Giovi je napisao/la:
dtrnski je napisao/la:
tražim ukidanje svih otkucaja sata jer me to osobno najviše smeta.
Dobro, a što ti je župnik rekao?
Prvi razgovor je bio odmah u ponedjeljak, 5. rujna, a drugi je bio danas. Na današnji razgovor sam se odlučio na preporuku.
Prvi razgovor nije dobro prošao. Bio je odbijen ikakav razgovor na temu regulacije zvonjave.
Ali ja razumijem župnika. Ovdje je već 10-15-20 godina, ni sam ne znam.
Znam da se zalaže za župu i župljane. Sagrađena je nova crkva i župni dvor. Maksimalno se angažirao oko izgradnje crkve i svi mi to cijenimo.
Kada je sagrađena crkva, nije bilo zvona. Opet se maksimalno angažirao oko toga da bi se prikupile donacije za zvona.
I sada kada su konačno zvona počela zvoniti našao se netko kome smeta.
Kažem, ja ga potpuno razumijem.
Današnji razgovor je prošao ipak u smirenijem tonu. Njegova je želja da se prestanem angažirati oko toga na 10-15 dana, kao riješiti će se. Na žalost ja nemam 10-15 dana, svima kome smeta buka, svaki dan je patnja.
Obećao je da će u četvrtak doći ljudi koji slažu zvona i pozvao me je da ja dođem i vidim s njima što se može napraviti.
Kako sam se i sam informirao oko regulacije zvona, već sada imam jedan prijedlog pa da odmah vidim kako reagirate na njega....
- U 6 sati Zdravo Marija ali samo sa dva zvona - bez velikog. Skratiti zvonjavu na 1 minutu. Znači više nema 4 otkucaja za puni sat i 6 otkucaja za broj sati
- u 7 sati - 7 otkucaja za broj sati - na najmanje zvono
- u 8 sati - 8 otkucaja za broj sati - na najmanje zvono
- u 9 sati - 9 otkucaja za broj sati - na najmanje zvono
- u 10 sati - 10 otkucaja za broj sati - na najmanje zvono
- u 11 sati - 11 otkucaja za broj sati - na najmanje zvono
- u 12 sati - Zdravo Marija u trajanju od 2 minute, sva zvona
- u 13 sati - 1 otkucaj - na najmanje zvono
- u 14 sati - 2 otkucaja - na najmanje zvono
- u 15 sati - 3 otkucaja - na najmanje zvono
- u 16 sati - 4 otkucaja - na najmanje zvono
- u 17 sati - 5 otkucaja - na najmanje zvono
- u 18 sati - Zdravo Marija u trajanju od 2 minute, sva zvona
- u 19 sati - 7 otkucaja - na najmanje zvono
- u 20 sati - 8 otkucaja - na najmanje zvono
U 20:00 bi bili zadnji otkucaji što smatram prihvatljivim.
Najsretniji bi bio da nema satnih otkucaja ali se nadam da će otkucaji na najmanje zvono biti u redu.
Kako vam se čini?
Bilo bi odlično da se zvonjava crkvenih zvona standardizira u cijeloj Hrvatskoj, da postoji obaveza uštimavnja satova svih crkvi jednom dnevnom da se ne događa da jedna crkva počne zvoniti npr. u 12 sati i onda minutu nakon toga krene susjedna crkva s istom zvonjavom
Moram još vidjeti kako se regulira zvonjava jer nakon što se prestane zvoniti znam da klatno još radi i da udara ali ne svom snagom ali ipak udara.
Za sve koji imaju problem s prekomjernom zvonjavom crkvenih zvona, slobodno se obratite na kontakt
http://www.crkvena-zvona.com