Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 21, 2026 21:12

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 632 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 43  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet stu 14, 2013 20:47 

Beren je napisao/la:
Jedan od najvećih katoličkih apologeta našeg vremena, dr. Robert Sugnenis, nedavno je dao ekskluzivni intervju za jedan hrvatski portal. Intervju obrađuje više tema (važnost apologetike, odnos prema Židovima, geocentrizam, čitanje sv. Pisma). Što god mislili o njegovim zaključcima i prosudbama, ostaje činjenica da se o ovim važnim temama danas u Crkvi jako malo govori i piše. I zato mi Sungenis ponekad dođe kao pravo osvježenje.

Pa, uživajte...

http://www.katolik.hr/aktualnomnu/inter ... -intervju/

Pročitao sam članak ali nisam tamo našao odgovore o geocentrizmu. Razočarenje. :cry:

Vrh

PostPostano: Čet stu 21, 2013 13:00 

EDIT: Prebačeno sa teme "Papa -Darvinova teorija=Biblija"
mata je napisao/la:
Ovo nije vezano za temu pa odgovaram na kraju. Katolik ne mora biti poslušan papi Franji kad ovaj daje krivovjerne izjave. Dapače, dužnost katolika je, u tom slučaju, suprotstaviti se papi.

A tko je od katolika ovlašten da procijeni kada to i što to papa govori krivovjerno?

Vrh

PostPostano: Čet stu 21, 2013 13:19 

mata je napisao/la:
Ovo nije vezano za temu pa odgovaram na kraju. Katolik ne mora biti poslušan papi Franji kad ovaj daje krivovjerne izjave. Dapače, dužnost katolika je, u tom slučaju, suprotstaviti se papi.

U ovim ekstremnim okolnostima simplificiranje i karikiranje katoličkog učenja o poslušnosti i papinstvu ne samo da nikome ne koristi nego čini ogromnu štetu samoj Crkvi i samoj Vjeri katolika. Papa nije nezabludiv uvijek i papu se ne mora slušati uvijek. To vidimo već u Bibliji, to vidimo kroz povijesne događaje, to vidimo kroz službeno učenje Crkve. A na žalost, ovaj papa je i do sada dao toliko sablažnjivih izjava da se papinstvo od njega neće oporaviti do kraja svijeta. Sve što je rečeno je i zapamćeno i nijedna njegova sablažnjiva izjava nikada neće proći. Jedino što sada može učiniti je javno povući svoje riječi i (ne)djela i tako umanjiti štetu koju je do sada učinio.

Slično je i sa 2. vatikanskim koncilom koji je dao takve izjave da je i sam papa Pavao VI, morao učiniti potez nezabilježen u povijesti Crkve te izričito naglasiti da su jedine koncilske izjave koje katolika obvezuju u savjesti, one koje sam koncil takvima pokaže.

A sam koncil nije to učinio niti u jednoj jedinoj situaciji. Stoga, danas imamo ekumenski koncil najnižeg doktrinarnog nivoa od svih koji su do danas održani (jer nije donio niti jednu izjavu koja katolika obvezuje u savjesti), a prema kojem se često odnose kao da je superkoncil koji je donio superdogme. Krajnje je vrijeme da se suočimo sa činjenicama, katolike i danas obvezuje tradicionalno učenje Crkve koje nikada nije promijenjeno i koje nikada neće niti biti promijenjeno. Sve iluzije o promjenama su upravo to, iluzije koje nisu utemeljene u stvarnosti.

No, ovo je druga tema i o tome nema smisla nastavljati ovdje. Ovaj dio odgovora se može i prebaciti i na neku drugu temu ako tamo sadržajno pripada.

Iako vjerovatno neće utjecati na tvoj genij i nećeš promijeniti mišljenje ipak ću napisati. Sotona te drži u svojoj zamci.

Vrh

PostPostano: Čet stu 21, 2013 14:22 

Lucijan Antun je napisao/la:
mata je napisao/la:

A tko je od katolika ovlašten da procijeni kada to i što to papa govori krivovjerno?

Nitko od katolika nije ovlašten da osudi papu, niti je ikome dano pravo da ga smijeni. No, to ne povlači za sobom zaključak da nitko ne može proturječiti papi i u pitanjima vjere i morala kad ovaj krivo naučava. To nam pokazuje i Biblija i povijest i službeni dokumenti Crkve.

No, da ne pričamo čisto teoretski i apstraktno, navest ću jednu izjavu papa Franje:

""The Lord has redeemed all of us, all of us, with the Blood of Christ: all of us, not just Catholics. Everyone! ‘Father, the atheists?’ Even the atheists. Everyone! And this Blood makes us children of God of the first class! We are created children in the likeness of God and the Blood of Christ has redeemed us all! And we all have a duty to do good. And this commandment for everyone to do good, I think, is a beautiful path towards peace. If we, each doing our own part, if we do good to others, if we meet there, doing good, and we go slowly, gently, little by little, we will make that culture of encounter: we need that so much. We must meet one another doing good. ‘But I don’t believe, Father, I am an atheist!’ But do good: we will meet one another there.”

Papa je ovdje rekao da su svi ljudi, čak i ateisti, djeca Božja po Krvi Kristovoj. A to nije točno. Biti dijete Božje po onom rođenju koje nam je omogućio Krist prolijevanjem svoje Krvi, tj. po rođenju od vode i Duha, tj. po krštenju, mogu biti samo oni koji su primili krsnu milost. To nam govori i sam apostol Ivan u proslovu svog evanđelja:

"A onima koji ga primiše podade moć da postanu djeca Božja: onima koji vjeruju u njegovo ime, koji su rođeni ne od krvi, ni od volje tjelesne, ni od volje muževlje, nego – od Boga." (Iv 1,12-13)

Pogledaj bilo koji katolički izvor o tome što je jedan od plodova krštenja i svugdje ćeš naći da je tu pribrojano i to da s primanjem tog sakramenta postajemo dijete Božje. Naravno, postoji i drugi smisao da su svi ljudi braća i djeca Božja, ali to nije po Krvi Kristovoj, nego po prvom stvaranju, po rađanju od tijela. No, po tom prvom rođenju, svi su ljudi „djeca gnjeva“, određeni za propast.

Stoga, kad govorimo o izjavi da su svi ljudi djeca Božja po Krvi Kristovoj, tu možemo dati samo dva odgovora: DA ili NE. Papa Franjo je rekao: DA, dok Crkva dogmatski, po Božjoj objavi, govori NE. Stoga, uza svo dužno poštovanje svima, meni ne pada na pamet mijenjati svoju vjeru samo zato što papa Franjo voli davati svakakve izjave. Hoćeš li se ti složiti s papom ili nećeš, to je na tebi.

Vrh

PostPostano: Čet stu 21, 2013 14:44 

toni1 je napisao/la:
Iako vjerovatno neće utjecati na tvoj genij i nećeš promijeniti mišljenje ipak ću napisati. Sotona te drži u svojoj zamci.

Ajd da si me negdje ispravio i da si rekao npr: "Nije točno da se katolik ikad ima pravo suprostaviti papi i u pitanjima vjere ili morala.", ili "Nije točno da je papa Pavao VI eksplicitno rekao da nas na 2. vatikanskom koncilu obvezuju samo one izjave za koje sam koncil kažu da nas obvezuju.", ili "Nije točno da cijeli 2.VK nigdje nije dao eksplicitnu izjavu koja bi obvezala katolika u savjesti.". Ali ti nisi ništa od toga rekao. Nigdje me nisi ispravio. Citate koje sam ostavio si zanemario i nisi ih niti naveo kad si me citirao.

Stoga ću ih ja još jednom ponoviti:

Vezano za pravo na protivljenje papi i u pitanjima Vjere:

"...Roman Pontiff,who is the representative upon earth of God and our God and Lord Jesus Christ, who holds the fulness of power over peoples and kingdoms, who may judge all and be judged by none in this world, may nonetheless be contradicted if he be found to have deviated from the Faith. Remembering also that, where danger is greater, it must more fully and more diligently be counteracted…“ Cum Ex Apostolatus Officio, Pope Paul IV

Vezano uz tvrdnju da nas u 2. VK u savjesti obvezuju samo one izjave koje sam koncil eksplicitno navede kao obvezujuće:

"Taking conciliar custom into consideration and also the pastoral purpose of the present Council, the sacred Council defines as binding on the Church ONLY those things in matters of faith and morals which it shall openly declare to be binding." APPENDIX, From the Acts of the Council

Nije li to uistinu zanimljiva situacija. Dokumen se zove: "Dogmatska konstitucija o Crkvi LUMEN GENTIUM", a na kraju konstitucije je sam papa Pavao VI, kad je vidio kamo su stvari otišle, naglasio da je u toj dogmatskoj konstituciji (ali i ostalim dokumentima koncila) dogmatsko samo ono što sam tekst kaže... a to je ništa.

Stoga, naravno da te neću poslušati u tvojoj osudi. Ona nije zasnovana na činjenicama i istini, nego na tvojim osjećajima.

Istina je ono što sam rekao, katolik u određenim situacijama ima pravo suprostaviti se papi i u pitanju Vjere, te je također istina da u 2. VK ništa nije dogmatsko tj. nezabludivo tj. ništa ne veže katolika u savjesti (naravno, to ne znači da je sve automatski krivo, ali znači da može biti krivo).

Vrh

PostPostano: Čet stu 21, 2013 23:39 

Svi ste na istu vodu :; . 2VK nije baš dobar i Papi Frani bi bilo bolje da odstupi i opozove sve što je do sada rekao. Religiozan posluh prema živom Učiteljstvu nije baš pametno imati jer su eto nažalost svi modernisti i heretici (ovo malo karikiram). Dakle koja je razlika između tvoje tvrdnje da Papa treba opozvati sve što govori i da 2VS nije bitan tj. da je čak štoviše opasan. Zaključak je da je Crkva bezveze i da zadnjih nekoliko papa koji su se pozivali na 2VK nije baš ozbiljno. Tu je i famozna izjava Pavla IV kojom mašete kad god se stavljate iznad Pape i biskupa.

■180. P. Postoji li neka razlika izmađu udova od kojih se sastoji Crkva?

O. Razlika je među udovima Crkve velika, jer se u Crkvi zna tko zapovijeda, a tko sluša, tko naučava i tko je poučavan.

■181. P. Kako se zove onaj dio Crkve koji naučava?

O. Dio Crkve koji naučava zove se učiteljskom Crkvom.

■182. P. Kako se zove onaj dio Crkve koji je poučavan?

O. Dio Crkve koji je poučavan zove se poučavajućom Crkvom.

■183. P. Tko je odredio tu razliku u Crkvi?

O. Tu razliku je u Crkvi ustanovio sam Isus Krist.

■184. P. Jesu li učiteljska i poučavajuća Crkva dvije različite Crkve?

O. Učiteljska i poučavajuća Crkva dva su različita dijela jedne i jedine Crkve, isto kao što se u ljudskom tijelu glava razlikuje od ostalog dijela tijela, ali s njim ipak tvori samo jedno tijelo.

■185. P. Od čega je sastavljena učiteljska Crkva?

O. Učiteljska Crkva sastoji se od svih biskupa, kojima stoji na čelu rimski biskup. Biskupi su učiteljska Crkva bilo da su u svojim biskupijama ili okupljeni na Saboru.

■186. P. Od čega se sastoji poučavajuća Crkva?

O. Poučavajuća Crkva sastavljena je od svih vjernika osim biskupa.

■187. P. Tko ima u Crkvi pravo i vlast naučavati?

O. Vlast naučavati imaju u Crkvi Papa i biskupi i ostali službenici pod njihovim nadzorom.

■188. P. Jesmo li dužni slušati učiteljsku Crkvu?

O. Da, bez dvojbe smo dužni slušati učiteljsku Crkvu pod prijetnjom vječnog prokletstva, jer je Isus Krist kazao o crkvenim pastirima, a to su apostoli: “Tko sluša vas, mene sluša, a tko prezire vas, mene prezire.”

Sad sam se moraš zapitati gdje si ti u cijeloj ovoj priči tj. za koga radiš.

Vrh

PostPostano: Pet stu 22, 2013 08:27 

To društvo sve kroji po svoju, odnosno uzima jedno i pola drugoga pa učini treće. Zaludu s njima razgovarat.

Vrh

PostPostano: Pet stu 22, 2013 09:18 

toni1 je napisao/la:
Svi ste na istu vodu :; . 2VK nije baš dobar i Papi Frani bi bilo bolje da odstupi i opozove sve što je do sada rekao. Religiozan posluh prema živom Učiteljstvu nije baš pametno imati jer su eto nažalost svi modernisti i heretici (ovo malo karikiram). Dakle koja je razlika između tvoje tvrdnje da Papa treba opozvati sve što govori i da 2VS nije bitan tj. da je čak štoviše opasan. Zaključak je da je Crkva bezveze i da zadnjih nekoliko papa koji su se pozivali na 2VK nije baš ozbiljno.

Nitko nije rekao da papa mora opozvati sve što je rekao. Prigovori koji su upućeni papi su vrlo konkretni i vezani su uz vrlo konkretne riječi i djela. I, što je najtužnije od svega, kad se izrekne konkretni prigovor na konkretnu riječ ili djelo, nikad nema konkretnog odgovora na taj konkretni prigovor, nego se uvijek daju općeniti i potpuno promašeni odgovori. Evo, konkretno, što misliš o imenovanju mnsg. Ricce, prelata sa bogatom karijerom sodomitskih skandala iza sebe, na čelo odbora za vatikanski banku? Jeli to superiška jer pokazuje našu ljubav prema svima, ili je to sablazan kolosalnih razmjera?
Ili, što misliš o izjavi da svi ljudi trebaju činiti dobro onako kako oni sami misle da je dobro i da će ih to dovesti bliže Dobru?

Može li i jedan konkretan odgovor?

Citat:
Tu je i famozna izjava Pavla IV kojom mašete kad god se stavljate iznad Pape i biskupa.

Još jedna laž. Nitko se ne stavlja iznad biskupa i pape, jer svi mi (većina, barem) zna granice svoga djelovanja i zna da niti običan laik niti običan svećenik ne može smijeniti svoga nadređenog. No, biti katolik ne znači resetirati svoju vjeru sa svakim novim izborom pape. A ne, ne. Naša vjera je znana od početka i nitko je nema niti vlast niti mogućnost mjenjati. Zato je i sam papa Pavao IV napisao ono što je napisao i zato je i dogmatski 1. vatikanski koncil rekao da Duh Sveti nije obećan Crkvi u naučavanju novih doktrina, nego samo u vjernom prenošenju onoga što je primila. A novosti kojima svjedočimo zadnjih desetljeća, uistinu jesu novosti. Stoga, kad se govori o tome da su te novosti zaštićene Duhom Svetim, čini se još jedna karikatura katoličke vjere.

Citat:
■180. P. Postoji li neka razlika izmađu udova od kojih se sastoji Crkva?

O. Razlika je među udovima Crkve velika, jer se u Crkvi zna tko zapovijeda, a tko sluša, tko naučava i tko je poučavan.

■181. P. Kako se zove onaj dio Crkve koji naučava?

O. Dio Crkve koji naučava zove se učiteljskom Crkvom.

■182. P. Kako se zove onaj dio Crkve koji je poučavan?

O. Dio Crkve koji je poučavan zove se poučavajućom Crkvom.

■183. P. Tko je odredio tu razliku u Crkvi?

O. Tu razliku je u Crkvi ustanovio sam Isus Krist.

■184. P. Jesu li učiteljska i poučavajuća Crkva dvije različite Crkve?

O. Učiteljska i poučavajuća Crkva dva su različita dijela jedne i jedine Crkve, isto kao što se u ljudskom tijelu glava razlikuje od ostalog dijela tijela, ali s njim ipak tvori samo jedno tijelo.

■185. P. Od čega je sastavljena učiteljska Crkva?

O. Učiteljska Crkva sastoji se od svih biskupa, kojima stoji na čelu rimski biskup. Biskupi su učiteljska Crkva bilo da su u svojim biskupijama ili okupljeni na Saboru.

■186. P. Od čega se sastoji poučavajuća Crkva?

O. Poučavajuća Crkva sastavljena je od svih vjernika osim biskupa.

■187. P. Tko ima u Crkvi pravo i vlast naučavati?

O. Vlast naučavati imaju u Crkvi Papa i biskupi i ostali službenici pod njihovim nadzorom.

■188. P. Jesmo li dužni slušati učiteljsku Crkvu?

O. Da, bez dvojbe smo dužni slušati učiteljsku Crkvu pod prijetnjom vječnog prokletstva, jer je Isus Krist kazao o crkvenim pastirima, a to su apostoli: “Tko sluša vas, mene sluša, a tko prezire vas, mene prezire.”

Prekrasne riječi velikog sveca kojeg danas nitko ne sluša, s čijim encikilama se izruguju i čija vjera je ismijana do prezira. Prava je šteta što oni koji su na vlasti velikim dijelom nisu smatrali vrijednim poslušati savjete i naredbe koje je dao taj veliki papa, te su tako upali u onu drugu i izvanrednu krajnost o kojoj govori papa Pavao IV (a i drugi veliki teolozi, npr. sv. Toma Akvinski). No, zašto bi se ti zamarao sa takvim sitnicama kao što je vjernost pologu vjere, kad sasvim lijepo, lagano i politički korektno možeš ponoviti za papom Franjom: "samo vi, dragi ateisti, činite dobro onako kako sami mislite da je dobro, i to će vas dovesti bliže Dobru".

Citat:
Sad sam se moraš zapitati gdje si ti u cijeloj ovoj priči tj. za koga radiš.

Ja sam na strani Učiteljstva. Obvezujućeg, trajnog, nepromjenjivog učiteljstva. Što ne znači da ću se složiti sa svakom neobvezujućom i očito krivovjernom izjavom živućeg pape i biskupa koji su si umislili da imaju vlast i mogućnost mjenjati polog katoličke vjere. Nego, što ti misliš, jesu li svi ljudi (uključujući i ateiste), po Krvi Kristovoj, djeca Božja prve klase?

Vrh

PostPostano: Pet stu 22, 2013 17:53 

mata je napisao/la:
Nitko nije rekao da papa mora opozvati sve što je rekao. Prigovori koji su upućeni papi su vrlo konkretni i vezani su uz vrlo konkretne riječi i djela. I, što je najtužnije od svega, kad se izrekne konkretni prigovor na konkretnu riječ ili djelo, nikad nema konkretnog odgovora na taj konkretni prigovor, nego se uvijek daju općeniti i potpuno promašeni odgovori...

Čitam i ne razumijem te. Imamo prethodnu tvoju izjavu:

A na žalost, ovaj papa je i do sada dao toliko sablažnjivih izjava da se papinstvo od njega neće oporaviti do kraja svijeta. Sve što je rečeno je i zapamćeno i nijedna njegova sablažnjiva izjava nikada neće proći. Jedino što sada može učiniti je javno povući svoje riječi i (ne)djela i tako umanjiti štetu koju je do sada učinio.

:roll: :roll: Dakle ti anonimni forumaš pričaš o Papi tako ružno da je to gadljivo. I ti iako si veliki ljubitelj sv.Pia X ne poštuješ živo Učiteljstvo Crkve. Ne poštuješ VK Pia X jer ti nisi pozvan da zapovijedaš nego da slušaš, a druge prozivaš da oni ne slušaju Pia X. Kao da ga ti slušaš.

mata je napisao/la:
Evo, konkretno, što misliš o imenovanju mnsg. Ricce, prelata sa bogatom karijerom sodomitskih skandala iza sebe, na čelo odbora za vatikanski banku? Jeli to superiška jer pokazuje našu ljubav prema svima, ili je to sablazan kolosalnih razmjera?
Ili, što misliš o izjavi da svi ljudi trebaju činiti dobro onako kako oni sami misle da je dobro i da će ih to dovesti bliže Dobru?

Može li i jedan konkretan odgovor?

Ništa ne mislim. Za vatikansku banku sam čuo, za dotičnog biskupa nisam.
Sigurno kad bi ljudi živjeli po svojoj savjesti i kad bi tražili smisao da bi ih to dovelo bliže Bogu. Iako je i to milost.
Pitanje za tebe. Misliš li da si ti bolji čovjek od dotičnog biskupa kojeg si počeo ovdje razvlačiti i suditi ničim izazvan.

mata je napisao/la:
Još jedna laž. Nitko se ne stavlja iznad biskupa i pape, jer svi mi (većina, barem) zna granice svoga djelovanja i zna da niti običan laik niti običan svećenik ne može smijeniti svoga nadređenog.

Čija laž ? Dakle pišeš da Papa jedino što mora je javno povući svoje riječi i nedjela i samo tako može smanjiti golemu štetu koju je do sada učinio. I još si nas obavijestio da je neki kardinal peder jer eto pratiš žutilo po medijima pa nam ovdje dolaziš otvarati oči. Da li ti zbilja znaš granice svog djelovanja ? Ne bih rekao.

mata je napisao/la:
Ja sam na strani Učiteljstva. Obvezujućeg, trajnog, nepromjenjivog učiteljstva.

To je tvoje mišljenje koje nema baš uporišta u stvarnosti. Ne poštuješ 2VK tj. obezvrijeđuješ ga. Bezobrazno i bez ljubavi pišeš o Papi i sudiš sve i sva.

Vrh

PostPostano: Sub stu 23, 2013 07:00 

Citat:
Čitam i ne razumijem te.
Dakle ti anonimni forumaš pričaš o Papi tako ružno da je to gadljivo. I ti iako si veliki ljubitelj sv.Pia X ne poštuješ živo Učiteljstvo Crkve. Ne poštuješ VK Pia X jer ti nisi pozvan da zapovijedaš nego da slušaš, a druge prozivaš da oni ne slušaju Pia X. Kao da ga ti slušaš.

A što ti pišeš anonimni forumašu, prigovaraš nekom tko se drži učiteljstva samo zato što eto ti misliš da je nešto gadljivo, ali to je prije svega tvoj problem i tvoje mišljenje koje nisi potkrijepio niti jednim argumentom, nego lupaš bezveze i prosipaš svoj neki moral, po kojme bi se svi trebali ravnati, i to niti s jednim konkretnim argumentom.

Citat:
Ništa ne mislim. Za vatikansku banku sam čuo, za dotičnog biskupa nisam.
Sigurno kad bi ljudi živjeli po svojoj savjesti i kad bi tražili smisao da bi ih to dovelo bliže Bogu. Iako je i to milost.
Pitanje za tebe. Misliš li da si ti bolji čovjek od dotičnog biskupa kojeg si počeo ovdje razvlačiti i suditi ničim izazvan.

Naravno da ništa ne misliš, jer nekima je dovoljno biti ovca! Kad im to paše!
Koje glupo pitanje, "misliš li da si bolji"!! Svašta!!!
A što ti misliš, da li si ti bolji od mate ili mene, ili da zatvorimo forum, jer eto nitko od nikog nije bolji ili lošiji i nitko ne bi treba ništa znati, pročitati, pitati ili na nešto ukazati.
Jel ti sebe čitaš dok pišeš!!
Niti itko razvlači niti itko sudi, ta činjenica se zna i smije se pitati, zar ne!? Ali eto, to tebi ne ide na korist u raspravi, pa se pozivaš sa najjadnijim pamfletom, "jesli ti bolji"!
A jesi li ti bolji od "mate", ako misliš da nisi, možda nije dobro da ga osuđuješ ili mu nabadaš neke stvari koji nije rekao, samo zato što ti misliš da je to tako!?

Citat:
Čija laž ? Dakle pišeš da Papa jedino što mora je javno povući svoje riječi i nedjela i samo tako može smanjiti golemu štetu koju je do sada učinio. I još si nas obavijestio da je neki kardinal peder jer eto pratiš žutilo po medijima pa nam ovdje dolaziš otvarati oči. Da li ti zbilja znaš granice svog djelovanja ? Ne bih rekao.

Na konkretne argumente, odgovori argumentom, ne ovčijim blečanjem, to ti baš ne prolazi danas, djeluješ kao drug Jovanović, nikad s nekim argumentm, nego eto treba sam biti poslušan ma što on to rekao, jer drugo Jovo je uvijek u pravu, ili možda kao Pusička da moramo zaokružiti ono što ona kaže da treba ma što god mi mislili.
Možda da je Bog stvorio mozak samo desetorici kardinala na svijetu, jer što će ostalima, ako je tako kako ti misliš, bez ijednog argumenta, naravno kao i uvijek!
Kakvo žutilo, tebi dakle sve što ne paše u raspravi je argument iz žutila, a ono što je mata stavio iz dogmatske konstitucije, niti si pobio niti obratio pozornost, nego jednostavno preskočio! Rasprava ti je užas čovječe!!

Citat:
To je tvoje mišljenje koje nema baš uporišta u stvarnosti. Ne poštuješ 2VK tj. obezvrijeđuješ ga. Bezobrazno i bez ljubavi pišeš o Papi i sudiš sve i sva.

I to je tvoje mišljenje koje nemaš uporišta ama baš nigdje, jer nisi odgovrio niti jednim argumentom, nego samo optužuješ po svom nekom "pravedničkom" osjećaju. Ne poštuješ niti jednog papu (napr Pavao IV) prije 2VK, niti dogmatsku konstituciju o Crkvi pa time i učiteljstvo i obezvređuješ ga. I bezobrazno i bez ijednog odgovora ili argumenta pišeš protiv svih onik prije 2VK i sudiš ovdje čovjeka koji postavi vrlo jednostavno i logično pitanje.
Ali eto ti si pun ljubavi, zato tebi ne treba niti učiteljstvo niti bilo što drugo što je rečeno prije 2VK. I ti sudiš bez ijednog argumenta ili odgovora, nego samo po svom nekom nahođenju, jadno!!

Vrh

PostPostano: Sub stu 23, 2013 07:42 

Bravo Alane! Dobro je što ne moramo slušati papu.

Vrh

PostPostano: Sub stu 23, 2013 08:25 

romanac je napisao/la:
Bravo Alane! Dobro je što ne moramo slušati papu.

Gdje sam napisao da ne moramo slušati papu, i gdje piše da MORAMO slušati papu i kada???
Hvala na odgovoru!! I bravo!

Vrh

PostPostano: Sub stu 23, 2013 09:07 

Alane oprosti!! Mata je napisao a ti Matu podržavaš u svemu kao i ja

Vrh

PostPostano: Sub stu 23, 2013 10:00 

Citat:
Alane oprosti!! Mata je napisao a ti Matu podržavaš u svemu kao i ja

Samo da razjasnim neke stvari. Ja matu jako poštujem, jer je jedan od rijetkih koji argumentirano i razumno na bazi činjenica i argumenata piše, ne pošujem samodopadna laprdala, koji trfljaju po nekom svom nadahnuću i tuku samo po onome što im paše, ne pobijajuću niti jedan argumenat.
Ja ne podržavam samo matu, nego i Karla Keatinga kad piše:
papa je nepogrešiv kad "donosi definitivnu odluku koja se odnosi na vjeru i moral". Tako piše u Dogmatskoj konstituciji o Crkvi proglašenoj na Drugom vatikanskom koncilu. Ovdije treba uočiti jedno ograničenje: papina nepogrešivost odnosi se na pitanja koja su u vezi sa vjerom i moralom - ne s crkvenim običajima, sportom, književnosti i većinom stvari koja sčinjavaju naš svagdašnji život. O nepogrešivosti se može govoriti samo kad papa "donosi definitivnu odluku o crkvenom nauku". To znači kad isupa službeno i javno. Improvizirnai komentar za vrijeme ručka ne računa se u to.

Jer mata je u pravu kad se je uhvatio za ono što je papa rekao o ateistima, to je nejasno ispalo, i u pravu je kad pita o tome, i da je čudno što je to papa izjavio jer se ne slažeu s Crkvenim naukom, a papa tu izjavu nije dao službeno i javno. I zato je toni bezobrazan kad ga proziva zbog toga, jer eto najbolje je da ništa ne čitamo, ništa ne znamo i ništa ne pitamo, jer smo odmaah licemjeri i stavljamo se iznad pape.
A i sam papa Franjo je vidimo neki dan nazvao svoje "kritičare" i rekao: "kako razumije da je naša kritika bila iz ljubavi i kako mu je upravo takva kritika i potrebna".
http://www.bitno.net/vijesti/vatikan/pa ... kritizira/

Vrh

PostPostano: Sub stu 23, 2013 13:35 

Alane oprosti! Vidiš šta su rekli! Ne moramo ga slušati u malim stvarima.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 632 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 43  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata