@toni1
Citat:
Osvrnuo bi se na ovaj post jer nisam htio pisati napamet. Kako mi je sv.Katarina poznata potražio sam u "Dijalogu.." kako ju je Bog Otac "kalibrirao". Njoj je Bog zabranio da sudi:" Često bi ti puta đavao predočio mnoge istine da te dovede do laži. To bi ti učinio zato da te učini sucem mislima i nakanama stvorova koji su obdareni razumom; a te stvari imam suditi samo ja. Jedna od onih triju stvari koje po mojoj volji moraš imati i čuvati u sebi jest da ti uopće ne prosuđuješ bez ove norme: ako ja izričito , ne jedan put niti dva puta nego više puta ne pokažem tvojoj pameti pogrešku tvoga bližnjega" (Dijalog Božanske Providnosti)
Ispada da ili nisi upoznat s životom svetice ili lažeš kad si utvrdio da sv. Katarina nije bila u dubokom zajedništvu s Bogom preko svojih mističnih vizija i da ništa nije radila na svoju ruku. Posebno kad pročitaš kako se Bogu gadi kad laici idu ispravljati svećenike (vi ste i jači ,direktno na Papu).
Citat iz Dijaloga koji si naveo može biti poticaj i tebi i meni da stanemo na loptu. Budući da ga nisam čitao ne mogu raspravljati o sadržaju, ali mogu reći ovo: ne jednom niti dvaput nego više puta pokazano je mojoj pameti da su neke stvari jednostavno krive i, što je najvažnije ne samo meni. Ako se, sudeći po onome što možemo razaznati, vladajući Papa i Papa emeritus ne slažu oko svega, ako su biskupi i teolozi podijeljeni, ako je sukob koncepcija već potpuno otvoren, zbog čega ja ne bi smio imati mišljenje o tome? Druga je stvar način na koji sam ja izrazio svoje neslaganje i koliko se to Bogu gadi.
S druge strane, mogli bismo citirati stavove Otaca i svetaca koji govore o dužnosti otpora nadređenima.
Toma Akvinski, Summa, IIa Q 104 R 5, "Događa se da zapovijedi starješina budu protiv Boga. Prema tome, starješinama se ne treba pokoravati u svim stvarima".
Juan de Torquemada, Summa de Ecclesia, "... dakle, ako se dogodi da Papa zapovijedi išta što je protivno Pismu, ili člancima vjere, ili istini sakramenata, ili zapovijedima prirodnog ili Božanskog zakona, ne smije mu se pokoravati...".
Isto Toma, Summa IIa q33 r4: "U slučaju neposredne opasnosti po vjeru, postupci prelata moraju biti preispitivani, čak javno, od njihovih podređenih... I, kao što je Sv. Augustin rekao (Ad Galatas 2,14): Sv. Petar sam je dao primjer onima koji upravljaju da, ukoliko nekad zastrane, ne smiju odbacivati korekcije kao nedostojne čak i ako dolaze od njihovih podređenih."
Cornelius a Lapide, Commentaries in omnes divi Pauli Epistolas "Poglavari mogu biti prekoreni od svojih podređenih sa svom ljubavlju i smjernošću, kako bi istina bila obranjena. Na toj osnovi Sv. Augustin, Sv. Ciprijan, Sv. Grgur i mnogi drugi podupiru ovu tvrdnju".
Slične tvrdnje imamo kod Sv. Vincenta Lerinskog, Pape Adrijana VI, Blaženog Pija IX., Sv. Atanazija, Sv. Roberta Bellarmina idr.
Citat:
Ispada da ili nisi upoznat s životom svetice ili lažeš kad si utvrdio da sv. Katarina nije bila u dubokom zajedništvu s Bogom preko svojih mističnih vizija i da ništa nije radila na svoju ruku. Posebno kad pročitaš kako se Bogu gadi kad laici idu ispravljati svećenike (vi ste i jači ,direktno na Papu).
Nisam upoznat, ali nisam ni rekao da nije bila u dubokom zajedništvu s Bogom nego da su njena pisma Papi opravdana ne zbog njenih izvanrednih darova nego zbog toga jer su utemeljena na Vjeri i Nauku Crkve. Pa ni sam Papa ne djeluje na osnovu osobne karizme nego na osnovu Objave koja je dana Crkvi.
U svjetlu svega navedenog, usudio bih se vjerovati da se ispravljanje svećenika Bogu gadi ovisno o opravdanosti, o motivu i o načinu na koji je učinjeno, kao što vjerujem da postoje svećenici koji nisu Bogu po volji.
Citat:
Kako si ti opterećen time da budeš naučitelj i kako si i dosad lijepio neke neosnovane optužbe protiv Pape koje su se pokazale kao laž zlobnih ljudi evo ti malo KKC:
Jedina razlika između moje i tvoje opterećenosti da dokažemo da smo u pravu je ta što ja ne izvodim svoje zaključke na osnovu argumenata ad hominem, a ti uglavnom da. Ja padam u ironiju i cinizam, ti koristiš wc-izraze i vrijeđaš. I onda još daješ savjete o poštivanju dobrog glasa, neosnovanom sudu i ogovaranju. Još jedan autogol.
Nisam Papu optuživao ni za što nego sam naveo izjave koje mi se čine u suprotnosti s Naukom i naveo razloge. Niti jedan moj argument nije bio pobijen protuargumentima nego optužbama da trolam, lažem, "lagano seruckam", spinam itd. Jedino je Giovi pokušao, ali je zapeo u tautologiji. Ništa nisam napisao neosnovano, a ako ti nešto ne razumiješ ne mogu ti pomoći.
Što se tiče točki iz Katekizma koje si naveo, nastojao sam uvijek učiniti baš tako kako propisuju.