UproanBudi je napisao/la:
Što se tiče pape i hereze, nije moguće da papa herezu proglasi za dogmu, na što se i odnosi dogma o nezabludivosti.
Međutim, imali smo primjer pape Ivana XXII. koji je javno u propovijedima naučavao herezu, pritvorio svećenike koji su mu proturiječili, ali nikad tu herezu nije definirao kao dogmu.
O tome ja pričam. Onaj koji ga nije slušao, i usprotivio se jest izopćen

Papa je papa
UproanBudi je napisao/la:
Naprotiv, njegov nasljednik je pravi nauk Crkve definirao kao dogmu i time javno potvrdio da je Ivan XXII. promicao herezu. Zanimljivo je i da je se sam Ivan XXII. prije smrti odrekao tih svojih hereza i potvrdio da ih nije govorio kao papa i naučitelj nego kao privatni teolog. Pa eto, mislim da je iz ovog primjera jasno o čemu smo govorili ovdje. Dux, ti si preuveličao nezabludivost, papa jednako kao što može zgriješiti, može i biti u krivu, ali nikada ne može krivovjerje proglasiti dogmom. A oni koji mogu reći papi da je u krivu su biskupi i teolozi, ali i svi koji dovoljno poznaju nauk, pa i njegovi nasljednici. Zato sam ti ja naveo one očite primjere (što ako ti papa naredi ubojstvo ili ako proglasi da nema pakla i slično).
E, pa nemogu teolozi reć papi da je nepogriješiv, mislim, mogu mu reć, ali papa ih nemora poslušat. Ne kontaš, papa može naučavat krivo i može proglasit herezu kao dogmu. I nitko mu ništa ne može. Zašto papa ne bi mogao sutra reći; Marija djevica nije uznesena na nebo? I što das to kaže? Tko bi papi rekao; nisi dobro rekao, nego je ta dogma od prije točna? To ja tebe pitam. Tko će reć i procijenit koji papa je govorio dobro; onaj prije ili ovi sada, i tko je taj koji može unatoč papi mijenjat nauk?
p.s. tko je bio bolji vjernik; oni koji su slušali papu heretičara, ili oni koji su mu se suprostavljali, te izopćeni(neki od njih) iz Crkve?

E, o tome mi pričamo. Nemaš koga drugog slušat osim pape.