Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 23:54

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 164 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Re: Hajka?
PostPostano: Uto ruj 13, 2011 12:37 

E, pa to je uredu, ali kažete 65 puta na dan.
Oglase li se svakih 15 minuta, to je 96 na dan, a to je uredu.
Stišavanje zvona po noći i kad je rano je ok. A ako zvona ostanu, no samo dođe do izmjena.
A vi oćete izmjene, a ne ukidanje?

Vrh

PostPostano: Uto ruj 13, 2011 12:48 
Zvone od 6 ujutro do 22:00 navečer.
65 puta na dan.

Kao što sam napisao, tražim ukidanje svih otkucaja sata jer me to osobno najviše smeta.
Jutarnja (6:00) Zdravo Marija je preglasna i tražim utišavanje/ukidanje. U 12:00 i 18:00 se još može pretrpiti ali bi bilo bolje da se i to regulira jer su preglasna i malo stišavanje bi bilo u redu.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 13, 2011 13:06 

Prije svega pozdrav svim vjernicima i onima koji to nisu ili su druge vjere!

Ako mi netko moze objasniti u cemu lezi problem ako se covijek zalaze za smanjenje buke koja dolazi sa zvonika a ne trazi kompletno ukidanje zvonjave?
Ako je zvuk prejak,normalno da remeti mir.
Ako je prejak takodje ubija onaj osjecaj koji cine zvona koja svojom melodijom pozivaju na molitvu.
I zasto se nekolicina eksplicitno drzi toga da su svi kojima smeta prejaka zvonjava antikristi, komunisti itd???

Pogledajmo u sebe i uz duha svetoga u nama pruzimo bolji i tolerantniji svijet svima.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 13, 2011 13:17 

dtrnski je napisao/la:
65 puta na dan.
Kao što sam napisao, tražim ukidanje svih otkucaja sata jer me to osobno najviše smeta.
Jutarnja (6:00) Zdravo Marija je preglasna i tražim utišavanje/ukidanje. U 12:00 i 18:00 se još može pretrpiti ali bi bilo bolje da se i to regulira jer su preglasna i malo stišavanje bi bilo u redu.

Ok. Potpuno ukidanje je neprihvatljivo u svakom slučaju! No, stišavanje je uredu.
Kažete da se "može pretrpiti", time je izraženo da ne volite zvona, te se ne će zbog toga ukinuti.
Skupljati peticiju za stišavanje, još je i ok, no za potpuno ukidanje nije uredu, te je netolerantno.

A evo i izjave jednog svećenika:
Citat:
"Don Jenko Bulić, župnik župe sv. Ivana Krstitelja, ogorčen je navodima svojih susjeda, kazavši kako se radi o pokvarenim ljudima.

- Ono što vam ja mogu reći jest da zvona zvone unutar zakonskih propisa. Sanitarna inspekcija je utvrdila da njihova jačina ne remeti javni red i mir, a od prošle godine zakon je rekao kako crkvena zvona i ne ulaze u tu kategoriju. Meni je jako žao što ljudi žive blizu crkve, kojima to smeta.

Zvona su inače dio naše kulture i kršćanske tradicije i ne mogu vjerovati da to nekome može smetati. Budući da crkva nema zvonik, imamo zvučnike koji iz sakristije emitiraju zvučnu snimku zvona, a rade na 42 posto svoje jačine.

Čak su jača zvona iz susjednih kvartova i moguće je da su ona glasnija od naših. Oni koji tako misle neka odu u Rim ili ispred Sv. Duje, Frane ili Gospe od Zdravlja, pa nek čuju jačinu zvonjave.

Uostalom, zašto ti kojima zvona smetaju kriju svoj identitet? Je li ovo pritisak na vjerske slobode i vraćamo li se ovakvim stavom u prošlost? "

Vrh

PostPostano: Uto ruj 13, 2011 13:48 

Ja živim jako blizu Crkve i jače čujem susjede u dvorištu, pse koji laju, bolnička kola u daljini i sl. nego Crkvena zvona. To su očito neki zlobnici.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 13, 2011 13:56 
Administrator

dtrnski je napisao/la:
tražim ukidanje svih otkucaja sata jer me to osobno najviše smeta.

Dobro, a što ti je župnik rekao?

Vrh

PostPostano: Uto ruj 13, 2011 14:00 

anki je napisao/la:
Ja živim jako blizu Crkve i jače čujem susjede u dvorištu, pse koji laju, bolnička kola u daljini i sl. nego Crkvena zvona. To su očito neki zlobnici.

Ti isti kako ih vi nazivate "zlobnici" su zupljani koji su dobrovoljno dali priloge da se crkva izgradi i da se poslije ugrade zvona.
Ako su preglasna bilo bi pozeljno da se utisaju jel time remete normalno funkcioniranje tih istih "zlobnika" koji su ujedno i vjernici.

Mir s vama.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 13, 2011 14:04 

Matija je napisao/la:
dtrnski je napisao/la:
65 puta na dan.

Ok. Potpuno ukidanje je neprihvatljivo u svakom slučaju! No, stišavanje je uredu.
Kažete da se "može pretrpiti", time je izraženo da ne volite zvona, te se ne će zbog toga ukinuti.
Skupljati peticiju za stišavanje, još je i ok, no za potpuno ukidanje nije uredu, te je netolerantno.

A evo i izjave jednog svećenika:
Citat:
"Don Jenko Bulić, župnik župe sv. Ivana Krstitelja, ogorčen je navodima svojih susjeda, kazavši kako se radi o pokvarenim ljudima.

- Ono što vam ja mogu reći jest da zvona zvone unutar zakonskih propisa. Sanitarna inspekcija je utvrdila da njihova jačina ne remeti javni red i mir, a od prošle godine zakon je rekao kako crkvena zvona i ne ulaze u tu kategoriju. Meni je jako žao što ljudi žive blizu crkve, kojima to smeta.

Zvona su inače dio naše kulture i kršćanske tradicije i ne mogu vjerovati da to nekome može smetati. Budući da crkva nema zvonik, imamo zvučnike koji iz sakristije emitiraju zvučnu snimku zvona, a rade na 42 posto svoje jačine.

Čak su jača zvona iz susjednih kvartova i moguće je da su ona glasnija od naših. Oni koji tako misle neka odu u Rim ili ispred Sv. Duje, Frane ili Gospe od Zdravlja, pa nek čuju jačinu zvonjave.

Uostalom, zašto ti kojima zvona smetaju kriju svoj identitet? Je li ovo pritisak na vjerske slobode i vraćamo li se ovakvim stavom u prošlost? "

Oprostite, ali nazivati ljude pokvarenima nije uljudno a ni kulturno od strane jednog zupnika, Bozjeg covjeka.
Kakvu poruku odasilje njegova izjava?
Onu o miru i ljubavi sigurno ne kategorizirajuci ljude na taj uvrijedljiv nacin.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 13, 2011 14:18 

Tolerancija je napisao/la:
Sto se tice zvona u navedenom kvartu, stisavanje ili smanjenje potezne sile koja pokrece zvono jest jedino rijesenje koje se namece.Ukidanje zvonjave nije prihvatljivo vecini te sam misljenja kako se nece dogoditi ali njeno stisavanje na mjeru koja ce biti ugodna svima je ono sto podrzavam.

Jedino rješenje zasada je razgovor sa župnikom. Nitko od nas forumaša ne može doći smanjiti poteznu silu koja pokreće zvono, a pošto zvono radi tek 10-tak dana moguće je, ukoliko su prigovori opravdani, da će se ubrzo korigirati.
Sad kad je već ova tema pretvorena u "Hajku na crkvena zvona" vrijedi poslušati i mišljenja ostalih forumaša koji imaju drugačija iskustva i koji ne mogu doživjeti vaš problem nego samo komentirati rečeno / napisano.

A napisano je između ostalog da se traži ukidanje zvona koji zvone "Zdravo Marijo" tri put dnevno, što mi se od župljana čini vrlo upitnim...

Vrh

PostPostano: Uto ruj 13, 2011 16:39 

Meni je ovo sve prenapuhano. Vidio bih te da živiš pored neke prometne ceste, tramvaja, aerodroma, željezničke pruge da li bi se bacao na slaganje peticija.
Ljudi se jednostavno naviknu i nakon nekog vremena prestaneš i primjećivati takve stvari. To je činjenica.
A ti si u svoj svojoj toleranciji požurio s peticijom za ukidanje zvonjave te objavio to na osobnoj stranici i na youtube kanalu.
I još detalj iz teksta sa stranice, da sad ne tražim točan citat ali radi se o onome kad si morao popiti Lekadol da se opustiš. Get real - Lekadol za opuštanje. Dovoljno rečeno.
Kasnije spomenuti Misar pomaže opustiti se, ali mislim da definitivno pretjeruješ. Iz revolta ili zlobe - ne znam, ali pretjeruješ.
Ako je situacija takva da su zvona friško postavljena moguće da će se korigirati glasnoća.
A to možeš i provjeriti i čak predložiti i sam i to na drugačije i pristojnije načine nego što je ovaj tvoj - peticija+youtube.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 13, 2011 18:23 
Giovi je napisao/la:
dtrnski je napisao/la:
tražim ukidanje svih otkucaja sata jer me to osobno najviše smeta.

Dobro, a što ti je župnik rekao?

Prvi razgovor je bio odmah u ponedjeljak, 5. rujna, a drugi je bio danas. Na današnji razgovor sam se odlučio na preporuku.

Prvi razgovor nije dobro prošao. Bio je odbijen ikakav razgovor na temu regulacije zvonjave.
Ali ja razumijem župnika. Ovdje je već 10-15-20 godina, ni sam ne znam.
Znam da se zalaže za župu i župljane. Sagrađena je nova crkva i župni dvor. Maksimalno se angažirao oko izgradnje crkve i svi mi to cijenimo.
Kada je sagrađena crkva, nije bilo zvona. Opet se maksimalno angažirao oko toga da bi se prikupile donacije za zvona.
I sada kada su konačno zvona počela zvoniti našao se netko kome smeta.
Kažem, ja ga potpuno razumijem.

Današnji razgovor je prošao ipak u smirenijem tonu. Njegova je želja da se prestanem angažirati oko toga na 10-15 dana, kao riješiti će se. Na žalost ja nemam 10-15 dana, svima kome smeta buka, svaki dan je patnja.

Obećao je da će u četvrtak doći ljudi koji slažu zvona i pozvao me je da ja dođem i vidim s njima što se može napraviti.
Kako sam se i sam informirao oko regulacije zvona, već sada imam jedan prijedlog pa da odmah vidim kako reagirate na njega....

- U 6 sati Zdravo Marija ali samo sa dva zvona - bez velikog. Skratiti zvonjavu na 1 minutu. Znači više nema 4 otkucaja za puni sat i 6 otkucaja za broj sati
- u 7 sati - 7 otkucaja za broj sati - na najmanje zvono
- u 8 sati - 8 otkucaja za broj sati - na najmanje zvono
- u 9 sati - 9 otkucaja za broj sati - na najmanje zvono
- u 10 sati - 10 otkucaja za broj sati - na najmanje zvono
- u 11 sati - 11 otkucaja za broj sati - na najmanje zvono
- u 12 sati - Zdravo Marija u trajanju od 2 minute, sva zvona
- u 13 sati - 1 otkucaj - na najmanje zvono
- u 14 sati - 2 otkucaja - na najmanje zvono
- u 15 sati - 3 otkucaja - na najmanje zvono
- u 16 sati - 4 otkucaja - na najmanje zvono
- u 17 sati - 5 otkucaja - na najmanje zvono
- u 18 sati - Zdravo Marija u trajanju od 2 minute, sva zvona
- u 19 sati - 7 otkucaja - na najmanje zvono
- u 20 sati - 8 otkucaja - na najmanje zvono
U 20:00 bi bili zadnji otkucaji što smatram prihvatljivim.

Najsretniji bi bio da nema satnih otkucaja ali se nadam da će otkucaji na najmanje zvono biti u redu.

Kako vam se čini?

Bilo bi odlično da se zvonjava crkvenih zvona standardizira u cijeloj Hrvatskoj, da postoji obaveza uštimavnja satova svih crkvi jednom dnevnom da se ne događa da jedna crkva počne zvoniti npr. u 12 sati i onda minutu nakon toga krene susjedna crkva s istom zvonjavom

Moram još vidjeti kako se regulira zvonjava jer nakon što se prestane zvoniti znam da klatno još radi i da udara ali ne svom snagom ali ipak udara.

Za sve koji imaju problem s prekomjernom zvonjavom crkvenih zvona, slobodno se obratite na kontakt
http://www.crkvena-zvona.com

Vrh

PostPostano: Uto ruj 13, 2011 19:06 

zmaj je napisao/la:
Taj tip koji je pokrenuo peticiju sam ja.
Moje potpune podatke možete naći na web stranici http://www.crkvena-zvona.com/kontakt.aspx

Ovaj acc je dobiven od kolege s drugog foruma jer moj acc nije aktiviran nakon nekoliko dana. Kada se aktivira, budem pisao pod tim accountom.

Neke stvari koje trebam ovdje odmah pojasniti jer vidim da se stvar krivo postavila.

Ovako stvari stoje:
- ne borim se niti protvi crkve, niti vjere niti vjernika
- borim se protiv zloupotrebe crkvenih zvona koja se u mojem slučaju oglašavaju 65 puta na dan
- borim se za vraćanje digniteta crkvenim zvonima i crkvi jer postaju ured za točno vrijeme
- borim se za promicanje svijesti ljudi da je buka štetna za zdravlje ljudi bez obzira dolazi li sa crkvenih zvonika ili iz nekog drugog izvora
- borim se za promicanje činjenice da se navikavanjem na buku ne umanjuju štetni učinci buke
- borim se na pravo ljudi na miran život i pravo na odmor
- borim se za podizanje svijesti ljudi na miran suživot

Što tražim:
Tražim ukidanje zvonjave u 6:00 ujutro ili utišavanje na prikladnu razinu za rano jutro.
Tražim ukidanje svih otkucaja sata.
Tražim utišavanje zvonjave u 12:00 i 18:00 na prikladnu razinu.

Svašta!
Satovi otkucavaju već dugo i do tebe nikome nije smetalo.
Zdrava Marija zvoni još mnogo duže, neki stanuju prekoputa crkve i opet se do tebe nitko nije bunio.
Zvona su blagoslov i tako je lijepo spavati uz njihov pjev.
A što je tebi prikladna razina - da ih susjed preko puta ne čuje?
I buka? A što s tramvajima, prometom, kafićima, lokalima?

Vrh

PostPostano: Uto ruj 13, 2011 21:48 

Hmm...ja zivim oko 100m zracne linije od obliznje crkve. Samo sto se tice otkucavanja satova, nas zvonik otkucava: u 15oj minuti svakog sata 1 otkucaj, u 30oj minuti 2 otkucaja, u 45oj minuti 3 otkucaja na puni sat 4 otkucaja+broj sati u drugom tonu. Poslije imamo Zdrave Marije i ostalo sto iskreno ne znam ni zasto zvoni. Vjerujem da smo na vise od 90 "javljanja" dnevno, i dan i noc.

Meni iskreno crkvena zvona nikad nisu zasmetala u 21 godinu koliko tu zivim, prakticki ih vise ne cujem. Malo mi je tesko vjerovati da nekome to smeta, ali uzmimo u obzir i mogucnost da je to tako. Mozda se moze naci kompromis u smislu stisavanja ako se utvrdi mjerenjem da je to tako, ali ne bi isao na to da se ukida ili skracuje zvonjava.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 13, 2011 22:40 
atheos je napisao/la:
Hmm...ja zivim oko 100m zracne linije od obliznje crkve. Samo sto se tice otkucavanja satova, nas zvonik otkucava: u 15oj minuti svakog sata 1 otkucaj, u 30oj minuti 2 otkucaja, u 45oj minuti 3 otkucaja na puni sat 4 otkucaja+broj sati u drugom tonu. Poslije imamo Zdrave Marije i ostalo sto iskreno ne znam ni zasto zvoni. Vjerujem da smo na vise od 90 "javljanja" dnevno, i dan i noc.

Meni iskreno crkvena zvona nikad nisu zasmetala u 21 godinu koliko tu zivim, prakticki ih vise ne cujem. Malo mi je tesko vjerovati da nekome to smeta, ali uzmimo u obzir i mogucnost da je to tako. Mozda se moze naci kompromis u smislu stisavanja ako se utvrdi mjerenjem da je to tako, ali ne bi isao na to da se ukida ili skracuje zvonjava.

Rečeno mi je da se zvonjava u 6 ne može utišati i zato u peticiju stoji ukidanje zvonjave u 6 ujutro.
Danas sam dobio informaciju da se mora vidjeti s ljudima koji su postavljali zvon-automat što se sve može podesiti.

Tako da do četvrtka i susreta s tim majstorima ne želim ništa govoriti.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 13, 2011 23:07 

dtrnski je napisao/la:
atheos je napisao/la:

Rečeno mi je da se zvonjava u 6 ne može utišati i zato u peticiju stoji ukidanje zvonjave u 6 ujutro.
Danas sam dobio informaciju da se mora vidjeti s ljudima koji su postavljali zvon-automat što se sve može podesiti.

Tako da do četvrtka i susreta s tim majstorima ne želim ništa govoriti.

Ti bi ukinuo Zdravo Mariju? Pa što ti pada na pamet?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 164 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata