Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet tra 24, 2026 13:40

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 7 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Pon lip 18, 2012 21:57 

Nedavno sam , ako se dobro sjećam , naišao na neke videozapise na kojia su navodno snimljeni duhovi. Izgledali bi kao prozirni ljudi , sjene , ili dim. To me veoma zainteresiralo , te sam gledao mnoge videozapise i čitao mnoge teorije i mišljenja. S vremenom sam se počeo bojati , toliko da sam jednom kad sam bio sam doma bez roditelja , uzeo dva noža i štap , kako bih se ako treba "zaštitio". To me jako brzo potpuno prošlo. No , nakon kratkog vremena , u stanu sam primjećivao i neobične zvukove , koji mi se nisu činili normalnima. Naprimjer , kad pada neka vreća, zbog nekog predmeta, vjetra ili opuštanja materijala nakon dugotrajne nepomičnosti zvuk je spor i šuška , to znam da je uredu i ne plaši me. Ali sam jučer čuo zvuk kao da netko dira vreće u hodniku, brzo , kratko i živčano. To nije prirodan zvuk. Kada sam noćas otišao spavati, malo prije no što sam zaspao , čuo sma kao da netko dira jednu staru kutiju u blizini kreveta. Inače , nju nije nitko dirao više od godinu dana, te je posve prekrivena prašinom. Ujutro sam na njoj pronašao neobične otiske prstiju...
Nekada kad sam u sobi sam , osjeća mse kao da me netko gleda s leđa, te se okrenem. jednom sam se okrenuo i osjećao neobično te se luster počeo tresti (nije bilo otvorenih prozora ni vjetra, znam to) i pobijegao sam van.
Trebam li živjeti u strahu i zabrinutosti i koja je prava i jedina konačna istina o duhovima , demonima i osobama koje nešto opsjeda?
Puno hvala!

Vrh

PostPostano: Uto lip 19, 2012 08:02 

Matija je napisao/la:
Trebam li živjeti u strahu i zabrinutosti i koja je prava i jedina konačna istina o duhovima , demonima i osobama koje nešto opsjeda?

:) Nemoj živjeti u strahu. Jedan dio tih "duhova" može se svladati zdravim razumom, a drugi dio onih konkretnijih duhova samo vjerom i molitvom... To što si opisao nisu znakovi opsjednutosti, nego prolaznog psihičkog nemira vjerojatno zbog zbunjenosti.

Samo moli, okreni se svjetlijim stvarima u životu i čuvaj se svih ishitrenih dijagnoza...

Vrh

PostPostano: Uto lip 19, 2012 09:24 

A može li duh ozlijediti čovjeka? Noćas kad sam otišao spavati sam osjetio kao da je nešto prošlo kroz mene , kao neki magnetski val , i počelo mi je zujati u ušima. Postoje li duhovi kao mrtvi ljudi koji su oko nas. I št osu to zapravo mnogi ljudi vidjeli i snimili? I od kuda dolaze glasovi koje su ljudi snimili na evp (snimač namijenjen bilježenju svih čovjeku nečujnih glasova? Primjer: mali dječak je govorio s ocem (ili nekim ne sjećam se) i evp je snimio glas koji je rekao:"Ja sam tvoj najgori neprijatelj, gledam te dok spavaš." Jesu li to glasovi iz svijeta u međuprostoru ili što?

Vrh

PostPostano: Uto lip 19, 2012 20:26 

Citat:
A može li duh ozlijediti čovjeka?

Ne može, ne trebaš svladati borilačke vještine da bi se borio sa zlodusima. :wink:

Citat:
Noćas kad sam otišao spavati sam osjetio kao da je nešto prošlo kroz mene , kao neki magnetski val , i počelo mi je zujati u ušima.

Kad se tijelo opusti ili promijeni položaj, može tako reagirati sasvim prirodno.

Citat:
Postoje li duhovi kao mrtvi ljudi koji su oko nas.

Katekizam nas uči da je Bog stvorio osim ovog vidljivog, i nevidljivi (duhovan) svijet. Ali to nisu duše pokojnika koje bi lutale oko nas, zabluda je to misliti i na toj zabludi temelji se grijeh spiritizma (prizivanja pokojnika).
Jedan i jedini način na koji možemo biti i ostati u “kontaktu” sa umrlima je molitva Bogu, po Kristu, jer jedino Krist povezuje one na nebu i nas na zemlji. “Nebo” ovdje nije fizičko mjesto.

Citat:
I št osu to zapravo mnogi ljudi vidjeli i snimili? I od kuda dolaze glasovi koje su ljudi snimili na evp (snimač namijenjen bilježenju svih čovjeku nečujnih glasova? Primjer: mali dječak je govorio s ocem (ili nekim ne sjećam se) i evp je snimio glas koji je rekao:"Ja sam tvoj najgori neprijatelj, gledam te dok spavaš." Jesu li to glasovi iz svijeta u međuprostoru ili što?

Jesi li siguran da su ti snimači provjerena stvar i da nisu nečija manipulacija?
Zlodusi postoje, ali mi to ni najmanje ne trebamo dokazivati ni tehnikom ni znanošću.
Potrebno je puno više vjerovati Bogu…

PS. Ima jedna lijepa molitva večernja i puno je lakše nakon svih tih "duhova" zaspati uz nju:
Pohodi, molimo te, Gospodine, ovo prebivalište i odagnaj od njega sve neprijateljske zasjede.
Tvoji sveti anđeli stanovali u njemu i u miru nas čuvali,
a blagoslov Tvoj bio uvijek nad nama. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Vrh

PostPostano: Uto lip 19, 2012 20:49 

Je li molitva dovoljna za mir i hrabrost? Pročitao sam jednom o čovjeku koji je bio opsjednut i što je više molio to je imao veće problemae. Jedna osoba mu je odgovrila da je to zato što je molio iz straha i u strahu , ne s vjerom ako se sjećam , dakle kako trebam pravilno moliti protiv hloduha i za mir svoje duše a da nešt one učinim krivo i ne pogoršam stvari?

Vrh

PostPostano: Sri lip 20, 2012 07:40 

Matija je napisao/la:
Je li molitva dovoljna za mir i hrabrost? Pročitao sam jednom o čovjeku koji je bio opsjednut i što je više molio to je imao veće problemae. Jedna osoba mu je odgovrila da je to zato što je molio iz straha i u strahu , ne s vjerom ako se sjećam , dakle kako trebam pravilno moliti protiv hloduha i za mir svoje duše a da nešt one učinim krivo i ne pogoršam stvari?

Mnogim i mnogim ljudima je samo molitva dovoljna. Taj čovjek iz priče je sigurno uz duhovne imao i psihičke probleme, tj. nije mogao nadvladati strah. Nisi spomenuo je li uopće imao neke znakove opsjednuća, ili je samo mislio da je opsjednut (ili pak ga je netko u to uvjerio). Negativne misli su isto moćne jer blokiraju razum - čovjek pokuša moliti, vidi da ne ide, pa onda misli da je još više opsjednut.
Kako moliti?
Možeš se moliti izravno Bogu, anđelu čuvaru za zaštitu, sv. Mihaelu za zagovor, Mariji... To je uvijek bolje nego u mislima stalno prevrtati osjećaje i praznovjerja...

Vrh

PostPostano: Sri lip 20, 2012 07:49 

Hvlala! Jasno mi je da je kvalitetna molitva jedini put da bi čovjek stekao mir što se ovog svega tiče i da mogu spavati u miru.
Tema se može zatvoriti.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 7 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata