Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub tra 25, 2026 22:04

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
PostPostano: Pon stu 17, 2014 14:46 
Administrator

Što se tiče zakona, prosjačenje je prekršaj, a može biti i kazneno djelo ako se na to navodi djecu. Stoga policija poziva:
"S ciljem sprečavanja prekršaja prosjačenja, molimo sve građane da takve događaje odmah prijave policiji na besplatan broj 192 te da takvim osobama ne daju novac jer to prosjake potiče da i dalje na taj način dolaze do zarade."

Takav zakon je moralan kad je potrebnima omogućen dostojan život kroz druge institucije. U Zagrebu postoje pučke kuhinje, Karitasi i druge institucije koje pomažu potrebitim ljudima, no ovdje je prosjačenje veliki biznis iza kojeg često stoji i organizirani kriminal.
Prosjaci će zato gotovo uvijek odbiti hranu ili drugu pomoć, već inzistiraju na gotovini, a oni koji imaju iskustva s time upozoravaju upravo da im nikad ne dajemo novac.

Na nama je da pružimo pomoć baš svakome tko je u potrebi. A to ne mora biti u obliku novca, dajući novac prosjacima često ne činimo djelo milosrđa, već odmažemo tom čovjeku a pomažemo zapravo grijeh i kriminal.
Obaveza katolika je prije svega da novčano daje za Crkvu, a može dati i za ugledne dobrotvorne svrhe. Zasigurno neće donirati npr. nekoj organizaciji koja podržava pobačaj ili terorizam samo zato što ga je to netko zatražio.

Onoga tko je stvarno u potrebi možemo uputiti u Karitas, ponuditi možda odjeću, nešto za jelo, zajedno s njim ručati i popričati. Tko želi stvarno pomoći, može npr. otići volontirati kod sestara Majke Terezije, koji pružaju beskućnicima milosrđe dajući im smještaj i hranu. Mnogi od njih su alkoholičari, ali tamo neće dobiti alkohol niti novac da ga kupe, već pravu pomoć i milosrđe.

Vrh

PostPostano: Pon stu 17, 2014 15:10 

Prosjaka toliko ima, i čovjek bi morao imati dar SPOZNANJA, da točno zna, kome kunu udjeliti...?

Vrh

PostPostano: Uto stu 18, 2014 11:38 
Administrator

Domenika je napisao/la:
Prosjaka toliko ima, i čovjek bi morao imati dar SPOZNANJA, da točno zna, kome kunu udjeliti...?

Pa upravo na to upozorava policija da ne dajemo novac nikome u prekršaju prosjačenja, možemo poticati legalne mogućnosti kako bi pomogli onome tko je stvarno u potrebi.

Ove nedjelje navratio sam s djecom u park ispred crkve, gdje su još bili jedna romkinja i njezina prijateljica s dvoje djece. Kako se približavao kraj mise, ta prijateljica sa bebom krene pred crkvu kako bi prosila, a romkinja spontano počne razgovor kako ona nikada ne bi mogla prostiti kao ova njezina prijateljica koja ima velika primanja, dobija od grada, socijalnu pomoć i drugo, a opet prosi. A ljudi joj daju više jer vide da je bjelkinja, inače je udana za "cigana" (romi među sobom "ciganima" nazivaju one rome koji kradu, prose, itd), kaže jednom joj je neka bakica tako dala 2000kn. Muž joj je pravi drogeraš, djeca zapuštena, prositi je kažnjivo, ali njena socijalna radnica je u drugom kvartu i to tako prolazi.
A ta romkinja kaže ima devetoro djece, ali ne pomišlja prositi. Dogovori se sa župljanima ako imaju kakve robe ili nekvarljive hrane, tjestenine, ili suđa, pa kad se nakupi onda dođe po to, naravno da će radosno primiti svaku takvu pomoć. I drago mi je bilo što joj je važno dostojanstvo i mir u obitelji.
Mislim da ne treba dar spoznanja, nego malo mudrosti kako bi stvarno pomagali bližnjima koji su u potrebi, onima koji su baš nama dani. Možda bi lakše bilo shvatiti tko je u kakvoj potrebi da se više međusobno družimo.

I još jedna anegdota, moj kum je nedavno prolazio pored katedrale, kad ga pita neka ciganka jel ima koju kunu, a on kaže nešto u stilu da ne da. I sad ciganka ga pozove, ajde daj mi ruku, da ti gatam, ja ti mogu vidjeti budućnost. A kum joj odgovori, gle, da ti možeš vidjeti budućnost, ne bi me pitala hoću li ti dati kunu, već bi odmah znala da nema ništa od toga. A ciganka na to: "Auuu, ti si neki mnogo zafrkan tip?"
:lol:

Vrh

PostPostano: Uto stu 18, 2014 15:10 

Giovi je napisao/la:
: "Auuu, ti si neki mnogo zafrkan tip?"
:lol:

Slika

Vrh

PostPostano: Sri stu 19, 2014 09:55 

Ma znate što?
Meni - u konačnici - manje smeta ovo prosjačenje od OTIMAČINE od strane države.
Nije tema, znam, samo paralela.
"Nezakonito prosjačenje" naprama zakonitom...(vi sami nabrojite što država NE PROSI, ali uzima - sve po Zakonu) :)

Vrh

PostPostano: Sri stu 19, 2014 09:59 

zdrave je napisao/la:
Ma znate što?
"Nezakonito prosjačenje" naprama zakonitom...(vi sami nabrojite što država NE PROSI, ali uzima - sve po Zakonu) :)

da, ali ta ista država nas kao građane s istim zakonom i štiti dok prosjaci ne :wink:

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:
Dux - 11.8.2015.-11.8.2017.
srbki (hrki) - 12.8.2015.-12.8.9999.
CarolusRex - 27.7.2016.-27.7.9999.
crusader - 19.10.2016.-19.10.9999.

Vrh

PostPostano: Sri stu 19, 2014 10:14 

Kad su se učenici pitali nešto slično Gospodin im je rekao "Podajte dakle caru carevo, a Bogu Božje." Mt 22:21. Zanimljiv je i redak poslije kad oni "Čuvši to, zadive se pa ga ostave i odu."

Vrh

PostPostano: Sri stu 19, 2014 21:06 

zdrave je napisao/la:
Ma znate što?

Možda je točno ovo:
1. grijeh pred Bogom nije uvijek i grijeh po državnom zakonu (npr. rastava braka),
2. a ono što je kažnjivo po zakonu ne mora uvijek biti i grijeh (npr. rad na crno u određenim slučajevima, kao i prosjačenje u stvarnoj nuždi)...
Naši zakoni, recimo, više štite moćnike, bankare i vladajuće, negoli siromašne...

Siromašne ne štiti nitko, nitko im ne oprašta dugove, ali će zato biti kažnjeni ako prose.

:?

Vrh

PostPostano: Čet stu 20, 2014 20:59 

Udovičin novčić
(Lk 21, 1–4)
Potom sjede nasuprot riznici te promatraše kako narod baca sitniš u riznicu. Mnogi bogataši bacahu mnogo. Dođe i neka siromašna udovica i baci dva novčića, to jest jedan kvadrant. Tada dozove svoje učenike i reče im: »Doista, kažem vam, ova je sirota udovica ubacila više od svih koji ubacuju u riznicu. Svi su oni zapravo ubacili od svoga suviška, a ona je od svoje sirotinje ubacila sve što je imala, sav svoj žitak.«

- Kad bi danas siromasi bili takvi... i ne samo siromasi...

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2

Vrijeme na UTC + 01:00 sata