SDPovac je napisao/la:
Barnaba, ako pričaš o logičkim manjkavostima, kako onda objašnjavaš postupke Ladislava Ilčića (koji je na ovom forumu polako stekao status blaženog) koji je potpisao koalciju sa HDZ-om, te unatoč toj činjenici dozvolio da članovi Hrasta volontiraju na štandovima za referendum koji takve koalicije zabranjuje?
Prije svega trebao si postaviti objektivno točno pitanje jer predložene promjene ne zabranjuju koaliranje već samo ne dozvoljavaju zajedničke liste. Dakle stranke se mogu dogovoriti i prije i poslije izbora, ali izbori bi bili test njihove pojedinačne jakosti i jakosti pojedinih ljudi na listama, što je za demokraciju iznimno važno. Sada je situacija takva da HNS ne bi prošao prag ali je zahvaljujući sadašnjem sustavu prigrabio ogromnu vlast. Zar je to tebi normalno? Što se tiče Ilčića, koji je kako ti napisa potpisao „koalciju“, on je postupio potpuno pragmatično i po važećim pravilima. Ne vidim potrebu zašto bi se samo njega prozivalo kad i drugi npr. HSS imaju istu pragmatičnu politiku. Sam znaš kako će SDP partija sa satelitima (sadašnja vlast) opstruirati i otezati provođenje referenduma te je pitanje hoće li se promjene uspjeti provesti prije sljedećih izbora. Kad se sustav promjeni HRAST će ići samostalno i moći će i prije i poslije koalirati. To je posve normalno i jedino pragmatično moguće u sadašnjim okolnostima.
SDPovac je napisao/la:
Također slušamo po medijima da je Željka Markić krenula u ovaj referendum upravo zato što se NIJE uspjela dogovoriti sa HDZ-om pa stoga tvoja tvrdnja da je mogla ući u Sabor preko HDZ-a pada u vodu.
Ponovo objektivna netočnost u pitanju jer Željka nije pregovarala s HDZ-eom o njenom ulasku u vlast već je poanta u promjeni izbornog sustava. Dakle ne pada moja teza u vodu iako namjerno izostavljaš namjeru inicijative. Predložene su promjene išle na korist svih građana, a ne na pobjedu bilo koje stranke na izborima. Zar bi Karamarko pristao na takav sustav u kojem postoji veća mogućnost da on osobno uopće ne bi prošao na izborima? Željka je mogla bez problema s Karamarkom dogovoriti svoj osobni ulazak u buduću vlast da je to htjela (ništa što bi bilo demokratsko ne može spriječiti poraz sadašnje vlasti na sljedećim izborima) no Inicijativa U ime obitelji nije s Karamarkom mogla dogovoriti promjene izbornog sustava pa je išla u akciju prikupljanja potpisa.
SDPovac je napisao/la:
Također vidim da uopće nisi čitao moje prethodne postove jer sam se i sam referirao da sam SUGLASAN sa dijelom zahtijeva u ovom referendumu prvenstveno oko preferencijalnog glasovanja bez praga, kao i smanjenja broja izbornih jedinica.
Citirao sam i referirao se na točno određeni post i sramotno nisku objektivnost u njemu. Ako bi baš sve komentiram onda bi ti mogao objektivno tvrditi kako sam osobno opsjednut tobom, ali ja samo komentiram napisano.
SDPovac je napisao/la:
A inicijativu nisam potpisao zbog toga jer zadržavam svoje subjektivno pravo da ne podnosim lik i djelo dotične inicijatorice referenduma.
To je prilično glup razlog u kojem prevladava subjektivnost na štetu objektivne koristi. Tim više što sam uvjeren kako ta žena tebi nije napravila nikakvu objektivnu štetu. Inicijativa čija je ona samo član, je svojom dosljednosti uzdrmala uljuljkane političke strukture i tu je njena veličina, a u određenoj mjeri i veličina Željke Markić.