Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 19:58

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 72 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5
Autor Poruka
PostPostano: Čet lis 06, 2011 18:47 

natjecanje iz ekologije

1. važno je znati da "osobito u modernom društvu" stvari ne funkcioniraju kao nekad.
nekad si išao na državno natjecanje koje organizira država i to je bilo to.
prije x godina moje je dijete išlo na natjecanje iz matematike pod kodnim imenom "klokan" i koje je bilo u školi,
ali mislim da nije bilo državno.
U tom smislu je i natjecanje iz ekologije u organizaciji Udruge Lijepa Naša koja je i intelektualni vlasnik projekta.
Činjenica je da su oni za svoju akciju dobili blagoslov državnih institucija i čak prilijepili pridjevak "Državno..." što možda i nije
skroz OK, ali čak se i to može afirmativno protumačiti, dakle kao natjecanje na razini države.
2. Spomenuta Udruga djeluje onako kako djeluje ima svoje ciljeve i okuplja ljude koji očito imaju pogled na ekologiju koji uključuje i vjeronauk.
U najmanju ruku, ekologija je važna za opstanak našeg planeta, a poznavanje religijske kulture predstavlja dosta
bitan aspekt ekologije, ali na žalost to netko "tko nije slušao vjeronauk možda i ne može pojmiti" (inače nisam član udruge)

3. Mislim da ateističke udruge zapravo pokazuju dosta netolerancije prema svemu što ima vjerski predznak,
pa već postaju dosadne jer im je jedini kriterij brisanje riječi "vjer" iz rečenica u kojoj postoji riječ "drž" po mogućnosti
predlažu zamjenu s riječju koja sadrži "znan".

Vrh

PostPostano: Čet lis 06, 2011 19:57 

atheos je napisao/la:
Primjer ti nije pogođen, ovo što se desilo je kao da na tvom navedenom primjeru imamo natječaj iz robotike u kojem se nalaze pitanja iz matematike, fizike, strojarstva, elektronike i vjeronauka.

Nikakvih problema ne bi bilo da se provjerava znanje iz vjeronauka na državnom natjecanju iz vjeronauka ili religijske kulture. Problem nastaje kad se provjerava znanje iz vjeronauka u natjecanju iz jednog područja koje ima veze isključivo sa znanosti i njenom metodologijom. U ovom slučaju imamo učenike koji se natječu u znanju iz ekologije, a pitanja su takva da ih u potpunosti mogu riješiti samo oni učenici koji pohađaju izborni predmet koji nema veze s ekologijom. Vjeronauk po definiciji funkcionira potpuno suprotno od znanstvene metode, koja bi se ovdje trebala stimulirati, a neki se stavovi u vjeronauku mogu interpretirati kao štetni za očuvanje okoliša.

Zamislite si natjecanje iz poznavanja kateheze u kojem se nalaze pitanja koja se uče u povijesti znanosti.

Jedino vidim da tvoje primjedbe nisu pogođene, jer zašto ne bi smjela neka udruga (u ovom slučaju to je "Lijepa naša") odrediti svoje predmete i kriterije? Taj kviz nije obvezan za škole i niti se ne provodi u svakoj školi. Osim toga, Ministarstvo ga je odobrilo vjerojatno jer je cilj udruge ovakvim kvizovima srušiti predrasude o nespojivosti znanosti i vjere ili zablude o njihovoj suprotstavljenosti. A to može samo ići na opće dobro učenika i na njihovu bolju informiranost i veću toleranciju.

Prva tvoja primjedba jest bila da je to diskriminirajuće za ostale učenike ne-katolike - primjedba koja uopće ne stoji, jer se ne radi o regionalnim i državnim natjecanjima iz obveznih predmeta, nego o onima koje je jedna udruga sama odredila. U normalnim društvima to je jednako pravo kao i organizirati natjecanje iz robotike ili radiogonometrije.

Druga opaska je bila da se ne bi trebalo miješati znanost i vjeru. I na to mogu samo komentirati da sve predrasude potječu iz nepoznavanja i neuvažavanja. Zašto bi znanost za učenike bila važnija ili prioritetnija od vjere ili umjetnosti ili kulture (koje god drugo područje uzeli)?

Vrh

PostPostano: Čet lis 06, 2011 20:07 

atheos je napisao/la:
adrijana je napisao/la:
atheos je napisao/la:

Za informaciju, postoje natjecanja (državna također) iz izbornih predmeta koja naravno ne pohađaju sva djeca (npr. robotika). Sad bi se kao neko dijete koje ne pohađa robotiku trebalo buniti da je diskriminirano jer ne može na natjecanje iz robotike??
To nema veze sa zdravom pameti.

Primjer ti nije pogođen, ovo što se desilo je kao da na tvom navedenom primjeru imamo natječaj iz robotike u kojem se nalaze pitanja iz matematike, fizike, strojarstva, elektronike i vjeronauka.

Nikakvih problema ne bi bilo da se provjerava znanje iz vjeronauka na državnom natjecanju iz vjeronauka ili religijske kulture. Problem nastaje kad se provjerava znanje iz vjeronauka u natjecanju iz jednog područja koje ima veze isključivo sa znanosti i njenom metodologijom. U ovom slučaju imamo učenike koji se natječu u znanju iz ekologije, a pitanja su takva da ih u potpunosti mogu riješiti samo oni učenici koji pohađaju izborni predmet koji nema veze s ekologijom. Vjeronauk po definiciji funkcionira potpuno suprotno od znanstvene metode, koja bi se ovdje trebala stimulirati, a neki se stavovi u vjeronauku mogu interpretirati kao štetni za očuvanje okoliša.

Zamislite si natjecanje iz poznavanja kateheze u kojem se nalaze pitanja koja se uče u povijesti znanosti.

Bilo bi dobro da najprije upoznaš ono što kritiziraš!
Natjecanje iz ekologije tj. kviz Lijepa naša je ekipno natjecanje u kojemu su pitanja iz više područja, ali i iz svih viših razreda OŠ. Natjecatelji su po jedan iz 5. do 8. razreda. Za odgovore se dogovaraju. Dakle, po tvojoj logici je diskriminirano i dijete iz 5. razreda jer nije učilo kemiju pa ne može znati odgovor.

Vrh

PostPostano: Čet lis 06, 2011 22:21 

Ok. Priznajem da ste djelomično u pravu. Potpuno sam previdio da je ovo natjecanje organizirano od jedne građanske udruge. Ova udruga može odrediti koje god kriterije hoće za svoje natjecanje. Kao da, recimo, evangelici organiziraju natjecanje u znanju na temu "Porijeklo života", pa postavljaju samo pitanja iz Postanka.

Glavna greška je u ovom slučaju bila na državi. Ministarstvo nikako nije smjelo dati pokroviteljstvo za takav događaj. Država mora biti neutralna glede svih svojih građana, a kao i obično privilegira samo jednu društvenu skupinu. Na taj je način država opet pogazila onaj neutralni okvir sekularizma koji bi trebao biti garantiran Ustavom i o kojem sam do besvijesti govorio na drugim temema.
Ne znam da li je stvarno tako, ali pitam se da li se plasman na tom natjecanju boduje i za upis u srednju školu?

adrijana je napisao/la:
Osim toga, Ministarstvo ga je odobrilo vjerojatno jer je cilj udruge ovakvim kvizovima srušiti predrasude o nespojivosti znanosti i vjere ili zablude o njihovoj suprotstavljenosti. A to može samo ići na opće dobro učenika i na njihovu bolju informiranost i veću toleranciju.

Ministarstvo ga je odobrilo iz sasvim drugih razloga. Kao i uvijek želi na mala vrata nametati svoju "državnu religiju", boli njih papak za rušenje predrasuda. Sad me popljujte, ali to je moje mišljenje.
Koju bolju informiranost učenika? Reci mi, ali stvarno iskreno, kakve veze ima vjeronauk s ekologijom?

adrijana je napisao/la:
Prva tvoja primjedba jest bila da je to diskriminirajuće za ostale učenike ne-katolike - primjedba koja uopće ne stoji, jer se ne radi o regionalnim i državnim natjecanjima iz obveznih predmeta, nego o onima koje je jedna udruga sama odredila. U normalnim društvima to je jednako pravo kao i organizirati natjecanje iz robotike ili radiogonometrije.

Ponavljam: nije diskriminirajuće organiziranje takvog natjecanja od građanskih udruga, diskriminirajuće je pokroviteljstvo istog od jedne po Ustavu sekularne države.

adrijana je napisao/la:
Druga opaska je bila da se ne bi trebalo miješati znanost i vjeru. I na to mogu samo komentirati da sve predrasude potječu iz nepoznavanja i neuvažavanja. Zašto bi znanost za učenike bila važnija ili prioritetnija od vjere ili umjetnosti ili kulture (koje god drugo područje uzeli)?

Da, ovu opasku i ponavljam. Ne bi trebalo miješati znanost i Vjeru u nastavnim predmetima. (BTW napisala si "vjeru" malim slovom :wink: ) Ovo nema veze s interdisciplinarnosti, jer Vjera ima jedan način spoznavanja istine a znanost drugi. Znanstvena je metoda nespojiva s vjerovanjem i dogmom i mislim da je njihovo miješanje štetno i za jednu i za drugu. Riskiramo dobiti monstrume tipa Inteligentni Dizajn. Ne mislim da bi znanost trebala biti prioritetnija bilo kojoj drugoj disciplini, tvrdim samo da ne postoji mogučnost spajanja znanosti i Vjere, jer su po metodi u kontrastu.

sara je napisao/la:
Bilo bi dobro da najprije upoznaš ono što kritiziraš!
Natjecanje iz ekologije tj. kviz Lijepa naša je ekipno natjecanje u kojemu su pitanja iz više područja, ali i iz svih viših razreda OŠ. Natjecatelji su po jedan iz 5. do 8. razreda. Za odgovore se dogovaraju. Dakle, po tvojoj logici je diskriminirano i dijete iz 5. razreda jer nije učilo kemiju pa ne može znati odgovor.

Nije mi sporan ni način kako funkcionira samo natjecanje. Diskriminacija je na sasvim drugom nivou, na pokroviteljstvu ministarstva jedne sekularne države, koja opet nije ostala neutralna po pitanju Vjere. Države koja je koristila svoj utjecaj i materijalnu infrastrukturu za promicanje religije jedne društvene skupine diskriminirajući tako ostale građane. To je onaj kontekst po kojem je prisutnost vjeronauka u školama problematično, ono mnoštvo malih sitnica, neugodnih situacija i indirektnog pritiska koji imaju za cilj nepravedno nametanje, a ne garantiranje prava većine.

Vrh

PostPostano: Čet lis 06, 2011 22:27 

Mislim da je Arsen jako dobro predvidio u kojem će se smjeru rasprava razvijati kad je napisao:

Citat:
3. Mislim da ateističke udruge zapravo pokazuju dosta netolerancije prema svemu što ima vjerski predznak,
pa već postaju dosadne jer im je jedini kriterij brisanje riječi "vjer" iz rečenica u kojoj postoji riječ "drž" po mogućnosti

:D :wink:

Vrh

PostPostano: Čet lis 06, 2011 22:42 

adrijana je napisao/la:
Mislim da je Arsen jako dobro predvidio u kojem će se smjeru rasprava razvijati kad je napisao:

Citat:

:D :wink:

Da, arsen je pogodio i nije mu bilo teško. Udruga Protagora ima u svom statutu borbu za sekularnu državu i ja to potpuno podržavam.

Morali biste shvatiti da sekularizam nije manifestacija netolerancije, nego do netolerancije dolazi kad sekularizma u državi nema. Negacija sekularizma Države i svih njenih institucija je brisanje onog neutralnog okvira unutar kojeg mogu djelovati sve društvene skupine. Taj se neutralni okvir zove članak 41. Ustava RH. Ako je djelovanje vas vjernika usmjereno na nametanje ili isticanje samo vašeg svetonazora (pa makar bili u većini), nemoj se ljutiti, ali vi tada pokazujete istinsku netoleranciju.

Vrh

PostPostano: Čet lis 06, 2011 23:48 

Sekularna država, moš si mislit što im je d toga??
Mislim da je ovim "sekularna država", samo izgovor za provokaciju i negaciju Boga u kojeg mi vjerujemo.
Donose se primjeri s kojima se "siluje" velika večina vjernika, i to, da je cilj da se ukine sve što ima ikakve veze s vjernicima da bi se otkinuli od države kao vjernici. I s tim nam se prakički nameče da budemo vjernici samo u Crkvi, a da se vani ponašamo kako gospodi ateistima paše. Jer njih očito jako vrijeđa križ na zidu ili nekakvo pitanje u nakakvom kvizu. To je očito i to se nemože sakriti, ma koliko se govorilo na finjaka o nekakvoj sekularizaciji i ravnopravnosti.
Ne brini, za paar godina, bit će vjeronauk izbačen, velika večina vjernika će plačati svojim porezom abortuse i mnoge kontracepcije (što sada se i događa), križevi će morati biti samo pod ključem, usvajat će djecu istospolni brakovi koji će ubrzo biti sklopljeni u hrvatskoj, embrijima se več dugo manipulira (ili kako ateisti vole reći od milja "smrzlići"), parade "ponosa" isto tako i da ne nabrajam.
Dakle, takve udruge se bune da im vjernici nešto nameću, a idu u drugu krajnost da će oni vjernicima nametnuti ono čega se vjernici najviše groze.
I to će biti za paar godina, i to svi dobro znamo.
I zato nam je jasno ovo trakeljanje o sekularnoj državi, koja je samo izgovor za puno veće planove!!

Vrh

PostPostano: Pet lis 07, 2011 01:24 

Alan Ford je napisao/la:
Sekularna država, moš si mislit što im je d toga??
Mislim da je ovim "sekularna država", samo izgovor za provokaciju i negaciju Boga u kojeg mi vjerujemo.
Donose se primjeri s kojima se "siluje" velika večina vjernika, i to, da je cilj da se ukine sve što ima ikakve veze s vjernicima da bi se otkinuli od države kao vjernici.

Vidiš Alane, meni je jako stalo do toga. Sekularna je država garant protiv jednog oblika diktature, što je teokracija. Ja ću se svim silama truditi da ja i moja djeca ne živimo u teokraciji ili državi koja ima elemente iste. Ne želim da moja djeca odrastaju u nekakvoj katoličkoj inačici Irana (ovdje sam išao u krajnost da bi ti dao ideju o čemu pričam, ali ne želim niti da se približimo tom modelu).

Ako je tebi sekularna država "negacija Boga" onda očigledno ne shvaćaš što taj pojam znači. To nije "silovanje" većine, nego poštivanje svih građana i većine i manjina.

Pogledaj članak 41. Ustava RH (onaj koji garantira sekularnost naše države) i reci mi gdje se tu zakidaju prava tebe kao vjernika?

članak 41. Ustava RH:

"Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države.
Vjerske zajednice slobodne su, u skladu sa zakonom, javno obavljati vjerske obrede, osnivati škole, učilišta, druge zavode, so­cijalne i dobrotvorne ustanove te upravljati njima, a u svojoj djelatnosti uživaju zaštitu i pomoć države."

Alan Ford je napisao/la:
Ne brini, za paar godina, bit će vjeronauk izbačen, velika večina vjernika će plačati svojim porezom abortuse i mnoge kontracepcije (što sada se i događa), križevi će morati biti samo pod ključem, usvajat će djecu istospolni brakovi koji će ubrzo biti sklopljeni u hrvatskoj, embrijima se več dugo manipulira (ili kako ateisti vole reći od milja "smrzlići"), parade "ponosa" isto tako i da ne nabrajam.
Dakle, takve udruge se bune da im vjernici nešto nameću, a idu u drugu krajnost da će oni vjernicima nametnuti ono čega se vjernici najviše groze.
I to će biti za paar godina, i to svi dobro znamo.
I zato nam je jasno ovo trakeljanje o sekularnoj državi, koja je samo izgovor za puno veće planove!!

Što će biti za "paar" godina ni ti ni ja nemamo pojma. Zato postoji demokracija, da se stvari mogu mijenjati bez da tamanimo jedni druge. Ili misliš da je i demokracija jakobinsko-iluminističko-zapadnjačko liberističko-masonsko-cionistička zavjera?
Po zadnjoj rečenici dalo bi se i to zaključiti.

Pošto sam iz tvog prethodnog posta shvatio da jedva čekaš skočit mi za vrat, evo sad sam ti dao priliku. Navali! Nisi ni prvi ni zadnji na ovom forumu.

Vrh

PostPostano: Pet lis 07, 2011 06:08 

Demokracija je čista iluzija floskula za one koji ne vide. Iza toga paravana se kriju oni koji su dobri manipulatori - kao da je masom problem upravljat, osobito prema zlu.
Očito je da jednom dijelu ljudi smeta sve što ima okus vjere. No, zasada smo vjernici u tolikoj većini da se ne usude baš krenut po svim frontovima. No, proživjeli smo mi komunističke progone pa ćemo i zloću ovakvih.

Vrh

PostPostano: Pet lis 07, 2011 08:05 

Teško je sada držati se teme (vjeronauk) no...
gledajući ekologiju na wikipediji, stvarno vjeronauk s time nema veze
wikipedija je napisao/la:
Ovaj se pojam često nepravilno koristi pri opisivanju aktivnosti vezanih uz zaštitu prirode.

Gledajući stranicu Udruge Lijepa Naša, zaključio sam da su oni ipak više orijentirani na zaštitu prirode. s druge strane, ne može se zanijekati uska povezanost ekologije sa zaštitom prirode, jer zaštita prirode za svoje djelovanje nužno treba rezultate ekoloških istraživanja. U svemu tome meni je razumljivo (ma koliko se pravi ekolozi ljutili) miješanje ta dva pojma pa onda i naziv "Natjecanje iz ekologije".
U mojoj slobodnoj interpretaciji, zaštita prirode je primarna zadaća svakog vjernika jer priroda pati zbog čovjekovog grijeha. Namjerno sam napisao ovakvu formulaciju jer bi se s njom mogli složiti vjernici svih religija uključujući i američke indijance.
Na koji način vjera daje naputke za očuvanje planeta mogao bi biti sadržaj vjeronaučnih pitanja. Ovo je moja špekulacija, pretpostavljam da je to tako, a ne "Perice, reci nam što o postanku svijeta kaže Biblija".
Udruga Lijepa naša na svojoj stranici hvali se međunarodnim referncama, za cijeli projekt kviza treba puno volje i angažmana i meni se čini da su zaslužili projekt i u ovom slučaju "ispalti mi se vjerovati u prosudbu institucije". No motivacija Protagore je bila "sudjelovanje na natjecanju djeteta koje ne pohađa vjeronauk", pa su se,tražeći neki dublji razlog, uhvatili "vjeronauk-znanost" argumenta.
Prema njihovoj teoriji, nikakva aktivnost vjernika se ne može odvijati jer to ne dozvoljava sekularna država.
Da je isti kviz Udruga organizirala bez pitanja iz vjeronauka, možda bi Protagora otišla korak dalje da ne može kršćanska udruga organizirati državne kvizove.
Tu je sad država već u ozbiljnim problemima, može imati kviz koji ima ili ne imati ništa (zeleni valjda nisu ništa smislili)
Jer je primarni cilj države afirmirati svoje građane i pomoći im u samoostvarivanju, a ne ukidati i zabranjivati
Kao što reče ati, za par godina ne znamo što će biti pa nije danas svejedno kako ćemo djelovati jer ako bude ništa, zna se da onda ulijeće krupni kapital i onda je gotovo. Samo će nam ostati TV da pratimo što se zbiva.

Vrh

PostPostano: Pet lis 07, 2011 08:08 

sara je napisao/la:
Demokracija je čista iluzija floskula za one koji ne vide.

Ježim se na pomisao kakva bi bila tvoja alternativa.

sara je napisao/la:
Očito je da jednom dijelu ljudi smeta sve što ima okus vjere. No, zasada smo vjernici u tolikoj većini da se ne usude baš krenut po svim frontovima. No, proživjeli smo mi komunističke progone pa ćemo i zloću ovakvih.

Napad na jednu negativnu pojavnost koja ima veze s Vjerom, ne znači nužno napad na Vjeru. Ja nemam ama baš ništa protiv Vjere, naprotiv. Kad bi netko pokušao negirati tvoje vjerske slobode borio bi se uz tebe da ih opet stekneš. Razmišljanja poput ovog gdje se sve postavlja kao manihejska borba Dobra i Zla, kao da živimo u "Gospodaru Prstenova", je refleksija nekih prošlih, davnih vremena i iskreno vrlo me brine. Nadam se da svi vjernici tako ne razmišljaju.

Vrh

PostPostano: Pet lis 07, 2011 10:06 

atheos je napisao/la:
sara je napisao/la:
Demokracija je čista iluzija floskula za one koji ne vide.

Ježim se na pomisao kakva bi bila tvoja alternativa.

sara je napisao/la:

Napad na jednu negativnu pojavnost koja ima veze s Vjerom, ne znači nužno napad na Vjeru. Ja nemam ama baš ništa protiv Vjere, naprotiv. Kad bi netko pokušao negirati tvoje vjerske slobode borio bi se uz tebe da ih opet stekneš. Razmišljanja poput ovog gdje se sve postavlja kao manihejska borba Dobra i Zla, kao da živimo u "Gospodaru Prstenova", je refleksija nekih prošlih, davnih vremena i iskreno vrlo me brine. Nadam se da svi vjernici tako ne razmišljaju.

Pa ti i ne radiš ništa drugo nego negiraš vjerske slobode, samo na prilično perfidan način - vjeru treba stjerat u potpunu privatnost, ne smije imati utjecaja ni na kakva društvena zbivanja, niti na javni moral tako da joj treba dodijeliti mjesto nekog sporednog, privatnog izbora.
I da, vjera se piše malim slovom, osim ako netko nešto izvodi.
I što te brinu moje alternative demokraciji, zar ona sama ne jede svoju djecu?!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 72 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5

Vrijeme na UTC + 01:00 sata