sara je napisao/la:
Neću citirat jer mi idu na živce plahturine.
1. Ne pada mi na pamat da dokazujem ispravnost Pracrkve kada su njome ravnali apostoli kojima je Isus dao vlast. Ako ti to nije valjan argument, onda očito imaš na pameti nešto što nije Isusovo.
2. Mošt je sok od grožđa i tako se zove samo dok ne postane vino. Inače da ne bi fermentirao ti ga moraš spriječiti, jer je njegova fermentacija prirodan proces.
3. Što se tiče duše čovjekove iza smrti, nitko sa sigurnošću ne može reći ništa osim onoga što sam Krist govori. I naravno, mi kao katolici, prihvaćamo tradiciju Crkve kao vjerodostojan izvor. Ljudi koji su doživjeli kliničku smrt ne govore ni o kakvom raju, niti paklu - većina se sjeća postupaka oko vlastite reanimacije i "odgledavanja" vlastitog života - poput filma.
I još nešto - ne želim polemizirat s tobom, s obzirom na stav agresivnosti i bahatosti. Došao si na katolički forum - ponašaj se kao pristojan gost, to zahtijeva obična ljudska pristojnost.
1. To što ih je Isus odabrao, to ništa ne znači. Hej, Isus je odabrao Judu za učenika!
2. Nigdje u Bibliji se ne spominje da je Isus pio alkoholno vino, pa čak ni na pashi. Osim toga, Biblija sjajno pokazuje što Bog misli o vinu (ovo su stihovi iz Izaije):
Citat:
Jao onima koji su jaki u vinu i junaci u miješanju jakih pića
Citat:
A gle: radost i veselje, ubijaju goveda i kolju ovce; jedu meso i piju vino: "Jedimo i pijmo, jer sutra nam je mrijeti." 14 Ali Jahve nad Vojskama objavi mi: "Dok ne umrete, grijeh taj neće vam se oprostiti", reče Jahve, Gospod nad Vojskama
Citat:
Jauk po ulicama zbog vina, nesta svakog veselja, radost je iz zemlje prognana.
Citat:
Teško gizdavu vijencu pijanica Efrajimovih, uvelu cvijetu blistava mu nakita - onima što uvrh plodnog dola leže vinom opijeni!
Citat:
Oni posrću od vina, teturaju od žestoka pića: svećenici i proroci od žestoka pića posrću; omami ih vino; teturaju od žestoka pića, posrću u viđenjima, ljuljaju se sudeći. 8 Svi su stolovi puni gnusnih bljuvotina, nigdje čista mjesta nema!
I opet bih mogao nabrajati...također nije loše ni spomenuti Efežanima 5,18:
Citat:
ne opijajte se vinom u kojem je razuzdanost, nego - punite se Duhom!
Kao drugo, Isus nije pretvorio vodu u alkoholno vino:
Citat:
"Svaki čovjek stavlja na stol najprije dobro vino, a kad se ponapiju, gore. Ti si čuvao dobro vino sve do sada." (Ivan 2,10)
On je morao biti trijezan ako je znao da je vino dobro. Kada si pijan ne razlikuješ dobro vino od lošega, što je i razlog zašto su im ljudi prvo stavljali dobro, a onda loše vino.
3. Vidiš da se ovdje nema o čemu raspravljati. Vi se držite onoga što je vama crkva odredila, a mi se držimo Biblije.
I sad...
Citat:
Dakle ni ti ne bi trebao raditi istu stvar pa te molim da još jednom pročitaš naslov ove teme raspravu prilagodiš tome.
Primjećujem da ovdje nitko nije raspoložen za raspravu, te je tako sve skretanje s teme. Čak i ako ima veze s adventistima.
Jer, raspravljanje o tome dali je alkohol ok ili ne, ima veze s adventistima, isto kao i pitanja o raju i paklu.
A sad, eto, za kraj, sjetio sam se jednog zanimljivog stiha koji je argument na odgovor da je jedenje svinje nebitno.
Izaija 66,17
Citat:
Oni koji se posvećuju i čiste u vrtovima iza onog jednog u sredini, koji jedu svinjetinu, nečisto i miševe - svi će zajedno izginuti, riječ je Jahvina.
Što god vi rekli o tome, ovdje je sve jasno rečeno.