adrijana je napisao/la:
Ne znam kako vi ateisti gledate na opravdanost ateističkih država; dakle, onih u kojima se propagira isključivo ateizam, a ograničavaju vjerske slobode. Jer, ako se u većinski kršćanskim državama ateisti upravo bore za vjersku slobodu (i za slobodu ne-vjerovanja), čudno je da se netko svjesno može solidarizirati s onim ateistima koji takvu slobodu guše...
Htio bi samo napomenuti da Sjeverna Koreja danas nije ateistička država u pravom smislu riječi, puno je različitija od recimo Albanije Envera Hoxe prije pada Berlinskog zida. Političko vodstvo S. Koreje se postepeno udaljavalo od modela komunizam-ateizam, bar dobrih 25 godina i postepeno ga zamjenjivalo s modelom nacionalizam-idolatrija vođe. U tom posljednjem periodu, komunizam se nije spominjao, a kult vođe je poprimio upravo karakteristike idolatrije, počela se otvoreno propagirati ideja o božanskoj prirodi dinastije Kim. Samo kao primjer: u školama se učilo da je prvi od dinastije, Kim-il-sung, stvorio svijet!
Glede solidariziranja s "ateističkim" zemljama, tj. zemljama koje aktivno guše vjerske slobode, mislim da nitko od nas ateista na ovom forumu ne solidarizira s nečim takvim, naprotiv. Mislim da smo svi (vjernici i ateisti) dovoljno "imunizirani" od pokušaja gušenja slobode drugog. Mogu reći da sam se jako obradovao kad sam čitao onu temu o "stranci Krista Kralja" i vidio da su praktički svi sudionici ovog foruma odbacili ideju nedemokratske teokracije koju je predložio začetnik teme. Ekstremizmi nam se ne sviđaju, ni naši, ni tuđi i to je znak civilizacijske razine koju smo dostigli.
adrijana je napisao/la:
Meni se čini da, kad se čovjeku oduzme sloboda traženja Boga ili kad se svjesno sam udalji od Njega, lako pada u grijeh idolatrije.
S ovom se rečenicom ne slažem. Možda je vjernicima teško shvatiti, ali postoje ljudi koji stvarno nemaju potrebu vjerovati i samim time nemaju potrebu traženja ovozemaljskih surogata.