Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub tra 18, 2026 22:49

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 12 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Čet lis 23, 2008 09:54 

Približavamo se mjesecu studenom, koji započinje obilježavanjem blagdana Svih Svetih 1. studenog i Dušnim danom koji je 2. studenog.
U to vrijeme, vjernici se posebno sjećaju svojih pokojnih te posjećuju groblja, mole i pale svijeće na njihovim grobovima.
Postoje i predrasude prema blagdanu Svih Svetih koji se zna zvati "danom mrtvih", što je netočno! Bar mi katolici vjerujemo kako smrt nije kraj već početak života s Bogom.
Teško je reći zašto je ta predrasuda nastala vjerojatno zbog neznanja, nedostatka vjere ili zbog pogrešnog tumačenja tradicije. Stoga valja reći, ljudska duša je besmrtna, nakon smrti se mijenja ali ne prestaje i zato obilježavamo Dušni dan koji se slavi nakon Svih svetih i koji je posebno posvećen molitvi i sjećanju na pokojne.

Jedna prigodna prezentacija zgodna za djeci objasniti blagdan Svih Svetih
http://split.hbk.hr/katehetski/kateheze ... _sveti.pps

Slika

i jedna prigodna uz Dušni dan:
http://split.hbk.hr/katehetski/kateheze ... mrtvih.pps

Vrh

PostPostano: Čet lis 23, 2008 18:03 

:wink: Izraz Dan mrtvih djelo je i tekovina ''samoupravnog socijalizma''.
Premda je Katolička crkva slavila odvojeno Svi svete i Dušni dan i to svaki na svoj način, do spajanja je već došlo u vrijeme kada su Svi sveti ostali zapovijedani blagdan i neradni dan a Dušni dan ne, pa su, posebno zaposleni išli na groblje na blagdan Svih svetih.
Za vrijeme komunizma, dakako, na Svi svete se radilo, ali su ljudi ipak masovno, nakon radnog vremena odlazili u crkvu i na groblja. Negdje koncem sedamdesetih godina prošlog stoljeća ipak su drugovi zaključili da bi trebalo dati radničkoj klasi slobodan dan za posjet grobju. To se najprije počelo primjenjivati u Sloveniji, a potom i stidljivo u Hrvatskoj, ali taj se dan nikako nije mogao službeno zvati Svi sveti nego dan mrtvih.
S demokratskim promjenama sa Zapada je uvezen i prastari poganski običaj keltskog porijekla, a slavi se kao dan vještica i luduje se s izdubenim lubanjama, posebno u Americi a prihvaćeno je kao neopoganski običaj koji kod nas prakticiraju oni koji nemaju veze s Crkvim i kršćanstvom ili im je vjera tek običaji koji su zamijenili one bivše komunističke.
Vjerovali ili ne, još uvijek po školama neki stariji nastavnici u dnevnik pišu umjesto Svi sveti Dan mrtvih, premda na zidu zbornice visi službeni kalendar ministarstva prosvjete u kojemu stoji Svi sveti.

Vrh

PostPostano: Pon lis 27, 2008 10:25 

nadam se da se "noć vještica" neće dublje ukorjeniti u Hrvatskoj jer to uopće nije bezazlena zabava za djecu.Potpuno iskrivljuje naše vjerovanje o mrtvima.Groblje je posvećeno mjesto i strašno je pogrešno da djeca groblje gledaju kao mjesto gdje se nalaze zombiji :shock:
A to je sve posljedica američkih filmova..

Vrh

PostPostano: Pon lis 27, 2008 13:18 

Postoji još jedna stvar s kojom vjernici nisu baš na ti. Većina ne zna kako je Blagdan Svih svetih posvećen svim ljudima koji su došli do svetosti BEZ OBZIRA JE LI IH CRKVA PROGLASILA SVETIMA ili ne. Postoji puno više svetih ljudi koje nikad nismo upoznali ili čuli za njih nego onih koje je Crkva proglasila svetima.

Vrh

PostPostano: Pon lis 27, 2008 17:15 

Citat:
emanuela je napisao/la:
nadam se da se "noć vještica" neće dublje ukorjeniti u Hrvatskoj jer to uopće nije bezazlena zabava za djecu.Potpuno iskrivljuje naše vjerovanje o mrtvima.Groblje je posvećeno mjesto i strašno je pogrešno da djeca groblje gledaju kao mjesto gdje se nalaze zombiji :shock:
A to je sve posljedica američkih filmova..

:wink: Nažalost prema svim pokazateljima izgleda ipak hoće, jer se tu vrti značajna zarada. Maske, iznajmljivanje lokala za partyje od onih nešto slobodnijih za sve, pa do onih za biraniju klijentelu zatvorenog tipa s najopscesnijim orgijama. U manjim mjestima i gradićima glavni promotori tih ludosti su SDP-ova mlađarija među kojima su najglasniji oni posebnog spolnog usmjerenja..... neki već mjesecima išćekuju i pripremaju se za taj dan.
U New Yorku se za taj dan utroši ili zaradi, kako za koga, nevjerojatna suma koju nadilaze tek božićni blagdani.

Vrh

PostPostano: Uto lis 28, 2008 08:08 

Krivo je mišljenje da su svetci bili savršeni ljudi bez mane. Sveci su imali svoje mane i svoje slabosti. Nisu uopće lako došli do svetosti, ali nisu odustajali. Svi smo mi pozvani na svetost.

Vrh

PostPostano: Sub stu 01, 2008 23:09 

jel ko zna koji su uvjeti za dobijanje oprosta za oslobođenje jedne duše iz čistilišta i od kada do kada? Znam da treba bit u milosti i bez želje za i najmanjim grijehom,ispovijeđen unutar 15 dana,pričešćen unutar 8 dana,molitva za Papu u crkvi i mislim Vjerovanje i Očenaš ali nisam siguran.I znam da se može svaki dan zadobit po jedan takav oprost od 31.10 u podne do,e sad ne znam jel 06.11. u ponoć ili 07.11. u ponoć.

Vrh

PostPostano: Ned stu 02, 2008 17:02 

Citat:
Gutaperka je napisao/la:
jel ko zna koji su uvjeti za dobijanje oprosta za oslobođenje jedne duše iz čistilišta i od kada do kada? Znam da treba bit u milosti i bez želje za i najmanjim grijehom,ispovijeđen unutar 15 dana,pričešćen unutar 8 dana,molitva za Papu u crkvi i mislim Vjerovanje i Očenaš ali nisam siguran.I znam da se može svaki dan zadobit po jedan takav oprost od 31.10 u podne do,e sad ne znam jel 06.11. u ponoć ili 07.11. u ponoć.

:wink: Treba moliti za pokojne, međutim, sve je u Božjim rukama i njegovoj se milosti utječemo, a sve ovo navedeno zaboravi bez razlike tko god je to izmislio.

Vrh

PostPostano: Ned stu 02, 2008 22:05 

angelus je napisao/la:
Citat:
Gutaperka je napisao/la:

:wink: Treba moliti za pokojne, međutim, sve je u Božjim rukama i njegovoj se milosti utječemo, a sve ovo navedeno zaboravi bez razlike tko god je to izmislio.

te uvjete je prepisao jedan svećenik iz priručnika nauka o oprostima,jučer i danas su svećenici na misama spominjali te uvjete za oslobođenje jedne duše iz čistilišta.Ja to baš ne bi odbacio

Vrh

PostPostano: Pon stu 03, 2008 15:13 

:wink: Hm, jedan svećenik iz jednog obrednika.... dobro, pa ti nemoj to odbaciti, ali ja ti velim da sve to zalazi u domenu Božje volje i odluke, a naše je da molimo a ne trgujemo.... razumiješ?

Vrh

PostPostano: Pon stu 03, 2008 16:14 

angelus je napisao/la:
:wink: Hm, jedan svećenik iz jednog obrednika.... dobro, pa ti nemoj to odbaciti, ali ja ti velim da sve to zalazi u domenu Božje volje i odluke, a naše je da molimo a ne trgujemo.... razumiješ?

jasno mi je to,nego računam kad je već tako nešto ponuđeno za pomoć bližnjima zašto da ne iskoristim.A ako Bog i ne usliša ništa zato,imao sam najbolje namjere.Znam da iako su svi uvjeti ispunjeni ne mora značit da će i biti uslišano ali se ipak nadam pošto je to iz nauka o oprostima koji je izdao Vatikan (ili ne znam koje tijelo Vatikana).I nije jedan svećenik nego sam to čuo od mnogih,bilo je i na radiju (p.Fridl) pa ne vjerujem da bi svi oni tek tako to spominjali

Vrh

PostPostano: Pon stu 03, 2008 17:06 

Citat:
Gutaperka je napisao/la:
angelus je napisao/la:

jasno mi je to,nego računam kad je već tako nešto ponuđeno za pomoć bližnjima zašto da ne iskoristim.A ako Bog i ne usliša ništa zato,imao sam najbolje namjere.Znam da iako su svi uvjeti ispunjeni ne mora značit da će i biti uslišano ali se ipak nadam pošto je to iz nauka o oprostima koji je izdao Vatikan (ili ne znam koje tijelo Vatikana).I nije jedan svećenik nego sam to čuo od mnogih,bilo je i na radiju (p.Fridl) pa ne vjerujem da bi svi oni tek tako to spominjali

:wink: Dobro si ti to čuo, samo sve to skupa je utemeljeno, doduše na vremenitim oprostima, koji su davani u dobroj namjeri, ali da sada baš vadimo iz čistilišta duše kao zatvorenike ukazom predsjednika države iz zatvora... ne bi išlo. A i o tim vremenitim oprostima sve se manje čuje. Znam da oci isusovci takvu vrstu pobožnosti podržavaju. Isus je apostolima, doduše dao vlast vezati i odrješivati i na nebu, a tu se može ubrojiti i čistilište, tako su nekad poglavari crkve davali oproste, pa i danas se to prakticira, ali onako, malo poniznije. Nemožeš ti sad sa zemlje, iz Vatikana, recimo, ordinirati čistilištem......
Mi u crkvi uvijek molimo za duše u čistilištu i to se preporuča, samo bez računice, ponizno, kako se dostoji pred Božjim veličanstvom.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 12 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata