Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 17:49

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 288 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 20  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub ožu 14, 2015 18:22 
Administrator

patriot_1 je napisao/la:
Jel ti misliš da ja kao Protestant nesmijem ući u Katoličku crkvu?Ni forum?Pa meni je moj prijatelj svećenik dao i euharistiju iako zna da sam protestant!Na Misi u Opatiji!

Patriot1, igranje sa sakramentima je ozbiljna stvar, pretpostavljam da nisi znao da ne smiješ primiti euharistiju ako se ne želiš ispovijediti za svoje grijehe i vratiti se u crkveno zajedništvo. A ako si to namjerno napravio, to je onda izrugivanje sa vjerom i svetogrđe.
Sudjelovanje u euharistiji je najveći znak jedinstva: "Budući da je jedan kruh, jedno smo tijelo mi mnogi; ta svi smo dionici jednoga kruha", a ako nisi u zajedništvu s Crkvom ne smiješ uzimati pričest, da ne bude takva pričest na sud ili na osudu, već na ozdravljenje duše i tijela, kako se navodi i u jednoj predpričesnoj molitvi. Sv. Pavao isto upozorava: "Stoga, tko god jede kruh ili pije čašu Gospodnju nedostojno, bit će krivac tijela i krvi Gospodnje. Neka se dakle svatko ispita pa tada od kruha jede i iz čaše pije. Jer tko jede i pije, sud sebi jede i pije ako ne razlikuje Tijela." (1 Kor 11, 27-30)
Stoga te stvarno molim da više ne primaš Sv. Pričest dok se ne pomiriš s Crkvom, inače je to za nas katolike izrugivanje i obešćaćivanje Tijela Kristova, a pošto si sada upoznat s time, molim te da to poštuješ.

Vrh

PostPostano: Sub ožu 14, 2015 18:40 

Giovi je napisao/la:
patriot_1 je napisao/la:
Jel ti misliš da ja kao Protestant nesmijem ući u Katoličku crkvu?Ni forum?Pa meni je moj prijatelj svećenik dao i euharistiju iako zna da sam protestant!Na Misi u Opatiji!

Patriot1, igranje sa sakramentima je ozbiljna stvar, pretpostavljam da nisi znao da ne smiješ primiti euharistiju ako se ne želiš ispovijediti za svoje grijehe i vratiti se u crkveno zajedništvo. A ako si to namjerno napravio, to je onda izrugivanje sa vjerom i svetogrđe.
Sudjelovanje u euharistiji je najveći znak jedinstva: "Budući da je jedan kruh, jedno smo tijelo mi mnogi; ta svi smo dionici jednoga kruha", a ako nisi u zajedništvu s Crkvom ne smiješ uzimati pričest, da ne bude takva pričest na sud ili na osudu, već na ozdravljenje duše i tijela, kako se navodi i u jednoj predpričesnoj molitvi. Sv. Pavao isto upozorava: "Stoga, tko god jede kruh ili pije čašu Gospodnju nedostojno, bit će krivac tijela i krvi Gospodnje. Neka se dakle svatko ispita pa tada od kruha jede i iz čaše pije. Jer tko jede i pije, sud sebi jede i pije ako ne razlikuje Tijela." (1 Kor 11, 27-30)
Stoga te stvarno molim da više ne primaš Sv. Pričest dok se ne pomiriš s Crkvom, inače je to za nas katolike izrugivanje i obešćaćivanje Tijela Kristova, a pošto si sada upoznat s time, molim te da to poštuješ.

"Kako čovjek može biti pomirljiv i tolerantan ako osjeća da je u posjedu najveće istine!"Reče netko!
I to nazva :"Rabies theological" olitiga TEOLOŠKI BIJES!

Dakle,ja euharistiju mogu uzimati kod Baptista bez problema,kod Katolika me svećenik zapitao ,mogu li?
I rekao sam :"Da!"

Vrh

PostPostano: Sub ožu 14, 2015 21:27 

patriot_1 je napisao/la:
Giovi je napisao/la:
patriot_1 je napisao/la:

"Kako čovjek može biti pomirljiv i tolerantan ako osjeća da je u posjedu najveće istine!"Reče netko!
I to nazva :"Rabies theological" olitiga TEOLOŠKI BIJES!

Dakle,ja euharistiju mogu uzimati kod Baptista bez problema,kod Katolika me svećenik zapitao ,mogu li?

Nisi u punom zajedništvu Katoličke Crkve i ne možeš pristupati pričesti - to što činiš znak je dubokog nepoštovanja katolika i vrijeđanja.

