ina2402 je napisao/la:
Poštovanje. Trebala bih jedan savjet, a ne znam kome drugome bi se obratila. Živim u malome mjestu pored zagreba. Nedavno se desila velika tragedija u kojemu su ugasena dva mlada života i cijelo mijesto je zavijeno u tugu i bol. Da to nije dovoljno, kada su htjeli pokopati mladiće, mjesni svecenik to nije htio učiniti jer nisu placali godišnji doprinos za mjesnu župu. Kada je došao bivši svecenik naše župe pokopati mladiće,sadašnji svecenik prijetio im je da će ih tužiti časnom stolu!! Ljudi su bili ogorčeni. I još danas su. Uz sve to, svecenik vrlo cesto pije. Ja bih htjela krstiti sebe i dijete, ali ne kod takvoga svećenika. Tko je on da sudi ljudima?! Ak je Isus prastao, zašto on ne može?! Kako da dobijem dozvolu da se krstimo u drugoj župi? Molim vas, pomozite.
Meni se čini da se zaboravlja da je Crkveni sprovod predviđen za članove Crkve, odnosno zajednica tako ispraća svog člana. Ako netko godinama ne mari za Crkvene potrebe, što drugo preostaje župniku nego da to vrlo jasno kaže kada dotični traži neke "usluge" Crkve. Župa ne funkcionira od zraka. I bivši župnik nema nikakvog prava to učiniti, jer je zakonita vlast u župi župnik, aktualan, a ne bivši.
Prije krštenja dobro razmisli o razlozima, krštenjem postaješ i dio Crkve i preuzimaš dio odgovornosti za nju.
PS što to znači vrlo često pije? Ako se napije, trebalo bi ga upozoriti, a onda eventualno reći i biskupu. A ako popije čašu vina ili jednu pivu, onda ne treba tražiti dlaku u jajetu.