Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 14:37

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 789 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 53  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri stu 09, 2011 10:01 

Katolik-SDPovac je napisao/la:
Saro, žao mi je što tako misliš. Ja smatram da je Srbija poražena, potučena i dotučena do nogu. Oduzimanjem Kosova stvarno su spali na beogradski pašaluk. Srbija je izgubila sve ratove u kojima je sudjelovala, pa tako i Domovinski. A to da ima usijanih glava, ima, isto kao što ih je bilo i u Njemačkoj poslije rata. Čisti dokaz su neonacistički pokreti koji u Njemačkoj na žalost imaju sve više i više pristaša.

Ja te molim argumente za tvoje tvrdnje. Ostavi Kosovo - riječ je o onome što je napravljeno u Hrvatskoj. Koliko je njih odgovaralo za masovna silovanja po logorima? Što je s političarima tzv. Krajine? Koliko je još nestalih za koje njihovi susjedi ne žele dati podatke gdje su im tijela bačena? I da dalje ne nabrajam

Vrh

PostPostano: Sri stu 09, 2011 11:07 

sara je napisao/la:
Saro, žao mi je što tako misliš. Ja smatram da je Srbija poražena, potučena i dotučena do nogu. Oduzimanjem Kosova stvarno su spali na beogradski pašaluk. Srbija je izgubila sve ratove u kojima je sudjelovala, pa tako i Domovinski. A to da ima usijanih glava, ima, isto kao što ih je bilo i u Njemačkoj poslije rata. Čisti dokaz su neonacistički pokreti koji u Njemačkoj na žalost imaju sve više i više pristaša.

Ja te molim argumente za tvoje tvrdnje. Ostavi Kosovo - riječ je o onome što je napravljeno u Hrvatskoj. Koliko je njih odgovaralo za masovna silovanja po logorima? Što je s političarima tzv. Krajine? Koliko je još nestalih za koje njihovi susjedi ne žele dati podatke gdje su im tijela bačena? I da dalje ne nabrajam

Argumenti? Pa Hrvatska je priznata kao država. To je za mene najbolji dokaz da smo pobijedili u nametnutom ratu. A što se ostalog tiče, velikoj većini tih "susjeda" je pomilovanje i hrvatsko državljanstvo velikodušno darovao HDZ. Trebalo bi upitati njih, a ne Josipovića, kako su mogli bez temeljite provjere dati odriješenje i prava onima koji činili ratne zločine.

Vrh

PostPostano: Sri stu 09, 2011 12:58 

Citat:
A što se ostalog tiče, velikoj većini tih "susjeda" je pomilovanje i hrvatsko državljanstvo velikodušno darovao HDZ. Trebalo bi upitati njih, a ne Josipovića, kako su mogli bez temeljite provjere dati odriješenje i prava onima koji činili ratne zločine.

To je učinjeno uz velikodušnu potporu oporbe koja nije ni glas podigla zbog ove nepravde, a kako se čini, sada nemaju i nikakvog plana da se učinjena nepravda razriješi. Štoviše, oni bi slali branitelje nek se idu sami braniti pred srpske sudove zbog lažnih i nametnutih optužnica. Nek sami dokazuju da nisu krivi.

A što je s drugim pitanjima: demografska politika, vjeronauk u školi, EU, unutarnji i vanjski dugovi, ovisnost gospodarstva o bankama, da dalje ne nabrajam...?

Ne može se uvijek od dva zla birati ono gore... :roll:

Ne može se uvijek birati na lijepe oči. Netko je elegantan i pristojan pa idemo glasati za njega. Politika nije supertalent i ples sa zvijezdama.

Vrh

PostPostano: Sri stu 09, 2011 13:31 

adrijana je napisao/la:
Citat:
A što se ostalog tiče, velikoj većini tih "susjeda" je pomilovanje i hrvatsko državljanstvo velikodušno darovao HDZ. Trebalo bi upitati njih, a ne Josipovića, kako su mogli bez temeljite provjere dati odriješenje i prava onima koji činili ratne zločine.

To je učinjeno uz velikodušnu potporu oporbe koja nije ni glas podigla zbog ove nepravde, a kako se čini, sada nemaju i nikakvog plana da se učinjena nepravda razriješi. Štoviše, oni bi slali branitelje nek se idu sami braniti pred srpske sudove zbog lažnih i nametnutih optužnica. Nek sami dokazuju da nisu krivi.

A što je s drugim pitanjima: demografska politika, vjeronauk u školi, EU, unutarnji i vanjski dugovi, ovisnost gospodarstva o bankama, da dalje ne nabrajam...?

Ne može se uvijek od dva zla birati ono gore... :roll:

Ne može se uvijek birati na lijepe oči. Netko je elegantan i pristojan pa idemo glasati za njega. Politika nije supertalent i ples sa zvijezdama.

Znači, oporba je kriva što je HDZ imao dvotrećinsku većinu u Saboru krajem 90-tih i na takav način dozvolila da HDZ izlgasa ono što mu volja.... :shock:

Isto ne znam odakle ti ovo da bi oporba slala branitelje da se sami brane.... :shock:

Za demografsku politiku ne znam, no znam, a o tome sam ovdje pisao barem 10 puta da NITI JEDNA VLAST U HRVATSKOJ ne može isključiti vjeronauk iz škola pošto je on reguliran ne hrvatskim zakonom već međudržavnim sporazumom RH i Svete Stolice koji se može mijenjati samo i isključivo na temelju sporazuma OBJE strane. Uostalom Milanović je i sam prošli tjedan izjavio da bilo kakva revizija ugovora s Vatikanom NE DOLAZI U OBZIR.

Sve ovo ostalo (dugovi, banke) djelo je HDZ-a a ja duboko vjerujem da će nova vlast imati snage u početku barem vratiti nas iz minusa na nulu. Neće biti lako, no to nam je jedini cilj želimo li opstati kao država koja ne ovisi o drugima.

Vrh

PostPostano: Sri stu 09, 2011 13:32 

@SDPovac
Htio sam ti napisati nešto što se tiće SDPovsko Josipovićevog plesa između Hrvatske i Srbije, ali suzdržat ću se da temu ne bi vodili daleko dalje... Zaista mi se nije ulazilo u rasprave sa tobom jer sam vidio kako to izgleda sa drugima, ali eto...
Ti ne da ne shvaćaš, nego ne želiš shvatiti što ja govorim. Naglasak je bio na etičkim pitanjima dok je Josipović spomenut usput. Na široko objašnjavaš stvar koja je gotovo od nikakve važnosti.
Da obavimo predsjednika - on se ponaša tako da se često puta moram pitati čiji je on predsjednik? predsjednik čega je ovaj čovjek? ali ipak ga kao takvog prihvaćam, ne mrzim i svake nedjelje za njega molim u molitvi vjernika.
Ta neka statistika objašnjava samo apsurd toga da se neki žele zvati katolicima, a istovremeno to nisu. Stvarno mi nije želja o tome raspravljati i mislim da je glupo i banalno. Ne želim kritizirati biskupe. Što se tiće popisa stanovništva, izjava mi je bila okej. Možda bi se trebali žešće opredjelit i na izborima, ali razumijem da to ne čine jer se kod nas za vlastite interese i interese cijelog društva mogu zalagati BBB i Torcida, ali nipošto i Crkva. Opet na žalost postoje čak i praktični vjernici koji njima daju glas (šeme: fuj HDZ baš dajem glas SDPu sad! Kao da ne postoji neka treća stranka op.a.). Opet i praktični vjernici imaju te šeme Josipović je gospodin blabla. Kao gospodin je puno veća faca bio Sanader pa eto ti ga. To što u njihovim redovima postoje okej ljudi znam i ja i poznam jednog takvog, ali to ne znači apsolutno ništa i jednostavno može biti argument samo za - ništa!

Dakle, ja samo govorim da postoje neka načela od kojih ne možemo odstupiti. Isti je svećenik (Piotr Maj) jednom gostujući na Novoj TV posdjetio na papine riječi upućene Poljacima povodom nekog njihovog Vukovara kako postoje neka bojišta sa kojih se nikada i nikako ne možemo povući! Kao što su neki ljudi znali da tamo ostaju i ostali su do kraja ne kombinirajući, relativizirajući, kompromitirajući se i sa čime ili kime tako i mi kao Katolici ostajemo pri obrani nekih vrijednosti za koje znamo da su bitne i presudne kako nama tako i onima koji ih niječu.
Odlučiti o tome je li pametno studente uvaljivati u kredite je na meni i tebi. Isus nije došao liječiti gospodarstvo tako da ću tu dati glas po vlastitoj savijesti i procjeni, ali tek nakon što se etički principi nečijeg programa ne kose sa mojim vlastitim tojest kršćanskim.
Reći da je ekonomsko kao takvo važnije od etičkog nekome možda ima smisla, no ne i katoliku. Zašto? Jer katolik razumije što je to čovjek. Moj dragi pas će ići onome koji mu nudi finu mesnu konzervu, a ne one keksiće. Čovjek pak, za razliku od životinje, kao duhovno biće ima i još jednu komponentu (više njih, ali naglašavam jednu) a to je savjest. Savjest koja je po onoj staroj formuli "Božji glas u nama", nekakva iskra božanskoga. Kada se govori o savjesti bitno je naglasiti da to što ti imaš savjest po kojoj nešto činiš ne znači da je tvoja savjest, a time i tvoj čin ispravan. Ona može biti iskvarena, izopačena, izranjavana od raznoraznih napada tipa Plan 21. Nadam se da nam je jasno kako bez savjesti i bez etičkog čovjek jednostavno ne bi bio čovjek! Da ne idem u širinu, jer ipak govorim katoliku pred katolicima nadam se da mogu samo reći kako je posao usmjerivanja i formiranja te savjesti Bog predao apostolima na čelu sa Petrom i dalje ti je valjda sve jasno.
Da ponovim - materijalistički gledano, ako u pozadini svega ovoga nije ništa onda se brini za komfor i nemoj mariti za etičko. No, mi koji vjerujemo u nešto sasvim suprotno moramo zauzeti jasan stav prema nekim, već spomenutim stvarima!

Da ponovim i što sam već rekao - jasno mi je da će mnogi dati glas SDPu i neka tako čine. Ja ih razumijem jer u svojem mentalitetu vide samo HDZ - SDP i dosta im je HDZa pa bok. Dakle, na one koji katolici nisu se ni ne mogu ljutiti, ali onima koji to silno žele biti mora se jasno reći da citiram Katolik-SDPovca
Citat:
Ljudi moji, ne mogu se imati i ovce i novci.

Mislim da sam u ovoj temi reko većinu onoga što sam htio reći i nadam se da neću opet ulaziti u rasprave.

Vrh

PostPostano: Sri stu 09, 2011 15:23 

adrijana je napisao/la:

Pa to što je gospodin Josipović agnostik ne znači da se neće boriti za ispravne ciljeve svih građana. Meni on djeluje više za obitelj i manje liberalan od mase tih političara. Veliš politika nije supertalent. Pa na što liči ta naša politika? Trebamo se malo ugledati u npr. Norvešku. Malo znam neke ljude iz tih krajeva s mora i došao sam do zaključka da je stvar u mentalitetu. Oni su drugi mentalitet i to je nemoguće za usporediti s nama. Kulturan, pristojan i discipliniran narod. Tamo vlada red u državi, a kod nas se radi svašta.

Vrh

PostPostano: Sri stu 09, 2011 22:19 

Za demografsku politiku ne znam,

E baš šteta. Šteta. Šteta.
Pošto mi se čini da ipak znaš puno toga, mogu li ovo protumačiti kao namjerno izbjegavanje odgovora ili, štoviše, da ozbiljna demografska politika SDPa niti ne postoji??

*

Usput, pošto mediji vole jako (pretjerano) skraćivati stvari, preporučam svima Poruku biskupa HBK povodom izbora i povodom referenduma za ulazak u EU da pročitaju u cjelosti. S obzirom na dosadašnje iskustvo proteklih izbora, očekujem uskoro neobičnu reakciju raznih anti-hrvatskih "civilnih" udruga, uključujući Gong, s ciljem napada na biskupe i kritiziranja iste... :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Čet stu 10, 2011 09:14 

@Slavomire

Na tvoje argumente ja stvarno nemam što prigovoriti. Svaki je na mjestu. Moram biti iskren pa reći da sam ovdje vodio polemike s više ljudi i svakom sam mogao i pronašao protuargument, no tvojim argumentima, ponavljam, prigovoriti ne mogu. Želio bih ipak samo napisati da, bez obzira što bilo tko ovdje mislio o mom statusu, moja vjera u uskrsloga Krista nije i neće biti poljuljana unatoč činjenici što ću na izborima glasati onako kako ću glasati.

Vrh

PostPostano: Čet stu 10, 2011 10:29 

@Slavomire

Na tvoje argumente ja stvarno nemam što prigovoriti. Svaki je na mjestu. Moram biti iskren pa reći da sam ovdje vodio polemike s više ljudi i svakom sam mogao i pronašao protuargument, no tvojim argumentima, ponavljam, prigovoriti ne mogu. Želio bih ipak samo napisati da, bez obzira što bilo tko ovdje mislio o mom statusu, moja vjera u uskrsloga Krista nije i neće biti poljuljana unatoč činjenici što ću na izborima glasati onako kako ću glasati.

Kako pomiruješ sa sobom činjenicu da se zalažeš za stranke koje u programu imaju (barem koliko ja znam) PRAVO na pobačaj, PRAVO na umjetnu oplodnju, PRAVO na istospolni brak? Sve su ove stvari, koliko mi pamet funkcionira, nespojive s katoličkom moralkom.

Vrh

PostPostano: Čet stu 10, 2011 21:48 
Administrator

Nedavno smo na temi Opravdanost svećenikova bavljenja politikom spomenuli kako se svećenik ne smije bez dozvole biskupa uključivati u rad neke stranke. Ovom prilikom upozorio bih na sudjelovanje don Ivana Grubišića na izborima, koje je u izjavi za javnost osudio biskup Marin Barišić:
"Ne želeći ulaziti u osobne namjere, naglašavam da ovakva politička aktivnost našega svećenika don Ivana Grubišića, premda umirovljenog, ali uvijek člana prezbiterija splitsko-makarske nadbiskupije, nije u skladu, već je u suprotnosti s jasnim crkvenim normama."

Grubišić osim tog neposluha biskupu i Crkvi, nudi i program u tom stilu, te govori da abortus može biti stvar izbora, želi revidirati sporazume sa Vatikanom, itd. Dakle, upozorenje, don Grubišić i njegova stranka ne nude stavove Katoličke Crkve, i po mom mišljenju katolik ne bi trebao dati glas onome tko je u direktnom sukobu sa biskupima po pitanju politike.

Vrh

PostPostano: Pet stu 11, 2011 11:31 

Saro,

Nasilan prekid trudnoće je star koliko i ljudski rod. Abortusa je bilo i biti će, bilo legalno bilo ilegalno. Osobno smatram da upravo zbog toga da se to ne bi obavljalo po nekakvim tavanskim sobicama itd. HDZ nikada nije doveo u pitanje stavljanje nasilnog prekida trudnoće s onu stranu zakona, a za pretpostaviti je da to neće učiniti niti bilo koja buduća vlada. Po tom pitanju svatko neka postupi u skladu sa svojom savješću, a za svoje činjenje ili nečinjenje na kraju će ionako odgovarati pred Svetim Petrom. Želio bih još jednom ponoviti da SDP ne podržava ni ne potiče abortus već, kao i HDZ taj čin ostavlja na savjesti onom tko ga napravi.

Jedno nagradno pitanje, na koje msgr. Srakić nije, kao, znao odgovoriti: Koja vlada je vratila najviše imovine Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj?

Vrh

PostPostano: Pet stu 11, 2011 11:50 

Saro,

Nasilan prekid trudnoće je star koliko i ljudski rod. Abortusa je bilo i biti će, bilo legalno bilo ilegalno. Osobno smatram da upravo zbog toga da se to ne bi obavljalo po nekakvim tavanskim sobicama itd. HDZ nikada nije doveo u pitanje stavljanje nasilnog prekida trudnoće s onu stranu zakona, a za pretpostaviti je da to neće učiniti niti bilo koja buduća vlada. Po tom pitanju svatko neka postupi u skladu sa svojom savješću, a za svoje činjenje ili nečinjenje na kraju će ionako odgovarati pred Svetim Petrom. Želio bih još jednom ponoviti da SDP ne podržava ni ne potiče abortus već, kao i HDZ taj čin ostavlja na savjesti onom tko ga napravi.

Jedno nagradno pitanje, na koje msgr. Srakić nije, kao, znao odgovoriti: Koja vlada je vratila najviše imovine Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj?

Eskiviraš odgovore koji su puno važniji od pitanja o povratu imovine.
Uostalom ako ćemo u Uniju - tamo je privatno vlasništvo svetinja pa se toga mora držat bilo koja vlada.

Vrh

PostPostano: Pet stu 11, 2011 12:16 

Saro,

ne eskiviram odgovore. Odgovorio sam ti na pitanje koje je najeksponiranije, pitanje nasilnog prekida trudnoće. Ono što me zanima jest da li netko ovdje stvarno misli da abortusa, ako bi se zakonski zabranio, više ne bi bilo?

Vrh

PostPostano: Pet stu 11, 2011 13:22 

Citat:
Nasilan prekid trudnoće je star koliko i ljudski rod. Abortusa je bilo i biti će, bilo legalno bilo ilegalno. Osobno smatram da upravo zbog toga da se to ne bi obavljalo po nekakvim tavanskim sobicama itd.

I zato ga treba odobriti, jel?? Pa ćim zakon nešto dopušta, to više ne zvuči strašno, jel zakon dopušta. Za katolika je abortus=ubojstvo, čak i gore nego ubojstvo odraslog, koje nikad neće biti ozakonjeno. Jesi ti normalan?
A t što rade po tavanskim sobicama, neka im, ako žele ubiti nek riskiraju, jer tko žali zmijara kojeg ujede zmija (nepiše li tako i u Bibliji)!!

Citat:
Po tom pitanju svatko neka postupi u skladu sa svojom savješću, a za svoje činjenje ili nečinjenje na kraju će ionako odgovarati pred Svetim Petrom.

Čin glasanja za onog koji podupire abortus je slišno glasu ZA UBOJSTVO!!!

Citat:
Želio bih još jednom ponoviti da SDP ne podržava ni ne potiče abortus već, kao i HDZ taj čin ostavlja na savjesti onom tko ga napravi.

Podržava, podržava itekako!! Da potiče to bi bio idiotizam, pao tome ne treba niti govoriti. Tko uopće u svijetu potiče!!

Citat:
Ono što me zanima jest da li netko ovdje stvarno misli da abortusa, ako bi se zakonski zabranio, više ne bi bilo?

Ja prvi mislim da bi ga i dalje bilo!
Kao što i dalje ima ubojstava, pedofilije, silovanja, krađe, korupcije, nasilja itd.
Pa ništa od tog nije ozakonjeno. A argument, da bi ubostva (abortusa ) i dalje bilo pa ga ne treba niti zabranjivati je smiješan, glup i jadan. Bez uvrede, ali promisli malo!!

Vrh

PostPostano: Pet stu 11, 2011 15:50 

Saro,

ne eskiviram odgovore. Odgovorio sam ti na pitanje koje je najeksponiranije, pitanje nasilnog prekida trudnoće. Ono što me zanima jest da li netko ovdje stvarno misli da abortusa, ako bi se zakonski zabranio, više ne bi bilo?

Oprosti, ali smiješan si. Ubojstvo je zabranjeno - znači li da se to ne događa?! A što s istospolnim brakovima i umjetnom oplodnjom, to odobravaš, kao katolik?!
Znači da bi žena mirno i udobno mogla ubit svoje nerođeno dijete treba joj ponudit sve zakonske mogućnosti???

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 789 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 53  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata