Barnaba je napisao/la:
Da li je opravdano moliti krunicu na sv. Misi? Jesu li oni koji ne mole krunicu na sv. Misi modernisti?
Moje osobno iskustvo..Kada sam dosla ovdje na zapad nisam znala ni rijeci njemackog jezika...U pocetku sam isla sam na sv.misu u nasu HKM...a to nikako nisam mogla svake nedjelje,jer je predaleko..Pocela sam ici u svojoj zupi gdje zivim..Za vrijeme mise,molila sam na hrvatskom .Pokusala sam u medjuvremenu moliti i krunicu , to mi nije bilo dovoljno..jer nisam se osjecaja da zaista sudjelujem...na sv.misi..Covjek se osjeca podjeljen ,na ni jednom nije duhovno pravo prisutan..
Onda sam rekla stop..Slusaj i ponavljaj ,prati ostale...U pocetku je to dosta tesko islo ,ali na kraju se pokazalo da je ispravno..
Prije par godina dosla je jedna zemljakinja ,i isti slucaj..Sjedi pored mene i moli poluglasno na nasem..Nisam nista rekla...I jednog dana ona sama kaze..da ona vise nece ici u crkvu,jer smatra da nije to ono pravo..
Zupnik joj je rekao za vrijeme propovjedi i pjesama,moze moliti krunicu..na sta je ona odgovorila da je to nemoguce...da je pokusala ,ali da ona mora imati posebno vrijeme za molenje krunice...
Ja sam kao djete odrasla sa latinskom sv.misom..ali nisam zapazila da je itko molio krunicu za vrijeme sv.mise,ne sjecam se..
Meni to dvoje nikako ne pase...jednostavno ne ide zajedno..Mozda ima ljudi koji to mogu,svka cast...ali ja ne mogu..