Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 17:53

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 1111 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 75  Sljedeće

Sviđa li vam se stil rada i komuniciranja pape Franje?
1. Da, jako mi se sviđa, mislim da možemo očekivati mnogo dobroga 62%  62%  [ 48 ]
2. Još ne znam, pričekat ću s mišljenjem dok ne vidim kako će se papa nositi s teškim problemima i izazovima 12%  12%  [ 9 ]
3. Ne, nije mi baš nešto, papa bi se trebao drukčije ponašati 26%  26%  [ 20 ]
Ukupno glasova : 77
Autor Poruka
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: Pon pro 23, 2013 12:15 

toni1 je napisao/la:
I samom papi Frani je bolno što još ne možemo zajedno slaviti Euharistiju. Baš je to spominjao za Vatican Insider.

Da, dobro je to rekao.

Citat:
adrijana je napisao/la:
Jesi li ispunio Papin upitnik na portalu Križ života? :D

Nisam. To su ispunjavali svećenici koje poznajem :;

Strava je to što ovi rade. Jučer je u "Mir i dobro" bio neki demanti u vezi toga. Nadbiskup Puljić je nešto govorio samo nisam ispočetka pratila što... Nešto u smislu: taj upitnik nije radi ispitivanja javnog mišljenja, da je to za svećenike i biskupe...,

a ne za tko god se sjeti jer bi onda mogli pisati i protestanti i ateisti, a predstavljati se kao katolici...

Vrh

PostPostano: Pon pro 23, 2013 12:18 
Administrator

adrijana je napisao/la:
zašto Papa stanuje u hotelskoj sobi 201, umjesto u Apostolskoj palači, zar mu se ona čini nedostojna...?

Ne vidim kakav je problem u tome stanuje li papa u sobi 201 ili palači, to je stvar osobnog animoziteta. Papa nama vjernicima govori stvarno puno i bogato, evanđeosko siromaštvo je samo jedna od stvari kojom nas želi obogatiti. Naravno ako čitamo i slušamo ono što papa ima reći za naš život.

Pošto ima dosta vjernika koji su stekli nekakvo nepovjerenje i sumnjičavost prema papi, volio bih da se to konkretnim argumentima može rasvjetliti.
Npr. jedna stvar koja se od početka provlačila je širenje ideje da je ovo lažni papa. Za one koji su time zavedeni eto biskup Uzinić piše da će se moliti "da se vrate u crkveno zajedništvo iz kojeg su se sami isključili, a time i Istini koju papa Franjo navješćuje i svjedoči, kao što su je navješćivali i svjedočili njegovi prethodnici."
Dobro je rasvjetliti takve ozbiljnije stvari.

Vrh

PostPostano: Pon pro 23, 2013 14:22 

Giovi je napisao/la:
Ne vidim kakav je problem u tome stanuje li papa u sobi 201 ili palači, to je stvar osobnog animoziteta.

Odlično. To što ja postavljam pitanja, to je sigurno stvar osobnog animoziteta.
Ne znam čemu ova anketa, ako "pogrešan odgovor" podrazumijeva ujedno osobni animozitet.
Hvala lijepa.
Sretan Božić.

:(

Vrh

PostPostano: Pon pro 23, 2013 17:40 
Administrator

Oprosti ako sam krivo shvatio da ti ovaj papa od početka nije "sjeo", pa da se zato pitaš što baš mora stanovati u hotelskoj sobi a ne palači.
Meni se čini razumljivo da su sitne stvari poput toga, kao i nošenje jednostavnog križa, putovanje javnim prijevozom, neraskošne odjeće i dr. povezane sa evanđeoskim siromaštvom (nije slučajno uzeo ime Franjo). To je njegova osobnost, vezano opet za poseban senzibilitet prema siromašnima, i bliskost sa običnim čovjekom.
Jednostavno ne vidim što bi to nekome smetalo.

Vrh

PostPostano: Pon pro 23, 2013 21:04 

...da imam osobni animozitet prema Papi, kao što si prije sugerirao, sigurno ne bih bila na ovom forumu.
A da svatko piše i ponešto subjektivnoga, piše, nitko ne može biti toliko objektivan da u svoju interpretaciju svijeta ne unese bar malo svoje unutrašnjosti.
Ako misliš da su moji stavovi pogrešni i štetni, suzdržat ću se od daljnjih komentara, jer ne želim unositi nekome nemir i razdor.
Iako, ne vidim ovdje neku poplavu tradicionalista, kao što je to bio slučaj na nekim drugim forumima...

Vidim samo da na raznim portalima Papu "zagovaraju" većinom nekakvi liberalni katolici koji nastupaju protiv naših biskupa i protiv tobože velikog bogatstva kojeg Crkva ima i tobože velikih prava koje Crkva nezasluženo uživa. Ne smeta mi što je papa Franjo onako postupio i odlučio, ali ajmo reći i da Apostolska palača nije ni toliko raskošna kao što se po imenu misli, niti je luksuzna kao što se pogrešno pretpostavlja. Starijem, nemoćnom čovjeku ona može biti praktična jer je ujedno i dom i radno mjesto. O tome su pisali svi novinari, pa i agnostik kao što je Inoslav Bešker. Papa je možda jednostavno htio biti blizu društva s drugim ljudima. Crkva ima veliko stvarno bogatstvo, al vidim da možda ovo nije mjesto ni vrijeme za daljnje pisanje, pa vas sve lijepo
pozdravljam...

Vrh

PostPostano: Uto pro 24, 2013 07:25 

[quote="adrijana"
Citat:
Iako, ne vidim ovdje neku poplavu tradicionalista, kao što je to bio slučaj na nekim drugim forumima...

Vidim samo da na raznim portalima Papu "zagovaraju" većinom nekakvi liberalni katolici

Tradicionalista ima puno na internetu jer ljudi traže pravu vjeru na internetu. Nema nijednog foruma gdje ne djelujemo a ti kažeš kao da je to nešto loše!
Iako pozdravljam adrijaninu promjenu pisanja ali nevjerujem da se stvarno preobratila. Mi tradicionalni vjernici smo jako oprezni prema takvima jer znamo anegdotu sa škorpionom i žabom.
Prema Apostolskoj palači osjećamo strahopoštovanje, tamo bi jedan papa trebao stanovati i nigdje drugo. Stanovanje u hotelu povećava troškove jer se Apostolska palaća sa svom poslugom i dalje održava.

Vrh

PostPostano: Uto pro 24, 2013 10:22 

Ja sam isto napisao odgovor, ali nisam ga objavio jer sam predosjećao kako bi ga Adrijana mogla protumačiti previše osobno pa ga dorađujem. Nekada se samocenzuriramo kad je riječ o onima do kojih nam je stalo.

Vrh

PostPostano: Uto pro 24, 2013 20:46 

UH, koliko komplimenata dobih...

Najprije Romancu da zaželim sve najbolje... Da, pogodio si, nisam tradicionalist, ali cijenim neke stavove kod vas. Cijenim brigu i ljubav za ljepotu liturgije i za latinski jezik.
Istina, obično se s takvima kao ti na forumu nisam slagala, al mi je ostao u sjećanju jedan plemenit forumaš pod nickom "alberik", pa ako ga sretneš negdje tamo u Vlaškoj, uruči moje pozdrave.

Ono što uglavnom zamjeram tradicionalistima jest njihov fiksni niz ideja o nekim crkvenim dogmama i praksama, a sumnjam (sumnjam) da se poruke tzv. Knjige istine stvaraju u nekoj inozemnoj tradicionalističkoj radionici. Mada to ne mora biti slučaj: poruke ne govore samo da će papa biti lažni prorok i da će djelovati u suglasju s antikristom, nego i da će Rim izgubiti vjeru, te da je zapadno kršćanstvo ona babilonska bludnica iz Knjige otkrivenja > sve mi to miriše i na protestante odnosno adventiste koji su na youtubeu takav scenarij gotovo razradili u detalje...

Barnaba, sretan i blagoslovljen ti Božić! Nemoj se cenzurirati, navikla sam već da se nas dvoje oko nekih stvari ne slažemo (kao npr. oko karizmatika, neosa i fra Ive Pavića...), a da ipak unatoč tome zadržimo dobar odnos... Samo nemoj osobne konotacije, to znam da niti sam ne voliš. Psihoanalizu i vjerničku dijagnozu ostavimo za zadnju stranicu...

Giovi, uzet ću u obzir tvoje primjedbe, možda je doista stvar u meni... stoga u idućoj godini odlučit ću više pažnje posvetiti papi Franji i promatrat ga drugačijim očima, da ne bi ispalo da ga Jutarnji list voli više od mene... 8)

Vrh

PostPostano: Sri pro 25, 2013 17:48 

Mislim da je Papa odabrao sv. Martu zato da bi redovito i puno lakše komunicirao s ljudima i to bez nekih filtera. Ovdje se susreće s mnogima i vrlo različitima, ista stvar bi bila daleko složenija u apostolskoj palači. Meni osobno je ovaj papa silno drag, jer stalno upućuje na ono bitno - naviještati i činiti dobro i uvijek imati na pameti one najslabije, što je temeljni zadatak Crkve. "Običnost" u gestama, izričajima pa i odabiru liturgijskog ruha je očito dio njegove osobnosti i na to ima ppravo kao i svatko drugi. Meni je, recimo, žao što povremeno ne koristi prekrasno liturgijsko ruho koje već postoji, ali to je samo stvar osobnih preferencija i nije ništa važno.

Vrh

PostPostano: Pet pro 27, 2013 10:39 

adrijana je napisao/la:
Barnaba, sretan i blagoslovljen ti Božić! Nemoj se cenzurirati, navikla sam već da se nas dvoje oko nekih stvari ne slažemo (kao npr. oko karizmatika, neosa i fra Ive Pavića...), a da ipak unatoč tome zadržimo dobar odnos... Samo nemoj osobne konotacije, to znam da niti sam ne voliš. Psihoanalizu i vjerničku dijagnozu ostavimo za zadnju stranicu...

I tebi želim blagoslovljen Božić. Što se ostalog tiče, nije u mom osvrtu bilo nikakvih osobnih konotacija, Uglavnom se radi o naglašavanju potrebe uzimanja relevantnih izvora bilo da nekoga hvale ili kude te da se ne može papu Franju dovoditi pod sumnju jer neki svjetovni mediji pišu pozitivno o njemu već sumnjati treba u medije. Još sam naglasio kako bih osobno sumnjao kad bi Papu hvalili zbog hranjenja mačaka po Vatikanu, a ne zbog toga jer je nahranio beskućnike. Na žalost ne mogu to postati jer nisam spremio, a nemam vremena iznova pisati.

Vrh

PostPostano: Pet pro 27, 2013 12:46 

[quote="Barnaba"
Citat:
Još sam naglasio kako bih osobno sumnjao kad bi Papu hvalili zbog hranjenja mačaka po Vatikanu, a ne zbog toga jer je nahranio beskućnike.

Ovo je provokacija jer svi znaju da je Papa Benedikt veliki ljubitelj mačaka.
Slika
Slika

Vrh

PostPostano: Pet pro 27, 2013 12:49 

adrijana je napisao/la:
UH, koliko komplimenata dobih...

Najprije Romancu da zaželim sve najbolje... Da, pogodio si, nisam tradicionalist, ali cijenim neke stavove kod vas. Cijenim brigu i ljubav za ljepotu liturgije i za latinski jezik.
Istina, obično se s takvima kao ti na forumu nisam slagala, al mi je ostao u sjećanju jedan plemenit forumaš pod nickom "alberik", pa ako ga sretneš negdje tamo u Vlaškoj, uruči moje pozdrave.

Hvala, nisam ti je poštar!

Vrh

PostPostano: Sub pro 28, 2013 16:43 

Što mislite o ovome pismu!!
Ja osobno se u nekim dijelovima slažem s njome!!
I ma koliko stalno se borio sama sa sobom, neke stvari mi doista nisu jasne!!

EVO PRIJEVODA OTVORENOG PISMA PAPI FRANJI .

http://katholisches.info/2013/10/21/er- ... ranziskus/

“On voli biti voljen od svih” – Dramatično pismo Papi Franji
(...)

EDIT: maknut ogroman C/P.

Vrh

PostPostano: Sub pro 28, 2013 22:17 
Administrator

Zašto se moramo baviti ovako dugačkom kritikom koja se temelji na izokretanju papinih riječi i subjektivnom dojmu autorice?
Reci radije što konkretno te muči, jer ovako bi se moglo o svakoj rečenici pisati.

Vrh

PostPostano: Sub pro 28, 2013 22:40 

Citat:
na izokretanju papinih riječi i subjektivnom dojmu autorice

Dovoljno mi je ,hvala!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1111 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 75  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata