patriot_1 je napisao/la:
Toni,brate u vjeri,idi na ispovjed.Nije to lose!
A ja ću se i dalje ispovjedati Bogu,vjerujući da će me On osobno čuti i oprostiti mi!Zar nisam dostojan,Njemu se obratiti?Njega pitati za oproštenje?
A kako su molili oproštenje PRVI Kršćani,o teme ništa u Novom Zavjetu ne piše!Čisto sumnjam da su solazili Petru,Jakovu,Pavlu ili Ivanu moleći:"Daj reci Bogu da mi oprosti,sgriješio sam!"
Da li su dolazili ili ne ne piše. Međutim znamo iz prvih stoljeća kako su se činile javne pokore za grijehe. Uostalom apostoli su kažnjavali i prijetili izopćenjima onima koji nisu živjeli po njihovu nauku. To je to zadržavanje grijeha ili svezivanje (koje je obrnuto od otpuštanja grijeha).
"Na dogmatskom i disciplinskom području apostolska Crkva nije imala neograničenu toleranciju. Ona je bila svjesna svoje božanske misije i zato je bila rigidna prema onima koji su živjeli skandalozno, koji su unosili podjele i krivi nauk. Petar je na Ananiju i Safiru zazvao strašnu kaznu (usp. Dj 5,3-5).
Ljubljeni učenik je nazvao antikristima one koji niječu Oca i Sina: »Tko je lažac, ako ne onaj koji tvrdi da Isus nije Krist? Antikrist je onaj tko niječe Oca i Sina. Svaki koji niječe Sina, nema ni Oca, a tko priznaje Sina, ima i Oca« (1 Iv
2,22-23).
Sveti Pavao prijeti izopćenjem onima koji propovijedaju neko drugo evanđelje: »Ali kad bismo vam mi, ili kad bi vam anđeo s neba navješćivao neko evanđelje mimo onoga koje vam mi navijestismo, neka je proklet!«(Gal 1,8). One koji su činili incest, Pavao najoštrije kažnjava: »Neka se takav preda Sotoni na propast tijela da bi se spasio duh u Dan Gospodina Isusa«
(1 Kor 5,5). Pavao je predao Himeneja i Aleksandra Sotoni zbog njihove hule:»Među njima je Himenej i Aleksandar, koje sam predao Sotoni da nauče ne huliti« (1 Tim 1,20)." Grgo Grbešić
Vlast je njihova jer ih je Krist ovlastio i to je to. I u praštanju i u kažnjavanju. I opet kažnjavanje je u svrhu obraćanja grešnika i njihovom spasenju.