Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 20:46

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 590 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 40  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Re: Ateizam?
PostPostano: Uto svi 14, 2013 20:37 

sir.oliver je napisao/la:
Ne bih se složio, prof. Susskind je izostavio ključne detalje...
Naime cijela teorija Velikog Praska počiva dobrim dijelom na navodnoj činjenici da se opaženi pomak prema crvenom dijelu spektra dovodi u direktnu vezu sa brzinom udaljavanja objekta u svemiru odnosno njegovoj udaljenosti od nas. No astronomskim mjerenjima je dokazano da to baš i nije istina, za primjer navodim članak o poznatom astronomu Halton Arp-u:
http://electric-cosmos.org/arp.htm

Ne samo to, otkrilo se i da je pomak prema crvenom kvantiziran što nikako ne odgovara teoriji Velikog Praska, a što direktno znaći da zemlja jest u centru svemira ili barem manje od miljun svjetlosnih godina od samog centra.
http://creation.com/our-galaxy-is-the-c ... hifts-show

U gore navedenom članku vezano za gosp.Halton Arpa se može pročitati da je NASA čak prepravljala fotografije sa teleskopa kako bi prikrila činjenice da očitani pomak prema crvenom određenih Kavazara jednostavno ne odgovara njihovom položaju. Čovjek jednostavno ne može povjerovati što je sve znanstvena zajednica spremna napraviti kako bi održala promašenu teoriju Velikog Praska na životu!

Drago mi je da je to priznati astronom. Ja nemam nikakvu "ljubavnu vezu" s teorijom velikog praska, nego me zanjima istina. No istina je da ne znamo što su kvazari pa tako usporedbe s njima nemaju toliku težinu kao usporedbe s onime što više razumijemo poput galaktika.

Koliko sam shvatio iz prvog linka galaksija i kvazar su blizu jer se vidi gravitacijski utjecaj kvazara na galaktiku. No moram se složiti s NASA-om da to može biti slučajnost. Budući da postoji milijarda galktika i tisuće kvazara ne vidim nemogucnost takvog scenarija. Sada kada bi isti fenomen zapažali kod više kvazara onda bi se zamislio.

Vrh

PostPostano: Uto svi 14, 2013 21:16 

Braslav je napisao/la:

Imamo tri točke u svemiru A, B i C. Sada ovo je dokazano: B i C se ponašaju kao da je A u središtu, A i C kao da je B u središtu i A i B kao da je C u središtu. Ovo nije neka doskocica kako bi prevarili mase i zakrpali rupu koju vidimo da je Zemlja u "posebnom" položaju, što po "zlim" znanstvenicima ne moze biti.

Postoje sjajna predavanja o kozmologiji od prof. Susskinda na
http://www.youtube.com/watch?v=P-medYaqVak

0:44:00 je dio gdje pokazuje da iz gibanja galaksija možemo zaključiti da su sve točke u svemiru jednakovrijedne

Ne postoji promatranje sa zemlje koje može pokazati da su sve točke u svemiru jednakovrijedne (u smislu da bi sve bile središte svemira). Nikakva gibanja u svemiru, gledana iz naše pozicije, ne mogu ukazati na četverodimenzionalni prostor iz jednostavnog razloga što su sva naša opažanja u trodimenzionalnom okviru. Četverodimenzionalni prostor, za koji bi mogli reći da su sve točke trodimenzionalnog prostora središte, je matematička konstrukcija a ne plod opažanja.

Ta konstrukcija se temelji, kao što sam i prošli put naglasio, na jednoj činjenici i na jednoj pretpostavki.

Činjenica je da, gledano sa Zemlje, crveni pomak zvijezda i galaksija, ne ovisi o smjeru gledanja u svemir. U trodimenzionalnom prostoru to je moguće protumačiti na način da se mi nalazimo u posebnom položaju (okvirno, ako zamislimo kružnicu radiusa par kilometara, mi bi bili u području oko središta kružnice od možda par milimetara).
To je jedina činjenica s kojom mi baratamo kad govorimo o našem položaju u svemiru.

Četverodimenzionalni prostor, koji bi za posljedicu imao da svaka točka trodimenzionalnog prostora izgleda kao središte, bi bio jedini mogući zaključak kad bi smo mi bili u stanju otići na drugi kraj svemira i od tamo obaviti opažanje koje je identično opažanju sa Zemlje (da crveni pomak i odande promatrajući ne ovisi o smjeru gledanja u svemir). No, mi to nismo uradili.

U prošlom postu si iznio tvrdnju da bi smo mi iz bilo kojeg dijela svemira vidjeli isto što vidimo i sa Zemlje. Moja tvrdnja je da ne bi. Tko je u pravu?

Ti kažeš: Ja sam u pravu zato što je svaka točka svemira ujedno i središte svemira.
Ja kažem: A kako znaš da je svaka točka svemira ujedno i središte svemira?
Ti kažeš: Pa po tome što bi iz svake točke svemira vidjeli isto što vidimo i sa Zemlje.
Ja kažem: A kako znaš da bi iz svake točke svemira vidjeli isto što i sa Zemlje?
Ti kažeš: Pa po tome što je svaka točka svemira ujedno i središte svemira.

To je kružna argumentacija u kojoj je premisa ujedno i zaključak.

Istina je zapravo vrlo jednostavna, promatranje sa Zemlje koje je utvrdilo da crveni pomak svjetla sa zvijezda i galaksija ne ovisi o smjeru gledanja, može voditi k dva međusobno isključiva rješenja:

1. Središte svemira ne postoji (tj. sve je središte svemira) i Kopernikov princip o tome da Zemlja ne zauzima nikakav poseban položaj u svemiru je sačuvan.
2. Središte svemira postoji i mi se nalazimo u njemu (ili u njegovoj neposrednoj blizini), no to za posljedicu ima rušenje Kopernikovog principa.

Odnosno, cijena koju je moderna kozmologija platila za očuvanje Kopernikovog principa je uvođenje četvrte prostorne dimenzije koja se izravno nikako ne može uočiti nego se jedino može matematički konstuirati (jer matematika komotno može raditi u n-dimenzionalnom prostoru - što opet ne znači da prostor stvarno ima n dimenzija).

Što se tiče videa na kojeg si pokazao, predavanja tog profesora sam već ranije gledao (mada vezano uz neke druge predmete). Ono o čemu on govori na 0:44 je nešto drugo od ovoga što mi govorimo. To je obična Njutnova fizika koja nam ništa ne govori o pitanju da li je prostor trodimenzionalan ili četverodimenzionalan.

Mi govorimo o crvenom pomaku u spektru svjetlosti koji dolazi sa zvijezda i sa galaksija a koji ukazuje na naš poseban položaj. Tu se ne može automatski reći... to isto bi vidjeli u bilo kojem dijelu svemira, jer to opažanje uopće ne ovisi o tome da li je svemir homogen i izotropan, nego ovisi samo o jednoj stvari (odnosno dvije), da li se opažanje provodi iz posebnog položaja ili ne.

Ponavljam, četvrta prostorna dimenzija se nikako ne može direktno uočiti (jer smo mi trodimenzionalna bića), ona bi se eventualno mogla zaključiti na osnovu opažanja koja bi u trodimenzionalnom svijetu bila proturječna. No, mi takva proturječna opažanja nemamo. Mi imamo samo opažanja obavljena sa Zemlje (i njene neposredne blizine, a sve bliže od par galaksija udaljenosti je premalo za donošenje tako hrabrog zaključka).

Braslav je napisao/la:
Kao što sam napisao dokazano je da svemir nema srediste te se zna topologija svemira i zna se da ako gustoća energije bude tolika i tolika i prostor toliko i toliko malen kako ta "juha" na kvantnom nivou izgleda. Što budemo otkrivali više zakonitosti svemira to će taj naš model biti točniji.

Brkaš pojmove. Homogenosti i izotropnost svemira nema nikakve veze sa tvrdnjom o četverodimenzionalnom prostoru u kojem se čini da je svaka točka u trodimenzionalnom prostoru ujedno i središte. Još jednom ponavljam, samo direktno opažanje iz drugog dijela svemira koje bi dovelo do toga da bude kontradiktorno opažanju sa Zemlje, a ako govorimo o 3D prostoru, bi nas prisililo da donesemo takav zaključak. No tog opažanja nema.

Suvremena kozmologija je izabrala na filozofskoj osnovi, a ne na osnovu opažanja, put kojim će sačuvati Kopernikov princip pod cijenu razaranja prostora kako ga možemo promatrati i zamišljati.
Ono što je za naše čitetelje važno naglasiti je to da to nije jedina mogućnost. Druga mogućnost je odbacivanje Kopernikovog principa i zadržavanje trodimenzionalnog prostora. No, sekularnoj znanosti je malo preškakljivo prihvatiti mogućnost da se Zemlja slučajno nalazi unutar jednog milimetra od središta kružnice radijusa par kilometara. No, to što je njima problem, nama nije. Nama su važne činjenice.

Vrh

PostPostano: Uto svi 14, 2013 21:21 

Braslav je napisao/la:
Drago mi je da je to priznati astronom. Ja nemam nikakvu "ljubavnu vezu" s teorijom velikog praska, nego me zanjima istina. No istina je da ne znamo što su kvazari pa tako usporedbe s njima nemaju toliku težinu kao usporedbe s onime što više razumijemo poput galaktika.

Rekao sam da je poznati astronom što i jest, no što se tiće priznavanja u znanstvenoj zajednici to je već druga priča...priznati su samo oni koji podržavaju općeprihvaćene teorije, u ovom slučaju teoriju Velikog Praska.
Mnogi kvazari jesu dio galaktika, to si mogao pročitati i u prije navedenom članku o gosp.Halton Arpu, stoga ako ne znamo što su kvazari, ne znamo dobro ni galaktike.
Inaće, ne bih na tvom mjestu tako olako donosio sud vezano za kvazare, jer u principu ovdje se radi o mjerenjima pomaka prema crvenom u usporedbi sa položajem...za to i ne treba poznavati samu strukturu kvazara. Stoga sama mjerenja imaju jednaku težinu kao i mjerenja bilo koje zvijezde.

Braslav je napisao/la:
Koliko sam shvatio iz prvog linka galaksija i kvazar su blizu jer se vidi gravitacijski utjecaj kvazara na galaktiku. No moram se složiti s NASA-om da to može biti slučajnost. Budući da postoji milijarda galktika i tisuće kvazara ne vidim nemogucnost takvog scenarija. Sada kada bi isti fenomen zapažali kod više kvazara onda bi se zamislio.

Pa ne očekuješ valjda da će NASA reći nešto tipa..."čujte, promatrajući kvazar Markarian 205 i galaksiju NGC 4319 imamo uvjerljivi dokaz koji pobija teoriju Velikog Praska". Jednostavnije im je izmisliti da je to slučajnost, i retuširati fotografije kao što su napravili u slučaju konstelacije "Stephan's Quintet".

Obojica tragamo za istinom no bitno je u tome biti otvoren i spreman odbaciti nešto što si možda do tada mislio da je 100% sigurno. Ja sam nažalost prije bio uvjerljivi zagovornik teorija Velikog Praska i evolucije, druge sam uvjeravao u to sve dok ih nisam počeo preispitivati i pod težinom dokaza morao sam ih na kraju napustiti.

Vrh

PostPostano: Uto svi 14, 2013 21:37 

mata je napisao/la:
Braslav je napisao/la:

Imamo tri točke u svemiru A, B i C. Sada ovo je dokazano: B i C se ponašaju kao da je A u središtu, A i C kao da je B u središtu i A i B kao da je C u središtu. Ovo nije neka doskocica kako bi prevarili mase i zakrpali rupu koju vidimo da je Zemlja u "posebnom" položaju, što po "zlim" znanstvenicima ne moze biti.

Postoje sjajna predavanja o kozmologiji od prof. Susskinda na
http://www.youtube.com/watch?v=P-medYaqVak

0:44:00 je dio gdje pokazuje da iz gibanja galaksija možemo zaključiti da su sve točke u svemiru jednakovrijedne

Ne postoji promatranje sa zemlje koje može pokazati da su sve točke u svemiru jednakovrijedne (u smislu da bi sve bile središte svemira). Nikakva gibanja u svemiru, gledana iz naše pozicije, ne mogu ukazati na četverodimenzionalni prostor iz jednostavnog razloga što su sva naša opažanja u trodimenzionalnom okviru. Četverodimenzionalni prostor, za koji bi mogli reći da su sve točke trodimenzionalnog prostora središte, je matematička konstrukcija a ne plod opažanja.

Ta konstrukcija se temelji, kao što sam i prošli put naglasio, na jednoj činjenici i na jednoj pretpostavki.

Činjenica je da, gledano sa Zemlje, crveni pomak zvijezda i galaksija, ne ovisi o smjeru gledanja u svemir. U trodimenzionalnom prostoru to je moguće protumačiti na način da se mi nalazimo u posebnom položaju (okvirno, ako zamislimo kružnicu radiusa par kilometara, mi bi bili u području oko središta kružnice od možda par milimetara).
To je jedina činjenica s kojom mi baratamo kad govorimo o našem položaju u svemiru.

Četverodimenzionalni prostor, koji bi za posljedicu imao da svaka točka trodimenzionalnog prostora izgleda kao središte, bi bio jedini mogući zaključak kad bi smo mi bili u stanju otići na drugi kraj svemira i od tamo obaviti opažanje koje je identično opažanju sa Zemlje (da crveni pomak i odande promatrajući ne ovisi o smjeru gledanja u svemir). No, mi to nismo uradili.

U prošlom postu si iznio tvrdnju da bi smo mi iz bilo kojeg dijela svemira vidjeli isto što vidimo i sa Zemlje. Moja tvrdnja je da ne bi. Tko je u pravu?

Ti kažeš: Ja sam u pravu zato što je svaka točka svemira ujedno i središte svemira.
Ja kažem: A kako znaš da je svaka točka svemira ujedno i središte svemira?
Ti kažeš: Pa po tome što bi iz svake točke svemira vidjeli isto što vidimo i sa Zemlje.
Ja kažem: A kako znaš da bi iz svake točke svemira vidjeli isto što i sa Zemlje?
Ti kažeš: Pa po tome što je svaka točka svemira ujedno i središte svemira.

To je kružna argumentacija u kojoj je premisa ujedno i zaključak.

Kao da sam znao da ces tako regairati.

Ja kažem: Ja sam u pravu zato što je svaka točka svemira ujedno i središte svemira.
Ti kažeš: A kako znaš da je svaka točka svemira ujedno i središte svemira?
Ja kažem: Imamo galaktike A (naša), B i C. I one sve se međusobno udaljavaju jedne od druge i neka je A u sredini, zatim B i iza C i recimo da su na pravcu. Sada A se udaljava od C brzinom koja je jednaka onoj kojom se B udaljava od C + onom kojom se A udaljava od B sada matematikom koja je prezentirana u filmu se zakljuci da su sve tocke jednakovazne.
Ti kažeš: ...

Citat:

Istina je zapravo vrlo jednostavna, promatranje sa Zemlje koje je utvrdilo da crveni pomak svjetla sa zvijezda i galaksija ne ovisi o smjeru gledanja, može voditi k dva međusobno isključiva rješenja:

1. Središte svemira ne postoji (tj. sve je središte svemira) i Kopernikov princip o tome da Zemlja ne zauzima nikakav poseban položaj u svemiru je sačuvan.
2. Središte svemira postoji i mi se nalazimo u njemu (ili u njegovoj neposrednoj blizini), no to za posljedicu ima rušenje Kopernikovog principa.

Odnosno, cijena koju je moderna kozmologija platila za očuvanje Kopernikovog principa je uvođenje četvrte prostorne dimenzije koja se izravno nikako ne može uočiti nego se jedino može matematički konstuirati (jer matematika komotno može raditi u n-dimenzionalnom prostoru - što opet ne znači da prostor stvarno ima n dimenzija).

Što se tiče videa na kojeg si pokazao, predavanja tog profesora sam već ranije gledao (mada vezano uz neke druge predmete). Ono o čemu on govori na 0:44 je nešto drugo od ovoga što mi govorimo. To je obična Njutnova fizika koja nam ništa ne govori o pitanju da li je prostor trodimenzionalan ili četverodimenzionalan.

Mi govorimo o crvenom pomaku u spektru svjetlosti koji dolazi sa zvijezda i sa galaksija a koji ukazuje na naš poseban položaj. Tu se ne može automatski reći... to isto bi vidjeli u bilo kojem dijelu svemira, jer to opažanje uopće ne ovisi o tome da li je svemir homogen i izotropan, nego ovisi samo o jednoj stvari (odnosno dvije), da li se opažanje provodi iz posebnog položaja ili ne.

Ponavljam, četvrta prostorna dimenzija se nikako ne može direktno uočiti (jer smo mi trodimenzionalna bića), ona bi se eventualno mogla zaključiti na osnovu opažanja koja bi u trodimenzionalnom svijetu bila proturječna. No, mi takva proturječna opažanja nemamo. Mi imamo samo opažanja obavljena sa Zemlje (i njene neposredne blizine, a sve bliže od par galaksija udaljenosti je premalo za donošenje tako hrabrog zaključka).

Braslav je napisao/la:
Kao što sam napisao dokazano je da svemir nema srediste te se zna topologija svemira i zna se da ako gustoća energije bude tolika i tolika i prostor toliko i toliko malen kako ta "juha" na kvantnom nivou izgleda. Što budemo otkrivali više zakonitosti svemira to će taj naš model biti točniji.

Brkaš pojmove. Homogenosti i izotropnost svemira nema nikakve veze sa tvrdnjom o četverodimenzionalnom prostoru u kojem se čini da je svaka točka u trodimenzionalnom prostoru ujedno i središte. Još jednom ponavljam, samo direktno opažanje iz drugog dijela svemira koje bi dovelo do toga da bude kontradiktorno opažanju sa Zemlje, a ako govorimo o 3D prostoru, bi nas prisililo da donesemo takav zaključak. No tog opažanja nema.

Baš obrnuto tvrdnja je da se opažanja iz svih točaka svemira podudaraju.

Citat:
Suvremena kozmologija je izabrala na filozofskoj osnovi, a ne na osnovu opažanja, put kojim će sačuvati Kopernikov princip pod cijenu razaranja prostora kako ga možemo promatrati i zamišljati.
Ono što je za naše čitetelje važno naglasiti je to da to nije jedina mogućnost. Druga mogućnost je odbacivanje Kopernikovog principa i zadržavanje trodimenzionalnog prostora. No, sekularnoj znanosti je malo preškakljivo prihvatiti mogućnost da se Zemlja slučajno nalazi unutar jednog milimetra od središta kružnice radijusa par kilometara. No, to što je njima problem, nama nije. Nama su važne činjenice.

Kolega, Einstein je odavno pokopao 3D svjetonazor.

Vrh

PostPostano: Uto svi 14, 2013 22:13 

Braslav je napisao/la:

Navodim kao zanimljivost...Einsteinova opča teorija relativnosti se bazira na konstantnoj brzini svijetlosti kao što je općepoznato. No neka novija istraživanja upučuju na to da brzina svjetlosti i nije baš konstanta što bi, ukoliko se dokaže kao sigurno, moglo srušiti cijelu teoriju relativnosti!
http://blogs.voanews.com/science-world/ ... -constant/

Vrh

PostPostano: Sri svi 15, 2013 10:26 

Braslav je napisao/la:
Baš obrnuto tvrdnja je da se opažanja iz svih točaka svemira podudaraju.

Prijatelju, tvrdnja da će u svakoj točki svemira opažanja biti ista je zaključak koji proizlazi iz unaprijed prihvaćene pretpostavke o tome da prostor nije trodimenzionalan, nego da postoje četiri prostorne dimenzije.
No, ako je to zaključak, onda ne može biti i premisa koja vodi k zaključku da prostor stvarno ima četiri prostorne dimenzije.

Mi imamo samo opažanja sa Zemlje i iz njene nepostredne blizine. I ta opažanja govore, ako crveni pomak prihvatimo kao Doplerov efekt, da se sve ravnomjerno udaljuje od nas. To opažanje u trodimenzionalnom prostoru vodi k jednoznačnom riješenju: Zemlja se nalazi u središtu sveimra ili njegovoj neposrednoj blizini.

To rješenje je neuskladivo sa pretpostavkom Kopernikovog principa koja govori da Zemlja ne zauzima nikakav poseban položaj u svemiru. Opaziva činjenica da crveni pomak u spektru svjetlosti zvijezda i galaksija ne ovisi o smjeru gledanja se ne može pomiriti sa Kopernikovim principom u trodimenzionalnom prostoru.

U toj situaciji, kad je postalo jasno da se istovremeno ne može sačuvati trodimenzionalni prostor i Kopernikov princip, znanstvena zajednica se odlučila na žrtvovanje prostora kako bi sačuvala Kopernikov princip. I to je sva istina o suvremenoj kozmologiji.

Stoga, još jednom, ne postoji opažanje koje bi dokazalo četverodimenzionalni prostor. To opažanje ne može niti postojati ako promatramo samo sa Zemlje ili iz njene neposredne okolice. Četverodimenzionalni prostor je matematička konstrukcija koja je stvorena kako bi se na umjetan način očuvao Kopernikov princip, koji bi inače morao biti napušten.

Braslav je napisao/la:

Kolega, Einstein je prije Hubbleovih rezultata odbijao prihvatiti Friedmannov model svemira, no nakon Hubble-a, prihvatio ga je jer ni on nije želio napustiti Kopernikov princip. No, to nije ni važno budući da ni Einsteinova teorija nije činjenica.

Vrh

PostPostano: Čet svi 16, 2013 16:26 

@mata

Imamo galaktike A (naša), B i C. I one sve se međusobno udaljavaju jedne od druge i neka je A u sredini, zatim B i iza C i recimo da su na pravcu. Sada A se udaljava od C brzinom koja je jednaka onoj kojom se B udaljava od C + onom kojom se A udaljava od B sada matematikom koja je prezentirana u predavanju prof. Susskinda se zakljuci da su sve tocke jednakovazne.
Samo da napomenem tu ne ulazi neki apriorni stav da su sve tocke svemira jednakovrijedne vec cinjenica da se dalje galksije udaljavaju brze, a blize galaksije udaljavaju sporije i to tocno tako da vrijede tvrdnje za A, B i C galaksije koje sam naveo gore. Iz cega slijedi da bilo da gledamo iz nase galaksije bili iz neke druge uvijek vidimo isto, a to je da se svemir siri od te tocke promatranja.

Nekako ti je pošlo za rukom ne vidjeti moj argument? To se zove sljepilo za istinu.

Vrh

PostPostano: Čet svi 16, 2013 20:15 

Braslav je napisao/la:
Imamo galaktike A (naša), B i C. I one sve se međusobno udaljavaju jedne od druge i neka je A u sredini, zatim B i iza C i recimo da su na pravcu. Sada A se udaljava od C brzinom koja je jednaka onoj kojom se B udaljava od C + onom kojom se A udaljava od B sada matematikom koja je prezentirana u predavanju prof. Susskinda se zakljuci da su sve tocke jednakovazne.
Samo da napomenem tu ne ulazi neki apriorni stav da su sve tocke svemira jednakovrijedne vec cinjenica da se dalje galksije udaljavaju brze, a blize galaksije udaljavaju sporije i to tocno tako da vrijede tvrdnje za A, B i C galaksije koje sam naveo gore. Iz cega slijedi da bilo da gledamo iz nase galaksije bili iz neke druge uvijek vidimo isto, a to je da se svemir siri od te tocke promatranja.

To vrijedi ukoliko pretpostaviš dvije stvari:
1. Izmjereni pomak prema crvenom je isključivo i jedino povezan sa udaljenošću odnosno brzinom udaljavanja galaksije (Dopplerov efekt),
2. Ne postoji kvantizacija pomaka prema crvenom odnosno tzv.sferično grupiranje.

No međutim obje te pretpostavke ne stoje.
Za prvu točku navodim ponovno istraživački rad gosp.Halton C. Arpa (http://electric-cosmos.org/arp.htm) te citiram:
"Arp has photographs of many pairs of high redshift quasars that are symmetrically located on either side of what he suggests are their parent, low redshift galaxies. These pairings occur much more often than the probabilities of random placement would allow. Mainstream astrophysicists try to explain away Arp's observations of connected galaxies and quasars as being "illusions" or "coincidences of apparent location". But, the large number of physically associated quasars and low red shift galaxies that he has photographed and cataloged defies that evasion. It simply happens too often
Because of Arp's photos, the assumption that high red shift objects have to be very far away - on which the "Big Bang" theory and all of "accepted cosmology" is based - is proven to be wrong! The Big Bang theory is therefore falsified."

Što se tiće kvantiziranja crvenog pomaka preporučam pročitati slijedeći članak:
http://creation.com/our-galaxy-is-the-c ... hifts-show
Kvantizirani pomak prema crvenom ujedno znaći i da je Zemlja zaista u centru svemira ili manje od miljun svjetlosnih godina od njega.

Tu je navedeno također da dobar dio astronoma danas ipak smatra da je pomak prema crvenom dijelu spektra rezultat zapravo širenja prostora, prema Einstenovoj teoriji relativiteta, a ne Dopplerovog efekta. Ja bih se osobno složio s time, jer se također u bibiliji na mnogo mjesta spominje kako je Bog nakon što je stvorio zemlju i nebesa, razvukao nebesa ("stretching out") što bi se moglo protumačiti kao razvlačenje prostora skupa sa galaksijama. Ovo nadalje ima za posljedicu da brzina udaljavanja nekog objekta u svemiru nije jedini uzrok opaženom pomaku prema crvenom tog objekta, što je opet u skladu sa opažanjem gosp.Halton Arpa.

Vrh

PostPostano: Uto svi 21, 2013 18:24 

Braslav je napisao/la:
Kako si tako apsolutno siguran da su one istinite, a one druge ne?

Jednostavno...izvagao sam dokaze za i protiv i moram reći da su dokazi za mladi svemir daleko jači i uvjerljiviji. :)

Postoje tisuce na tisuce dokaza da je zemlja stara 4.5 milijarde godina, da je postojala evolucija, da je bio veliki prasak itd. I sada postoji lista nekih 20-30 protudokaza od kojih su neki sramota se zvati protudokazima kao problem helija 4 koji se zna odlazi u svemir jer ga suncev vjetar goni tamo i slavodobitno proglasiti da su ovih 20-30 dokaza za mladi svemir daleko uvjerljiviji. Molim ne budite smjesni.

Vrh

PostPostano: Uto svi 21, 2013 20:26 

Braslav je napisao/la:
Postoje tisuce na tisuce dokaza da je zemlja stara 4.5 milijarde godina, da je postojala evolucija, da je bio veliki prasak itd. I sada postoji lista nekih 20-30 protudokaza od kojih su neki sramota se zvati protudokazima kao problem helija 4 koji se zna odlazi u svemir jer ga suncev vjetar goni tamo i slavodobitno proglasiti da su ovih 20-30 dokaza za mladi svemir daleko uvjerljiviji. Molim ne budite smjesni.

Kao prvo nema na tisuće i tisuće dokaza da je zemlja stara 4,5 milijarde godina, ne znam odakle ti takve informacije, bilo bi dobro da navedeš izvor. Večina "dokaza" koji postoje se zasnivaju zapravo na radiometrijskom datiranju stijena i fosila, no kvaka je u tome da je radiometrijsko datiranje pogrešno i to se vrlo dobro zna u znanstvenoj zajednici samo se o tome šuti, jer alternativne upotrebljive znanstvene metode nema. Postoji nekih 5 ili 6 metoda radiometrijskog datiranja koliko me sijećanje služi, a koje se danas koriste, najpoznatija je naravno C-14 metoda. No mnogo testova je rađeno gdje su primjerice koristili različite metode na isti uzorak i dobijeni su drastično različiti rezultati ili primjerice na uzorku koji ima poznatu starost (puževe kučice ili stijene nastale u nedavnim vulkanskim erupcijama) radiometrijske metode su davale miljune godina starosti...o tome više na http://www.answersingenesis.org/article ... ting-prove. U slučaju takvih "nenormalnih" rezulatata datiranja starosti, znanstvenici-evolucionsti tada biraju onaj rezultat koji im najviše odgovara, a ostale zanemaruju!

Nadalje, ne znam gdje si pročitao u mojim postovima da sam se odlučio za teoriju mladog svemira na osnovu 20-30 dokaza!?
Savjetujem da za početak pročitaš slijedeću literaturu, prije nego druge kreneš omalovažavati:
dr.Jonathan Sarfati: "The Greatest Hoax on Earth?"
Jonathan Wells: "Icons of Evolution"

Također predlažem i slijedeći dok.film: http://www.youtube.com/watch?v=aal_rfpCiTE

Inaće, nisu mi nikad bili jasni oni koji se deklariraju kao katolici, a ne vjeruju u istinitost Svetog Pisma.

Vrh

PostPostano: Uto svi 21, 2013 20:38 

Braslav je napisao/la:

Kao prvo nema na tisuće i tisuće dokaza da je zemlja stara 4,5 milijarde godina, ne znam odakle ti takve informacije, bilo bi dobro da navedeš izvor. Večina "dokaza" koji postoje se zasnivaju zapravo na radiometrijskom datiranju stijena i fosila, no kvaka je u tome da je radiometrijsko datiranje pogrešno i to se vrlo dobro zna u znanstvenoj zajednici samo se o tome šuti, jer alternativne upotrebljive znanstvene metode nema. Postoji nekih 5 ili 6 metoda radiometrijskog datiranja koliko me sijećanje služi, a koje se danas koriste, najpoznatija je naravno C-14 metoda. No mnogo testova je rađeno gdje su primjerice koristili različite metode na isti uzorak i dobijeni su drastično različiti rezultati ili primjerice na uzorku koji ima poznatu starost (puževe kučice ili stijene nastale u nedavnim vulkanskim erupcijama) radiometrijske metode su davale miljune godina starosti...o tome više na http://www.answersingenesis.org/article ... ting-prove. U slučaju takvih "nenormalnih" rezulatata datiranja starosti, znanstvenici-evolucionsti tada biraju onaj rezultat koji im najviše odgovara, a ostale zanemaruju!

Nadalje, ne znam gdje si pročitao u mojim postovima da sam se odlučio za teoriju mladog svemira na osnovu 20-30 dokaza!?
Savjetujem da za početak pročitaš slijedeću literaturu, prije nego druge kreneš omalovažavati:
dr.Jonathan Sarfati: "The Greatest Hoax on Earth?"
Jonathan Wells: "Icons of Evolution"

Također predlažem i slijedeći dok.film: http://www.youtube.com/watch?v=aal_rfpCiTE

Inaće, nisu mi nikad bili jasni oni koji se deklariraju kao katolici, a ne vjeruju u istinitost Svetog Pisma.

Polako sa Svetim pismom, nije knjiga iz geologije, niti se iz nje mogu izvlačit znanstveni podaci.

Vrh

PostPostano: Uto svi 21, 2013 21:09 

sara je napisao/la:
Polako sa Svetim pismom, nije knjiga iz geologije, niti se iz nje mogu izvlačit znanstveni podaci.

Naravno da se MOGU iz biblije izvlačiti znanstveni podaci, preporučam pročitati slijedeću knjigu:
Ray Comfort: "Scientific Facts in the Bible".
Uostalom cijeli kreacionizam kao znanost počiva na bibliji.

Vrh

PostPostano: Sri svi 22, 2013 08:30 

Sir.olivere možeš li mi dati neki relevantan znanstveni članak u kojem se znanost dijeli na kreacionističku i "onu drugu"? Znaš li koji su tipovi znanosti i zašto je podjela napravljena?

Večina "dokaza" koji postoje se zasnivaju zapravo na radiometrijskom datiranju stijena i fosila, no kvaka je u tome da je radiometrijsko datiranje pogrešno i to se vrlo dobro zna u znanstvenoj zajednici samo se o tome šuti, jer alternativne upotrebljive znanstvene metode nema. Postoji nekih 5 ili 6 metoda radiometrijskog datiranja koliko me sijećanje služi, a koje se danas koriste, najpoznatija je naravno C-14 metoda.

Gdje si pročitao da se metoda C-14 koristi za određivanje starosti stijena?

Vrh

PostPostano: Sri svi 22, 2013 09:16 

Barnaba je napisao/la:
Sir.olivere možeš li mi dati neki relevantan znanstveni članak u kojem se znanost dijeli na kreacionističku i "onu drugu"? Znaš li koji su tipovi znanosti i zašto je podjela napravljena?

Samo pitanje ti je nelogično jer jedna isključuje drugu...stoga danas znanstvena zajednica želi prikazati kreacionističku znanost (http://en.wikipedia.org/wiki/Creation_science) kao nevaljalu i bez ikakvih dokaza.

Gdje si pročitao da se metoda C-14 koristi za određivanje starosti stijena?

Ne znam gdje si pročitao u mom postu da sam izričito rekao da se metoda C-14 koristi za određivanje starosti stijena?!
Ono što sam rekao je da postoji 5 ili 6 radiometrijskih metoda i da se koriste za određivanje starosti stijena i fosila...naravno C-14 metoda se neće koristiti za stijene već druge prikladne radiometrijske metode.
Ovdje koristim priliku pa ću citirati izjavu dr.John Morris-a (geolog po struci) iz njegove knjige "The Geology Book"
"Kada se ista stijena datira s više od jedne metode, često će dati različite rezultate starosti. I kada je stijena datirana više od jednog puta istom metodom često će dati različite rezultate".

Vrh

PostPostano: Sri svi 22, 2013 09:49 

Barnaba je napisao/la:

Samo pitanje ti je nelogično jer jedna isključuje drugu...stoga danas znanstvena zajednica želi prikazati kreacionističku znanost (http://en.wikipedia.org/wiki/Creation_science) kao nevaljalu i bez ikakvih dokaza.

Ne isključuje jedna drugu jer znanost je znanost, a može ju se djeliti jedino prema predmetu istraživanja i metodama koje primjenjuje. Ta podjela ne poznaje kreacionističku znanost i "nekreacionističku". Iza pojma „kreacionistička znanost“ se krije apologetski stav koji je sasvim u redu imati, no, to nije osobina znanosti. Od znanosti se ne može tražiti da bude protubožja (ateistička), ali niti u uskom smislu religijska. Ono što se od znanosti mora zahtijevati je pošteno prezentiranje zaključaka do kojih se istraživanjem došlo, predočavajući i ograničenja koja ima upotrijebljena metoda za istraživanje.

Ne znam gdje si pročitao u mom postu da sam izričito rekao da se metoda C-14 koristi za određivanje starosti stijena?!
Ono što sam rekao je da postoji 5 ili 6 radiometrijskih metoda i da se koriste za određivanje starosti stijena i fosila...naravno C-14 metoda se neće koristiti za stijene već druge prikladne radiometrijske metode.
Ovdje koristim priliku pa ću citirati izjavu dr.John Morris-a (geolog po struci) iz njegove knjige "The Geology Book"
"Kada se ista stijena datira s više od jedne metode, često će dati različite rezultate starosti. I kada je stijena datirana više od jednog puta istom metodom često će dati različite rezultate".

Da li ti je poznato kako isto pravilo kod stijena ne vrijedi samo za starost i radiološke metode već i za skoro sva svojstva koje stijenski materijal ima? Dakle možeš isti stijenski materijal podvrgnuti ispitivanju čvrstoće pa će ti rezultati isto pokazivati različitu čvrstoću unatoč tome što primjenjuješ posve istu metodu za određivanje čvrstoće?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 590 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 40  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata