@toni1
Citat:
Ne razumijem. Papa napiše ovo: "Katekizam Katoličke Crkve", koji sam odobrio 25. lipnja ove godine, a danas snagom apostolske vlasti određujem da se objavi, predstavlja izlaganje vjere Crkve i katoličkog nauka,kako ih nalazimo posvjedočene i osvjetljene u Svetom pismu, apostolskoj Predaji i crkvenom Učiteljstvu. Proglašujem ga sigurnim pravilom za poučavanje vjere i stoga valjanim i zakonitim sredstvom u službi crkvenog zajedništva."
KKC spada u redovno Učiteljstvo, a ne u izvanredno, ili redovno i sveopće učiteljstvo, a te dvije instance obavezuju na puni pristanak vjere, dok redovno učiteljstvo, u ovom slučaju KKC, obavezuje na vjersku poslušnost, odnosno na vjersko podvrgavanje razuma i volje, što uključuje da se od vjernika traži da vjernici "izbjegavaju sve što nije u skladu s tom doktrinom". Neposluh u tom smislu je grijeh, ali ne da automatski povlači anatemu. Kanon 772. Kanonskog zakonika iz 1983.: "Premda se pristanak vjere ne zahtijeva, vjernici duguju pokoravanje intelekta i volje svakoj doktrini koju Papa ili kolegij biskupa, obavljajući učiteljsku službu, proglase o stvarima vjere i morala, iako bez namjere da proglase tu doktrinu definitivnim aktom. Prema tome, Kristovi vjerni trebaju izbjegavati sve što nije u skladu s tom doktrinom."
Citat:
Otprilike čitajući tvoj gornji upis dobivam dojam kao da tebe KKC ne obvezuje jer eto nije dogmatski definiran i ne ispunjava uvjete da bi bio nezabludiv. Kako mi nije ovo u potpunosti jasno molio bi objašnjenje.
Obavezuje me, kao i tebe, na pokoravanje intelekta i volje" i "izbjegavanje svega što nije u skladu" u ovom slučaju s KKC. Govorio sam o tome da kad bi,
hipotetski govoreći, KKC i imao u sebi nešto heterodoksno, ne bi, s jedne strane, narušio infalibilitet Pape ili Crkve, niti bi, što sam trebao napisati odmah, zbog tih neispravnosti, prestao obavezivati vjernike na poslušnost koju određuje kanon 772. Naglasio sam da KKC ima pojedine točke koje sadrže infalibilne istine, ima ih sigurno jako puno, vjerojatno i većina, ali nisam brojao. Isto sam tako napisao da, premda nisam proučavao od točke do točke, vjerujem da u njemu nema ništa krivo. Ne znam na koji način da kažem jasnije: kad bi i bilo nešto krivo u KKC, to ne bi umanjilo našu dužnost da vjerujemo onome što je u njemu ispravno, niti bi narušilo infalibilitet.
Papa i Crkva ne mogu izgubiti infalibilitet pogreškama u izjavama koje nisu proglašene kao nezabludive.
To se odnosi i na nejasnoće, maglovitosti, dvosmislenosti ili odstupanja koja možemo naći u dokumentima 2. vatikanskog.
Citat:
Papa se poziva na snagu svoje apostolske vlasti. Ima li to neku posebnu težinu,to pozivanje na svoju snagu apostolske vlasti ili te to ne obavezuje kao vjernika KC ? Nakon toga tvrdi da je KKC siguran, valjan i zakonit. Ima li to neku posebnu težinu, samim time što je to izjavio papa koji je vrhovni poglavar KC ili postoji mogućnost da je KKC zabludiv, bez obzira što se papa poziva na svoju apostolsku vlast i KKC proglašava sigurnim za poučavanje vjere?
Pojam nezabludivosti je vezan uz strogo određene kondicije. Magisterij, osim toga, ima nekoliko razina uz koje su vezane određene kategorije, točnije 3, dužne poslušnosti. Sve što Papa čini u upravljanju Crkvom čini snagom svoje apostolske vlasti, imenovanja, osnivanja ili ukidanja biskupija, obavljanje učiteljske službe, obavljanje sudske vlasti, itd, ali nije sve nezabludivo.
Ovdje je problem taj što ti želiš na bilo koji način meni priljepiti etiketu heretika i raskolnika, ali ne vodiš računa o tome da su takvi juridički postupci uvjetovani strogim procedurama i preciznim uvjetima, kao i sve vezano uz pravo. Na krive stvari primjenjuješ pojam nezabludivosti, jer ti daje mogućnost da me naziavaš heretikom. Naravno, hereza nije isključivo pojam crkvenog prava, ali Crkva mora imati pravni sustav da bi mogla regulirati pojedine slučajeve. Tako netko može biti heretik i bez da ga Crkva osudi.
Citat:
Ako je KKC nezabludiv u svom nauku tj. ako je siguran (cijeli , od prvog do zadnjeg slova) onda čitaj dokumente 2VS kroz KKC.
Ja ti tvrdim da su dokumenti 2vs i ono što je navedeno u KKC dva različita korpusa, čiji se sadržaj ne poklapa. Najveći dio KKC se ne odnosi na dokumente 2vs, i nije moguće, da je čitav korpus 2vs, čak niti implicite, sadržan u KKC. Zato ne možemo staviti znak jednakosti između 2vs i KKC.
Citat:
Ako dozvoljavaš mogućnost čisto hipotetski da KKC nije nezabludiv tj. da je bez obzira što je papa rekao i što se pozvao na svoju apostolsku vlast to izuzelo tebe od poslušnosti papi, jer eto KKC ne ispunjava uvjete nezabludivosti, onda nema smisla da se i dalje trujem čitajući tvoje upise.
Govorio sam o hipotetskoj ne-nezabludivosti KKC u kontekstu odnosa ispravnosti dokumenata koji nisu od Crkve proglašeni nezabludivima i same nezabludivosti Crkve, a ne s obzirom na tom jel mene nešto izuzima od poslušnosti Papi.
Tu se ponovo vraćamo na temu je li moguće da Papa negdje pogriješi, u nekom dokumentu, intervjuu, izjavi, propovijedi - koji nisu nezabludivi u formalnom smislu, tj. neovisno o sadržaju. I moramo li Papu slušati u svemu, pa čak i u nekim izjavama kojima nije ni svrha da im vjernici budu poslušni? Učiteljstvo nam govori da je moguće da Papa u nečemu pogriješi, imamo i primjera za to u povijesti. Kao i relevantne izvore koji izričito govore da, ako se dogodi da Papa pogriješi, ne treba ga u tome slušati.
Vraćamo se na Trident. Ako je nešto zamjenjivo, nije nepogrešivo. A nije nezamjenjivo ni nepogrešivo ni ono što ga je zamijenilo. "Truj" se time. Bog nam nije dao logiku da bi bila u suprotnosti s Naukom.