Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub tra 18, 2026 12:21

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 12 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Pon lip 10, 2013 16:25 

zbog čega krščani može i katolici drže Isusa i dalje na križu več 2.000 godina .nije li vrijeme da ga skinu sa križa a i sami
znamo da je naš dragi Isus uskrsnuo.Ta slika njega na križu je živi horor ili ti ga strava i užas.?????????????????? :(
LJEPO U BIBLIJI PIŠE DA SE NE KLANJAMO KIPOVIMA I LAŽNIM IDOLIMA! ZAŠTO ONDA
KATOLICI I CRKVA TO ČINE PROTIV RIJEČI BOŽIJE KOJA NAM TO LJEPO KAZUJE!!!!!!!!!!!!

Vrh

PostPostano: Uto lip 11, 2013 06:29 

pavlo443 je napisao/la:
zbog čega krščani može i katolici drže Isusa i dalje na križu več 2.000 godina .nije li vrijeme da ga skinu sa križa a i sami
znamo da je naš dragi Isus uskrsnuo.Ta slika njega na križu je živi horor ili ti ga strava i užas.?????????????????? :(
KATOLICI I CRKVA TO ČINE PROTIV RIJEČI BOŽIJE KOJA NAM TO LJEPO KAZUJE!!!!!!!!!!!!

Mislim da bi umjesto neosnovanog napadanja (koje odaje vikanje pisanja velikim slovima) trebao objektivno razmisliti o tome što pišeš. Krist je svojom smrti na križu spasio svijet pa križ svoj smisao dosiže po Kristu koji je na njemu visio zbog toga je podignut kako bi nas vjera spasila i ozdravila.
U Starom Zavjetu također postoje mjesta gdje npr. Mojsije podiže zmiju na štapu kako bi ljudi ozdravljali od ujeda zmija koje su napadale židove. Također su i na Kovčegu zavjeta bila načinjena dva lika kerubima pa se odmah vidi kako je neosnovana tvoja tvrdnja o nekakvom idolopoklonstvu.
Bilo bi korisnije kad bi umjesto nabubane demagogije razmislio i odgovorio na posve jasno pitanje koje glasi: Je li Krist izdiktirao nekakvu knjigu ili osnovao Crkvu koju vrata paklena neće nadvladati i koja je na kraju krajeva i odlučila koje će knjige sačinjavati Bibliju?

Vrh

PostPostano: Uto lip 11, 2013 13:06 

Pavao:Citat:zbog čega krščani može i katolici drže Isusa i dalje na križu več 2.000 godina .nije li vrijeme da ga skinu sa križa a i sami
znamo da je naš dragi Isus uskrsnuo.Ta slika njega na križu je živi horor ili ti ga strava i užas.??????????????????

Ova izjava je temeljno načelo socijaldemoracije i njezine tvorevine "NEW AGA"-Moram citirati raspetog Gospodina:"Oprosti im Bože neznaju što čine".

Drvo smrti po razapeću Isusa Krista postalo je drvo Života.

Možda bi bilo dobor da Mr.Pavao,malo bolje prouči bibliju i ono što piše u Bibliji,jer u svakom slučaju Biblija sama po sebi nije ni jednostavna ni lagana,što nam direktno dokazuje predmentna tvrdnja.
Sveto tijelo i sveti križ nisu laž,i nisu idoli,oni zajedno čine ZNAK ISTINE.
Kad se klanjamo svetom križu i svetom tijelu klanjamo se otkupitelju grijeha čovječanstva,klanjamo se relevantnoj istini.
Kad nosimo sveti križ i sveto tijelo,i kad vidimo kod nekoga taj znak,tada u tom trenutku gledamo istinu o spasenju čovjeka i čovječje duše.
Reći da katolici i crkva,poštujući sveti križ i sveto tijelo,čine nešto protiv rijeći Božje je velika hrabrost.
Jer po riječi je nastalo sve,i u početku riječ bijaše Bog i Bog bijaše riječ.Riječ ima veliku moć u pozitivnom i negativnom smislu.

