Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 08:29

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 56  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon stu 10, 2008 19:11 

pitao sam to zato što su mi katehisti rekli da nije dobro da ljudi koji nisu u zajednici dolaze na Euharistiju zbog ovih razloga koje si naveo(la). Onda mi je malo čudno kako to da je kako to da u statutu piše da je otvorena za sve vjernike. Ili je to nešto Novo?

Vrh

PostPostano: Pon stu 10, 2008 22:31 

GABRIJEL_NTS1 ! je napisao/la:
pitao sam to zato što su mi katehisti rekli da nije dobro da ljudi koji nisu u zajednici dolaze na Euharistiju zbog ovih razloga koje si naveo(la). Onda mi je malo čudno kako to da je kako to da u statutu piše da je otvorena za sve vjernike. Ili je to nešto Novo?

Euhristija je otvorena za svakoga i nikome nije zabranjeno da tu dođe.Ali radi poštivanja privatnosti braće koji daju odjeke svi koji nisu u zajednici zamoljeni su da ne dolaze.Ili ako imaju želju doć vidjet nije nikakav problem,u župi di sam ja na zajednici povremeno neki znaju doć koji nisu u zajednici.Ako neko baš hoće doć niko mu to neće zabranit.ALi koja je onda namjera toga koji pošto - poto hoće doć? Postoji redovna večernja Misa za sve župljane i ako mu je do Mise onda tamo može doći.Ili postoji opcija da uđe u zajednicu i tada može svaki put dolazit

Vrh

PostPostano: Pon stu 10, 2008 23:59 

Gutaperka je napisao/la:
Euhristija je otvorena za svakoga i nikome nije zabranjeno da tu dođe. Ali radi poštivanja privatnosti braće koji daju odjeke svi koji nisu u zajednici zamoljeni su da ne dolaze.

Čuj ovo je neprihvatljivo, prvo kažeš da je otvorena a onda da nije :mrgreen:
Odobreni statut je jasan i kaže "Euharistijska slavlja neokatekumenskih zajednica subotom navečer dio su nedjeljnog liturgijskog pastorala župe te su otvorena i za ostale vjernike." Prema tome nema izvrdavanja.

Citat:
Ili ako imaju želju doć vidjet nije nikakav problem,u župi di sam ja na zajednici povremeno neki znaju doć koji nisu u zajednici.Ako neko baš hoće doć niko mu to neće zabranit.ALi koja je onda namjera toga koji pošto - poto hoće doć?

Ajme rečenice, pa koja bi namjera mogla biti osim da bude na misi? Na ovo se moram nasmijati :lol:

Citat:
Postoji redovna večernja Misa za sve župljane i ako mu je do Mise onda tamo može doći.Ili postoji opcija da uđe u zajednicu i tada može svaki put dolazit.

Ajde ti ponovo pročitaj statut pa nemoj ovo tvrditi bez osnova. Na taj način ne činiš nikakvu korist neokatekumenskom putu već samo podižeš animozitet i sumnju u zakulisne igre. Euharistija nije nikakva tajna već javna stvar u svih Katolika a time i Neokatekumena.

Vrh

PostPostano: Uto stu 11, 2008 00:21 

Nije neki poseban problem da neko koga stvarno nešto interesujeu vezi puta prisustvuje euharistiji ali bi bilo dobro da najpre porazgovara sa nekim ko je već uključen u rad da bi mu ovaj objasnio kakav je način rada u grupi.Ipak je najbolje početi kada se organizuju početne dvomesečne kataheze jer se tu zapravo najviše nauči o odnosima koji vladaju među članovima zajednice i uopšte o osnovnim načelima koji vladaju u zajednici.Iako davanje odjeka jeste na neki način ispovedanje onda onome ko je nov treba skrenuti pažnju da ima obavezu prema onome što čuje jer ni kada sveštenik ispoveda nije dobro da neko sluša ispoved, mada opet kažem da nebi trebalo postavljati problem oko toga ali treba voditi računa o tome da taj koji dolazi bude upoznat sa onim što će se dešavati i o čemu treba da vodi računa.Netreba praviti famu oko toga i stvarati utisak da smo neka zatvorena grupica koja tamo nešto tajno radi samo za sebe.Ovo je moj lični stav i ukoliko sam nešto pogrešio molim da mi se skrene pažnja.

Vrh

PostPostano: Uto stu 11, 2008 00:35 

fedja je napisao/la:
Iako davanje odjeka jeste na neki način ispovedanje onda onome ko je nov treba skrenuti pažnju da ima obavezu prema onome što čuje jer ni kada sveštenik ispoveda nije dobro da neko sluša ispoved, ..

Krivo si ovo postavio. Ispovjed je ispovjed a osobni odjek na čitanje Božje riječi nije ispovjed niti to treba tako shvaćati.
Možda bi vam u zajednici trebalo razjasniti što su to odjec a što nisu?

Vrh

PostPostano: Uto stu 11, 2008 00:59 

Napisao sam da je na neki način ispoved jer se daje odjek na čitanja iz svetog pisma koja su vezana za neki događaj iz ličnog života, recimo neko čitanje koje je vezano za brak potakne nekog iz zajednice da u kontekstu tog čitanja da odjek i kaže između ostalog da je prevario svog supružnika da mu je sada teško zbog toga itd.Mislim da takve stvari nemožeš pričati pred nekim apsulutno nepoznatim.

Vrh

PostPostano: Uto stu 11, 2008 03:08 

[quote][/quote]Ajme rečenice, pa koja bi namjera mogla biti osim da bude na misi? Na ovo se moram nasmijati :lol:
Jednostavan razlog i namjer...
Biti vidjen moralno-vjerski angaziranim od strane ostalih u zajednici... drugim rijecima, lapiti sat vremena kao sto to ionako radi 70-80% katolika tj. deklarativnih krscana.

Vrh

PostPostano: Uto stu 11, 2008 07:15 

:wink: Vidiš, ti vrapca, nisam znao da NK imaju javnu ispovijed. A ja djeci uvijek govorim kako je to bilo samo u prvoj Crkvi.
Možda da nam netko od upućenih malo pojasni to?

Vrh

PostPostano: Uto stu 11, 2008 08:34 

Barnaba je napisao/la:
Čuj ovo je neprihvatljivo, prvo kažeš da je otvorena a onda da nije :mrgreen:
Odobreni statut je jasan i kaže "Euharistijska slavlja neokatekumenskih zajednica subotom navečer dio su nedjeljnog liturgijskog pastorala župe te su otvorena i za ostale vjernike." Prema tome nema izvrdavanja.

nema tu nikakvog izvrdavanja,po statutu je otvoreno ali ako već postoje neke osobne stvari koje se tu iznose mislim da je u redu da to drugi koji nisu u zajednici poštuju.Velim da ima vjernika koji povremeno dođu i niko im to ne zabranjuje

Citat:
Ajme rečenice, pa koja bi namjera mogla biti osim da bude na misi? Na ovo se moram nasmijati :lol:

ima provokatora kojima je samo cilj izazivati i pljuvati po Neokatekumenskom putu,da dođu na Euharistiju pa da poslije prepričavaju i u negativnom kontekstu iznose ono što su vidjeli i čuli.A ima i onih koji nečiji odjek mogu kasnije zloupotrijebiti

Citat:
Ajde ti ponovo pročitaj statut pa nemoj ovo tvrditi bez osnova. Na taj način ne činiš nikakvu korist neokatekumenskom putu već samo podižeš animozitet i sumnju u zakulisne igre. Euharistija nije nikakva tajna već javna stvar u svih Katolika a time i Neokatekumena.

Prvi put čujem priče o zakulisnim igrana na NP. Takve stvari su nastale prepričavanjem onih koji nas u startu ne vole a takve klevete nek idu njima na dušu. Mislim da je sve jasno,statut je odobren i svakome dostupan.Svatko može doć na kateheze i ući u zajednicu,doslovno svatko pa kako onda možeš govorit o nekakvim zakulisnim igrama?

A što se tiče animoziteta prema NK,tu se nimalo ne zabrinjavam.Ko nas ne voli taj će nać dlaku u jaju samo da nas ocrni.

Ako te svi vole možeš se zabrinuti jer onda nešto s tobom nije u redu.To je jedna dobra stvar koju sam naučio pa se nimalo ne zabrinjavam kad pljuju po nama ikad nas ocrnjuju.Ni Isus nije toga bio pošteđen

Vrh

PostPostano: Uto stu 11, 2008 11:24 

Gutaperka je napisao/la:
ima provokatora kojima je samo cilj izazivati i pljuvati po Neokatekumenskom putu,da dođu na Euharistiju pa da poslije prepričavaju i u negativnom kontekstu iznose ono što su vidjeli i čuli.A ima i onih koji nečiji odjek mogu kasnije zloupotrijebiti
Citat:
Euharistija nije nikakva tajna već javna stvar u svih Katolika a time i Neokatekumena.

Prvi put čujem priče o zakulisnim igrana na NP. Takve stvari su nastale prepričavanjem onih koji nas u startu ne vole a takve klevete nek idu njima na dušu. Mislim da je sve jasno,statut je odobren i svakome dostupan.Svatko može doć na kateheze i ući u zajednicu,doslovno svatko pa kako onda možeš govorit o nekakvim zakulisnim igrama?

Meni tu baš nešto ne štima nebi li bilo poštenije da se u statutu jasno navelo da je euharistija slobodna za sve uz neke uvijete i da se onda ti uvijeti navedu :?: Ovako imam dojam da se ovakvim statutom (bar što se euharistije tiče) pokušavalo na neki način sve nekako uljepšat ne bi li lakše prošao kod pape

Citat:
A što se tiče animoziteta prema NK,tu se nimalo ne zabrinjavam.Ko nas ne voli taj će nać dlaku u jaju samo da nas ocrni.

Ne znam zašto se neokatekumeni uvijek plaču da ih netko napada, želi ocrnit itd. Mislim da to sami potenciramo, jer smo prezatvoreni. Da je suprotno sigurno bi bilo puuuno manje diskusija o ovome na forumu. Kad govorim o diskusijama onda mislim na stvari koje nemaju veze s odjecima itd! Provokatora je uvijek bilo, nerazumijevanja također, pa i onih koji odjeke i ono što ostaje u zajednici među braćom iznose van!

Vrh

PostPostano: Uto stu 11, 2008 11:44 

Meni tu baš nešto ne štima nebi li bilo poštenije da se u statutu jasno navelo da je euharistija slobodna za sve uz neke uvijete i da se onda ti uvijeti navedu :?: Ovako imam dojam da se ovakvim statutom (bar što se euharistije tiče) pokušavalo na neki način sve nekako uljepšat ne bi li lakše prošao kod pape

jedino oni koji stalno ili često dolaze a nisu na NP su zamoljeni ili da uđu u zajednicu ili da ne dolaze tako više ali nikome nije izričito zabranjeno da ne dolazi.Dakle zamoljeni su ali nije im zabranjeno i niko ga neće izbacit ako dolazi.Jer se opet postavlja pitanje zašto žele dolazit a ne žele ući u zajednicu.Ako im je do Mise imaju je svaki dan više puta.
Citat:
Ne znam zašto se neokatekumeni uvijek plaču da ih netko napada, želi ocrnit itd. Mislim da to sami potenciramo, jer smo prezatvoreni. Da je suprotno sigurno bi bilo puuuno manje diskusija o ovome na forumu. Kad govorim o diskusijama onda mislim na stvari koje nemaju veze s odjecima itd! Provokatora je uvijek bilo, nerazumijevanja također, pa i onih koji odjeke i ono što ostaje u zajednici među braćom iznose van!

ne sjećam se da je iko zaplakao radi toga što nas ocrnjuju i kleveću.Ako ti nisi čuo za ocrnjivanje i klevetanje to ne znači da toga nema,dapače do konačnog priznavanja statuta toga je itekako bilo i u ove 4 godine što sam na NP i ja sam se toga naslušao

Vrh

PostPostano: Uto stu 11, 2008 14:38 
Administrator

Budimo u miru, euharistija nije privatna stvar koju možemo svojatati, već Božji dar,
i zato treba biti otvorena za sve župljane, bez ali...
Potrebno je ukratko i ljubazno upoznati svakoga koji želi slaviti
euharistiju na posebnosti, kako bi se i sam lakše snašao. Nikome se ne smije
braniti euharistija ili uvjetovati slušanjem kateheza ili ulaskom u zajednicu ili bilo čime drugim.
Nije dobro ni stvarati predrasude o namjeri onoga tko želi slaviti tu euharistiju,
problemi u praksi mogu postojati ali bez obzira na to ostaje potreba ovakve otvorenosti.

Vrh

PostPostano: Uto stu 11, 2008 17:41 

Citat:
ne sjećam se da je iko zaplakao radi toga što nas ocrnjuju i kleveću.Ako ti nisi čuo za ocrnjivanje i klevetanje to ne znači da toga nema,dapače do konačnog priznavanja statuta toga je itekako bilo i u ove 4 godine što sam na NP i ja sam se toga naslušao

Ma da smo otvoreniji uvijeren sam da bi toga bilo kud i kamo manje.

Vrh

PostPostano: Uto stu 11, 2008 18:04 

Citat:

čuj takav je koncept zajednice.Postoje zatvoreni redovi pa zašto ne bi imali i NP koji je malo zatvoreniji.Sve ima svoje razloge zašto je to tako.

Ko hoće vidit šta je Neokatekumenski put uvijek može otić na kateheze koje su potpuno otvorene za svakoga i svatko je dobrodošao

Vrh

PostPostano: Uto stu 11, 2008 19:39 

Gutaperka je napisao/la:

čuj takav je koncept zajednice.Postoje zatvoreni redovi pa zašto ne bi imali i NP koji je malo zatvoreniji.Sve ima svoje razloge zašto je to tako.

Ko hoće vidit šta je Neokatekumenski put uvijek može otić na kateheze koje su potpuno otvorene za svakoga i svatko je dobrodošao[/quote]
:shock:
Nepoučljiv si Gutaperka!
1. Neokatekumenski put nije redovništvo.
2. Nema razloga niti ikakvog opravdanja da neokatekumenska liturgija ne bude otvorena svima.
3. Statut je jasan da ne može biti jasniji.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 56  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata