angelus je napisao/la:
:wink: Nije mi namjera dalje se baviti skupinom koja sebe naziva tradicionalistima, a ne poštuje temelje crkvene tradicije po kojima nitko ne može biti iznad koncila, pa ni sam papa.. Ti pak niječu Sabor koji je potpuno regilarno sazvan i koji se odvijao u skladu s propisanom procedurom.
Stoga je izgovor da je Lefebvre ustrajao u shizmi iz nekog straha za Crkvu i pravovjernje, potpuna besmislica, jer je svojim osporavanjem ne samo kocila, nego i samog pape i dvojice njegovih nasljednika u suprotnosti i snaukom i praksom Crkve.
Angelus, pretjeruješ.
Što se tiče papa, već smo ranije razjasnili da Lefebvre i SSPX nisu sedevakantisti i da od početka priznaju sve postkoncilske pape, što su i u vrijeme prije poništenja izopćenja naglašeno isticali na svojim web stranicama. No dopuštaju si toliku slobodu da se u nekim ne-dogmatskim pitanjima s njime raziđu u mišljenju (baš kao što je sv. Pavao učinio u odnosu na prvog papu sv. Petra, kao što je opisano u Gal 2,11).
Što se pak tiče koncila, nitko ne osporava da je zadnji koncil "potpuno regilarno sazvan", a nije bit spora niti u tome da li se on "odvijao u skladu s propisanom procedurom". No katolički nauk nas uči da je koncil (kao uostalom i papa) nezabludiv samo u svečanim ex-cathedra proglasima, čega nema kod čisto pastoralnog koncila kakav je 2. vatikanski. O ostalomu se može raspravljati. A
osobito se može raspravljati o kasnijoj
interprataciji ne-jednoznačnih koncilskih odluka; interpretaciji koja bi po
svakoj suvisloj logici morala biti u skladu s tradicijom i pravovjerjem, a koja je ipak u postkoncilskoj praksi bila prepuštena heterodoksnim liberalnim teolzima, koji su u ime koncila, i još više u ime famoznog i nedefiniranog koncilskog "duha" činili i opravdavali sve i svašta, uključujući tu i stvari koje imaju malo ili nimalo temelja u samim koncilskim dokumentima.
Citat:
Premda T.H., iz samo njemu važnih razloga, niječe psihološku pozadinu samog slučaja; dijelim mišljenje s mnogim dobronamjernim ljudima u Crkvi da je u tom slučaju upravo narav i determinizmi ključne osobe, kao i njegovih sljedbenika itekako presudna. Lefebvreov konzervativizam nije se manifestirao sam no području crkvenosti, nego i u svom svjetonazorskim pogledima. On je zastupao rigidna kolonizatorska stajališta.
Ovo je klasični argumentum ad hominem je, a on je, podsjećam, logički bezvrijedan.
Citat:
Odbacivao sve što se pojavilo na podrulju kulture, znanosti… u posljednjih sto godina. Takvi su i njegovi sljedbenici. Ljudi sakati da vide išta dobro i pozitivno u našem vremenu.
Pokušaj to ilustrirati nekim primjerom, no već je sada jasno da gornje tvrdnje jednostavno nisu istinite. Evo samo kao jedan protuprimjer: oni već dugo imaju svoje web stranice i općenito su dosta prisutni na internetu, tako da očito ne stoji teza da žive u prošlosti, ili da ne priznaju ništa dobro i pozitivno u našem vremenu.
Druga je stvar što ne priznaju novotarije
u vjeri. No to je i logično ako znamo temeljnu katoličku istinu koja nas uči da je objava završena smrću posljednjeg apostola, da nitko nema pravo mijenjati od Boga objavljeni poklad vjere, te ako se prisjetimo riječi svetog Pavla:
"Ali kad bismo vam mi, ili kad bi vam anđeo s neba navješćivao neko evanđelje mimo onoga koje vam mi navijestismo, neka je proklet!" (Gal 1,8)
Citat:
Stoga je Kuriji i samom papi njihova ''želja'' da se vrate Crkvi već u startu donijela neprilike zbog antisemitizma. Njihov Isus, valjda nije bio Židov, niti je Objava dana Izraelcima? Sve upućuje na nešto nezdravo, od čega bi se trebalo distancirati.
Ovako nešto može izjaviti samo osoba koja nema pojma što je antisemitizam. Provjeri definiciju antisemitizma a zatim ponovno pažljivo pročitaj njihove izjave, te mi jasno, crno na bijelo pokaži gdje točnovidiš antisemitizam.
Citat:
Uključio sam se iznimno, ne iz neke mržnje, jer takve sam ljude u životu upoznao, morao trpjeti njihove hirove i čudaštva i znam o čemu govorim. Moji su najkreativniji dani odvijali su se upravo u vrijeme II. vat. Koncila.
Znam da nije tema, ali volio bih malo konkretnije čuti o tim danima, o toj kreativnosti, i o tim "hirovima i čudaštvima". Možda bih tada malo bolje razumio tvoju poziciju i tvoje reakcije, koje mi ovako ostaju strane (dapače, bez namjere da vrijeđam, iz moje perspektive upravo one izgledaju kao hirovi i čudaštva). I još jedna stvar: nemojmo generalizirati. Ako si ti svojevremeno upoznao hirovite ljude i čudake među ljudima koji zastupaju tradicionalna shvaćanja, ne znači da smo svi takvi. Osim, naravno, ako ne smatraš da već sama tradicionalna shvaćanja jesu hirovi i čudaštvo, no time osuđuješ istu onu Crkvu na koju se pozivaš i kojoj služiš.