Vrh

PostPostano: Sub ožu 14, 2015 21:46 

patriot_1 je napisao/la:
Sinko, ne izvrći i ne lijepi mi nešto što ne mislim niti sam rekao !Nije katolički nauk da Bog ne prašta ako Ga osobno zamoliš:"Oprosti mi moj grijeh!"
Ta ja sam ipak 2 godine studirao katoličku bogosloviju i upoznat sam sa njom bolje možda nego mnogi ovdje na forumu!Ispovjed je jedan od načina kako dobiti oproštenje ali nije jedini!

To kažeš ti. Katekizam Katoličke Crkve kaže:

1497 Pojedinačna i cjelovita ispovijed teških grijeha s odrješenjem ostaje jedinim redovitim sredstvom za pomirenje s Bogom i s Crkvom.

Molim te možeš li potkijepiti svoju tvrdnju da ovo nije katolički nauk nekim dokumentom Katoličke Crkve, jer ipak si ti studirao na bogosloviji.

Citat:
"Usput,ja nisam tvrdio da ispovjed nije dobra!Tvrdim da nije jedini način.Ja nemam potrebe za njom jer molim Boga osobno da mi oprosti!

Ti moliš osobno a KC uči da :

1495 Opraštati grijehe u Kristovo ime mogu samo svećenici koji su dobili ovlast odrješivanja od crkvene vlasti.

patriot_1 je napisao/la:
A to po nekima od vas nije dobro i nije dovoljno!

Ako nije dobro Crkvi normalno da nije dobro i dovoljno.

patriot_1 je napisao/la:
Da pitam konkretno,jesu li Protestanti kršćani,vaša braća i hoće li biti spašeni usprkos tome što imaju drugčiju nauku(u nebitnom) od vas?

To što je tebi nebitan nauk o tome što je grijeh ,a što nije i ustvari relativiziraš grijeh kao da on nije bitan za spasenje ,jer što ima veze što je za KC grijeh, ja ću sam odlučiti što je grijeh. Moj brat baptist će ovo, evangelik ono, protestant nešto treće i Bog je tralalala i on će sve oprostiti.

Vrh

PostPostano: Sub ožu 14, 2015 21:52 

patriot_1 je napisao/la:
Pa meni je moj prijatelj svećenik dao i euharistiju iako zna da sam protestant!Na Misi u Opatiji!

patriot_1 je napisao/la:

Ipak te svećenik upitao možeš li. Da si studirao teologiju znao bi što je Euharistija i da nije u redu da blaguješ Krista ako nisi u zajedništvu s Crkvom. Drugi put lijepo odbij pričest jer je ne možeš blagovati.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 15, 2015 08:09 

toni1 je napisao/la:
patriot_1 je napisao/la:
Pa meni je moj prijatelj svećenik dao i euharistiju iako zna da sam protestant!Na Misi u Opatiji!

patriot_1 je napisao/la:

Ipak te svećenik upitao možeš li. Da si studirao teologiju znao bi što je Euharistija i da nije u redu da blaguješ Krista ako nisi u zajedništvu s Crkvom. Drugi put lijepo odbij pričest jer je ne možeš blagovati.

Ja mu rekoh tada :"Ako je to za vas kao svećenika u redu,može!"
Čovjek me dobro pozna,zna kakav sam vjernik,dao mi je i da vodim zajednicu "Bračni susreti" u nekoliko navrata u župnom uredu smo imali seminar,a u crkvi Misu!Ja ga poštujem I on mene,trebali smo ipak,tebe pitati za mišljenje!Brižni mi!

Vrh

PostPostano: Ned ožu 15, 2015 08:17 

toni1 je napisao/la:
patriot_1 je napisao/la:
Sinko, ne izvrći i ne lijepi mi nešto što ne mislim niti sam rekao !Nije katolički nauk da Bog ne prašta ako Ga osobno zamoliš:"Oprosti mi moj grijeh!"
Ta ja sam ipak 2 godine studirao katoličku bogosloviju i upoznat sam sa njom bolje možda nego mnogi ovdje na forumu!Ispovjed je jedan od načina kako dobiti oproštenje ali nije jedini!

To kažeš ti. Katekizam Katoličke Crkve kaže:

1497 Pojedinačna i cjelovita ispovijed teških grijeha s odrješenjem ostaje jedinim redovitim sredstvom za pomirenje s Bogom i s Crkvom.

Molim te možeš li potkijepiti svoju tvrdnju da ovo nije katolički nauk nekim dokumentom Katoličke Crkve, jer ipak si ti studirao na bogosloviji.

Citat:
"Usput,ja nisam tvrdio da ispovjed nije dobra!Tvrdim da nije jedini način.Ja nemam potrebe za njom jer molim Boga osobno da mi oprosti!

Ti moliš osobno a KC uči da :

1495 Opraštati grijehe u Kristovo ime mogu samo svećenici koji su dobili ovlast odrješivanja od crkvene vlasti.

patriot_1 je napisao/la:
A to po nekima od vas nije dobro i nije dovoljno!

Ako nije dobro Crkvi normalno da nije dobro i dovoljno.

patriot_1 je napisao/la:
Da pitam konkretno,jesu li Protestanti kršćani,vaša braća i hoće li biti spašeni usprkos tome što imaju drugčiju nauku(u nebitnom) od vas?

To što je tebi nebitan nauk o tome što je grijeh ,a što nije i ustvari relativiziraš grijeh kao da on nije bitan za spasenje ,jer što ima veze što je za KC grijeh, ja ću sam odlučiti što je grijeh. Moj brat baptist će ovo, evangelik ono, protestant nešto treće i Bog je tralalala i on će sve oprostiti.

Veze ti nemaš sa teologijom,jer da imaš znao bi da su i baptisti i evangelici,protestanti.Dakle,nije protestant nešto treće!
Jasno u Bibliji piše što je grijeh!Toga se držim!Koliko mogu,no Isus lijepo reče"Ljubi Boga i bližnjega svoga!"Kod tebe te ljubavi nema!
Ivan Apostol u poslanicama piše da oni koji ljube braću,jesu Božja djeca.Htio ti ili ne,Protestant je tebi brat u vjeri,a ljubavi prema njima nemaš!
Mnogi Protestanti su bliže Bogu od tebe!Mnogi Katolici od mene!To je realnost!

Vrh

PostPostano: Ned ožu 15, 2015 08:21 

[quote="sara
A jel,matere ti!
A meni svećenik ponudio euharistiu!Uostalom,da si imalo pametan,znao bi da Pravoslavci MOGU uzimati Euharistiju u Katoličkoj crkvi!A nisu u "punom"!

Vrh

PostPostano: Ned ožu 15, 2015 08:24 

[quote="!
"Nisi u punom zajedništvu Katoličke Crkve i ne možeš pristupati pričesti - to što činiš znak je dubokog nepoštovanja katolika i vrijeđanja.[/quote]"
Viđaj ti nju,svećenik kaže jedno a ona drugo!Kao da sam ja ulet napravio,kao da svećenik nije mene pitao :"Želiš li!"
Što si ti pop nad popovima?

Vrh

PostPostano: Ned ožu 15, 2015 13:06 

patriot_1 je napisao/la:
[quote="sara
A jel,matere ti!
A meni svećenik ponudio euharistiu!Uostalom,da si imalo pametan,znao bi da Pravoslavci MOGU uzimati Euharistiju u Katoličkoj crkvi!A nisu u "punom"!

Obuzdaj jezik i mater mi ostavi na miru! Pravoslavnima nije dozvoljeno pristupati pričesti u Katoličkoj Crkvi. To što tebi, protestantu svećenik nudi pričest govori o njegovom nepoštovanju vlastitih svetinja - jedino mi nije jasno kako se to uopće nudi kad se, redovito, ide, u koloni, prema oltaru i pristupa pričesti.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 15, 2015 15:27 

patriot_1 je napisao/la:
Veze ti nemaš sa teologijom,jer da imaš znao bi da su i baptisti i evangelici,protestanti.Dakle,nije protestant nešto treće!
Jasno u Bibliji piše što je grijeh!Toga se držim!Koliko mogu,no Isus lijepo reče"Ljubi Boga i bližnjega svoga!"Kod tebe te ljubavi nema!
Ivan Apostol u poslanicama piše da oni koji ljube braću,jesu Božja djeca.Htio ti ili ne,Protestant je tebi brat u vjeri,a ljubavi prema njima nemaš!
Mnogi Protestanti su bliže Bogu od tebe!Mnogi Katolici od mene!To je realnost!

Nisi mi konkretno odgovorio na nijedno pitanje već nekoliko dana. Kako se razumiješ u teologiju ja sam te i zamolio da me prosvijetliš.
Pokušat ću ti sortirati da se lakše snađeš:

1. Luther priznaje Euharistiju. Zwingli ne priznaje. Jan Bockelson je uveo obaveznu poligamiju.

Pitanje: Tko je u pravu ?

