavim stvari crno/bijelo.

To ne znaci da su DA ili NE sve sto zelim cuti, ali jasni odgovori bi bili dobar pocetak.

Hvala na strpljenju. :wink:
Mata ce kasnije odgovoriti na ista ta pitanja.

ne znam da li možda pišeš sada pod drugim imenom,vidim da si pod ovim neaktivan više godina
pa ako pišeš i dalje ili vidiš moj napis molim te odgovori, baš me zanima
ako Pristojni Gost ipak neće vidjeti ovaj upis, može odgovoriti netko drugi koji slično razmišlja ili ga muče slična pitanja...bilo tko

čitavši tvoja pitanja i jako precizna podpitanja, ai jednu drugu temu na kojoj si pisao , zaključio sam da si dobro načitan, i da dobro poznaješ i islam i druge religije
vjerujem da si isto tako proučio i katolički nauk , odnosno Isusa Krista

e sada na pamet mi je palo pitanje za tebe, ali može i za sve druge koji su sličnog intelektaulnog profila, sličnog svjetonazora, odnosno za ateiste i agnostike posebice
Posebice za one koji su relativno dobro proučili Božju objavu preko Isusa Krista i Božje Crkve

Šta vi koji niste samo ovlaš čuli za Isusa i KC mislite u suglasju sa EENS, tj da Izvan Crkve nema spasenja, šta vi mislite ukoliko Bog zaista postoji ( postavite si to pitanje čisto hipotetski), šta mislite u vezi vašeg budućeg stanja
To je pitanje vjerujem preokupiralo i Pristojnog gosta...u vezi spasenja i vječnog života

Da li netko tko je imao priliku proučiti Isusov nauk i nauk Njegove crkve=KC, ILI JE ČAK I DOBRO JE PROUČIO, i nakon svega toga ipak nije postao katolik, IMA ikakve šanse da bude spašen?
Mslim da je pitanje jasno i jednostavno, posebice jer je takvima na čak 13 stranica pojašnjeno sve u vezi EENS
Hvala svima na odgovorima,posebice iskrenim

Vrh

PostPostano: Pet ruj 15, 2023 08:53 

Često se u raspravi o dogmi Izvan Crkve nema spsenja spominje naravno KKC i odredbe koje o tomu pišu...često se spominje i duh i tendencije 2.VK ( EKUMENIZAM ISL.), PA ME ZANIMA OVO:
Da li netko ima odredbe ranijeg katekizma , prije ovog iz 1993., a ako je taj pisan poslije 1965., da li netko ima katekizam ili barem točke iz katekizma koje se odnose na EENS prije 2.VK! ( prije 1965.)

Mislim da bi bilo svima nama korisno da vidimo kako se taj institut i problematka normirala i tumačila prije 2.VK...možda će nam neke stvari piti detaljnije pojašnjene ili jasnije !

Vrh

Naslov: Re: Re:
PostPostano: Pet ruj 15, 2023 12:37 

Gutaperka je napisao/la:
ja smatram da će se svatko ko živi po svojoj savjesti spasiti,bio on Katolik,Pravoslavac,Protestant,pripadnik neke druge vjere ili čak ateist

Istina:)

Ja osobno na temelju onoga što nam govori nauk i Katekizam KC kaže , mislim da neće biti spašen svaki od nabrojenih gore!

Zadnja izmjena: hrki; Pet ruj 15, 2023 12:44; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 15, 2023 12:42 

Vidim i ovdje ima "novih vjetrova". Čak i od nekih forumaša koji su inače dosta unutar okvira vjere.
Da je Gospodin htio da se mi spašavamo po svojoj savjesti, onda se zasigurno ne bi patio klešući X. zapovjedi Božjih, zar ne?
Savjest je samo glazura na vjernikov život u smislu Evanđelja, na njegovo pridržavanje X. zapovjedi Božjih.

Ovo je rezultat relativizacije. I ovo je pokušaj relativizacije Gospodnjih naredbi.

Lako je pokazati promjerom da ste u krivu. Dakle, uzmimo lopova ili kojeg drugog kriminalca. Puno puta sam čuo da je lopov nekoga okrao ne kajući se ni malo jer je imao "socijalističko" obrazloženje da je okradeni bogat, da ima puno pa je red da to malo i podjeli, čak i krađom. Dakle, njegova savjest je mirna. Po nekim forumašima, on bi pravac u Raj.

I onaj koji ubije, a ne kaje se također ima sve posloženo sa svojom savjesti, ali ne ide u Raj jer se ne kaje već si manipulacijom svojom savješću (na sebi svojstven primitivan način) kupuje mir u duši. I njegova je savjest mirna, po nekima bi i on u Raj...

Onaj tko ima prilike upoznati Božju riječ, dužan je Nje se držati i provoditi u svom životu. Bez obzira na svoju savjest.

Pa što je ljudska savjest spram zapovjedi Milostivog Stvoritelja???

Vi bi našu ljudsku čemernu, kukavnu, prevrtljivu i opaku savjest postavili iznad Božjih zapovjedi???

evo malo čitam ovu temu od početka
evo , zanimljivi momenti u vezi SAVJESTI koju neki spominju kao dovoljnu za spasenje
Forumaš Dabo je lijepo objasnio da savjest ( dobra djela) nikako nisu dovoljni!

Vrh

Naslov: Re: Re:
PostPostano: Pet ruj 15, 2023 15:39 

Ja osobno na temelju onoga što nam govori nauk i Katekizam KC kaže , mislim da neće biti spašen svaki od nabrojenih gore!

Baš čudno, da netko priča o nauku i katekizmu KC i zagovara vassulu.
I nije na nama misliti o tome tko će biti spašen, nego na Bogu.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 193 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13

Vrijeme na UTC + 01:00 sata