Bolje bi bilo kad se radi o svetim i Božjim stvarima da se u njih ničim ,a najmanje riječima, ne diramo.

Možda će ovaj moje tekst pobuditi malo želje za kontemplativnijim razmišljanjem o vjeri i o sakralnim stvarima katolika kod Mr.Pavla.

Hvaljen Isus i Marija

URIEL

Vrh

PostPostano: Uto lip 11, 2013 17:07 

kad sam mislio na idolopoklonstvo nisam mislio na sveti križ nego o kipovima svetaca npr.aloizia stepinca marije nezna ni sam koliko imena je dobila npr.snježna bistrička fatimska iz
međugorja itd.Jersamo po isusu kristu dolazimo u njegovo kraljevstvo .A PROMJENILI SU I NEKE OD 10 ZAPOVJEDI BOŽIJIH.
Pa je crkva rekla da postoji čistilište pa su se nedavno odlučili da ga nema nisu li baš dosljedni?????

Vrh

PostPostano: Uto lip 11, 2013 19:11 

pavlo443 je napisao/la:

Apostol Pavao imao je očito razloga zašto je napisao sljedeće retke u Prvoj poslanici Korinćanima:
Uistinu, besjeda o križu ludost je onima koji propadaju, a nama spašenicima sila je Božja. Ta pisano je: »Upropastit ću mudrost mudrih, i odbacit ću umnost umnih. Gdje je mudrac? Gdje je književnik?« Gdje je istraživač ovoga svijeta? Zar ne izludi Bog mudrost svijeta? Doista, kad svijet u mudrosti Božjoj Boga ne upozna mudrošću, svidjelo se Bogu ludošću propovijedanja spasiti vjernike. Jer i Židovi znake ištu i Grci mudrost traže, a mi propovijedamo Krista raspetoga: Židovima sablazan, poganima ludost, pozvanima pak - i Židovima i Grcima - Krista, Božju snagu i Božju mudrost. Jer ludo Božje mudrije je od ljudi i slabo Božje jače je od ljudi.
(1 Kor 1:18:25)

Zadnja izmjena: Lucijan Antun; Sri lip 12, 2013 14:17; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Uto lip 11, 2013 19:17 
Administrator

Pavlo, pročitaj pravila foruma: "Ovo je katolički forum, te se neće dopuštati bilo kakvo "misionarenje"."
Ako si počeo temu s pitanjem zašto kršćani prikazuju Isusa na križu, što je tebi strašno, onda piši o toj temi, a ne da koristiš forum za napade na Crkvu. Pisanje velikim slovima ("deranje") se na forumima izbjegava, a bilo bi lijepo predstaviti se, jesi li uopće vjernik i pripadaš li nekoj zajednici. Na ovom forumu raspravljamo o katoličkim temama, a postoji poseban podforum "Teme vezane uz nekatolike".

Vrh

PostPostano: Uto lip 11, 2013 19:31 

ne ne pripadam jehovinim svjedocima niti želim napadati katoličku crkvu .ako vas zanima smatram se krščaninom
i samo iznosim svoje mišljenje.kad sam rekao da se klanjamo kipu nekoga sveca mislim da mi netreba nikakav svetac da me zagovara pred BOGOM
netreba mi nikakav kip bio to nekog sveca ili djevice Marije tj.netreba mi nikakov odvjetnik da se obratim za POMOČ OCU SINU IDUHU SVETOME več se
direktno molim našem dragom ISUSU .I ne ne derem se na nikoga oprostite ako sam koga uvrijedio .SLAVA OCU SINU I DUHU SVETOME.
Blagoslovljeni svi na ovome forumu.
Volio bih kad bih svi oni koji vjeruju u ISUSA pripadali jednoj negovoj crkvi .A crkva su ljudi a ne nekakva institucija!

Vrh

PostPostano: Sri lip 12, 2013 00:07 
Administrator

Da se vratimo na temu, tebi smeta prikaz Isusa na križu.
Prije svega, bez Isusa križ nema smisla. Tebi je Isus na križu horor, sablazan, ali Pavao i nakon uskrsnuća navješta raspetoga Krista: "a mi propovijedamo Krista raspetoga: Židovima sablazan, poganima ludost" (1Kor 1,23). Bez križa nema uskrsnuća, to je neodvojivo za spasenje.

Po tebi lik Isusa na križu ispada idolopoklonstvo, pa si se onda ispravio da si zapravo mislio na kipove svetaca. Ne znam zašto ti smeta prikaz Isusa na križu jer pišeš vrlo konfuzno, skrećući stalno na napade na Crkvu, te kao promijenila 10 zapovijedi, te ukinula čistilište, te dopušta idolopoklonstvo i slično.

Crkva naučava: "Jedino je naime Krist
Posrednik i put spasenja, prisutan medju nama u svome tijelu, koje je Crkva;
a naglasavajuci izricito potrebu vjere i krstenja, on je potvrdio i potrebu
Crkve, u koju ljudi ulaze po krstenju kao kroz vrata."(KKC 846)

Osim toga, kako svatko ima potrebu krštenja kojim ulazi u Crkvu, ne može se biti sam za sebe "kršćanin".
Ujedno te stoga molim te da ovdje ne misionariš po raznim temama ako te ne zanima katolički nauk, ako nešto želiš iskreno raspraviti postoji poseban podforum za teme vezane uz nekatolike.

Vrh

PostPostano: Pet lip 14, 2013 12:21 

pavlo443 je napisao/la:
ne ne pripadam jehovinim svjedocima niti želim napadati katoličku crkvu .ako vas zanima smatram se krščaninom
i samo iznosim svoje mišljenje.kad sam rekao da se klanjamo kipu nekoga sveca mislim da mi netreba nikakav svetac da me zagovara pred BOGOM
netreba mi nikakav kip bio to nekog sveca ili djevice Marije tj.netreba mi nikakov odvjetnik da se obratim za POMOČ OCU SINU IDUHU SVETOME več se
direktno molim našem dragom ISUSU .I ne ne derem se na nikoga oprostite ako sam koga uvrijedio .SLAVA OCU SINU I DUHU SVETOME.
Blagoslovljeni svi na ovome forumu.
Volio bih kad bih svi oni koji vjeruju u ISUSA pripadali jednoj negovoj crkvi .A crkva su ljudi a ne nekakva institucija!

Kad se Isus prikazao svetoj Terezi Avrilskoj,pokazao joj je svoj lik,prema tome likovi statue,slike svetaca i sve što je vezano za crkvu božju (božji narod) i crkvu kao instituciju su itekako potrebne nama kršćanima.
Mnoge Božje i svetačke objave su se dogodile putem slika,kipova i t.d.

Mi kršćani kad se klanjamo pred kipom Isusa Krista,Blažene Djevice Marije i ostalih svetaca,mi ih osobno deklariramo.Točno pokazujeomo koga štujemo i koga zazivamo.
Mi ne govorimo:"Naš Bog" iz tog razloga što taj bog može biti bilo tko,mi kažemo:"Naš Bog Isus Krist",što znači da u svakom trenutku deklariramo Boga da ga imenujemo i da znamo točno o kome se radi.Ta deklaracija se ne očituje samo po riječima,već i po nošenju križa,po posjećivanju euharistije,po življenju života po kršćansko-katoličkim načelima,po prihvaćanju crkvenih stavova,po poštivanju petrove stolice itd.

Nazivanje svetaca odvjetnicima je izraz socijademokrata.Tim se svjetovnim izrazima bave špekulanti i protivnici krista i kršćana.

I umjetnos u svim okvirima i glazba također u svim njezinim okvirima, su iz poštovanja prema Trojedinom Bogu imenovali svog Boga svaki na sebi svojstven način.Još jednom ću reći Kipovi Isusa Krista,Blažene Djevice Marije i Svih svetaca nisu idoli,niti služe idolopoklonstvu,oni su vjernički prikaz istine.Oni su ona priča koju su ljudi vijernici ispričali o Bogu Ocu,Bogu Sinu i Bogu Duhu Svetome.

A istina je:"Anđeo Gospodnji navjestio Mariji i ona je začela po Duhu svetome".

A ta istina nam daje za pravo da se u našim molitvama preporučimo, živoj i vječnoj, Blaženoj Djevici Mariji za zagovor kod Njezinog Sina,našega živoga Boga,Isusa Krista.Jer je ona jedina po kojoj se Bog živih utjelovio.

Hvaljen Isus i Marija

URIEL

Vrh

PostPostano: Sub lip 15, 2013 15:06 

Nego, vi ste pristupili gori Sionu i gradu Boga živoga, Jeruzalemu nebeskom, nebrojenim tisućama anđela, svečanom skupu, Crkvi prvorođenaca zapisanih na nebu, Bogu, sucu sviju, dusima savršenih pravednika i Posredniku novog Saveza - Isusu - i krvi škropljeničkoj što snažnije govori od Abelove. (Heb 12:2-24)

Zato i mi, okruženi tolikim oblakom svjedoka, odložimo svaki teret i grijeh koji nas sapinje te postojano trčimo u borbu koja je pred nama! (Heb 12:1)

Vrh

PostPostano: Pon lip 17, 2013 08:55 

Da je nebo već sada prepuno svetih duša pravednika svjedoči sama Biblija više nego uvjerljivo. Osobito u sljedećem odlomku:
Jedno osam dana nakon tih besjeda povede Isus sa sobom Petra, Ivana i Jakova te uziđe na goru da se pomoli. I dok se molio, izgled mu se lica izmijeni, a odjeća sjajem zablista. I gle, dva čovjeka razgovarahu s njime. Bijahu to Mojsije i Ilija. Ukazali se u slavi i razgovarali s njime o njegovu Izlasku, što se doskora imao ispuniti u Jeruzalemu. No Petra i njegove drugove bijaše svladao san. Kad se probudiše, ugledaše njegovu slavu i dva čovjeka koji stajahu uza nj. I dok su oni odlazili od njega, reče Petar Isusu: "Učitelju, dobro nam je ovdje biti. Načinimo tri sjenice: jednu tebi, jednu Mojsiju, jednu Iliji." Nije znao što govori.
(Lk 9:28-33)
S kime je to Isus ovdje komunicirao? S "preminulim" ljudima?

Vrh

PostPostano: Čet srp 04, 2013 15:08 

Crkva nije 'ukinula' čistilište. Riječ je o limbu kao nekom predvorju čistilišta za što nema uporišta u Objavi i nauku Crkve.
A to u vezi slika i kipova, ti prigovori dolaze iz sfere nekih kršćanskih sekti, a svoje obrazloženje nalaze u Bibliji, posebo u Starom zavjetu. Tamo doista piše da se ne prave likovi... kojima se ne smije klanjati. Cijela ta starozavjetna zabrana odnosi se na pogansku vjersku praksu. Pogani bi pravili likove božanstva i taj lik obožavali kao boga. Tako im se psalmist ruga pa veli: 'Oči imaju a ne vide, uši a ne slušaju... slični su onima koji ih napraviše'.
Kršćani ne smatraju da su kipovi i slike svetaca oni sami kojima se klanjaju. Kao što netko tko u svojem novčaniku nosi sliku voljene osobe ne smatra da je slika ta osoba, nego joj pomaže da posredstvom te slike u sebi krijepi ljubav prema voljenoj osobi.
A da ima pretjerivanja kod nekih vjernika pa kipove i slike svetaca, Marije.... ljube, miluju i pokazuju znakove idolopoklonstva to je točno. Međutim to ih ne uči crkveni nauk, nego upravo suprotno.
Poučava se one koji se daju poučiti, stoga je pitanje; 'zašto Katolička Crkva dopušta idolopoklonstvo' promašena tema ili, kako već neki spomenuše, tek dobrodošlo oruđe sektašenja.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 12 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata