Ignisardent je napisao/la:
Ne kažem da Papa ima veze s padom broja vjernika u Evropi, kao ni u Latinskoj Americi, ili SAD, taj pad počeo je odavno. Broj vjernika raste samo prema službenim statistikama, koje broje sve krštene kao katolike, iako su mnogi kršteni otišli iz crkve, bilo u ateiste, bilo u pentekostalce itd.
Dobro, što onda točno kažeš, očito da sam te tu krivo razumio ako to ne kažeš. Onda mi pojasni.
Da stvarno, koji skandali... Uzmimo najfriškiji, Njemačka biskupska konferencija. Ili stavovi engleskog dominikanca Timothyja Radcliffea. Ili jednog drugog Timoteja, njujorškog nadbiskupa Dolana, koji čestita homoseksualcu koji je javno priznao da je "gay". Ili udžbenik za vjeronauk za osnovnoškolce belgijskog kardinala Daneelsa. Ili modernističko udruženje američkih časnih sestara LCWR. Da ne idemo dalje u prošlost, do kardinala Suenensa, također Belgijanca, ili Martinija (poznatog po tvrdnji da Crkva kasni 200 godina za svojim vremenom; a po tebi bi trebala biti 100 godina naprijed). O svemu se ovome već pisalo i na ovom forumu, ali uzalud, očito. Jer kad netko spomene skandale, uvijek ima neki dežurni optimist s ovakvim pitanjem.
Ooooj, prvo ti skandali, nemaju nikakve veze s papom, mislim on tu nije uključen. Drugo, zašto si preskočio dio citiranja gdje ti kažem da dok je pravovjera, bit će i hereze(vjerske zablude kako ti voliš reć, i u pravu si). Ja ne kažem da je Crkva 100godina ispred svih nas, jer svi smo mi dio crkve, već ja kažem da je papa 300 godina ispred nas, ma da ti budem jasniji on je 10 000 godina ispred nas, jel kužiš

Ma ne kužiš ti
Svaka odluka koju Crkva donese u vezi nauka jest 100% točna, i politička, ako uzmemo Isusovo dato obećanje o Crkvi. Pogriješit se ne može. S obzirom da papa donosi takve odluke, sve je jasno...
Točno, samo što je odnos snaga danas nešto povoljniji za heretike nego što je bio u zadnjih, recimo, tisuću devetsto osamdeset godina. Inače ne bi svoje stavove propovijedali u ovakvom dokumentu:
http://press.vatican.va/content/salasta ... 03037.htmlMožda bi ti kardinal Martini trebao objasniti kako Papa zapravo kasni 200 godina za vremenom (ti bi rekao, za hereticima, ali ni tu se ne bi uzoriti složio s tobom).
Kakve veze ima što netko kritizira papu, nauk, pa nije prvi ni zadnji. I kakve veze ima što je odnos heretika naspram pravovjerja drugačiji. Dapače, čak se ja tu ne bi složio s tebom. Crkva je, mislim da se možemo složit, konstantno podijeljenja na jednom nivou, ali još u zajedništvu. Uvijek je bilo kritika u Crkvi, neznam zakaj sad odjednom(dok smo najmanje podijeljeni, i pod najžešćim napadima sekularizma) svu energiju i misli koncetrirat na to. Koga boli briga za heretike, i što oni govore? Mislim da nitko danas ne zna što je točno Nestorije naučavao, niti je nekoga briga, ali sam uvjeren da je bilo ljudi koji su smatrali da je njegov Nauk sklon srušit Crkvu...Isto kao što se i ti sad bojiš.
Evo primjera suvisle rečenice potkrijepljene dokazima:

Nadam se da sam dovoljno precizan. Evo i par linkova:
http://www.onepeterfive.com/the-troubli ... al-kasper/http://wdtprs.com/blog/2015/02/two-afri ... anding-up/http://ncronline.org/news/accountabilit ... ctim-quiethttp://www.brusselsjournal.com/node/4471Na što li se odnosi izjava npr. kardinala Saraha, ako nema skandala, ako je sve "peachy":
The idea would be to place the Magisterium in jewel box by detaching the pastoral practice, which could develop as circumstances, fashions and passions,
is a form of heresy, a dangerous schizophrenic pathology. So I solemnly affirm that
the Church of Africa will strongly oppose any rebellion against the teaching of Jesus and the Magisterium.Ti opet ne kužiš. Nema skandala. Ako je tebi ovo skandal (po meni nije), onda budi svjestan da je od osnutka Crkve bilo skandala, i da to nije ništa novo. O tom ti ja parlam. Nisu to novi skandali, tih skandala je uvijek bilo, čemu odjednom sad skakat na njih? Uvijek je bilo zabluda, žešćih rasprava, itd. Kad ih nije bilo, u kojoj polovici desetljeća? Prije 80 godina svi su bili podijeljeni oko Padre Pia, prije 60 oko vatikanskog koncila, itd... I što sad, što je novo što je netko izrekao tu rečenicu? Nikad nije prestalo bit skandala, i podijela unutar Crkve, nikad! Kardinali su ubijali, silovali, danas ispliva neki slučaj silovanja dijeteta. Ali toga je uvijek bilo. Je li to nešto novo? Ne... Ja ne podržavam te stvari, da se razumimo, ali to nisu neke novotarije, na koje ti gledaš kao da nešto novo događa.
Zato te opet pitam; daj mi argumente da je ovo neki novi skandal, a ne primjerdbe i situacije koje su konstanta u Crkvi od njenog osnutka..
Koncetriraj se na prave opasnosti; humanistički sekularizam.
Npr. svrgnuti svog prethodnika i onda se temeljito obrukati u Carigradu, kao Vigilije, ili poduprijeti monoteletizam, kao Honorije, ili ići u bitku u oklopu kao nekakvi svjetnovni vitez, poput Julija II, ili reći da je ispravno krštenje u ime Isusa Krista, umjesto u ime Presvete Trojice, kao Ivan XXII, ili imenovati svog 15-godišnjeg unuka (sic) za kardinala u svojoj vlastitoj privatnoj palači, kao Pavao III. Farnese, etc. Nažalost, bilo je papa koji su se znali gadno poskliznuti.
Kakve veze ima što su oni to radili? Crkva je pod vodstvom Duh Svetoga, a pogotovo papa. Može on pogriješit 30000 puta, i u najvećoj grešci on može napravit potez koji će bit presudan da Crkva opstane. I mi to nećemo skužit. I mi to ne možemo skužit, na to ti ja ciljam. Ti ne možeš znat kad papa nije u pravu, i ono najbitnije; moraš ga slušat bez prigovora, da budeš što svetiji. Tko i danas može reć; papa nije smio pozivat u Križarske ratove? Da nije pozivao ljude tko zna što bi se dogodilo. Papa je papa, nije kardinal papa, niti si ti papa, on je taj koji je papa. Ne možeš bit papskiji od pape
Ugl ne slažemo se oko jedne stvari; ti tvrdiš da su ovo neki novi skandali, ja ti tvrdim da je to "normalno", i ništa novo. I da će toga bit dok je svijeta...