Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 28, 2026 21:37

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 22 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto kol 12, 2008 16:31 

Dragi mladi, dopustite da u vama zavlada novi život koji se rađa iz susreta s Kristom i bit ćete kadri biti apostoli njegova mira u svojim obiteljima, među svojim prijateljima, u svojim crkvenim zajednicama i u sredinama u kojima živite i radite, poručio je papa Benedikt XVI. tisućama mladih iz Italije i cijele Europe za vrijeme svečanog misnog slavlja na zaravni Montorso drugog dana svog posjeta poznatom marijanskom svetištu Loretu.

Imala sam priliku ,u zadnje vrijeme ..upoznati mladica, koji se svim silama bori,protiv danasnjih zabluda.medija i vjere drugih ..Mladic je u Katolickoj obitelji rodjen,primio Sakramente..ali ,jako malo primjerom svojih roditelja primo,to sto se tice vjere...Roditelji su mu "prakticni vjernici"
Tako je on po nagovoru majke isao u crkvu jedno vrijeme, a poslje ,kada je majka vidjela da ne koristi tjerati,odustala..I.tu je ..prestao ici u crkvu...Zivi je bez crkve...bez molitve...
Njegovi prijatelji ,.koji su mu bili primjer..u tome.....hm..???
Jedan ,katolik...ali nekako ga nije privlacio, jer je uvjek pricao o ciljiu,i o onome sto zeli ostvariti,ustvari postati,koje zvanje izabrati.,i kako zivot urediti .itd...
Drugi, prijatelj iz Rijec Zivota...ponudio mu dosta materijala,stiva i savjeta,preporuka...na cega je mladic nasjeo...Poceo ,se interesovati i postajalo mu sve zanimljivije...Cinilo mu se da to nekako vise odgovara njegovom izboru...jer on zeli "Sresti Zivoga krista"..i tako je poceo polako ,da "trazi svojega Boga"...Nekoga drugoga Boga...ne,kao kod katolika...da ide u crkvu,i da se klanja kipovima i Mariji..???
Ozbiljna stvar, mladic je zatecen,zbunjen....i dosao je na Katolicki forum...poceo da traazi rijesenje za sebe, ali je svojim pisanjem....sam sebi,naudio vise..nego sto je dobio pomoci...
Jer smo svi rekli da nije u pravu..Gdje je on ponovno stao zatecen...
Nije dobio odgovore,koje je trazio...A oni su mu "hitno potrebni".

Bog traži mlade velikog srca, koji su kadri u svom životu stvoriti prostor za njega, poručio je Papa u svojoj homiliji okupljenim mladima i ukazao da je poniznost pravi put koji valja izabrati, i to ne samo zato što je poniznost velika ljudska krepost, već zato što, prije svega, predstavlja način na koji djeluje sam Bog.
Imam sjecaj,da je on mladic...koji bas trazi prostor za Boga...Pokusala sam mu pisanjem pp,da pomognem na moj jednostavan nacin,obicni naci...koliko sam znala iz mojeg ,vlastitog iskustva..ali ne zan jos uvjek dali sam uspjela...Njegova pitanja su pretezno.napisana."citatima iz Biblije",koji su meni poneki puta preteski za tumacenje...
Nisam znala,koga da mu preporucim,i gdje da se obrati...Potrazila sam slicne primjere na Katolickim stranicama,i u G.K...ali nista nisam pronasla...
Ostali smo i dalje u kontaktu,i svaki dan izmjenjujemo pisma...Imam osjecaj,da mi je potrebna pomoc,kako da mu pomognem...Da mu ne nametnem moja,nego da on sam prosudi...
Sta je pravo za njega...Sigurno ,da bi mi bilo drago...da ostane roditeljskoj tradiciji vjeran...
ali ,ipak njegova slobodna volja odlucuje...
"Stoga plivajte protiv struje: ne slušajte glasove koji dopiru s raznih strana propagirajući načine života protkane nadutošću i nasiljem, bahatošću i uspjehom pod svaku cijenu, vanjštinom i onim 'imati', nauštrb onoga 'biti'. Kolikim ste porukama obasuti upravo vi, koje prije svega šire mass mediji. . [/b]
Evo,on nije bio spreman plivati protiv struje, jer nije prepoznao..s koje strane dolazi vjetar koje struje,i kuda ti valovi nose...Jer ga brzo odbacilo na krivi put....
[b]Benedikt XVI. je pozvao mlade da se naprotiv opredijele za druge putove koje pokazuje prava ljubav: putove umjerenog i solidarnog načina života, iskrenih i čistih odnosa u ljubavi, predanosti u studiju i radu, te snažne zainteresiranosti za opće dobro
.
Recimo,taj mladic...nije upoznao ljubav Bozju u svojoj obitelji...Otac,mu nije isao u crkvu...a majka..tu i tamo..Drustvo ,prijatelja slabo, djevojke takodjer...??
Ne bojte se, poručio je nadalje Papa, biti drukčiji i što ćete biti kritizirani zbog svog vladanja koje će se mnogima činiti gubitničkim i zaostalim: vaši vršnjaci, ali i odrasli, a napose oni kojima su evanđeoski način razmišljanja i vrijednosti daleki, imaju snažnu potrebu vidjeti nekoga tko se usudi živjeti prema punini čovještva koje je očitovao Isus Krist. Put poniznosti, prema Papi, nije put odricanja već hrabrosti.
Eto,on bas sebe vidi takvog...sto je postao drugaciji,sto ga kritiziraju i njegovi,ne obraca mnogo paznje na to...?? No,ipak trazi i dalje objasnjenje..i raspravu,razlike izmedju nase RKC i njegove nove odluke...Novog nacina vjerovanja...Trazenja Boga...
"To nije rezultat poraza već rezultat pobjede ljubavi nad sebičnošću i milosti nad grijehom. Naša vjera ne predlaže niz moralnih zabrana, već radosni hod u svjetlu Božjega 'da'", rekao je Papa.

Tu se on protivi moralnom roditeljskom zakonu...Zasto on sam ne moze odluciti,sta on zeli biti...?Kako on dozivljava i zeli zivjeti..zivot za Isusa krista...???? .

Molim vas,da mi odgovorite...i pomognete savjetom....Kako se vjerik,treba ponasati u ovakvim situacijama...???U ovom slucaju,ja???

Vrh

PostPostano: Uto kol 12, 2008 17:15 

:wink: Puno ima mladih ljudi koji traže odgovore u vezi vjere. Malo ih nalazi jer njihovi vršnjaci im sami neznaju pomoči, a mnoge koji su vjernici ne more takva pitanja jer svoju vjeru uzimaju kao nešto gotovo a to je pripadnost. Ja sam kršten i katoličkoj crkvi - dakle ja sam katolik i ne moram ništa više razmišljati.
Najbolji put da se čovjek približi Bogu jest direktno obračanje Bogu. Poput neke molitve: ''Gospodine ja sam tu. Tražim te. Treba mi tvoja pomoč, vodstvo, milost.... Daj mi Gospodine osobu koja će me privesti k tebi. Odgovoriti na moje upite....''
Ako nema takve ili slične molitve onda sve ostaje na znanju, a ono je takvo kakvo mu ga netko servira. To može biti neka sekta koja će mu ponuditi prihvatljive odgovore. Svakako mu reci da se citatima iz sv. Pisma ništa ne postiže ako se Pismo ne poznaje i ako se nezna tumačiti. Za to mu treba savjet teologa koji poznaje Bibliju. Bibnlija nije obična knjiga poput nekog zakonika i slično. U njoj se može brzo izgubiti.
Svoja pitanja preko tebe ili osobno može postaviti i na ovom forumu.
Sama znaš što su forumi. To je sastajalište kojekavih čudaka koji jedva čekaju da nekoga napadnu ili da pokažu svoje (ne)znanje. Imao sam do sada prilike sresti vjerski nepoučene ljude koji su na temelju svoga domišljanja napadali sve oko sebe, umjesto da se dadu poučiti. To je nedostatak foruma.

Vrh

PostPostano: Uto kol 12, 2008 18:55 

angelus je napisao/la:
:wink: .
Najbolji put da se čovjek približi Bogu jest direktno obračanje Bogu. Poput neke molitve: ''Gospodine ja sam tu. Tražim te. Treba mi tvoja pomoč, vodstvo, milost.... Daj mi Gospodine osobu koja će me privesti k tebi. Odgovoriti na moje upite....''
.