2. KKC 1497 Pojedinačna i cjelovita ispovijed teških grijeha s odrješenjem ostaje jedinim redovitim sredstvom za pomirenje s Bogom i s Crkvom.

Pitanje : Molim te možeš li potkijepiti svoju tvrdnju da ovo nije katolički nauk nekim dokumentom Katoličke Crkve, jer ipak si ti studirao na bogosloviji. Dokaži mi da odriješenje možeš dobiti sam u svojoj sobi, jer napisao si da ovo nije jedini način dobivanja oprosta.

3. Do 1930. god sve su kršćanske denominacije bile jedinstvene u osudi kontracepcije. Te godine su anglikanci prekinuli s tim naučavanjem. Slijedili su ih svi jedino je KC ostala usamljena ali dosljedna nauku.

Pitanje: Tko je u pravu, KC ili ostali ?

4. Veze ti nemaš sa teologijom,jer da imaš znao bi da su i baptisti i evangelici,protestanti.Dakle,nije protestant nešto treće!

Pa nisam ni tvrdio da imam veze. Kako je meni ovo prvi međureligijski dijalog s protestantom još i s čovjekom koji je studirao teologiju očekujem da mi pojasniš tko je tko i zašto vas ima 40 000 crkava.

Pitanje: Kakva je razlika u nauku. Da li je bitno da je nekima iz vaše sljedbe normalno ozakoniti istospolni brak ,a drugima ne.

5. Kod tebe te ljubavi nema!

Znam. Zato mi je važno da tu ljubav vidim od tebe. Jer čim vidim koliko me ljubiš meni je odmah lakše , zato jer znam da još ima dobrih ljudi na ovom planetu i da ćemo jednog dana svi živjeti sretno. Iz ljubavi kojom zračiš iz svakog posta molim te odgovori mi na ova četiri pitanja.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 16, 2015 00:23 

sara je napisao/la:
Obuzdaj jezik i mater mi ostavi na miru! Pravoslavnima nije dozvoljeno pristupati pričesti u Katoličkoj Crkvi. To što tebi, protestantu svećenik nudi pričest govori o njegovom nepoštovanju vlastitih svetinja - jedino mi nije jasno kako se to uopće nudi kad se, redovito, ide, u koloni, prema oltaru i pristupa pričesti.

Hm, zašto pravoslavcu koji je odriješen od grijeha (pravoslavni drže sve sakramente kao i katolici), nije dopuštena pričest?

Vrh

PostPostano: Pon ožu 16, 2015 06:41 

enigmus je napisao/la:
sara je napisao/la:

Hm, zašto pravoslavcu koji je odriješen od grijeha (pravoslavni drže sve sakramente kao i katolici), nije dopuštena pričest?

Zato što nismo u kanonskom jedinstvu - nisu svi pravoslavni teolozi istog mišljenja i ovdje se radi o zabrani od strane pravoslavlja.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 16, 2015 13:19 

sara je napisao/la:
patriot_1 je napisao/la:
[quote="sara
A jel,matere ti!

"Matere ti" je čisto Bosanski .
Bez vređanja!
Eto,ja mislio da Pravoslavci mogu!Nisam upućen .
Taj svećenik je čovjek koji zna prepoznat tko je dostojan!Dakle,po tebi Protestant koji moralno živi I ljubi Boga,nije dostojan a Katolik koji ima ljubavnicu je,samo zato jer je Katolik?To zagovaraš?

Vrh

PostPostano: Pon ožu 16, 2015 14:05 

patriot_1 je napisao/la:
sara je napisao/la:
patriot_1 je napisao/la:
[quote="sara
A jel,matere ti!

"Matere ti" je čisto Bosanski .
Bez vređanja!
Eto,ja mislio da Pravoslavci mogu!Nisam upućen .
Taj svećenik je čovjek koji zna prepoznat tko je dostojan!Dakle,po tebi Protestant koji moralno živi I ljubi Boga,nije dostojan a Katolik koji ima ljubavnicu je,samo zato jer je Katolik?To zagovaraš?

E pa kad želiš o nečemu razgovarat, uputi se! Ti očito toliko brkaš pojmove da bi bilo dobro da se poučiš malo: nitko nije dostojan primiti Krista Gospodina i svatko će odgovarati Gospodinu za svoju savjest, ali je nepoštovanje i vrijeđanje katolika kada ti činiš nešto u Katoličkoj Crkvi za što znaš da nije dozvoljeno nekatolicima.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 288 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 20  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata