toni1 je napisao/la:
Alan Ford je napisao/la:
Hvala Toni na odgovoru ovog dijela, super je!!
A što s ostalim??

Prvo i najvažnije što mislim o ovome iz KKC:
552 U zboru Dvanaestorice Šimun Petar zauzima prvo mjesto. Isus mu je povjerio jedinstveno poslanje. Zahvaljujući objavi primljenoj od Oca, Petar je ispovjedio: "Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga". Tad mu je Gospodin rekao: "Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati" (Mt 16,18). Krist, "kamen živi" (1 Pt 2,4) jamči svojoj Crkvi utemeljenoj na Petru pobjedu nad silama smrti. Poradi vjere koju je ispovjedio, Petar će ostati neoboriva stijena Crkve. Poslanje će mu biti čuvati vjeru u njezinoj cjelovitosti i utvrđivati svoju braću.
553 Isus je predao Petru osobitu vlast: "Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežes na zemlji, bit će svezano na nebesima" (Mt16,19). "Vlast ključeva" označava autoritet upravljanja kućom Božjom, sto je Crkva. Isus, "dobri Pastir" (Iv 10,11), tu je zadaću potvrdio nakon Uskrsnuća: "Pasi ovce moje" (Iv 21,15-17). Vlast "vezanja i razrješivanja" označuje autoritet opraštanja grijeha, prosuđivanja u području nauke i disciplinskih mjera u Crkvi. Isus je taj autoritet predao Crkvi po službi apostola, napose Petra, kojemu su jedinomu izričito povjereni ključevi Kraljevstva.
Meni je ovo toliko tvrdo da sam već na ovom forumu prozvan papistom iako ne znam što to znači.
Pogledajmo sad tko je protiv Pape osim pravoslavaca. Svi koji su otpali nakon luthera a ima ih sada kao mrava, svaki u svojoj privatnoj "crkvi" ,sotonisti, masoni,komunisti,nacisti,fašisti, sedevakantisti, razna bratstva koja isto kao i protestanti imaju polog i jedina su u stanju ispravno tumačiti Katoličku vjeru. Modernisti, tradicionalisti ,razni Hipoliti i Domenike. Promisli koliko moraš biti "pametan" i usuditi se pisati protiv Petra. Pročešljavati EG i tražiti herezu ,iznositi sumnje, lagano seruckati i biti zadivljen svojom čistoćom vjere i oštroumnošću. Imaš i na ovim stranicama kad se mahalo protiv Pape o progonu franjevaca Bezgrešne i stavljalo to kao najkrunskiji dokaz protiv Crkve danas i na kraju LAŽ. Znamo tko je otac laži i ko mrzi Crkvu i Papu. Pisalo se i kontra Crkve vezano za sinodu o obitelji. Na kraju super pravovjerni nauk. Čak mi je i jedan svećenik rekao da se mislim na četiri mjesta u završnom dokumentu spominje otvorenost životu ,što se prije nije toliko naglašavalo. Ja nemam u ništa staviti svoju sigurnost nego u Crkvu. Bez Pape za mene Crkva ne postoji. Ako padne Petar Stijena onda ispada da me Krist prevario i da nije istinita njegova riječ o vratima paklenim. Nije istinit ni ovaj KKC koji sam gore citirao i koji govori da će Petar ostati neoboriva stijena Crkve.
Ako itko može to priželjkivati i pisati konstantno protiv Pape onda ne želim imati ništa s njima.
P.S. Vezano za lika kojeg si citirao, njemu ni Opus Dei ne valja. A ja uvjek gledao na njih kao na specijalne postrojbe Crkve (nešto kao Četvrta brigada).
Prvo, što se tiče Evangelii Gaudium, meni i dalje nije jasno na što se odnosi odlomak "Realnosti su važnije od ideja", odnosno, kako se to može značiti išta drugo, nego realnosti=pastoralna praksa i ideje=Nauk. Ako stvarnosti imaju prednost pred idejama=Naukom, onda ni Nauk više nema autoritet koji proizlazi od Boga i Objave, nego je ljudska tvorevina. Ako je tako, onda i Papinstvo postaje ljudska tvorevina, jer u suprotnom imamo ovakvu situaciju: Nauk i Tradicija postaju promjenjive kategorije lišene božanskog autoriteta i prilagodljive okolnostima u "realnosti", ali Papinski autoritet, očuvan sukladno shvaćanju i vjeri Tradicije, postaje neograničena vlast u Crkvi, Papa nije ničim vezan dok regulira odnos Crkve prema "realnostima", postaje sam izvor objave i svakog znanja o vjeri i autoriteta. Osoba Pape preuzima ulogu koju je do sad imala Sveta Predaja, Papa postaje gospodar Predaje a ne njezin sluga, kao što je bilo dosad. Inače ne bismo imali slučaj pape Honorija koji je posthumno osuđen zbog hereze, a nije se počelo smatrati da je monoteletizam ispravno vjerovanje, zato jer su realnosti u Bizantskom carstvu veće od ideja prva 4 koncila. Bilo je i gorih primjera - recimo papa Benedikt IX, ili kukavica Vigilije - vrijedi li i za njih opomena "Promisli koliko moraš biti pametan i usuditi se pisati protiv Petra". Ako netko iznosi sumnje ili postavi pitanja ili "pročešljava" nešto što je Papa rekao ili napisao, to ne znači napad na Papu ili na ustanovu Papinstva, inače bi se u slučaju Papa kao što su gore navedeni, našli u apsurdnoj situaciji. Jednom prilikom novinari su postavili pitanje PR-u sadašnjega Pape u vezi telefonskog razgovora s razvedenom ženom kojoj je Papa rekao da može ići na pričest, u smislu znači li to promjenu dosadašnje crkvene prakse; pr je odgovorio da papa može pogriješiti u privatnim izjavama. Bez obzira na ovaj konkretan slučaj, to je točno: Papa, kad ne govori ex cathedra, može pogriješiti. Papa ne može izmisliti ništa novo, ni ukinuti ništa staro, njegovo naučavanje mora biti apsolutno u skladu sa svim onim što je zatekao ("Tradidi quod et accepi"). Papa Franjo nije još dosad ništa rekao ex cathedra, što uključuje i Evangelii Gaudium - taj tekst spada u redovno Učiteljstvo, i time traži pristajanje razuma i volje, ali nema infalibilitet, tj. može sadržavati nejasnoće ili nedorečenosti, teoretski čak i pogreške. Ja vas sve molim ponovo da mi objasnite ako nisam dobro razumio vezu stvarnosti-ideje i praksa-Nauk.
Što se tiče sinode o obitelji, dokumenti koji su vezano uz sinodu objavljeni uopće ne spadaju ni u kakav Nauk. Problematičan je "Relatio post disceptationem" (a ne "Relatio synodi"), u točkama 50-52, recimo, koje se tiču homoseksualaca:
https://press.vatican.va/content/salast ... 03037.htmlTaj tekst nisu podmetnuli ni sastavili ni pravoslavci, ni masoni, ni komunisti, ni sedesvakancionisti, nego prelati Crkve, s kakvom svrhom i zašto, ne zna se, jer tekst uopće ne odražava ni tok ni sadržaj rasprave, usprkos nazivu. Činjenica je da je to službeni dokument Crkve, sastavljen od najviših službenika, koji ne da nije u skladu s dosadašnjim Naukom, nego mu izravno proturječi u točkama 50-52. Ako netko ne može dokazati da su točke 50-52 u skladu s dosadašnjim Naukom, neka ni ne optužuje nekoga za pisanje kontra Crkve - osim ako se to ne odnosi na nadbiskupa Brunu Fortea, autora dokumenta.
Petar-Stijena je služba koju obnašaju osobe, a ne te osobe same po sebi. Ako obnašatelj službe padne, to nikako ne znači da je pao Petar. Svaki svećenik je u svoj službi "Alter Christus", ali ne snagom svoje osobne vrline, nego time što je ucijepljen u Mistično Tijelo. Tako je i Papa Petar na način ex opere operato, a ne ex opere operantis.