Da, tako je..obracenje Bogu..je najvaznije,upravo s molitvom...Dala sam mu prijedlog,da ..Razgovara s Isusom...svaki dan..ako ne zna da moli..jer molitva ja Razgovor s Bogom...
Citat:
Ako nema takve ili slične molitve onda sve ostaje na znanju, a ono je takvo kakvo mu ga netko servira. To može biti neka sekta koja će mu ponuditi prihvatljive odgovore. Svakako mu reci da se citatima iz sv. Pisma ništa ne postiže ako se Pismo ne poznaje i ako se nezna tumačiti. Za to mu treba savjet teologa koji poznaje Bibliju. Bibnlija nije obična knjiga poput nekog zakonika i slično. U njoj se može brzo izgubiti.

Uprovo sam mu to i rekla, jer ja sam odgojena i odrasla u RKC...bez Biblije...nije je imala svaka kuca,samo par..u zupi...,odnosno po selima,.nego se posudjivala i prepricavala svaki dan..."od usta do usta"
Citat:
Svoja pitanja preko tebe ili osobno može postaviti i na ovom forumu.
Sama znaš što su forumi. To je sastajalište kojekavih čudaka koji jedva čekaju da nekoga napadnu ili da pokažu svoje (ne)znanje. Imao sam do sada prilike sresti vjerski nepoučene ljude koji su na temelju svoga domišljanja napadali sve oko sebe, umjesto da se dadu poučiti. To je nedostatak foruma

Apsolutno je tako...Steta je sto forumi ,ne koriste u punom smislu, Ocu nasem nebeskom...vec ljudi ciljaju da napadnu ...,da se rugaju,da stvaraju zablude...pogotovo u tumacenju Biblije...

Lijepi odgovor...Hvala dragi Brate... :wink:

Vrh

PostPostano: Uto kol 12, 2008 19:28 

Angelus...
Citat:
Svoja pitanja preko tebe ili osobno može postaviti i na ovom forumu

Evo,ovo sam kopirala, sto mi je poslao,mladic da mu objasnim....protumacim....???

Citat:
10 Ali nesretnici su oni - i u mrtve se predmete ufaju - koji bogovima nazivaju djela ruku čovječjih: zlato i srebro, umjetno obrađeno, životinjske likove, bezvrijedni kamen isklesan drevnom rukom. 11 Posiječe drvodjelja prikladno drvo, brižljivo mu oguli koru i s divnim umijećem načini predmet koristan za svagdašnju upotrebu. 12 A triješće što preostane upotrijebi da spremi jelo kojim se siti. 13 Ostane mu komad koji nije ni za što, drvo krivo i kvrgavo: uzme ga i u dokolici marljivo izrezuje, oblikuje ga umijećem nehotičnim, dade mu lik čovječji; 14 ili izdjelja od njega kakvu bezvrijednu životinju, crljenkom je oboji, crvenilom naliči, premaže joj svaku pjegu. 15 Konačno joj načini prikladnu kućicu, metne na zid i prikuje željeznim čavlom. 16 Pobrine se tako za nju da ne padne, dobro znajući kako sebi sama pomoći ne može: jer je lik kojem treba tuđe pomoći. 17 I poslije svega toga on se ne stidi tu neživu stvar nagovarati i njoj se moliti za imetak, za ženidbu i djecu, i za zdravlje svoje zaziva nemoć, 18 za život preklinje smrt, i utječe se za pomoć samoj nemoći, za putovanje onomu koji ne može ni nogom maknuti; 19a svoje dobitke i pothvate, za uspjeh u svojem poslu, on traži snage u onoga komu su ruke najnemoćnije.

Vrh

PostPostano: Sri kol 13, 2008 06:14 

:wink: Ovo što navodiš odnosi se na idolopoklonstvo.
Što je idolopoklonstvo? To je poganski običaj da se od kamena, metala ili drveta izdjela lik božanstva i taj napravljeni lik se smatra bogom. Njemu se prinose žrtve i njemu se klanja. Zlatno tele kod Izraelaca npr. Stoga je u Bibliji i to u Starom zavjetu neprestana borba protiv idolopoklonstva.
To nema nikakve veze sa slikama koje mi vjernici katolici i pravoslavni imamo, premda je bilo u povijesti pokušaja da se unište ikone (ikonoklasti) na Istoku i u protestantizmu na Zapadu, upravo na temelju tih starozavjetnih zapovijedi.
Dokle god vjernik koristi sliku ili kip da ga prisjeti, da mu približi lik sveca Marije..., a ne da taj lik smatra svetim sve je ok. U povijesti crkve bio je običaj i još postoje stare slike Boga Oca. Danas nam to izgleda naivno i ne bi si trebalo tako Boga Oca predstavljati, jer mu lik ne znamo.
Mi se vjernici prema slikama svetih odnosimo kao prema fotografijama svojih najdražih. Majka nosi u novčaniku sliku svoga djeteta. Koje ako je daleko gleda tu sliku i poljubi ju. Tako i mladić i djevojka sa svojom ljubljenom osobom. To nije idolopoklonstvo.
Nego, taj tvoj mladić je već duboko zaglibio i nalazi se u šakama neke sekte poput svjedoka Jehovinih, a oni svoje aspirante ne puštaju tako lako iz ruku. Postoji knjiga ( ne pada mi sad na pamet naslov) može se nabaviti u našim crkvenim knjižarama i u njoj imaš sve odgovre koje subotari i jehovci ističu kao perjanice svoje prave vjere, a radi se o notornom nepoznavanju Pisma uza sve njihove puste citate. Te su sekte osnovali ljudi samouki, koji su u ruke dobili Sveto pismo i kako nisu bili poučeni, niti su poznavali ono što mi zovemo tradicija Crkve i crkveno učiteljstvo, jasno, da su počeli otkrivati toplu vodu.

Vrh

PostPostano: Ned kol 17, 2008 18:54 

Hvala Angelus....kopirala sam tvoj post...i dodala ovaj link..
http://defensorfidei.blog.hr/2007/10/in ... 23429852...
U medjuvremenu se dogodilo nesto sto je islo u prlog..nasoj vjeri...Mislim da smo probili led...
Danas je isao u Crkvu...nakon dugo vremena...Tesko nam je komunicirati,jer jos uvjek trazi objasnjenja.i usporedu.Imam osjecaj,da Bog zna u svakoj prilici,na koji nacin i kako pomoci...

Tko moze...molim vas stavite ga u svoje molitve..(i za mene..ako mogu da mu budem na pomoci).Hvala..

Vrh

PostPostano: Čet kol 21, 2008 23:41 

Cesto nas protestanti lazno optuzuju da se klanjamo kipovima i Mariji. Ali kad ih pitas da ti pokazu gdje Katolicka Crkva uci da se treba klanjat kipovima i Mariji onda ne daju odgovor. U Bozjem Hramu su bili urezani likovi i kipovi kerubina, kao i na Kovcegu Saveza, zar su im se Izraelci klanjali? Nisu, klanjali su se Bogu kao i mi!

Vrh

PostPostano: Pet kol 22, 2008 02:12 

Matej 12
"....U ono vrijeme prolazio je Isus subotom kroz usjeve. Učenici su njegovi ogladnjeli te počeli trgati klasje i jesti. 2 Vidjevši to, farizeji mu rekoše: "Gle, učenici tvoji čine što nije dopušteno činiti subotom." 3 On im reče: "Niste li čitali što učini David kad ogladnje on i njegovi pratioci? 4 Kako uđe u Dom Božji te pojedoše prinesene kruhove, a to ne bijaše slobodno jesti ni njemu ni njegovim pratiocima, nego samo svećenicima? 5 Ili zar niste čitali u Zakonu da subotom svećenici u Hramu krše subotu, a bez krivnje su? 6 A velim vam: veće od Hrama jest ovdje! 7 I kad biste razumjeli što ono znači: Milosrđe mi je milo, a ne žrtva, ne biste osudili ove nekrive. 8 Ta Sin Čovječji gospodar je subote!..."

Dobrodosao crusadercro,
Nitko se danas vise ne klanja kamenim kipovima na taj nacin, cak ni oni sto donose debele kamene "bude" u spavacu sobu! Stoga, je neopravndano da protestani vide katolicku ikonografiju kao fizicko poklonstvo, a opet, ni mi katolici ne mozemo reci da nekrscani danas stvarno dozivljavaju da je Bog u kamenu. Onda bi plitko razmisljali isto kao i ovi protestanti. Ocigledno ti protestanti ne mogu cjelovito uvidjeti Isusovu poruku MILOSRDJA, a s druge strane, pre-mnogi katolici osjecaju ZRTVU zdravo-za-gotovo i zapadaju u moderno-farizejsko poklonstvo!

Medjutim, ako se procita raniji ulomak iz Mt 12 uvidjet ces da se covjek moze neprikladno klanjati cak i onda kada je u Bozjem hramu!
Ovdje treba uvidjeti suptilni oblik klanjanja tradiciji i zakonskim obrednim procedurama. Isus otvoreno objasnjava ucenicima da covjek treba djelovati iz ljudske ljubavi. Razumjevajuci ljudsku potrebu (i tako banalnu kao glad), covjek nema smisla da ide u poklonstvo Zakonu ili obredu i da zapostavi covjekove najosnovnije potrebe. Cesto i danas postoji ista vrsta poklonstva za koju Isus ima vrlo logicnu i milosrdnu poruku: "Ta Sin Covjecji gospodar je subote!" ... a ne vjerski zakonik!

Angelusova pretpostavka da danas postoje jos uvijek ljudi koji se klanjaju kipovima kao bozanstvima nije u potpunosti osnovana. U tom procesu obozavatelj je usmjeren na jednu drugaciju stvarnost od stvarnosti KAMENA od kojih je oblikovan kip. Prilicno je iskarikirana predodzba o tome sto ljudi stuju kad stoje pred krizem ili kipom Sv. Ante ili Bude. Kad bi se iskreno preslo preko povrsnosti i da se preispita subjektivno iskustvo stovatelja doslo bi se do spoznaje da se stovatelji ne obracaju STVARNO prema kamenu (kao sto se cesto nabusito zeli prikazati). Kad angelus govori o tome kako je u krscanskom poklonstvu sa slikama, ikonama, kipovima, krizevima i hramovima nesto drugo u pitanju (od ovog kvazi-poklonstva) onda on previdja cinjenicu da ce to ISTO izjaviti svi danasnji obazavatelji ne-krscanskih kipova, ikona, hramova, itd. On prisvaja krscanske karakteristike svijesti i razbora prema krscanskim objektima stovanja na odvojen nacin od nacina na koji to cine ne-krscani - iako stvarno i jedni i drugi koriste slicnu svijest i slicni razbor.

Bitno je uvidjeti srz Isusovih rijeci o odnosu s Bogom (i drugim ljudima). Isus prije svega od covjeka zahtjeva logicnost i razboritost uma da uvidi sto je stvarno potrebno covjeku i kad to uvidimo, da DJELUJEMO u skladu s tom potrebom. U tome se ogleda MILOSRDJE: djelovati iz ljubavi prema onome sto covjeku konkretno treba! ZRTVA je dakle, oblik djelovanja gdje je covjek primoran zakonskom obvezom ili stovanjem Zakona. Takav oblik poklonstva(zrtveni) je daleko suptilniji i za danasnje vrijeme ucestaliji od banalnih poklonstava savjesti prema SPOMEN-OBJEKTIMA. Taj oblik poklonstva je poklonstvo SPOMEN-CINOVIMA. Buduci da je manifestiranje (ociglednost) ovog poklonstva teze primjetljivo - od SPOMEN-OBJEKATA - SPOMEN-CIN poklonstvo je opasnije i struja s kojom se covjek danas bori. No Isus u gore navedenom ulomku daje jasan primjer kako se odnositi prema takvom obliku poklonstva - logicnom ljubavlju (...ucenici ogladnjeli..., kad ogladnje Davi i njegovi pratioci...).

Kad se govori o spomen-objektima koji osjetilno (vizualno ili cujno) podsjecaju prema istinskom izvoru stovanja, ovdje se radi o PRECEPCIJI I SPOSOBNOSTI ZAMISLJANJA covjeka da odrzava u svojoj svijesti i srcu vezu sa izvorom stovanja i ljubavi.
Ono sto ne dobiva dovoljan naglasak u crkvenim krugovima je nuznost da covjek razvija i ojacava TE oblike svoga unutrasnjeg zivota. Postoje sasvim prikladne metode i pristupi razvoju tih ljudskih sposbnosti medjutim, njihova primjena se sistematski izbjegava ili se ignorira. Svakome tko je iole razuman i samosvjestan, je jasno da su spomen-objekti pomocno sredstvo za odrzavanje veze sa nevidljivim izvorem stovanja. Iako ljudi imaju vanjska osjetila (oci, jezik, usi,itd) da ih stavljaju u sluzbu(vizualnu, cujnu) ove veze, u covjeku postoje i unutarnja osjetila koja na slican nacin zahtjevaju da budu u sluzbi odrzavanja veze sa nevidljivim. Razvoj tih osjetila i primjena tih ljudskih organa se pre-cesto ignorira i ne pridaje im se dovoljan naglasak.

Dakle, treba razlikovati SPOMEN-OBJEKT poklonstvo od SPOMEN-CIN poklonstva i... djelovanje iz LJUBAVI i MILOSRDJA.
Nekima je lakse plivati niz jednu struju, nekima niz drugu, a nekima niz trecu struju.

Vrh

PostPostano: Pet kol 22, 2008 04:34 

Crkva je zajednica vjernika. Mi smo Crkva. Isto tako smo i gresnici, ali ako netko od nas grijesi ne znaci da nas to uci Crkva. Crkva zabranjuje idolopoklonstvo, kao i bludnost, i ostale grijehe. Optuzivat katolike da se klanjaju kipovima je LAZ. A pisano je: "NE SVJEDOCI LAZNO NA BLIZNJEGA SVOGA!" (Izl 20, 16)

Vrh

PostPostano: Pet kol 22, 2008 20:20 

Citat:
ING je napisao/la:

Angelusova pretpostavka da danas postoje jos uvijek ljudi koji se klanjaju kipovima kao bozanstvima nije u potpunosti osnovana. U tom procesu obozavatelj je usmjeren na jednu drugaciju stvarnost od stvarnosti KAMENA od kojih je oblikovan kip. Prilicno je iskarikirana predodzba o tome sto ljudi stuju kad stoje pred krizem ili kipom Sv. Ante ili Bude. Kad bi se iskreno preslo preko povrsnosti i da se preispita subjektivno iskustvo stovatelja doslo bi se do spoznaje da se stovatelji ne obracaju STVARNO prema kamenu (kao sto se cesto nabusito zeli prikazati). Kad angelus govori o tome kako je u krscanskom poklonstvu sa slikama, ikonama, kipovima, krizevima i hramovima nesto drugo u pitanju (od ovog kvazi-poklonstva) onda on previdja cinjenicu da ce to ISTO izjaviti svi danasnji obazavatelji ne-krscanskih kipova, ikona, hramova, itd. On prisvaja krscanske karakteristike svijesti i razbora prema krscanskim objektima stovanja na odvojen nacin od nacina na koji to cine ne-krscani - iako stvarno i jedni i drugi koriste slicnu svijest i slicni razbor.

:wink: Što je tebi čovječe? Zar ti ne čitaš što drugi kaže, ili ti je samo potreban suparnik u kilometarskim raspravama?
Ja sam prvenstveno govorio o idolopoklonstvu kako ga shvaća Biblija. Naveo sam zlatno tele koje su napravili i kojemu su se klanjali: ''Ovo je tvoj bog Izraele..''
Jednako tako još uvijek u nekim primitivnim civlizacijama postoji idolopoklonstvo; što znači taj dotični idol (od drveta ili kamena ) je bog, a ne neko nevidljvo božanstvo koje bi taj idol predstavljao.
Daj se uozbilji, stvarno pretjeruješ. Čak si me naljutio, a to nije dobro jer sada moram piti čaj od bosiljka da ''demon'' ljutnje napusti moj duh; smiješni čovječe!

Vrh

PostPostano: Uto kol 26, 2008 02:45 

crusadercro, angelus
Zavisi kako se idolopoklonstvo definira. Eto par vidova dolje:
- kao stovanje nekrscanskih bozanstava koja su predstavljena materijalnim objektima
- kao stovanje materijalnih objekata kao bozanastvima samim
- kao stovanje nekrscanskih bozanstava koja nemaju nikakvu materijalnu reprezenataciju
- kao stovanje krscanskih svetaca i simbola predstavljenih materijalnim objekatima
- kao stovanje krscanskih materijalnih objekata kao bozanstva sama (starozavjetna telad)
- kao stovanje krscanskih ili nekrscanskih ideja, entiteta i ostalih nematerijalnih oblika

U svakom slucajum srzno za idolipoklonstvo je da se nesto sto je u svojoj naravi NEMATERIJALNO tj. duhovno, postovjecuje sa MATERIJALNIM ili kroz MATERIJALNO predstavljanje sluzi kao navodna veza kao NEMATERIJALNOM (duhovnom).
U mislima, u srcu i djelima mozemo biti sa dusama preminulih ili temeljima nase vjere i konacno Bogom, ali uzimati materijalne objekte kao posrednike ili vezu sa Bozanskim je u manjoj ili vecoj mjeri oblik idolopoklonstva - bez obzira na religiju ili nauk u kojem se prakticira ovo stovanje.

Leja,
Mladic kojeg opisujes u uvodnom postu je iskreni tragac Istine i cini se, spreman da zapliva uzvodno ili nizvodno. Vjerujem da je svatko prosao kroz slican "plivacki" put. Nadalje, vjerujem da covjek treba biti KONTINUIRANO uronjen u struju drustvenog i vjerskog zivota u svim svojim aspektima. Medjutim, nalazim da velik broj krscana "stoji na obalama" te struje u "sigurnom" zaledju katolickog uvjerenja da je sve jasno i da nema potrebe vise za traganjem. U ovom polozaju se cesto mozemo naci ako uzmemo da se Istine ne trebaju preispitivati i nalaziti jasniji smisao koji je primjenjiv za danasnje vrijeme, odredjene ljude i odredjene slabosti u drustvu, itd.

Nisam siguran u kojoj funkciji si ispisivala papine rijeci izmedju svog svjedocanstva o ovom mladicu (mozda mozes pojasniti), no papine rijeci - ako su bas tako bile izrazene - o poniznosti prema njemu (papi) vjerovatno ne bi pruzile konstruktivan savjet u mladicevom traganju na pravi put.
"...Ne bojte se, poručio je nadalje Papa, biti drukčiji... Put poniznosti, prema Papi, nije put odricanja već hrabrosti..." Te papine rijeci se cine vrlo neumjesno usmjerene prije svega zato sto prakticni krscani zive (i vecina mladih kojima papa govori tom prigodom) zivot u svojim lokalnim mjestima i sa ljudima prema kojima trebaju izrazavati svoju svesrdnu poniznost. Njihovo prakticno izlaganje prema papi je rijetka (osim ako osoba nije biskup koji je u svakodnevnom oodnosu sa papom). Stoga, pitanje je na koji nacin se ocituje ili se treba ocitovati poniznost papi? Da li je umjesno da papa sam za sebe izrazava potrebu ostalih da budu ponizni njemu samom? Kad bi to netko drugi izrazio onda bi to stojalo umjesno, ali kad to covjek izrazava sam za sebe - ne nedostaje li upravo tada njegove osobne poniznosti prema ostalima (ukljucujuci i te mlade)? Covjeku se ne moze, a da se ne ucini neuctivim tako izrazavati...(mozda sam krivo shvatio citat).

Vrh

PostPostano: Uto kol 26, 2008 08:59 

Jedna poljska poslovica kaže "Da bi se došlo do izvora rijeke, valja plivati protiv struje."

Vrh

PostPostano: Pon ruj 01, 2008 15:23 

"Stoga plivajte protiv struje: ne slušajte glasove koji dopiru s raznih strana propagirajući načine života protkane nadutošću i nasiljem, bahatošću i uspjehom pod svaku cijenu, vanjštinom i onim 'imati', nauštrb onoga 'biti'. Kolikim ste porukama obasuti upravo vi, koje prije svega šire mass mediji. .

Kako sam vec prije navela,nisam skolovana,i ne istrazujem Bibliju i biblijske citate...
Odrasla sam bez Biblije...gdje se od usta do usta prepricavala....
Za mene je Vatikan i Papa ...RKC..."zakon"..Moji pradjedovi i svi su zdravo zivjeli svoju vjeu...
Pa tako i ja zelim ono sto sam nasljedila,da nastavim....Stijenu koji su moji stari izgradili...
stoji cvrsto...
Zivim na zapadu i vidim kako danasnji mladi imaju tesko,jer se "tuku" s medijama i istrazivanjem nekog novog odkrica...
Pa tako i ovam mladic,u mojim ocima....trebao bi da se bori protiv struja,koje ga odbacuju na drugu stranu..Mozda je u pocetku interesantno,jer je nesto novo....i vise "prakticno" ponudjeno...Ne mora rano da ustaje i da ide na sv.mise...Ne mora da se zrtvuje,dariva...i da istinski zivi tu svoju vjeru...
On svoju vjeru nalazi samo u "citanju" Biblije...izricito ono sto se protivi RKC,jer blati ono sto Sakramentima dobio....i primio u svojem mladom zivotu...
Citat:
Nisam siguran u kojoj funkciji si ispisivala papine rijeci izmedju svog svjedocanstva o ovom mladicu (mozda mozes pojasniti), no papine rijeci - ako su bas tako bile izrazene - o poniznosti prema njemu (papi) vjerovatno ne bi pruzile konstruktivan savjet u mladicevom traganju na pravi put.

Moj otac ima danas 86 godina...meni kao djetetu ,usadio je u srce...licno meni,i nama katolicima...Da je jedna Sveta Katolicka i Apostolaska Crkva...Da nasljednik Petrov,danasnji Papa..sve odlucuje..Ako se nesto mijenjenja..reko mi je..."uvjek ces na vrijeme saznati u Crkvi,
i zapamti kceri...svjedoci,stiti i brani svoju vjeru na svakom koraku..,jer dolaze teska vremena.."I evo, stvarno su dosla drugacija i teska vremena,kada nam mladez sve nesigurniji bivaju...Obitelji nam postaju sve vise "prakticne vjere",a tko prepustaju djeci da slobodu da sami odlucuju sta cu biti...Drugim rijecim doslo je vrijeme,kada nam nista vise nije sveto..????
Apslolutno nemam nista protiv drugih religija,jos i za ekumenizam,da zajednicki zivimo i svjedocimo svoju vjeru..svatko svoju vjeru.Ali sam protiv nasilno odvlacenja ,zabludom u druge religije...pogotovo s takvim trikovima,kojima su i internet stranice pune....
I smatram ,da je moja RKC duzna da se vise posvetimo i stanemo u obranu, tim strujama koje krivo nose...
Ne mogu da se upustam u duboke diskusije,jer nemam znanje za to...Meni je bio potreban odgovor,a dobila sam ga....i Bogu hvala...

A na ovu temu,mogu se i drugi nadovezati sa svojim pitanjima, nisam striktno stavila ...samo za ovoga mladica....

Vrh

PostPostano: Uto ruj 02, 2008 00:31 

Leja, hvala na svjedocanstvu.
Stvari kakve ih znamo danas su izuzetno teske, medjutim, da je Isus mogao odgovriti tvom ocu, onda bi mu vjerovatno rekao biblijskim rijecima: ono sto jos predstoji je daleko daleko teze od ovoh vremena...
No isto kako Isus ulijeva nadu i trazi od nas covjecnost i ljubav za druge ljude - tako i mi trebamo ustrajati da ne ispustimo te njegove spasiteljske rijeci.
Ono sto vidimo upravo jest, silina sekularistickog i posvojnog duha: ovamo, ovamo, ovo je istinska vjera, ono je spasiteljska vjera, itd. medjutim, ljubav za sva bica je potrebna da dosegnemo Isusovu preporuku da ljubimo jedni druge.

Jer ako ljubimo samo SVOJU vjeru i SVOJU vrstu, slaba nam je placa - i cigani ljube samo svoju bracu!
Najtuzniji otpad o Isusovih zapovijedi se dogadja upravo u sferi vjerske posvojnosti i pravovjernosti koju i jedni i drugi i treci i cetvrti izjasnjavaju pred svijetom... i upravo tu je ljudsko srce najranjivije...

Vrh

PostPostano: Uto ruj 02, 2008 16:29 

ING je napisao/la:

Ono sto vidimo upravo jest, silina sekularistickog i posvojnog duha: ovamo, ovamo, ovo je istinska vjera, ono je spasiteljska vjera, itd. medjutim, ljubav za sva bica je potrebna da dosegnemo Isusovu preporuku da ljubimo jedni druge.

Jer ako ljubimo samo SVOJU vjeru i SVOJU vrstu, slaba nam je placa - i cigani ljube samo svoju bracu!Najtuzniji otpad o Isusovih zapovijedi se dogadja upravo u sferi vjerske posvojnosti i pravovjernosti koju i jedni i drugi i treci i cetvrti izjasnjavaju pred svijetom... i upravo tu je ljudsko srce najranjivije...

Oprosti ING...ali ja svoje volim a tudje postivam,i nigdje nikada nisam nista rekla protiv drugih...
Rekla sam ovdje ,za ovog mladice...jer znam ..na kakav nacin mu je podmetnuto...
Ja nikada osobno nebih bila u stanju otici medju mlade i poceti im pricati...kako su oni u zabludi, i kako trebaju preci na moju religiju...Bombadirati ih mojim dokazima (???) kakvim..?

Dali bih smjela da saznam, kojoj Religiji ti pripadas...???

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 22 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata