Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 16:10

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 288 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 20  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto ožu 03, 2015 20:17 

Toni
Normalno da ću ići na ispovijed. Jer mi je to jedina garancija da su mi grijesi oprošteni. Kako ti znaš da su ti grijesi oprošteni ja ne razumijem. I nije mi jasno kako možeš imati takvu sigurnost. Ipak se do pojave Lutera trebalo ići na ispovijed i Crkva ne poznaje praksu praštanja grijeha bez svećenika. Ja osobno ne bi imao takvu sigurnost. Radi se o tebi i tvom spasenju.[/quote]
Io sono:
Toni,brate u vjeri,idi na ispovjed.Nije to lose!
A ja ću se i dalje ispovjedati Bogu,vjerujući da će me On osobno čuti i oprostiti mi!Zar nisam dostojan,Njemu se obratiti?Njega pitati za oproštenje?
A kako su molili oproštenje PRVI Kršćani,o teme ništa u Novom Zavjetu ne piše!Čisto sumnjam da su solazili Petru,Jakovu,Pavlu ili Ivanu moleći:"Daj reci Bogu da mi oprosti,sgriješio sam!"

Vrh

PostPostano: Uto ožu 03, 2015 23:09 

patriot_1 je napisao/la:
Toni,brate u vjeri,idi na ispovjed.Nije to lose!
A ja ću se i dalje ispovjedati Bogu,vjerujući da će me On osobno čuti i oprostiti mi!Zar nisam dostojan,Njemu se obratiti?Njega pitati za oproštenje?
A kako su molili oproštenje PRVI Kršćani,o teme ništa u Novom Zavjetu ne piše!Čisto sumnjam da su solazili Petru,Jakovu,Pavlu ili Ivanu moleći:"Daj reci Bogu da mi oprosti,sgriješio sam!"

Da li su dolazili ili ne ne piše. Međutim znamo iz prvih stoljeća kako su se činile javne pokore za grijehe. Uostalom apostoli su kažnjavali i prijetili izopćenjima onima koji nisu živjeli po njihovu nauku. To je to zadržavanje grijeha ili svezivanje (koje je obrnuto od otpuštanja grijeha).

"Na dogmatskom i disciplinskom području apostolska Crkva nije imala neograničenu toleranciju. Ona je bila svjesna svoje božanske misije i zato je bila rigidna prema onima koji su živjeli skandalozno, koji su unosili podjele i krivi nauk. Petar je na Ananiju i Safiru zazvao strašnu kaznu (usp. Dj 5,3-5).
Ljubljeni učenik je nazvao antikristima one koji niječu Oca i Sina: »Tko je lažac, ako ne onaj koji tvrdi da Isus nije Krist? Antikrist je onaj tko niječe Oca i Sina. Svaki koji niječe Sina, nema ni Oca, a tko priznaje Sina, ima i Oca« (1 Iv
2,22-23).
Sveti Pavao prijeti izopćenjem onima koji propovijedaju neko drugo evanđelje: »Ali kad bismo vam mi, ili kad bi vam anđeo s neba navješćivao neko evanđelje mimo onoga koje vam mi navijestismo, neka je proklet!«(Gal 1,8). One koji su činili incest, Pavao najoštrije kažnjava: »Neka se takav preda Sotoni na propast tijela da bi se spasio duh u Dan Gospodina Isusa«
(1 Kor 5,5). Pavao je predao Himeneja i Aleksandra Sotoni zbog njihove hule:»Među njima je Himenej i Aleksandar, koje sam predao Sotoni da nauče ne huliti« (1 Tim 1,20)." Grgo Grbešić

Vlast je njihova jer ih je Krist ovlastio i to je to. I u praštanju i u kažnjavanju. I opet kažnjavanje je u svrhu obraćanja grešnika i njihovom spasenju.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 03, 2015 23:23 
Administrator

patriot_1 je napisao/la:
A kako su molili oproštenje PRVI Kršćani,o teme ništa u Novom Zavjetu ne piše!

Molim te najprije da ne otvaraš stalno teme o protestantima, već da svoja pitanja riješiš na ovoj ili sličnoj temi. Na ovom forumu je umjesto proizvoljnih mišljenja zanimljiv pravi katolički nauk i njega želim pojasniti.

Od najranije crkve ispovijed grijeha nije nešto privatno i proizvoljno, što bi svatko radio bez Crkve. Sv. Jakov u svojoj poslanici piše: "Ispovijedajte dakle jedni drugima grijehe" (Jak 5,16)
Bog je između Sebe i ljudi odredio potrebu Crkve. To je izričita volja Isusa Krista. Apostolima i njihovim nasljednicima povjerio je službu opraštanja u Njegovo Ime: "Kojima oprostite grijehe, oprošteni su im; kojima zadržite zadržani su im" (Iv 20, 22-23).

Papa se u jednoj propovjedi toga dotaknuo:
"Ponizno ispovijedanje grijeha, što Crkva zahtijeva od nas – kazao je Papa podsjećajući na riječi svetoga Jakova: „Međusobno ispovijedajte grijehe“. Ali ne – objasnio je Papa – radi propagande, nego poradi slave Božje i da se prizna da On spašava. Eto zbog čega se ide kod brata na ispovijed, kod brata svećenika; da se ponašamo poput Pavla, da budemo jasni kao i on.
Neki pak vele: Ispovijedam se Bogu. Lako je tako, to je kao da se ispovijeda elektronskom poštom. Bog je negdje daleko, ja izgovorim stvari i nema izravnog susreta, nije ispovijed u četiri oka, a Pavao svoju slabost ispovijeda braći."

Svaki grijeh je uvreda Božje ljubavi i vrijeđa Crkvu u njezinoj cjelini (braću). Svaki, pa i najintimniji grijeh za kojeg možda mislimo da ne utječe na nikoga (npr. bludna misao) ranjava sve članove Crkve i stoga se oprost mora tražiti i od Crkve. Zato i pomirenje treba biti vidljivo, jer se pomirujemo s Bogom ali i sa cijelom crkvenom zajednicom koju smo svojim grijesima ranili i ponizili.
Ispovijedanje grijeha traži i poniznost, treba se poniziti i priznati svoje grijehe, a to današnjem modernom čovjeku predstavlja napor. No ispovijed nije privatna stvar kao što niti grijeh nije nečija privatna stvar i nema spasenja bez pomirenja s Crkvom, a često zaboravljamo da svaki pa i najmanji naš grijeh utječe na cijelu zajednicu. Stoga je za oproštenje nužno slušati Isusovu volju i ispovijediti se i dobiti odriješenje od Crkve.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 04, 2015 10:11 

patriote, evo jedan dobar članak za tebe: http://velecasnisudac.com/naslovna/kolu ... spovjednik

Vrh

PostPostano: Sri ožu 04, 2015 22:06 

Nebih komentirao,svodi de sve na prepucavanje a to mi nije bila namjera!

Vrh

PostPostano: Pet ožu 06, 2015 11:05 

Giovi je napisao/la:
Ovdje se ne želim baviti drugim forumima, pa te molim da svađe i nesuglasice oko toga ne prenosiš ovdje.

Protestanti općenito nemaju zajednički nauk, pa svatko bez vodstva uči kako mu paše, dok npr. Luterani i Anglikanci naučavaju stvarnu prisutnost u Euharistiji. Na ovom forumu nisu zanimljiva takva privatna mišljenja, već stvarni katolički nauk, a u vezi toga na početnoj stranici možeš pročitati "Je li Euharistija simbol ili stvarna prisutnost Isusova?"

Osim toga, pojašnjeno je kako je Isus dao vlast apostolima da otpuštaju grijehe, pastori nemaju sakrament svećenićkog reda pa tako niti vlast otpuštanja grijeha, te lako skrenu u napast zanemariti te Isusove riječi. Isto tako svatko bez Crkve na kraju sam sebi određuje što je grijeh a što nije, zato je Isus i ustanovio Crkvu na čelu s papom, da nam pomogne da ne zastranimo. Dakle, na ovom forumu nije cilj raspravljati o tim različitim zastranjenjima i mišljenjima, već konkretno o nauku Katoličke Crkve.

Zašto nebi imali?
Tko daje sacrament,Bog ili crkva?
Ja vidim nešto što ti ne, a to je"Svi će biti svećenici Božji!"
Tako da po meni,svaki Kršćanin je u nekom smislu,svećenik"Vi ste sveti narod!"
Sveti Stjepan je laik,a čini vise nego neki Apostoli!Meni vise vrijedi ljubav prema Bogu I čovjeku od BILO kojeg sakramenta!

Vrh

PostPostano: Pet ožu 06, 2015 11:19 

patriot_1 je napisao/la:
Zašto nebi imali?
Tko daje sacrament,Bog ili crkva?
Ja vidim nešto što ti ne, a to je"Svi će biti svećenici Božji!"
Tako da po meni,svaki Kršćanin je u nekom smislu,svećenik"Vi ste sveti narod!"
Sveti Stjepan je laik,a čini vise nego neki Apostoli!Meni vise vrijedi ljubav prema Bogu I čovjeku od BILO kojeg sakramenta!

Bracek, nađi si neki protestantski forum i tam kokodači, mi smo tu katolici.
Nismo mi da mjerimo tko je što učinio ili ne i koliko tko i što vrijedi.
Bog s tobom!

Vrh

PostPostano: Pet ožu 06, 2015 14:00 

Misliš da je vjerska isključivost nešto pozitivno?Nešto što Krista veseli?I to isključivost prema Kršćanima?Neznam koji duh tebe vodi ali sam siguran da to,bar zasad ,nije Božji!Jer ja imam puno Katolika sa kojima sam u vjeri bliskiji nego sa nekim Protestantima!I ti,Katolici misle kao i ja!

