Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 16:12

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 789 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 53  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri vel 01, 2012 15:54 

SDPovac je napisao/la:
Da odgovorim barem na neka pitanja koja sam ovdje pročitao, a koja su bila upućena meni.

Lagao bih i išao bih protiv svoje savjesti kada bih sada ovdje napisao da ja oplođenu jajnu stanicu smatram čovjekom. Iako smatram da bi se i Atheos mogao složiti sa stručne strane kao liječnik da oblik života započinje začećem, ja sam sklon onome što je po tom pitanju on napisao, kada embrij postaje čovjekom, osobm. Mislim da je napisao da je to u 10. ili 12. tjednu trudnoće. Uglavnom, meni savjest nalaže da ja upravo tada embrij mogu smatrati čovjekom.

Oko odabira ministara, Milanoviću je glavni kriterij bila stručnost, a ne vjerska pripadnost.

Nadam se da nisam izašao iz okvira teme.

Daj, da umrem od smijeha!
Ajmo počet od ministra obrazovanja. Tko je tamo stručan, tko ima koliko staža u prosvjeti? A jedna od osoba u samom vrhu je sklona čašici.
U ovoj smjeni vlasti je bilo: sjaši Kurta da uzjaši Murta!

Vrh

PostPostano: Uto vel 07, 2012 13:41 

SDPovac je napisao/la:
Oko odabira ministara, Milanoviću je glavni kriterij bila stručnost, a ne vjerska pripadnost.

.

Ovo je zaista za puknut od smjeha....

Primjer ministrice "zastite okolisa" Mirele Holy zaista dolazuje izreceno gore... Kad smo vec kod nove ministrice zaštite okoliša, progovorimo koju i o njenoj kvalificiranosti za taj posao. Odakle joj ideja da je kvalificirana? Koliko znamo završila je nešto što se zove "komparativna književnost". Molio bih upuicenije od mene da mi objasne što je ustvari "komparativna književnost" i za koji je to društveno koristan i produktivan posao osposobljen strucnjak za istu? To mi baš nije najjasnije. Što ti ljudi ustvari rade?

Ali osim što se zanimala "ekofeminizmom" (ovaj pojam mi je još manje jasan od prethodnog) doživotna gospodica Mirela holy svoju "kvalificiranost" bazira na cinjenici da je samoproglašena "zelena aktivistica". Tj, da je svjevremeno u "Zelenoj akciji", inace jednom vro živopisnom društvancu društveno neprilagodenih cudaka, kao "vodila odnose s javnošcu" (treca nepoznanica).

No da nastavimo u malo vedrijem tonu citirajuci dubokoumne misli nove ministrice, uglavnom iz njenog doktorskog rada i kasnijeg književnog remek-djela "Mitski aspekti ekoeminizma":

[b]Upravo zbog aktivnosti koja se kao imanentna pripisuje falusu, odnosno pasivnosti koja se kao imanentna pripisuje vulvi, vulva se doživljava kao posuda koju životnom energijom i smislom ispunja aktivnost subjektiviziranog falusa, iako je cinjenica da je za proizvodnju novog života potrebno podjednako ucešce oba organa
Nedopustivo je ljude dijeliti i valorizirati na temelju njihove spolne razlike. Suprotstavljanje dominaciji, zajednicko je ekologiji i feminizmu. Dok je ekologija usmjerena ka suprotstavljanju eksploataciji prirode, feminizam se opire dominaciji nad ženama. Ova korjenita bliskost dvaju pokreta/svjetonazora/ideologija cini njihovo ujedinjenje smislenim, ostvarivim. ...

Ekofeminizam se kao pokret razlikuje od drugih feminizama time što naglašava potrebu za ocuvanjem okoliša kao temelja feministicke koncepcije svijeta, ali i time što uporište pronalazi u svojevrsnoj revitalizaciji kulta Majke Zemlje (Geja). Od ideja danas globalno raširenog pokreta dubinske ekologije razlikuje se pak time što uzrok degradacije okoliša i neravnopravnosti u društvu vidi u patrijarhalnom modelu strukturiranja moci u društvu. Prema teoreticarkama ekofeminizma žene nisu uzrokovale uništenje okoliša, vec su kao i priroda, stari narodi i kulture bile izložene destrukciji, dominaciji i podcinjavanju.

I šecer za kraj, iz predgovora Suzane Marjanic s Instituta za etnologiju i folkloristiku:

Pritom je poglavlja svoje knjige Mirela Holy promišljeno koncipirala u dihotomiji promatranih ekofeministickih smjernica. Tako, primjerice, u poglavlju o ekofeminizmu i animalizmu autorica suceljava stavove ekofeministicke animalistice Carol J. Adams te ekofeministice Val Plumvvood, odredenije - ontološki veganizam i ekološki ani-malizam, u ocito najkriticnoj tocki kada su u pitanju prava životinja -propitivanja životinjskih egzistencija kao objekata ljudske prehrane. Navedeno poglavlje osobno doživljavam kao iznimno bioeticki, zoo-eticki kljucno, jer, kao što pokazuje Mirela Holy,[/b]

Vrh

PostPostano: Uto vel 07, 2012 14:15 

Ovo gore da nije zalosno, bilo bi smjesno... Ali...

Nego druze alias gospodine, kazes ljudi su birani u novoj vladi po sposobnosti?Hajmo se malo pozabaviti matematikom. I Hrvatskoj ima 87% katolika, ili nesto manje ce vjerojatno biti po novom popisu. S druge strane pripadnika nacionalne manjine najvise zastupljene u vladi ima 3%. I sad ispada da se u ovih 3% moze naci vise sposbnih ljudi nego u 29 puta brojnijoj vjernickoj populaciji.

Ili kad bismo stvari sveli na svoje pravo mjesto, cinjenica je da se sve tzv ljevicarske stranke (tzv, jer danasnje europske ljevicarske stranke nemaju veze sa socijaldemokracijom) danas u Hrvatskoj i u Europi se uglavnom oslanjaju na radikalnu omladiu, nacionalne manjine, feministkinje, homoseksualce, otudene, asocijalne, revolucionare treceg svijeta, dakle ukratko svi gnjevni glasovi progonjenih „žrtava“ Zapada. To su stjegonose revoluicije, revolucije koja ne dolazi ognjem i macem (kako je zamislio Karl Marx, a glavna joj je izvorna snaga obespravljeni proletarijat), vec umotana u celofan "ljudskih prava". Kontracepcija, sterilizacija, abortus i eutanazija – to su cetiti jahaca apokalipse „kulture smrti“, koje ce Sveti Otac Ivan Pavao Drugi kuditi dok ne umre. Pilula i kondom postali su srp i cekic kulturne revolucije. Naravno takve institucije naglasavaju "nevaznost religije" sto vrlo lako mozemo uociti i u nasim vlastodrscima.

Vrh

PostPostano: Sri vel 08, 2012 20:25 

SDPovac je napisao/la:
Da odgovorim barem na neka pitanja koja sam ovdje pročitao, a koja su bila upućena meni.

Lagao bih i išao bih protiv svoje savjesti kada bih sada ovdje napisao da ja oplođenu jajnu stanicu smatram čovjekom. Iako smatram da bi se i Atheos mogao složiti sa stručne strane kao liječnik da oblik života započinje začećem, ja sam sklon onome što je po tom pitanju on napisao, kada embrij postaje čovjekom, osobm. Mislim da je napisao da je to u 10. ili 12. tjednu trudnoće. Uglavnom, meni savjest nalaže da ja upravo tada embrij mogu smatrati čovjekom.

Nadam se da nisam izašao iz okvira teme.

Ajd mi odgovori, jesi li ti bio embrij ili oplođena jajna stanica u orginalu kakav si i sada i kakav nitko nikad ne bi bio tako oplođen s tim genom, bojom, izgledom i sve što ide uz to??
Naravno da ne, i znam da ti to i tvoja logika ukazuje.
Ali, ima jedan problem kod vas ateista, vi da bi zatomili savjest i ostali vjerni svom uvjerenju, nazvat će te takve stvari drugim imenom, ali druže ne ide to tako, i sam znaš.
Zato mjenjaj stavove i pusti savjesta da radisvoje i spašavaj duše dok ti srce još kuca, vrijeme nestaje!!
Kuc, kuc, kuc, kuc, kuc, kuc, kuc ...

Vrh

PostPostano: Sri vel 15, 2012 10:07 

Nitko koliko vidim ne kometira ovo:

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/ ... Crkvu.html

Uglavnom, u jeku krize Crkva će dobiti 7,2 milijuna kuna više nego protekle godine. Smatram da nakon ovoga nitko ne može reći da će ova Vlada raditi kontra Crkve u Hrvatskoj.

Vrh

PostPostano: Sri vel 15, 2012 10:56 

SDPovac je napisao/la:

Uglavnom, u jeku krize Crkva će dobiti 7,2 milijuna kuna više nego protekle godine. Smatram da nakon ovoga nitko ne može reći da će ova Vlada raditi kontra Crkve u Hrvatskoj.

Možeš ti smatrat što god hoćeš, ali dok je ministar zdravstva tko jest, ova vlada radi protiv života. A jasno su rekli zašto nisu Crkvi srezali novce, po svoj prilici im i Vatikan još za štogod treba.

Vrh

PostPostano: Sri vel 15, 2012 11:43 
Administrator

Vladi vjerojatno nije u interesu revidirati ugovore s Vatikanom, treba reći da se ovdje radi o obavezi naknade duga zbog oduzete imovine, kao i priznavanju općeg društveno vrijednog rada Katoličke Crkve. Iz ugovora s Vatikanom o gospodarskim pitanjima:

"Članak 2.
U želji da financiranje Katoličke Crkve bude uređeno na suvremen i djelotvoran način, u skladu s demokratskim društvenim ustrojem, Republika Hrvatska se obvezuje da će:
1.a) Katoličkoj Crkvi vratiti imovinu, koja joj je oduzeta u vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, a koju je moguće vratiti prema zakonskim odredbama;
b) naći odgovarajuću zamjenu za dio dobara koja nije moguće vratiti;
c) isplaćivati pravnim osobama Katoličke Crkve naknadu u novcu za ostalu imovinu koja neće biti vraćena;

2. priznajući opće društveno vrijedni rad Katoličke Crkve na kulturnom, odgojnom, društvenom i etičkom polju, Katoličkoj Crkvi osiguravati određen godišnji novčani iznos."

Osim obaveza vraćanja ili novčane naknade za imovinu, ovim ugovorima Republika Hrvatska priznaje Katoličkoj crkvi suradnju za boljitak čovjeka i društvene zajednice.
Novac koji dobiva iz proračuna Crkva koristi u tri svrhe: za plaće klera, izgradnju i održavanje sakralnih objekata (suradnja na području kulture, na zaštiti i očuvanju kulturnih spomenika), te za karitativnu djelatnost (briga za stare i nemoćne tamo gdje je državna skrb nedostatna).

Vrh

PostPostano: Sri vel 15, 2012 13:03 

Glas koncila donosi komentar u svezi donošenja proračuna koji možete pročitati u cijelosti na http://www.glas-koncila.hr/index.php?op ... s_ID=19949 Najzanimljiviji je ovaj dio:
Od nove vlasti mnogi su (ne)opravdano očekivali stvarni zaokret, jer je ne samo za stvarni napredak nego i za sam opstanak Republike Hrvatske on nuždan, a nova vlast kozmetičkim promjenama zapravo nastavlja utrtim stazama besciljnog životarenja mlade države i gotovo svih njezinih stanovnika. U predizbornoj kampanji – koja je objektivno trajala gotovo sav mandat prijašnje koalicijske vlasti, a ne samo pred parlamentarne izbore – te u medijskom pripravljanju terena za dolazak na vlast nove, sadašnje grupacije vrlo je bučno najavljivana promjena, poboljšanje, a već sada je očito da prijeko potrebnog zaokreta nema niti ga je realno očekivati. Za opće dobro hrvatske nacije potpuno je irelevantno kako se zovu političari i koje su političke stranke na vlasti, a političari stvaraju dojam kao da je baš to jedino važno, a ne vizija, strategija i stvarno djelovanje za boljitak Hrvatske.

Pomniji analitičari ne mogu sakriti tjeskobu što političari općenito, pa ni novi nositelji državnih vlasti u Hrvatskoj nemaju volje ni snage ni vizije nužnosti suočavanja s korijenima zla u svim segmentima hrvatskoga društva, kao što su npr. neravnopravnost i nejednakost hrvatskih građana, odnosno povlaštenost određenih pojedinaca i skupina pred zakonom, ili kao što je njegovanje karikature od demokracije umjesto što je moguće potpunije, stvarnije i savršenije demokracije, tj. poštivanja i ostvarivanja volje većine u društvu. Nova vlast baš ničim nije dala niti naslutiti da kani u zakonske okvire svesti odnosno obračunati se s povlaštenim pojedincima i interesnim

Vrh

PostPostano: Sri vel 15, 2012 13:56 

SDPovac je napisao/la:

Čak i bez da se pogleda ime autora, po samom članku vidi se na koje se sve načine želi ocrniti Katolička crkva. Bez ikakve dublje analize, Vlada je „kriva“ čak i onda kada poštuje zakone, sporazume i ugovore. Ali, Crkva je sigurno ta koja izaziva „gnjev građana“. I sugerira se dakako da bi Vlada trebala čim prije revidirati ugovore s Vatikanom i popustiti pred takvim „pravednim gnjevom“. Poznato je naime da našu medijsku stvarnost kroje uglavnom antiklerikalci i oni koji vjernike ne mogu ni smisliti, a kamoli tolerirati.

Vrh

PostPostano: Čet vel 16, 2012 17:08 

Ha, ha...možda bi ih trebalo revidirati kako je napravio u svoje vrijeme Henrik VIII. Čitam baš jednu zanimljivu knjigu kako su razvlačili samostansku imovinu kad je kralj dekretom ukinuo samostane. Običan puk je od toga malo vidio, sve je prigrabilo plemstvo, država i razni tadašnji tajkuni. Prijenos crkvenoga vlasništva ojačao je financijsku snagu države i postao na svoj način temelj budućem engleskom imperijalnom usponu. Već vidim Hrvatsku kao regionalnu silu, kad ne bude morala plaćati "danak" Vatikanu. Koliko bi se samo love dobilo za rastaljena crkvena zvona?
U protestantskoj njemačkoj seljaci su koristili crkvene zvonike kao spremište za sijeno, a podrumske prostorije kao hladionik za pivo. Tako je! Dajmo crkve narodu. I tajkuni su narod, zar ne?

Vrh

PostPostano: Sri ožu 14, 2012 21:02 

Zanimljiv članak sa web stranice Daily Mail http://www.dailymail.co.uk/news/article ... ad-us.html daje odgovor zašto izaberu pogrešno. Dakle nismo mi nikakav izuzetak a studija američkog sveučilišta je pokazala da su ljudi jednostavno preglupi da izaberu najbolje političko vodstvo.

Vrh

PostPostano: Uto tra 10, 2012 13:09 

Kršćanskodemokratska stranka?!
Kosor primila dužnosnika Komunističke partije Kine: Predložili razmjenu izaslanstava mladeži http://www.jutarnji.hr/kosor-primila-ki ... i/1020799/

Vrh

PostPostano: Uto tra 10, 2012 21:49 

Barnaba je napisao/la:
Zanimljiv članak sa web stranice Daily Mail http://www.dailymail.co.uk/news/article ... ad-us.html daje odgovor zašto izaberu pogrešno. Dakle nismo mi nikakav izuzetak a studija američkog sveučilišta je pokazala da su ljudi jednostavno preglupi da izaberu najbolje političko vodstvo.

Ne radi se samo o gluposti, nego o nedostatku znanja i uvida u širinu, a ta nekompetentnost pokušava se kompenzirati biranjem prema tradiciji, mišljenju većine ili biranjem "protiv" nekoga i sličnim drugim metodama, koje su ustvari kalkulantske, a ne pravi odabir u zadanom trenutku najboljega kandidata...
Kao što smo imali priliku vidjeti na ovoj temi... :?

Vrh

PostPostano: Sri tra 11, 2012 07:26 

Meni se čini da i u narodu postoji puno lopovskog mentaliteta tipa "snađi se druže". Svojevremeno se iz splitskog brodogradilišta iznosilo sve svašta, a i iz nekih drugih poduzeća, da ne govorim o logici "ne možeš me tako malo platiti kako ja malo mogu raditi". Osim toga, većini se ne da razmišljati nego jednostavno idu s "lavinom". A kad dodamo kako popularnije biti protiv, nego za, slika je kompletna.

Vrh

PostPostano: Pon svi 21, 2012 10:24 

Zanimljiv ishod izbora za predsjednika HDZ-a. Koliko sam čuo, jedino se Kujundžić izrijekom pozvao na kršćanske vrijednosti, no na kraju je ipak pobijedio čovjek koji je bio podoban i Tuđmanu, i Mesiću, i Sanaderu.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 789 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 53  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata