Uuuu, divno ste se raspisali, napokon dobra rasprava!
Što se tiče evolucije , nemam baš svoje mišljenje, jer me eto ne zanima baš previše.
Dopuštam Bogu da bude Bog, pa neka je učinio kako je mislio da je najbolje.
Ali pogledao sam nekakve emisije koje govore o evoluciji kao ova:
http://vimeo.com/32365264Ili emisija koju sam pogledao
http://vimeo.com/28991389 , kao razgovor između dvije suprotstavljene strane između dr.Kenta Shermera i urednika časopisa dr.Michaela Shermera, gdje ga je malo Kent „izbušio“.
Ali nebitno, mislim da evolucija još nije dokazana, jer ima stvari koje govore da to nije baš tako, pa i neke koje govore protiv.
Ali ne bih dalje o tome, jer me baš kao što rekoh ne zanima, ali samo želim ovime reči da nije baš dokazano, kao što se nameče!!
A što se tiče vjeronauka, nekako svi imate pravo, ali postoji uvijek „ali“!
Evo neki dan sam upisivao drugo dijete u školu, gdje ima vjeronauk kao izborni predmet, u školi koja broji preko tisuću učenika ne ide ih dvoje na vjeronauk.
Dakle trebalo bih i poštovati tu odluku roditelja koji ih bez problema upisuju i koji se ne bune!
Što se tiče onih koji ne idu, za njih bih da bude etika. Jer, nekako dobivam dojam,da neki razmišljaju „ako ja nemam kravu, nek crkne i susjedu“.
Ili uostalom zašto nekog boli nečija“privilegija“, i zašto mome djetetu treba ukinuti vjeronauk, ako njegovo ne ide, nije li to sebično.
Ja sam za to da se i tome djetetu uvede sat etike ili građanskog odgoja kao se misli, a ne „ako ne ide moje, neće niti tvoje“. Pa se onda poziva na sekularnost i odvajanje države od čovjeka, jer po tome ispada da čovjek postoji zbog države, a ne država zbog čovjeka. Dakle bitnije je da se izvuče svako slovo iz svakog ustava, samo da bi se onom ukinulo nešto jer ja to nemam, ispunjavalo to njega ili ne!
A, ateisti, što im ne zamjeram, ne mogu shvatiti, da smo mi građani te države prije svega i Crkva, Crkva koja živi u toj državi i koji služe toj državi i kojima bi i država trebala služiti.
Sad me opet zanima gdje je granica što se tiče vjernika i diskriminacije, sklonit će vjeronauk jer diskriminira drugog, pa će ukinuti blagdane, pa će skloniti križeve s raskršća, pa će se i tornjevi Crkava smanjiti ili rušiti, jer i to diskriminira, kasnije ćemo morati sakrivati i križeve na lančićima jer i taj pogled diskriminira, pa će doći i zadnja vremena kada ćemo morati šutjeti da smo vjernici, i morati ćemo i savjest zgurati u zadnji ćošak mišje rupe, kao eto što napr. Obamina vlada želi ukinuti „priziv savjesti liječnicima“!
Uglavnom, mene ne bi smetalo da ateisti ili nevjernici, imaju svoj predmet, čak bi mi bilo i drago, ako im to čini zadovoljstvo, pa nikako ne mogu razumjeti njihov mentalni sklop, zašto onom drugom moraju ukidati, a ne gube ništa, niti što dobivaju s tim. Pa mi to golica maštu o njihovoj dobronamjernosti i skrivenim namjerama.
Pa tu dolaze i mnoge obitelji koje žive od roditelja koji je vjeroučitelj.
Neki dan sam malo razgovarao s vjeroučiteljicom, gdje joj kolege ateisti iza leđa „navijaju“ da se vjeronauk ukine, jučer s njom jedu i piju, danas joj ugrožavaju egzistenciju, a zbog čega?
Jer zbog nešto kuna koje mu se odbiju u porezu godišnje. Pa si mislim kako i šta bi nam napravio da mu otmem, a ne daj Bože da mi nešto da!!
Nakon što je došla nova vlast ovo pitanje se provlači, tako da mislim da se ovo sve bazira na ideologiji, pomoću koje su sazvali i odbor za spolni odgoj, a ne čelu mu je Aleksandar Štulhofer, koji znamo što sve zagovara od homoseksualnosti do rodne ideologije!!
Dakle, demokracija postaje da se nešto ukine, i nešto nametne a mi ćemo demokratski izabrati hoćemo li pristati na to ili zatvor (nije daleko).
Što se tiče ocjenjivanja, može a i ne mora biti, iako ne razumijem zašto i ta ocjena nekako ne bi utjecala, da se onaj koji se trudi bar nekako nagradi, jer ipak se radi o djeci.
Pa ako se pod tjelesnim ocjenjuje djevojčicama žongliranje glavom i utječe na ocjenu, možda ni ovo ne bi trebalo biti problem!