Vrh

PostPostano: Sub ožu 07, 2015 07:16 

patriot_1 je napisao/la:
Misliš da je vjerska isključivost nešto pozitivno?Nešto što Krista veseli?I to isključivost prema Kršćanima?Neznam koji duh tebe vodi ali sam siguran da to,bar zasad ,nije Božji!Jer ja imam puno Katolika sa kojima sam u vjeri bliskiji nego sa nekim Protestantima!I ti,Katolici misle kao i ja!

I meni su oni izvan crkve nekako bliži nego katolici koji samo brane papu.

Vrh

PostPostano: Sub ožu 07, 2015 10:14 

romanac je napisao/la:
patriot_1 je napisao/la:

I meni su oni izvan crkve nekako bliži nego katolici koji samo brane papu.

Ja sam godinama u ekumenskom pokretu,najbolje što se u njemu događa je da se Kršćani druže,upoznaju,razgovaraju,a kad nekog pobliže upoznaš postane ti bližnji!Svrha mog pisanja ovdje je da Katolici upoznaju bolje Protestante,njihovu duhovnost,nečin razmišljanja i crkvenu praksu.
A većina , dok čuje da sam Protestant odmah krene sa napadima i provokacijama.Neprihvaćanjem.
To je žalosno,ali cast izuzecima.
Kad npr"Križar 2" kaže nešto grdo o nekim teolozima i Papi onda to nije problem a kad se ja kritički osvrnem na nešto u Katolicizmu(izazvan ) onda je.Jer križar je katolik,ja ne.A zapravo,križar je očito "Henok" koji je na svim forumima pisao dosad i o sva tri zadnja Papa govorio svašta.I nije katolik tipičan.Neki starokatolik ili čak još gore!

Vrh

PostPostano: Sub ožu 07, 2015 11:50 

patriot_1 je napisao/la:
Ja sam godinama u ekumenskom pokretu,najbolje što se u njemu događa je da se Kršćani druže,upoznaju,razgovaraju,a kad nekog pobliže upoznaš postane ti bližnji!Svrha mog pisanja ovdje je da Katolici upoznaju bolje Protestante,njihovu duhovnost,nečin razmišljanja i crkvenu praksu.
A većina , dok čuje da sam Protestant odmah krene sa napadima i provokacijama.Neprihvaćanjem.
Kad npr"Križar 2" kaže nešto grdo o nekim teolozima i Papi onda to nije problem a kad se ja kritički osvrnem na nešto u Katolicizmu(izazvan ) onda je.Jer križar je katolik,ja ne.A zapravo,križar je očito "Henok" koji je na svim forumima pisao dosad i o sva tri zadnja Papa govorio svašta.I nije katolik tipičan.Neki starokatolik ili čak još gore!

Molim te, prosvijetli me, koje ćemo to protestante bolje upoznat?

Vrh

PostPostano: Sub ožu 07, 2015 13:37 

sara je napisao/la:
patriot_1 je napisao/la:

Zar je to važno?Kad je 90% učenja u Protestanata jednako!
Kad bi išli na posprdan način kao ti,zar su svi Katolici istomišljenici?Zar su katolički karizmatici isti kao ostali?Zar je "Križar 2 " koji pegla Papu isti kao ti?
Nkima su Neokatekumeni trun u oku,katolici - katolicima!
Ima toga još ohoho ali besmisleno je objašnjavati "bosanskim" kršćanima!

Vrh

PostPostano: Sub ožu 07, 2015 20:06 

patriot_1 je napisao/la:
sara je napisao/la:
patriot_1 je napisao/la:

Zar je to važno?Kad je 90% učenja u Protestanata jednako!
Kad bi išli na posprdan način kao ti,zar su svi Katolici istomišljenici?Zar su katolički karizmatici isti kao ostali?Zar je "Križar 2 " koji pegla Papu isti kao ti?
Nkima su Neokatekumeni trun u oku,katolici - katolicima!
Ima toga još ohoho ali besmisleno je objašnjavati "bosanskim" kršćanima!

Nešto nisi baš uljudan. No, ne radi se ovdje o nekom mišljenju nego o stavovima i vjeri u određenim protestantskim zajednicama. Ili ćeš mi tvrditi da biti anglikanac ili adventist jedno te isto? Ako čitam što pišeš kojega ću upoznati?

Vrh

PostPostano: Sub ožu 07, 2015 21:14 

Među njima ima manje različitosti nego npr između katoličkog karizmatika i nekog Dominikanca .

Vrh

PostPostano: Sub ožu 07, 2015 21:31 

patriot_1 je napisao/la:
Među njima ima manje različitosti nego npr između katoličkog karizmatika i nekog Dominikanca .

A argumenti?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 288 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 20  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata