AugustinHiponski je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Inače, to što se ovdje satirično zove "urota" je više duhovne naravi (uopće nije presudno postojanje nekog dogovora konkretnih osoba) no praktično je bezbroj puta dokazano ovdje na forumu a još više to dolazi do izražaja na jednom anticrkvenom portalu koji za sebe tvrdi da je vjerski, tamo je ta kohabitacija beskrajna i jedinstveni su u "isticanju lošeg u Crkvi". Ovdje na forumu sam jako dugo i nije bilo nikakve argumentirane rasprave (osim jedne, što je izuzetak a ne pravilo) između onih koji sebe nazivaju tradicionalistima i ateista (agnostika). Isto tako pretpostavljam kako vjernicima ne treba objašnjavati što su raznorazna nadahnuća i kako ih prepoznati (odnosno objašnjavati se može tek kroz svojevrsnu duhovnost poput isusovačke itd.).
Ne slazem se bas s tvojim irenizmom, gdje bi trebalo zanemarivati ‘isticanje losega u Crkvi’ zbog ‘udruzivanja protiv zajednickog neprijatelja’ – mislim da treba cjelovito promatrati stvarnost i ne relativizirati probleme u Crkvi naustrb izazova koji se nalaze izvan nje. To sto netko ne pise na odredjenim temama ne znaci da je sklopio nekakvu urotu protiv sluzbene politike ovoga foruma nego ljudi valjda slobodno biraju ono sto ih zanima i nisu duzni ophoditi se prema necijim migovima i mozda smatraju nepotrebnim komentiranje na one teme gdje su vec dani odgovori (sto je redovito slucaj za one rasprave ‘ad extra’ dok za unutarcrkvene nije). Na koncu, usporedi malo nacin na koji su tomisticki filozofi i teolozi odgovarali na izazove ateizma, a kako to cine ‘moderni’ teolozi (koje ti odobravas), pa onda govori o nekakvoj ‘uroti’ i ‘nadahnucima’.
Stvarno je smiješno spominjati irenizam

u slučaju moje opaske (što je gore citirana) koja niti je tako napisana (nigdje nema traženja zanemarivanja razlika niti poziva na udruživanje) već ukazivanje na očekivani tradicionalni apologetski red pri raspravi. Prvo je obrana od ateizma, pa obrana ispravne religije, pa obrana katoličanstva i na kraju bratski ukazati na zastranjivanja unutar iste vjere i Crkve.
Odista svatko ima pravo pisati na temama koje sam izabire ali moj osvrt se nije odnosio na slobodu odabiranja tema već na način i trenutak rasprave kad se ta sloboda već bila konzumirana odnosno na činjenicu da se usred rasprave s ateistom (čak ne može biti očitije da je sugovornik ateist jer takav nick ima) ulijeće napadom na vjernika.
No ako je tebi normalno pristupati tako kako postavljaš onda znaj kako nadahnuće, da se katolici trebaju ponašati kao rogovi u vreći može doći samo od neprijatelja Boga i Crkve.
Isto tako te molim citiraj mi moje postove gdje ( i koje uopće) ja to "odobravam moderne teologe"? Nemoj to napraviti jer ja to tražim nego jer je otac laži sotona a svakom vjerniku bi trebalo biti stalo da se ne služi lažima i da u svom pisanju navodi istinu. No, dok to ne podastreš ili priznaš da si pogriješio te se ispričaš zbog toga ne vidim svrhe za daljnjom raspravom uz takva tvoja podla podmetanja.