Domenika je napisao/la:
Prosjaka toliko ima, i čovjek bi morao imati dar SPOZNANJA, da točno zna, kome kunu udjeliti...?
Pa upravo na to upozorava policija da ne dajemo novac nikome u prekršaju prosjačenja, možemo poticati legalne mogućnosti kako bi pomogli onome tko je stvarno u potrebi.
Ove nedjelje navratio sam s djecom u park ispred crkve, gdje su još bili jedna romkinja i njezina prijateljica s dvoje djece. Kako se približavao kraj mise, ta prijateljica sa bebom krene pred crkvu kako bi prosila, a romkinja spontano počne razgovor kako ona nikada ne bi mogla prostiti kao ova njezina prijateljica koja ima velika primanja, dobija od grada, socijalnu pomoć i drugo, a opet prosi. A ljudi joj daju više jer vide da je bjelkinja, inače je udana za "cigana" (romi među sobom "ciganima" nazivaju one rome koji kradu, prose, itd), kaže jednom joj je neka bakica tako dala 2000kn. Muž joj je pravi drogeraš, djeca zapuštena, prositi je kažnjivo, ali njena socijalna radnica je u drugom kvartu i to tako prolazi.
A ta romkinja kaže ima devetoro djece, ali ne pomišlja prositi. Dogovori se sa župljanima ako imaju kakve robe ili nekvarljive hrane, tjestenine, ili suđa, pa kad se nakupi onda dođe po to, naravno da će radosno primiti svaku takvu pomoć. I drago mi je bilo što joj je važno dostojanstvo i mir u obitelji.
Mislim da ne treba dar spoznanja, nego malo mudrosti kako bi stvarno pomagali bližnjima koji su u potrebi, onima koji su baš nama dani. Možda bi lakše bilo shvatiti tko je u kakvoj potrebi da se više međusobno družimo.
I još jedna anegdota, moj kum je nedavno prolazio pored katedrale, kad ga pita neka ciganka jel ima koju kunu, a on kaže nešto u stilu da ne da. I sad ciganka ga pozove, ajde daj mi ruku, da ti gatam, ja ti mogu vidjeti budućnost. A kum joj odgovori, gle, da ti možeš vidjeti budućnost, ne bi me pitala hoću li ti dati kunu, već bi odmah znala da nema ništa od toga. A ciganka na to:
"Auuu, ti si neki mnogo zafrkan tip?"