Opet, negdje duboko smatram kako to je zapravo jedan Bog, koji se manifestirao drugačije, tj želio bih u to vjerovat. Ali jednostavno ne vidim spoj Muhameda sa učenjem Krista. Ovaj prvi je s vojskom osvajao i ubijao(što se može reći i o staro zavjetnim proorcima), dok je Krist ljubavlju pobijedio.
Spomenuo si kako je MUHAMED samo priprava za Evanđelje. Nisam informiran o islamu, ali čini se zanimljivim, takav pogled. I koja je osnovna poruka Qurana, ako tko može napisat?
Doista, postoji samo jedan Bog, ostalo su izmišljotine. No, ne postoji samo jedan pogled na Boga. Čovjek može shvaćati djelomično, imati pomiješanu istinu sa zabludom, a da dio toga i ne bude s njegovom krivicom.
Teško mi je prihvatiti da bi Muhamed bio priprava za Evanđelje kada je živio bitno kasnije, nekoliko stoljeća. Ipak, islam govori o pravednom Bogu, Stvoritelju koji će dobro nagraditi, a zlo kazniti.
Islam sam upoznala u Maroku i susrela krasne, iskrene vjernike koji su me upozoravali kako Kur'an traži posebnu obzirnost prema "religijama knjige" - dakle židovstvu i kršćanstvu. S druge strane vidimo toliko, bitno različitih, lica islama. Prema pravilima Kur'an se ne tumači, on se primjenjuje doslovno. No, kada se ozbiljno gleda, onda postaje jasno da i tu postoji niz stvari pa i kontradiktornih koje iziskuju tumačenje.