Giovi je napisao/la:
Patriot1, još jednom, ovdje je zanimljivo raspravaljati o katoličkom nauku. Živko Kustić je bio katolički svećenik, a oženjen, kao i mnogi oženjeni katolički svećenici po grkokatoličkom obredu. To je sve Katolička Crkva, očito to ne razumiješ. A Sveto pismo nikako i nigdje ne uči da svećenik mora biti oženjen, nego da mora biti uzoran, najviše jedne žene muž. Pavao sam nije bio oženjen i govori da je bolje ne ženiti se poradi kraljevstva nebeskog: "Neoženjen se brine za Gospodnje, kako da ugodi Gospodinu. A oženjen se brine za svjetovno, kako da ugodi ženi, pa je razdijeljen." (1Kor 7,32-34) Zato oni koji se izabiru za zahtjevnu službu biskupa ne mogu biti oženjeni ni po jednom obredu, no celibat za KC nije dogma. Katolički svećenici mogu biti neoženjeni ali i oženjeni (ovisno o obredu). Drugi vatikanski sabor jasno kaže: "Svećeništvo, doduše, po svojoj naravi zahtijeva suzdržljivost, kao što se to vidi iz prakse rane Crkve i iz tradicije istočnih Crkava, gdje osim onih koji po milosnom daru zajedno sa svim biskupima odabiru da će obdržavati celibat, ima također i vrlo zaslužnih oženjenih svećenika" (PO 16)
Evo prilike da se nešto i nauči.
Pavao nije bio oženjen,Petar je!A Isus ga izabrao za "prvog Papu!"
Zanimljivo,zar ne?
Ja se slažem da je neoženjenom lakše jer nema brigu oko familije,brine jedino za crkvu.No,to bi trebala biti osobna odluka,ne prisila!
Mi raspravljamo o Rimokatolicima ne o Grkokatolicima.A znamo kad je celibat uveden i znamo da su oženjeni bili i neki Pape!
Ne pada mi na pamet pametovati drugima,to je vaša stvar,samo raspravljamo!Misliš li da bi Rimokatolički svećenik bio manje svet,manje sposoban,manje duhovan da ima ženu?Ili je razlog zabrane ženidbe ,krivi pogled na sex,što je kao,bilo nešto grešno?
U braku sex nije greh!