haim je napisao/la:
Giovi: Citat:
Sa teološke strane, tekst pokušava nametnuti neke ideje povezane sa pravoslavljem, dok istovremeno katoličku praksu krizme naziva "bogohulnom".
Ovo nije istina. Ispravni poredak sakramenata nije nikakvo "pravoslavlje" u konfesionalnom smislu, već dvijeipoltisućgodišnja praksa Crkve katoličke. Autor nije nazvao katoličku praksu krizme bogohulnom, već poredak sakramenata, dakle, pričest nekrizmanih.
Citat:
Napominjem da se u bogatstvu katoličke crkve, u grkokatoličkom obredu, krizma prima kod krštenja, ali nikome od grkokatolika ne pada na pamet nazivati sakrament Potvrde bogohulnim ili manje vrijednim.
I kod katolika se primala stoljećima, a i skoro 2000 godina prije pričesti. Što se grkokatolika tiče, da citiram sadašnjeg vladiku križevačkog Kekića, iz njegovih prezbiterskih dana, kako "rimokatolička Crkva uskraćuje milost Duha novokrštenoj djeci". Nitko nije nazvao krizmu manje vrijednom, nego je riječ, kako piše, o ispravnom poretku sakramenata,
i o pravom značenju krizme.Ovo sa zanimanjem svećenika za istočni obred, kakve ima veze sa temom? Ipak, nekima je bio dozvoljen prijelaz (npr. Kustić). No ukratko, kada se nema konkretnih argumenata, odmah se krene sa "Duhom i kršćanskim životom". Dakakko da je kršćanski život i ljubav prema bližnjemu i Bogu ključ svega, ali ovdje nije riječ o tome, već o nekim konkretnim stvarima Crkve i pastorala. A pismo fra Relote, kao i mnoge svećeničke žalopojke, pokazuje jedino bavljenje simptomima, a ne srži problema.
može li mi netko točno reći kada je u KC i na kojem saboru (ili kojom odlukom pape i) donešena odluka da se sakrament krizme-potvrde prima poslije prve pričesti?
na temelju čega se to promijenilo u praksi KC, ŠTA JE BIO GLAVNI RAZLOG?
EDIT: TEK SAM POSLIJE ČITAO I 2. STRANU gdje giovi nešto objašnjava o tome, pa kaže i ovo:
Što se tiče pričesti prije krizme kod djece (dob, a time i redoslijed primanja sakramenata se mijenjao),
odnosno različitog rasporeda za odrasle (koji je uvijek bio i jest krštenje - krizma, pa pričestsad mi je još veći upitnik nad glavom i DODATNO pitanje: zašto je u RKC drugačiji raspored primanja sakramenata kada su odrasli u pitanju? ( ako sam dobro shvatio giovija??
ako promjena prakse ima veze sa krštenjem male djece, može podatak kada je u KC počela opća praksa da se krste djeca odmah u 0-1. godini?