Ok. Priznajem da ste djelomično u pravu. Potpuno sam previdio da je ovo natjecanje organizirano od jedne građanske udruge. Ova udruga može odrediti koje god kriterije hoće za svoje natjecanje. Kao da, recimo, evangelici organiziraju natjecanje u znanju na temu "Porijeklo života", pa postavljaju samo pitanja iz Postanka.
Glavna greška je u ovom slučaju bila na državi. Ministarstvo nikako nije smjelo dati pokroviteljstvo za takav događaj. Država mora biti neutralna glede svih svojih građana, a kao i obično privilegira samo jednu društvenu skupinu. Na taj je način država opet pogazila onaj
neutralni okvir sekularizma koji bi trebao biti garantiran Ustavom i o kojem sam do besvijesti govorio na drugim temema.
Ne znam da li je stvarno tako, ali pitam se da li se plasman na tom natjecanju boduje i za upis u srednju školu?
adrijana je napisao/la:
Osim toga, Ministarstvo ga je odobrilo vjerojatno jer je cilj udruge ovakvim kvizovima srušiti predrasude o nespojivosti znanosti i vjere ili zablude o njihovoj suprotstavljenosti. A to može samo ići na opće dobro učenika i na njihovu bolju informiranost i veću toleranciju.
Ministarstvo ga je odobrilo iz sasvim drugih razloga. Kao i uvijek želi na mala vrata nametati svoju "državnu religiju", boli njih papak za rušenje predrasuda. Sad me popljujte, ali to je moje mišljenje.
Koju bolju informiranost učenika? Reci mi, ali stvarno iskreno, kakve veze ima vjeronauk s ekologijom?
adrijana je napisao/la:
Prva tvoja primjedba jest bila da je to diskriminirajuće za ostale učenike ne-katolike - primjedba koja uopće ne stoji, jer se ne radi o regionalnim i državnim natjecanjima iz obveznih predmeta, nego o onima koje je jedna udruga sama odredila. U normalnim društvima to je jednako pravo kao i organizirati natjecanje iz robotike ili radiogonometrije.
Ponavljam: nije diskriminirajuće organiziranje takvog natjecanja od građanskih udruga, diskriminirajuće je pokroviteljstvo istog od jedne po Ustavu sekularne države.
adrijana je napisao/la:
Druga opaska je bila da se ne bi trebalo miješati znanost i vjeru. I na to mogu samo komentirati da sve predrasude potječu iz nepoznavanja i neuvažavanja. Zašto bi znanost za učenike bila važnija ili prioritetnija od vjere ili umjetnosti ili kulture (koje god drugo područje uzeli)?
Da, ovu opasku i ponavljam. Ne bi trebalo miješati znanost i Vjeru u nastavnim predmetima. (BTW napisala si "vjeru" malim slovom

) Ovo nema veze s interdisciplinarnosti, jer Vjera ima jedan način spoznavanja istine a znanost drugi. Znanstvena je metoda nespojiva s vjerovanjem i dogmom i mislim da je njihovo miješanje štetno i za jednu i za drugu. Riskiramo dobiti monstrume tipa Inteligentni Dizajn. Ne mislim da bi znanost trebala biti prioritetnija bilo kojoj drugoj disciplini, tvrdim samo da ne postoji mogučnost spajanja znanosti i Vjere, jer su po metodi u kontrastu.
sara je napisao/la:
Bilo bi dobro da najprije upoznaš ono što kritiziraš!
Natjecanje iz ekologije tj. kviz Lijepa naša je ekipno natjecanje u kojemu su pitanja iz više područja, ali i iz svih viših razreda OŠ. Natjecatelji su po jedan iz 5. do 8. razreda. Za odgovore se dogovaraju. Dakle, po tvojoj logici je diskriminirano i dijete iz 5. razreda jer nije učilo kemiju pa ne može znati odgovor.
Nije mi sporan ni način kako funkcionira samo natjecanje. Diskriminacija je na sasvim drugom nivou, na pokroviteljstvu ministarstva jedne sekularne države, koja opet nije ostala neutralna po pitanju Vjere. Države koja je koristila svoj utjecaj i materijalnu infrastrukturu za promicanje religije jedne društvene skupine diskriminirajući tako ostale građane. To je onaj kontekst po kojem je prisutnost vjeronauka u školama problematično, ono mnoštvo malih sitnica, neugodnih situacija i indirektnog pritiska koji imaju za cilj nepravedno nametanje, a ne garantiranje prava većine.